Dodaj do ulubionych

oparcie w strym wozku

06.02.11, 20:14
przepraszam, ze pisze na drugim forum, ale juz nei wiem ktore jest dobre....

mam stary wozek, w ktorym spacerowka ma oparcie z mechanizmem, podciaga sie taki drut do gory i przeskakuje po wglebieniach. jednak ten mechanizm mi po pierwszym dzieku zniszczyl sie. teraz przy drugim bedzie wozek uzytkowac babcia i mam pytanko co zrobic, zeby dalo sie to oparacie podniesc do pionu. bo praktycznie to sa sie do 45 stopni. myslalam, zeby kupic jakeis tasmy i to wizac, ale to malo praktyczne, bo jak dziecko zasnei to co? nie mam pojecia jak sa mechanizmy w nowych wozkach z tasmami, a nie mam nawet jak podjechac zobaczyc. czy da sie takie tasmy gdzies w internecie kupic? moze macie inny pomysl?
Obserwuj wątek
    • sylki Re: oparcie w strym wozku 06.02.11, 20:38
      Co to za wózek?
      Może masz u siebie w mieście kogoś kto wózki naprawia, taki serwis, ale nie dla konkretnej marki.
    • afroddytta Re: oparcie w strym wozku 06.02.11, 20:48
      taką taśmę to ja sama zrobiłam do speedi, na wzór takiej fabrycznej w innym wózku.
      Tu jest opis: forum.gazeta.pl/forum/w,22462,114606947,114606947,Zrobilam_pionowe_oparcie_speedi_xa_zdjecia.html
      w razie pytań pisz.
      • kamire12 Re: oparcie w strym wozku 06.02.11, 21:06
        to stary model baby design sprzed 7 lat.
        napisalas:
        "Potrzebne jest:
        pasek ponad metr (jedna część ok. 45 cm, druga ok.60 cm)
        taki plastik do przekładania jak w plecakach do regulacji długości szelek (kupiłam w Leroy Merlin)
        nabiłam 2 napy do mocowania na stelażu
        kilka cm rzepa"

niestety nie mam za bardzo jak biegac po miesice szukac, wiec prosze napsiz dokladnie gdzie te rzeczy kupilas.
        pasek - jaki? gdzie? jaki szeroki, czym sie wyroznia, gdzie to mozna dostac
        ten plastik - w LM, w ktorej czesci tego sklepu?
        2 napy - czy to kupie w pasmanterii zwyklej? to do zapiecia tak wokol stelaza?
        • afroddytta Re: oparcie w strym wozku 06.02.11, 21:31
          Ten plastik kupiłam chyba na dziale właśnie z tymi pasami w LM (te pasy to takie jak w szelkach plecaka itd), były w dwóch rozmiarach (szerokościach) chyba 3cm i 2,5 cm i taki też dokupiłam pasek. Paska radzę kupić trochę więcej bo zużycie zależy od szerokości stelaża, ja podaję dla speedi, u Ciebie może być szerzej. Można też spytać w pasmanterii, ale u mnie nie mieli tego plastiku, bo chodzi w nim o to aby miał te 3 dziury na pasek, wtedy w jedną stronę ciągniesz swobodnie, a w drugą się zaciska (właśnie takie coś mam przy szelkach plecaka)
          Napy służą wyłącznie zapięciu na stelażu i chyba jest mało miejsc gdzie je nabijają (przynajmniej w Warszawie), ale możesz spokojnie to przeszyć i zrobić na stałe do stelaża lub jakoś inaczej spiąć. Rzep to tylko kosmetycznie, aby przy oparciu w pionie ten zciągnięty pasek nie dyndał, to jest rzepem przypięty (rzep też z pasmanterii).
          • kamire12 Re: oparcie w strym wozku 08.02.11, 09:38
            no ja moze taka jakas dzis niegramotna jestemsmile
            ale ta zapinka to jest jedna? bo na tym zdjeciu fotoforum.gazeta.pl/zdjecie/2354649,2,7,zapinka-plus-doszyte-rzepy-zeby-pasek-nie-wisial.html chyba sa dwie, jedna juz na pasku, druga obok. czy to ma wygladac tak jak to u gory?
            • afroddytta Re: oparcie w strym wozku 08.02.11, 16:38
              Spoko, rozumiem, że można nie mieć talentów do szycia i robótek ręcznych smile
              Potrzebna jest jedna zapinka taka jak na górze, na dole jest pokazane jak ma to wyglądać po przełożeniu pasków, bo żeby działało to paski trzeba w dobrą stronę przełożyć, no ale to już można dojść metodą prób i błędów (chyba po prostu w LM były dwie zapinki w komplecie w takiej torebeczce i stąd mam dwie).
              Pozdr
    • madnessa Re: oparcie w strym wozku 06.02.11, 21:38
      taki pasek i plastik to można kupić w prawie każdej pasmanterii (przynajmniej u mnie w mieście- Jelenia Góra). Ja za pomocą takich pasków parcianych dorobiłam w starym wózku szelki/pasy.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka