Dodaj do ulubionych

Pytania o City Elite

23.05.12, 14:11
Po długich rozważaniach moje serce skłania się ku Elitowi (w tle zostają GT, UJ, bee, PP si).
Chcę kupić używany i mam takie pytania:
- Te wózki zostały chyba niedawno poprawione. Z jakiego roku opłaca się kupować elita? Czy np. z 2006 roku jest dużo gorszy? W czym?
- Na co zwrócić uwagę w używanym? Co się psuje?
- Czy podnóżek się podnosi?
- Czy ten wózek jest delikatny czy raczej solidny? Na emmie wieszam obecnie dwa rowerki biegowe i 5 kg. ziemniaków w koszu. Czy elite dałby radę w takich warunkach...?

I jeszcze taka wątpliwość. Jestem przyzwyczajona do nieskrętnej Emmaljungi. Miałam przez krótki czas Teutonię spirit (3-kołową) i irytowało mnie prowadzenie tego wózka - skręcał gdzie popadnie. Rozumiem, że to pewnie kwestia przyzwyczajenia. W spiricie od razu zablokowałam koło, a potem wózek sprzedałam. Czy Elite prowadzi się podobnie do teutonii spirit? Jak się jeździ elitem z zablokowanym przednim kołem? Ile czasu zajmie mi przestawienie się na skrętny wózek (jeśli w ogóle się przestawię)?
Obserwuj wątek
    • tygisek Re: Pytania o City Elite 23.05.12, 14:36
      ja nie w temacie elita ale w temacie prowadzenia 3 kolowcow - z calym szacunkiem, najpierw musisz "przestawic sie w glowie" smile tzn jesli nie bedziesz odrazu dyskwalifikowac 3 kolowcow i odrazu z gory zakladac ze mozesz sie nie przyzwyczaic to raczej nic z tego nie bedzie wink ja nie dopuszczam do siebie mysli,ze da sie jezdzic 4 kolowcem bez skretnych kol, a to przeciez wierutna bzdura, wiec ja musialabym zaczac od pozytywnego myslenia, ze musi mi sie udac, skoro chce taki wozek miec smile rozumiesz o co mi chodzi? prawda? jazda 3 kolowcem z zablokowanym kolem przednim tez jest specyficzna, moim zdaniem nie wygodna i bezsensowna, jedynie moze w ciezkich warunkach typu kopny snieg, duze bloto, jakies wyboje ogromne, gdzie kolo moze stanac poprzecznie w jakiejs wyrwie, a tak normalnie, czy tez nawet po rownym w miare bezdrozu, jazda trojkolowka nie sprawia wiekrzych klopotow, musisz w to uwierzyc, dac sobie i 3 kolowcowi szanse a napewno sie polubicie!
      • z.blanka.z Re: Pytania o City Elite 23.05.12, 14:40
        No tak, Tygisku, masz rację, dzięki za tę lekcję smile Skoro niemal wszyscy jeżdżą skrętnymi, to widać musi się dać wink
        Oczekiwałam bardziej odpowiedzi w stylu: "No co ty, teutonia spirit kiepsko się prowadzi i dlatego ci się nie podobało, a elite to zupełnie coś innego". To by mnie przekonało smile
        • tygisek Re: Pytania o City Elite 23.05.12, 14:50
          sama sprobuj, przed zakupem, przeciez nikt na sile Cie nie przekona smile czasem tak jest ze cos co pasuje jednemu, innemu wogole nie bedzie lezec, ale ja nie chce Cie bron boze "pouczac" ja bym bardzo chciala, zebys sie polubila z wymarzonym elitem, napewno jest tego wart wink
          ja mam teraz mojego wyczekanego GT, dzis oblazlam z nim kawalek miasta, na stanie jeszcze Urban, ten sie prowadzi bajecznie, GT tez dobrze, bardzo dobrze nawet, no ale urban to jednak urban wink wiec 3 kolowy 3 kolowemu nie bedzie rowny zawsze - wiec duza szansa ze elite Ci podpasuje smile
          • dima1312 Re: Pytania o City Elite 23.05.12, 15:44
            ja mam tego najnowszego Elite 2012 miałam tez model 2011 różnica jest przede wszystkim w materiale nowe mają lepszy już nie-ortalion inny kształt budy i cały czarny stelaż oraz zmienione siedzisko bardziej miekkie wkład z gąbki,starych modeli typu jak pytasz 2006 nie kupowałabym chyba ze bardzo tanio miały inne kosze inne siedziska chyba inne zapięcia i koła teraz są bezwentylowe więc sama musisz przemyśleć i porównać
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka