Dodaj do ulubionych

x lander a jedo

13.08.12, 10:44
rodzę przełom pażdziernika/listopada i mam w związku z tym pytania, maluch może być wiekszy, ok, 4 kg, mam starszaka w domu po którego bede musiała czy mróz czy śnieg wyjść z domu, i zależy mi aby dobrze dopasować wózek, zastanawia mnie czy w gondoli xa dziecko wytrzyma tak do kwietnia/maja? czy spacerówka nadaje się dla tak małego dziecko bo wyczytałam że nie rozkłada się płasko?(chce kupić starszy model), co z oparciem,czy nie przeszkadza że nie jest pionowo, przeszkadza mi też że nie można ustawiać dziecka kierunkiem do siebie, przy pierwszym miałam deltim fokus, sprawdził mi się, teraz podoba mi się jedo, duża godnola,duża spacerówka etc ale jak mały skończy rok w pażdzierniku to już trzeba bedzie zmienić na zimę wózek na lżejszą spacerówkę a xa mogłabym długo wożić, nie wiem co zrobić, może ktoś doradzismile
Obserwuj wątek
    • annulka79 Re: x lander a jedo 13.08.12, 11:21
      Amortyzacja, gondolka w Jedo (Fyn?) są dużo lepsze, dodatkowo siedzisko rozkładana na płasko i ustawiane przodem do prowadzącego na początek super.
      XA ładniejszy (wiem to mniej ważne w sumie i dość subiektywne) ale amortyzacja to tylko pompowane koła a maluchem trzęsie. Odchylone oparcie nie każdemu dziecku odpowiada. Młodsze dziecko przesadzone przodem do świata to nie zawsze jest zadowolone (czasem mamie to nie pasuje wink

Ja kupiłabym na początek używanego Fyna a gdy zajdzie potrzeba (np. jak młody zacznie chodzić coś zgrabniejszego) zmieniłabym na coś mniejszego po złożeniu i lzejszego np. Baby Jogger City Mini Gt - wygodny dla mamy i dziecka i wystarczy do końca.

kwrzosek1 napisała:
      > jak mały skończy rok w pażdzierniku to już trzeba bedzie
      > zmienić na zimę wózek na lżejszą spacerówkę a xa mogłabym długo wożić

Wagowo to akurat te wózki są bardzo zbliżone.
    • pomilak1 Re: x lander a jedo 13.08.12, 21:10
      jeżeli zakładasz że dziecko będzie dość duże to lepiej chyba kupić jedo- ma większą gondolę.
      Sama miałam x landera xa (rocznik 2008) oraz xlandera xq (rocznik 2011) i moje dzieci spokojnie się w gondolach mieściły do 6 m-ca (a są oboje lipcowymi dziećmi) ale raczej są drobniejsi - oboje 3250gr i wzrostowo również podobnie - synek 51cm córka 54cm

Na pewno amortyzacja, wielkość gondoli, przekładane siedzisko na plus dla fyna, xa za to wg mnie ma lepszą spacerówkę.
      Mój synek jeździł od 6 m-ca przodem do świata i nie narzekał, przy córce wolałam jednak mieć tą możliwość wożenia przodem do siebie (nie ukrywam że bardziej mi tego brakowało niż dziecku tongue_out )

Z perspektywy patrząc kupiłabym używanego jedo fyn w bdb stanie, a po roku możesz go sprzedać i kupić lżejszą spacerówkę.
      • sysia112 Re: x lander a jedo 13.08.12, 21:43
        Ja mam x-landera xq model 2011 i jestem z niego bardzo zadowolona. Mój synek urodził pod koniec września zeszłego roku (4260gr i 61cm). W gondoli jeździliśmy do końca lutego, a później spacerówka z super śpiworkiem. Odnosiłam wrażenie że opatulony śpiworkiem miał cieplej niż w gondoli. Co do oparcia to wg mnie rozkłada się wystarczająco dla takiego dziecka. Poza tym ja nigdy nie rozkładałam oparcia na zupełnie płasko, bo podobno dzieciom lepiej się oddycha gdy są lekko uniesione. Bardzo dobrze mi się go prowadzi i nie zauważyłam żeby trzęsło dzieckiem. No i możliwość przekładania spacerówki przód/tył. To dla mnie było bardzo ważne. Bardzo fajny jest też zapinany kosz pod wózkiem, nic nie wyleci i regulowana rączka.
        • kwrzosek1 Re: x lander a jedo 13.08.12, 22:12
          no właśnie tyle że strasze modele xa nie mają opcji przód/tył w spacerówce niestetysad
          • martuska1982 Re: x lander a jedo 17.08.12, 08:42
            kwrzosek1 napisała:

> no właśnie tyle że strasze modele xa nie mają opcji przód/tył w spacerówce nies
            > tetysad
            Ani rozkładanego siedziska tylko kubełek.
            • pstrabiedronka Re: x lander a jedo 17.08.12, 09:00
              martuska1982 napisała:

> kwrzosek1 napisała:
              >
              > > no właśnie tyle że strasze modele xa nie mają opcji przód/tył w spacerówc
              > e nies
              > > tetysad
              > Ani rozkładanego siedziska tylko kubełek.

Xlander XA NIGDY nie miał kubełka. Miałam XA z 2006 roku i rozkładał się normalnie, na paskach.

Powiem tak - woziłam w nim cókę z listopada, w lutym przełożyłam ją do spacerówki. Też miała cieplutko bo miałam dobry śpiworek. Ale jednak - dla kolejnej córki, z października kupiłam już Emmaljungę (gonodla taka jak w Jedo) bo jednak - wolałam miec ją rpzez cała zimę w gondoli. I to takiej gondoli, do któej bez problemu zmieści się śpiworek a dziecko będzie leżało wygodnie a nie wciśnięte jak sardynka do puszki.
              W gondolce Xlandera z wiekszym dzieckiem to niemożliwe, bedzie zbyt waska. Jesli dasz spiworek to dziecko musi miec niemal uniesione rąckzi do góry.

Na Twoim miejscu kupiłabym na zimę sama godnolkę, albo uzywane Jedo czy Emmaljungę - można kupić naprawdę tanio i w bardoz dobrym stanie. Po tych 6 miesiącach znowu to odsprzedasz i odzyskasz ponad połowe tego co dasz za niego.
              I kupiłabym wtedy spacerówkę jaką będziesz chciała, np. Xlandera
            • annulka79 Re: x lander a jedo 17.08.12, 10:13
              martuska1982 napisała:

> kwrzosek1 napisała:
              >
              > > no właśnie tyle że strasze modele xa nie mają opcji przód/tył w spacerówc
              > e nies
              > > tetysad
              > Ani rozkładanego siedziska tylko kubełek.

Mylicie modele wózków! XA od zawsze ma normalnie rozkładane oparcie (pasek), nigdy nie miał kubełkowego i zawsze ustawione jest tylko przodem.

Kubełkowe siedzisko miał (teraz jest jakaś zmiana) XQ i XV, do tego odwracane. Odwracane rozkładane to Xmove.

Jednak, tak jak już pisałam, na początek zdecydowanie Jedo (moze być używany wtedy straty prawie nie ma) a potem jak nie przypadnie do gustu spacerówka to coś innego.

• martuska1982 Re: x lander a jedo 17.08.12, 20:30
                przepraszam,spojrzałam na post Sysi o modelu xq.Jego miałam na myśli.Przepraszam za zamieszanie.Modeli nie mylę,tylko posty pomyliłam,bo jeśli chodzi o xlandery to jestem nawet obeznana. wink

XA to moja pierwsza miłość i do dziś się to nie zmieniło. tongue_out
                • pomilak1 Re: x lander a jedo 17.08.12, 21:02
                  Kup używaną fajną, dużą, bdb amortyzowaną gondolkę za kilka stów, a potem ciesz się i przebieraj w super spacerówkachsmile
                  moja obecna miłość to joolz i szczerze go polecam smile
                  także również jestem za rozwiązaniem- tania gondola+ potem fajna spacerówka smile
                  • analyss Re: x lander a jedo 18.08.12, 10:40
                    dokładnie się zgadzam z Pomilak, też bym tak zrobiła
                    akurat wózki, które sa fajne jako gondole, niekoniecznie są aż takie fajne jako spacerówki, tak jak np. Jedo. Ja jako gondolę tez miałam używane Jedo i odsprzedałam prawie bez straty.
                    • magda79pn Re: x lander a jedo 18.08.12, 11:39
                      kup jedo i nie sprzedawaj za rok, bo roczniak spokojnie się do spacerówki zmieści (mój wielki 2 latek mieścił się do spacerówki deltim -podobna do jedo), a na zimę przyda ci się taki wózek, sprzedasz go najwyżej po zimie 2013/14, jak dziecko będzie miało z 1,5 roku

mój synek jest z czerwca, mam dwa wózki i dwie gondole, jane challenger+ capazo (nowy) do miasta, bo wąski i wszędzie nim wjadę, oraz mutsy urbana (używany) na wertepy i na zimę. Gondolki są podobnych wymiarów, mają około 75cm i zamierzam z nimi jeździć do grudnia/stycznia, obmyśliłam sobie tak; potem spacerówka mutsy przodem do mamy, a na wiosnę i lato challenger przodem do świata smile
                      • kasia688 Re: x lander a jedo 20.08.12, 11:34
                        My mamy Xa z zeszłego roku. Synka urodziłam w marcu -ważył 4kg
                        W gondoli mieścił się do 4,5 miesiąca, teraz jeździmy spacerówą i mały jest bardzo zadowolony że może oglądać świat - w gondoli pod koniec użytkowania robił awantury nieziemskie kiedy nie spał;/ Oparcie rozkłada się prawie na płasko i to wystarczy wg mnie.
                        Ogólnie też mieliśmy dylemat czy Xa czy Jedo, ostatecznie nas przekonało:
                        1. Jedo ma tylko jedną budkę przeciwsłoneczną która jest przekładana z gondoli do spacerówki a wg mnie do spacerówki nie pasuje (nie podoba mi się)W spacerówce xa jest rewelacyjna bardzo duża buda, chroniąca przed wiatrem i słoneczkiemsmile
                        2. jedo ma siedzisko obracane przód/tył ale za to przy składaniu wózka trzeba osobno składać stelaż i osobno siedzisko, a w xa składa się wszytko razem.
                        3. Często używamy fotelika samochodowego wpiętego w stelaż np na zakupach, w xa wygląda fajnie i prosto się montuje a w Jedo fotelik wygląda kosmicznie przez dodatkowy stelaż do zamocowania siedziska spacerówki

Waga jest mniej więcej taka sama. My z wyboru jesteśmy zadowoleni, drugi raz wybrałabym też Xa

Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka