Dodaj do ulubionych

Ma ktos wozek maclaren globetrotter? Promocja?

04.04.13, 09:24
Ma juz ktoras moze ten wozek? Chcialabym cos "znikajacego" w bagazniku, ale z troche choc odchylanym oparciem. Czy to oparcie jest tak samo wysokie jak w volo? Czy pozycja siedzaca jest w miare pionowa (jak w volo?).

To dla mnie minusy triumpha: niskie oparcie i brak pionu.

I czy ktos wie, czy kolka maclarenow (jesli tak to ktorych) sa na lozyskach?

No i czy oplaca sie czekac na model 2013 (lepszy troche hamulec, a reszta chyba ta sama)?

Zna ktos jakakolwiek roznice miedzy modelem 2011, a 2012? Bo ja tu nic nie zauwazam.

No i czy gdzies jest na niego fajna promocja?

Wiem, ze ktoras ostatnio tu kupila volo candy. Super bylyby fotki. On piekny jest! Kusi mnie, ale to nieodchylane oparcie.... sad((
Obserwuj wątek
    • olus22 Re: Ma ktos wozek maclaren globetrotter? Promocja 04.04.13, 13:29
      Ja kupiłam volo candy ale dla 3 latki. Kolorystycznie wózek jest bardzo ładny i na czarnej ramie. Jak mąż wroci z pracy to wrzuci mi zdjęcia bo ja nie mam pojęcia jak to zrobić.
      Wózek jest fajny. Zawsze byłam negatywnie nastawiona na maclareny tak musze przyznać ze ten mnie zaskoczył pozytywnie. Ja nie patrzyłam na rozkładane siedzisko ponieważ kupiłam wózek na wyjazdy. Myślałam że kółka będa dużo mniejsze a wcale takie małe nie są. Globtroter ma odchylane siedzisko ale jest duzo brzydszy.
      • martuska1982 Re: Ma ktos wozek maclaren globetrotter? Promocja 04.04.13, 19:08
        olus22 napisała:

Zawsze byłam negatywnie nastawiona na maclareny tak musze prz
        > yznać ze ten mnie zaskoczył pozytywnie.
        Myślałam że kółka będa dużo mniejsze a wca
        > le takie małe nie są. Globtroter ma odchylane siedzisko ale jest duzo brzydszy
        > .
        Ja byłam negatywnie nastawiona na tego typu wózki w ogóle i maclaren mnie na tyle pozytywnie zaskoczył, ze zastanawiam się czy każda parasolka jest taka fajna czy tylko mc i myślę czy nie kupić jakiejś taniochy no name żeby sprawdzić. wink

A co do wielkosci - mnie wielkośc kół xt i w ogóle całego wózka zaskoczyła, bo na zjdęciach na pusto wygląda na mały, a jest duży.Tak samo pewnie volo, na zdjeciach kółka są maluśkie. smile
    • zona.102 Re: Ma ktos wozek maclaren globetrotter? Promocja 04.04.13, 15:18
      Wybierałam pomiędzy Volo a Globetrotterem i wybrałam to pierwsze.
      Oparcie w Globetrotterze jest do kitu, miękkie jak szmatka, zapada sie pod dzieckiem, dziecko siedzi zgarbione i nie ma mowy o pionie. Rozkładane to farsa jakaś bo mozesz oparcie obnizyc o jakies 2-3cm. Juz w tej pozycji najwyzszej jest lezace moim zdaniem smile W Volo jak dziecko mi przysnie to glowa leci do przodu wiec uzywam tylko jak synek wyspany smile

Mam czarno zielony z kolekcji 2012, czarna rama w jakies znaczki wink Jesli sliczny jak na moje oko wink I kosztowal mnie chyba 330zl. Nowy oczywiscie.
      • gie-oska82 Re: Ma ktos wozek maclaren globetrotter? Promocja 07.04.13, 22:47
        hej..gdzie kupilas tego volo za 330zl??
        • zona.102 Re: Ma ktos wozek maclaren globetrotter? Promocja 08.04.13, 19:42
          W Smyku swojego czasu byla promocja.
    • sztucznamrowka Re: Ma ktos wozek maclaren globetrotter? Promocja 04.04.13, 16:13
      Ja czekam na Globetrottera, ma przyjść do mnie za około dwa tygodnie. Jest z kolekcji 2012 - kolor Crown Blue.
    • majowa_mamma Re: Ma ktos wozek maclaren globetrotter? Promocja 04.04.13, 16:40
      A ja czekam na czarne volo 2013. Nie wiem jak długo, bo właśnie rozmawiałam z dystrybutorem na PL i oni sami nie wiedzą kiedy je dostaną. Myślałam jeszcze o wersji 2012 z białą budą, ale wizja ciągłego szorowania budy jak w beżowej emmie pałąka i boków zdecydowanie mnie zniechęca.
    • sztucznamrowka Re: Ma ktos wozek maclaren globetrotter? Promocja 04.04.13, 17:38
      Znalazłam takie fotki w necie:
      Dwulatek w Globetrotter:

https://fotoforum.gazeta.pl/photo/5/zf/ca/s7a9/VWhv7byJrEZDuS1bRX.jpg

i czterolatek:

https://fotoforum.gazeta.pl/photo/5/zf/ca/s7a9/m7KZqAFNvjQaCnYEsB.jpg

Moim zdaniem Globetrotter ma bardzo fajną budę - lepszą od Questa i Triumpha.
      • zona.102 Re: Ma ktos wozek maclaren globetrotter? Promocja 04.04.13, 21:03
        Budka jest taka sama jak w Volo ale oparcie tragiczne... w Volo chociaz jest naprężone i jest wyraźnie odznaczone oparcie od siedziska a w Globetrotterze jak wsadzałam dziecko do wózka to czasami siadał na oparciu czyli za głęboko.... No i oparcie jest leżące, jest niżej niż w Volo bo nie da się bardziej ściagnąć tą tasiemką z tyłu.
        Globetrottera naprawdę warto zobaczyc przed zakupem bo rozczarowanie moze byc spore, ja bylam na niego napalona ale jak zobaczylam to szybko odstawilam na polkę smile
        • sztucznamrowka Re: Ma ktos wozek maclaren globetrotter? Promocja 05.04.13, 08:42
          Ja napaliłam się na Globetrottera po zobaczeniu w sklepie Volo. Bo Globetrotter to Volo tylko z odchylanym oparciem - przynajmniej tak wszędzie podają.
          Ale jak teraz tak piszesz to nie wiem....może anuluję zamówienie i wezmę Volo.
          Oto mój synek w Volo (było mu wygodnie i podobało się mu):

https://fotoforum.gazeta.pl/photo/5/zf/ca/s7a9/jwbl3hyHfBpZ6jHFMB.jpg
          • sztucznamrowka Re: Ma ktos wozek maclaren globetrotter? Promocja 05.04.13, 08:44
            Czytałam także, że oparcie w Volo jest elastyczne, takie hamakowe i dostosowuje się jakby do dziecka, myślę, że w Globetrotter jest podobnie.
    • chubabubba Re: Ma ktos wozek maclaren globetrotter? Promocja 04.04.13, 20:59
      Ja mialam globetrottera rocznik 2011 ale podwojnegosmile u mnie sie sprawdzil dla 5,5 latka i 3,5 latkismile na wakacjach ok-buda super, rozkladal sie ok.
    • sztucznamrowka Re: Ma ktos wozek maclaren globetrotter? Promocja 05.04.13, 09:31
      No i dzięki temu wątkowi anulowałam moje zamówienie na Globetrottera i zamówiłam Volo Dylan's Candy Bar big_grin Zawsze mi się podobał, ma czarny stelaż, na lato super! A do tego wzięłam 3 wkładki wymienne po promocji smile tongue_out
      • sztucznamrowka Re: Ma ktos wozek maclaren globetrotter? Promocja 05.04.13, 09:36
        Jak to mówią "kobieta zmienną jest" smile tongue_out
      • nicolcia9 Re: Ma ktos wozek maclaren globetrotter? Promocja 05.04.13, 09:44
        Mi też się bardzo podoba Volo Dylan's Candy Bar big_grin też brałabym od razu, ale nie ma rozkładanego oparcia, nawet odrobinkę, a moje dziecko śpi bardzo często w wózku i nie dałby mi spokoju jego widok (śpiącego dziecka z wiszącą główką w dół...)
        • sztucznamrowka Re: Ma ktos wozek maclaren globetrotter? Promocja 05.04.13, 10:23
          Mój też śpi we wózku, ja zazwyczaj wiem kiedy może zasnąć.
          Volo wzięłam na takie mega krótkie wypady np.do lekarza na osiedlu, do kościoła, do autobusu itp. Ostatnio np. we wtorek poświąteczny jechałam z moim małym autobusem bez wózka ale wiedziałam, że na końcowym przystanku czeka mąż i dalej pojedziemy już razem samochodem.
          Zwyczajnie nie chciało mi się wózka wyciągać a synek do przystanku doszedł na nóżkach smile
          • sztucznamrowka Re: Ma ktos wozek maclaren globetrotter? Promocja 05.04.13, 10:29
            Mam już dość tych śpiworów, mufek i innych bambetli, które bądź co bądź zawsze dodatkowo obciążają wózek. A mój M to potem pretensje ma, że synek za mało chodzi na nóżkach bo ja go tylko we wózku wożę...
            • nicolcia9 Re: Ma ktos wozek maclaren globetrotter? Promocja 05.04.13, 10:57
              My wózek zabieramy jedynie na dłuższe wyprawy, bądź w czasie drzemki właśnie, a tak to też na nóżkach młody drepcze smile Ostatnio 3h chodził na nóżkach, po plantach i molo, aż byłam w szoku, że daje radę tongue_out ale to trzeba było łabędzie karmić i kaczuszki więc to inna sprawa tongue_out
      • aga7-77 Re: Ma ktos wozek maclaren globetrotter? Promocja 05.04.13, 17:47
        Sztucznamrowko, a gdzie zamówiłaś swojego maclarena? Ile płaciłaś? Też mnie strasznie kusi ten Dylan's Candy Bar big_grin
        • sztucznamrowka Re: Ma ktos wozek maclaren globetrotter? Promocja 05.04.13, 17:55
          Kupiłam w Tosi.pl - jakoś ostatnio tam kupuję wózki tongue_out
          Dałam za niego 479zł i do tego wzięłam sobie 3 wkładki po promocji smile ale i tak mam zamiar sobie szyć wkładkę (nie taką sztywną jak od P. Helenki)
          • aga7-77 Re: Ma ktos wozek maclaren globetrotter? Promocja 05.04.13, 18:11
            To całkiem fajna cena, chyba też go kupię. A właśnie sprzedałam dwa wózki i stwierdziłam, że zostawiam tylko jeden, ale ja chyba już nie potrafię egzystować tak bez żadnej możliwości wyboru wink A ten Volo kusi mnie strasznie big_grin
            • aga7-77 Re: Ma ktos wozek maclaren globetrotter? Promocja 08.04.13, 20:40
              Było nie było - zamówiłam wózek i oczywiście dwie wkładki w promocji smile
              Ale to już naprawdę nasz ostatni wózek big_grin
              Już nie mogę się go doczekać, ciekawe, czy na żywo też będzie mi się tak bardzo podobał. I bardzo jestem ciekawa jak wypadnie podbijanie Volo ze starszym dzieckiem w porównaniu do SI.
      • zona.102 Re: Ma ktos wozek maclaren globetrotter? Promocja 08.04.13, 19:42
        Bedziesz z Volo zadowolona.
        Te wozki naprawde sie roznia, ja tez napalilam na G. ale jak go zobaczylam to szybko odstawilam smile Owszem Volo ma miekkie oparcie ale lepiej napiete, w G. to wiszaca szmatka.
    • majowa_mamma Re: Ma ktos wozek maclaren globetrotter? Promocja 05.04.13, 14:54
      Używacie do Volo wkładek od p. Helenki? Mam w GT i jest dość sztywna i zastanawiam się czy sprawdzi się w Volo (szyta na wymiar do Volo oczywiście).
      • olus22 Re: Ma ktos wozek maclaren globetrotter? Promocja 06.04.13, 12:27
        Może mi ktoś powiedzieć jak wstawić fotki
        • sztucznamrowka Re: Ma ktos wozek maclaren globetrotter? Promocja 06.04.13, 12:37
          Ja robię to tak:
          jestem zalogowana
          otwieram drugą zakładkę z forum wózkomania
          wchodzę na swój profil
          klikam na "zdjęcia"
          klikam na "fotoforum"
          klikam na swoje zdjęcia - mam je poukładane w albumach
          wybieram zdjęcie, które chcę umieścić na forum wózkomania
          klikam na dole zdjęcia - "link do zdjecia"
          zaznaczam tekst linka - jest u góry w tabelce (naciskam home/shift/end jednocześnie)
          robię ctrl+C
          potem w tekście postu robię ctrl+V
          i gotowe big_grin
          Mnie pokazał mężuś - on informatyk z zawodu tongue_out ale do tego nie trzeba aż takiej wiedzy he he he smile
    • pinik Re: Ma ktos wozek maclaren globetrotter? Promocja 06.04.13, 22:14
      No to mi zmieszalyscie z tym globetrotterem smile

Ogladam go od tylu wieczorow w necie i mi sie podoba. W aucie nie odczuloby sie, ze jest wozek. No i troszke chociaz sie to oparcie odchyla.
      Volo mialam wiele razy dla moich chlopcow i nigdy go nie polubialam. Z malym dzieckiem brakowalo mi choc minimalnego odchylenia oparcia, a z wiekszym/ciezszym (chociaz moi to komary) zle mi sie go prowadzilo.

Myslalam o tym wozku na wypady zakupowe do Niemiec, bo tam kupujemy tyle, ze sie pomiescic w aucie nie mozemy, wiec z mniejszym wozkiem byloby lepiej.
      Ale to wlasnie tak jest, ze jak sie nie ma odchylanego siedzonka, to dziecko mi wlasnie w wozku zasypia. Kiedys tak mialam z zappem, ktorego ogolnie lubilam, ale jak maly mi w nim zasnal, to nie potrafilam patrzec, jak mu glowka do przodu leci i jezdzilam na tylnich kolach, co bylo wkurzajace.

No wiec Volo, choc ten Candy mi sie baaaaaardzo podoba, to chyba odpada (i zla jestem, bo kiedys moglam go miec w super cenie i nie wzielam, to teraz za wiecej nie chce kupowac).

A Globetrottera wczoraj wreszcie na lotnisku wypatrzylam i chcialam za nim isc i poobserwowac, to mi sie rodzina zbuntowala, ze w innym kierunku idziemy sad
      Byl w kolorze crown blue (baaardzo ladny), tylko niestety byl w nim spiworek, wiec nie wiele z siedzonka zobaczyc moglam.

Moze w tygodniu wybiore sie do jakiegos mothercare, bo oni jedyni w Pradze mieli ten model.

Jak by byla jakas fajna promocja, to bym go chyba zakupila i przetestowala.
      Tylko jakos nie widze smile

Chetnie tez bym kupila ten najnowszy model (ma wiele poprawek i bardziej pionowa pozycje podobno osiaga oparcie), ale ich nigdzie jeszcze nie ma i nie bardzo wiadomo, kiedy beda...
    • pinik Re: Ma ktos wozek maclaren globetrotter? Promocja 08.04.13, 21:07
      Pojechalam dzis specjalnie do centrum do mothercare w nadzieji, ze tego globetrottera wreszcie dopadne i poogladam. Ale nie mieli. Pan obdzwonil inne Mothercare w Pradze i tez nie maja. Widzialam Volo Candy (sliczny jest!). Wsadzilam mala do volo i do triumpha (mysle, ze globetrotter sie podobnie do triumpha bedzie rozkladal). Byla juz spiaca i zdecydowanie wygodniej jej sie siedzialo w triumphie (tylko ja nie lubie tego modelu wlasnie przez oparcie, ze pionu nie ma). Globetrotter (=Gt) z nowej kolekcji ma miec poprawiony "pion" (triumph tez).

Napisalam do sklepu Tosia, czy do Czech wysylaja i zadalam kilka pytan, ale nikt nie odpisal. Czy to w tym sklepie norma?

Oj, nie wiem, czy kupowac w ciemno Gt, jak tu wszystkie raczej odradzacie. A moze wersja 2013 bedzie naprawde lepsza?
      • martuska1982 Re: Ma ktos wozek maclaren globetrotter? Promocja 08.04.13, 21:13
        może napisałaś do Tosi jak już nie pracowali i jutro odpiszą. wink
        • pinik Re: Ma ktos wozek maclaren globetrotter? Promocja 08.04.13, 21:24
          Wczoraj wieczorem pisalam.
          • mariolaer Re: Ma ktos wozek maclaren globetrotter? Promocja 08.04.13, 21:31
            Ja też swego czasu pisałam do Tosi, przy okazji zamawianego PP Si, odpowiedzi się nie doczekałam z tego co pamiętam.
            Obecnie też mam jeszcze ochotę na jakiegoś Maca, szczególnie na tego Candy. Pinik, Ty go widziałaś na żywo, czy te kolory są w rzeczywistości takie jak na zdjęciach? Jakie ogólnie sprawiał wrażenie? Czy podbijanie jest koszmarne, czy ujdzie?
          • martuska1982 Re: Ma ktos wozek maclaren globetrotter? Promocja 08.04.13, 21:39
            no to zalepili. wink
            ciekawe czy u nich taki standard czy wyjątkowo ominęli? uncertain
      • jasiek4 Re: Ma ktos wozek maclaren globetrotter? Promocja 08.04.13, 21:41
        W mothercare rozdają ulotki o prezentacji i 20% zniżce na maclareny w weekend 20-21.04 przynajmniej we Wrocławiu. Nie wiem tylko jakie mają ceny wyjściowe czy ta promocja jest ok - maclaren to nie moja bajka wink
        • pinik Re: Ma ktos wozek maclaren globetrotter? Promocja 08.04.13, 22:15
          Mothercare, przynajmniej w Czechach ma ceny zupelnie kosmiczne na maci.

Ten candy ma bardzo zywe nasycone kolory. Podbija sie bardzo dobrze, jak kazdy mac. Choc ja volo nie lubilam juz z ciezszym dzieckiem pchac. Moja mala ma 15 mies i wazy jakies 10 kg, to w sklepie dobrze sie jezdzilo.
          • gie-oska82 Re: Ma ktos wozek maclaren globetrotter? Promocja 08.04.13, 22:22
            Pinik dzis rano pisalam do tosi i odpowiedz dostalam od razu.. moze napisz jeszcze raz jutro w godzinach jak pracuja..
        • gie-oska82 Re: Ma ktos wozek maclaren globetrotter? Promocja 08.04.13, 22:25
          jasiek4 hehe bylam wczoraj w tym mathercare w Renomie.. tez mam ta ulotke bo ogladalam maclarena volo...ale jak mi pani powiedziala ile on u nich kosztuje to podziekowalam...nawet te 20%znizki jest marne...
          byl taki volo za 799zl...gdzie w tosi jest za 489zl Nautical Stripe [Edycja Specjalna]
          www.tosia.pl/maclaren-volo_p476#
      • zona.102 Re: Ma ktos wozek maclaren globetrotter? Promocja 10.04.13, 21:59
        pinik ja mam w domu Triumpha i przymierzalam dziecko do Globetrottera i nie mozna tych wozkow porównać.
        Rozkladanie oparcia w G. jest na pasek i naprawdę rozsuwa się może ze 3cm? Ja ciagnelam, chcialam jeszcze mocniej sciaganac ale zdziwilam sie, ze sie nie da. Bylam zla bo tez napalilam sie na ten wozek ale moze teraz cos poprawia i to wtedy bym go kupila smile))
    • aga7-77 Volo Candy 10.04.13, 20:11
      Nasz Volo już jest w domu smile Bardzo mi się podoba, mojej córce też – nie chciała z niego wysiąść. Ale dziś mogłyśmy pojeździć tylko po domu, testowanie w terenie dopiero jutro.
      Na razie jestem zachwycona wyglądem (ta tęczowa budka przy czarnym stelażu prezentuje się rewelacyjnie) , lekkością, zwrotnością i podbijaniem. Córa (2,5 roku) ma w nim dużo miejsca, jest jej wygodnie.
      Podoba mi się kolorowa folia przeciwdeszczowa.

Wkurza mnie tylko strasznie zjeżdżająca wkładka. Muszę chyba doszyć u góry rzepy i mocować ją do siedziska, bo inaczej będzie mi to strasznie działać na nerwy.
      Ale ogólnie na razie jestem bardzo zadowolona, ciekawa jestem jakie będą moje wrażenia po testach terenowych.
      • sztucznamrowka Re: Volo Candy 10.04.13, 20:51
        Do mnie Volo przyjdzie jutro. Właśnie przyznałam się mężowi tongue_out Oj było gadane wink
        Na zdjęciach widzianych w necie też zauważyłam, że ta wkładka się zsuwa - trzeba będzie doszyć rzepy smile
        Jak możesz aga7-77 to wklejaj foty smile, mój synek ma obecnie 2,2 roku więc podobnie jak Twoja córcia.
      • sztucznamrowka Re: Volo Candy 10.04.13, 20:51
        A jakie wkładki sobie do niego dokupiłaś?
        • aga7-77 Re: Volo Candy 10.04.13, 21:14
          Fotki porobię na pewno (z dodatkowymi wkładkami też), ale niestety dopiero w weekend, wcześniej nie dam rady sad
          Ciekawe, czy Tobie Volo przypadnie do gustu smile Ja na razie jestem nim zachwycona, tylko te zjeżdżające wkładki denerwują mnie strasznie. Będę do nich doszywać rzepy u góry (trudno, będą jednostronne).
          Dokupiłam sobie wkładkę w motyle (na czerwonym tle) i taką jasnoróżową z klatkami dla ptaków. Wyglądają bardzo fajnie, chociaż miałam nadzieję, że będą jednak trochę mniej sztuczne w dotyku. Nie ma to jednak jak bawełniane wkładki.
          • sztucznamrowka Re: Volo Candy 11.04.13, 15:35
            Przyjechał i śliczny jest big_grin Do tego wzięłam 3 wkładki: żółto-granatową w cytrusy, beżową taka frotte i turkusową z sowami. Pasują extra.
            Potem wstawię foty smile
            • mariolaer Re: Volo Candy 11.04.13, 18:49
              Jutro i ja go będę miała. Nie mogłam się oprzeć smile. Sztuczna mrówko wrzuć jakieś zdjęcia, bo do jutra chyba nie wytrzymamwink. Wkładek dodatkowych nie zamawiałam, ale zamówiłam sobie za to tą filcową mini torbę.
    • maja3333 Re: Ma ktos wozek maclaren globetrotter? Promocja 11.04.13, 21:55
      Miałam Globetrottera. W skrócie - stelaż Volo, test dość lekki, prawie tak lekki jak Volo (jednak Volo lżejsze, wiecdla niektorych "prawie" robi różnice). Oparcie bardzo niskie, najnizsze ze wszystkich Maclarenów. Jakość materiałów najgorsza, zdecydowanie gorsza niz Triumpha. Siedzisko płytsze niż ma Triumph, opacrie tak samo odchylone do tyłu. Mniej sie od Triumpha rozkłada.
      Daszek jest niżej osadzony niż w innych Maclarenach i materiał tez taki "tandetny".

Ogółem wózek lekko sie prowadzi, jest tak samo zwinny jak Volo. Mojemu 1.5-rocznemu synowi głowa sięgała do końca oparcia i jak sie odchyliło to oparcie to materiał z tyłu budki, który powinien jak w innych Macach, ładnie zaczepiać sie pod oparcie, zwijał sie i patrząc z tyłu było mu głowe widać.
      Kupowałam ten wózek nawet dwa razy, ale poddałam się i kupiłam Triumpha, z którego byłam o wiele bardziej zadowolona (i którego właśnie w ostatni weekend mój M "zgubił" czyli zostawił na parkingu.. przypomniał sobie o tym 3 dni później ;/)
      • pinik Re: Ma ktos wozek maclaren globetrotter? Promocja 13.04.13, 11:56
        O Maja, fajnie, ze napisalas, bo nikt inny go tu nie mial.

Ale pokrywa sie to z obserwacjami dziewczyn w sklepach: marny material itd. W roczniku 2013 ma byc powiekszony koszyk, lepszy hamulec, lepsze materialy (!) i lepsza pozycja siedzaca. Moze ten model juz bedzie ok? Wiec moj wniosek: jesli globetrotter to z 2013.

Triumph mi sie jakos nie podoba.

A z tym zostawieniem wozka na parkingu to niezly numer smile Chyba bym mojego zabila smile
      • sztucznamrowka Re: Ma ktos wozek maclaren globetrotter? Promocja 13.04.13, 21:59
        O,ooo po tym co napisałaś, to dobrze, że go jednak nie kupiłam wink
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka