Dodaj do ulubionych

poradę fotelikową poproszę :)

14.12.13, 00:10
Forum fotelikowe chyba zdechło a widzę, że niektóre z was są mocno zaangażowane smile i mogą mi pomóc wybić z głowy mojemu mężowi głupie pomysły.
Tytułem wstępu: auto typu hatchback, troje dzieci fotelikowych 0-13, 9-18 i 15-36.
Najstarszy (8 lat, 136 cm) z przodu w Romerze ze schowanym isofixem, włączoną poduszką i odsuniętym fotelem. Za nim średnia (4 lata, 100 cm, 16 kg) w Maxi Cosi Priori, pewnie jeszcze co najmniej pół roku bo w większym foteliku nadal ma pas na szyi. Na środku niemowlak w Maxi Cosi Cabrio (bez bazy) a za kierowcą drugie z rodziców. Całkiem wygodnie się jeździ, wbrew początkowym obawom, jedynie kilka razy wsiadam/wysiadam, to wielokrotne zapinanie fotelika jest uciążliwe.
Problem zacznie się, kiedy trzeba będzie przesadzić malucha do większego fotelika- co wymagać będzie większego auta i nie ma innego rozwiązania. I tu pojawia się pierwszy problem- mąż chciałby posadzić najstarszego na poddupniku na środkowym siedzeniu (przy szybie nie, bo kurtyny, zresztą pozostałe foteliki by się nie zmieściły)- bo między fotelikami głowa nie będzie mu latać a nurkowanie pod pasem z podkładki to jakieś jednostkowe przypadki, poza tym duży jest a na poddupnikach wolno wozić. Macie konkretne artykuły/filmiki z twardymi argumentami dlaczego podkładka jest be? Że nie zapewnia ochrony głowy, to owszem, zauważa- ale twierdzi, że foteliki obok ten problem rozwiązują-a mnie się nie widzi.
I druga sprawa- Priori ma już swoje lata i maluchowi należałby się chyba nowy. Nie brał udziału w żadnej stłuczce, tapicerka cała, pasy bez usterek. Jak długo takiego fotela można używać i dlaczego? Coś mu się dzieje z upływem czasu? Ta skorupa styropianowa przecież się nie utlenia, nie zanika, przy praniu tapicerki widzę, że jest ok. Więc z jednej strony nie widzę powodu, żeby wymieniać, z drugiej, ma już więcej niż 5 lat.
Aha, i jeszcze trzecia. Jeśli Priori wymieniać, to najlepiej na montowany tyłem. W tym aucie się nie zmieści (tzn. może i się zmieści, ale ja/mąż już nie), i tak musimy drugie auto wymienić na większe. Orientujecie się czy jest szansa w 1 rzędzie zmieścić 3 fotele- jeden tyłem i dwa 15-36? Myślę o autach 5-osobowych z osobnymi fotelami- jak Renault Scenic, Ford C-max, Citroen chyba C4 Picasso. Ewentualnie szeroka kanapa jak w Fordzie Mondeo. Czy nie ma szans, jeśli 3 foteliki to wyłącznie auto 7-miejscowe? Przyznam, że tylko mi dzwoni, że te tyłem wymagają więcej miejsca, jak się do takiego przymierzałam 2,5 roku temu w Krakowie nigdzie nie mieli.
(co do fotelika tyłem mąż też jest sceptyczny- przy bocznym uderzeniu bez różnicy, przy najechaniu z tyłu gorzej, a przy zderzeniu czołowym to i tak szanse na przeżycie są marne...).
Obserwuj wątek
    • izi-76 Re: poradę fotelikową poproszę :) 14.12.13, 10:09
      Ja mam Renault Scenic Espace 7os, ale często ostatnie fotele są złożone, spokojnie zmieszczą mi się na tyle trzy foteliki 15-36 ja miałam zamontowane Greco Logico.
      Wcześniej miałam zwykłego Scenica i zamontowane 2 Greco po bokach i na środku Maxi cosi City było ciężko-ciasno i chłopcy mieli problem z zapinaniem pasów.
      Więc wydaje mi się że możesz mieć problem z zamontowaniem 2 fotelików 15-36 ina środku 9-18.
    • thea19 Re: poradę fotelikową poproszę :) 14.12.13, 10:17
      mam jedno dziecko wiec doswiadczenie ubogie ale powiem co wiem. fotel tylem zajmuje duzo miejsca i przednie siedzenie jest dosc pionowo ustawione. jest bezpieczniejsze niz kazdy przodem bo czy uderzaja w zad czy w przod, to sila pcha do przodu i po karku. przy moim ostatnim wypadku jakbym wiozla dziecko przodem, to bym go juz nie miala, ja sama mialam zerwane wiezadla i musialam sobie trzymac glowe wstajac z lozka a chodzenie w kolnierzu to masakra.
      co do podstawki - jak jest tylko pas biodrowy, to ja sama bym tak nie usiadla, bo przy dachowaniu bym sie bala wypadniecia, poza tym dziecko bedzie sie obijac o sasiednie fotele.
      co do trzech foteli z tylu, to na forum byly takie watki
    • wiedzma000 Re: poradę fotelikową poproszę :) 14.12.13, 10:45
      5 lat bo niby plastik się starzeje i jest słabszy, ponad to rozwiązania są lepsze - takie powody podają osoby uważające się za specjalistów.
    • mama1dawidka Re: poradę fotelikową poproszę :) 14.12.13, 11:08
      ja mam combi co Prawda ale z tylu malo mejsca BMW e61
      i teez jest mega ciasno mlody w poddupku graco
      mloda na rodi a mlody baza plus cabriofix lub pebble
      i tez majaaa meega ciasno sad
      przy trojce dzieci to juz chyba trzeba wieksze Auto sad
      z m sie smiejemy ze powoli to Autobus trzeba kupiic big_grin
      bo ja z tych co nie jezdza z tylu
      bo moze jakby mlody do przodu poszedl bylo by lepiej ale nie zdzierzylabym z tylu siedziec big_grin
      • liveveb Re: poradę fotelikową poproszę :) 14.12.13, 12:15
        W kwestii poddupnikow- za chwile, nie wiem czy krotsza czy dluzsza, ma wejsc przepis o zakazie ich uzywania, bo nie chronia dziecka, a tylko kieszen rodzica przed mandatem. I warto zauwazyc, ze zadna szanujaca sie firma fotelikowa rzeczonych poddupnikow nie robi.
        Co do trzech foteli na jednej kanapie tonie mam doswiadczenia. Ale moglabys zapytac jednego z ekspertow forum fotelikowego na jego blogu. Bo w sumie to jest fajny temat na wpis- z wpisow na forum wiem, ze takich osob jak Ty jest wiecej.
      • mama1dawidka Re: poradę fotelikową poproszę :) 14.12.13, 13:18
        Heh mlodemu tylko 1,5 cm brakuje zeby jezdzil bez wink
    • yoku Re: poradę fotelikową poproszę :) 14.12.13, 13:02
      W Fordzie S-max (nie wiem jak w C-maxie) wchodzi maxi Cosi Tobi i dwa Rodi i jest jeszcze tyle miejsca, że starsze dzieci spokojnie zapinają się same pasami.
    • jasiek4 Re: poradę fotelikową poproszę :) 14.12.13, 14:31
      Najlepiej podjechać i przymierzyć. Jedno co zauważyłam przy różnych przymiarkach to jak dasz obok siebie fotelik przodem ten dla starszego i tyłem dla malucha to one w sumie zajmują jakby mniej miejsca niż dwa przodem - gdzie indziej wypada najszersze miejsce fotelika i można je jakby bardziej zsunąć. Mam też wrażenie, że mniej miejsca zajmuje fotelik na bazie nam MC Pearl ale to już tylko wrażenie trzeba by zmierzyć.
    • koala0405 Re: poradę fotelikową poproszę :) 23.02.16, 13:20
      jakie macie fajne foteliki 15-36 kg? Ma ktoś Romer kidfixII xp sict? albo Kiddy? Mocowanie na isofix mnie interesuje...
      • afroddytta Re: poradę fotelikową poproszę :) 23.02.16, 14:25
        Mam Concord Transformer, Kiddy Cruisefix, 3 x Monterey (jeszcze Recaro Milano, ale ten bez isofixa).
      • linkap_wawa Re: poradę fotelikową poproszę :) 23.02.16, 14:28
        ja mam Romera Kidfix sict Isofix - siedzisko waskie w barkach choc oglnie poporzez te wzmocnienia po bokach fotelik zajmuje duzo miejsca w samochodzie- raczej dla szczuplejszych dzieci - moj 7-latek juz sie nie miesci - wlasnie w ramionach a wagowo mu do 36 kg jeszcze sporosmile
        • koala0405 Re: poradę fotelikową poproszę :) 23.02.16, 14:40
          a na fotkach nie wygląda na to że jest wąski....hmmm i co ja mam kupić dla malucha? potrzebuje w sumie 4 foteliki 15-36 kg do 2 aut. Obecnie mamy dla starszaka Diono monterey, besafe a dla malucha maxi cosi rodifix. Kupić jeszcze jeden maxi cosi? bo dość fajnie w nim siedzi i pasy na prawidłowej wysokości są. Trochę kusi mnie ten: e-foteliki.pl/romer-kidfix-ii-xp-sict.html bo fajnie trzyma pasy i raczej młody się z nich szybko nie wydostanie. A może kupić taki od 9-36 kg? Britax Romer fotelik Advansafix II SICT Cosmos Black 9-36 kg
          • linkap_wawa Re: poradę fotelikową poproszę :) 23.02.16, 14:48
            Ten moj 7-mio latek jezdzi w Cybexie Solution x-fix - siedzisko znacznie obszerniejsze niz w Romerze (w tym jezdzi moja 4-latka) smile a zajmuje mniej miejsca w samochodzie.
            • koala0405 Re: poradę fotelikową poproszę :) 23.02.16, 14:52
              my w aucie mamy dużo miejsca bo renault espace ma 7 miejsc a z tyłu za kierowcą aż 3 isofixy
              • klara17 Re: poradę fotelikową poproszę :) 23.02.16, 15:11
                c-max jest wąski i mimo trzech pojedyńczych siedzeń jest ciasno...
                mam 3 dzieci - 15,10 i 7 mczniaka .
                starszaki nie jeżdżą już w fotelach i z jednym maxi cosi z bazą ledwo co sie mieszczą
          • afroddytta Re: poradę fotelikową poproszę :) 23.02.16, 16:39
            A ile ten Teoj maluch ma?
            Ja mam w sumie 6 tych fotelikow 4 firm i każdy jest inny. Szczerze to monterey jest najsensowniejszy i jak jedziemy na urlop to maz całej trójce wpina te. Moj ostatni zakup kiddy jest dziwny, maz nie chce z nim jezdzic, jakby cos z kształtem suedzisks było nie tak uncertain plus taki (i moze warto to rozważyć) ze ma zagwarantowana wymianę w przypadku brania udziału w stłuczce/wypadku.
            • koala0405 Re: poradę fotelikową poproszę :) 23.02.16, 16:55
              mój mały ma niecałe 3 lata ale waży 15 kg.
              • afroddytta Re: poradę fotelikową poproszę :) 23.02.16, 17:57
                3 lata to jednak teoretycznie za mało na taki typ fotelika uncertain
                Waga waga, ale ważne tez wymiary. Piszesz że masz Monterey? Np do tego fotela to on moze być za malutki. U mnie syn najmłodszy od ok 3,5 roku jeździ w foteliku 15+ i to wlasnie w Concordzie bo on jest mały i przytulny, na diono był o wiele za mały.

Tu mam zdjecia ale widze ze Concorda akurat nie ma
                fotoforum.gazeta.pl/a/77748.html
        • car.in Re: poradę fotelikową poproszę :) 23.02.16, 14:41
          Też mam trójkę dzieci i musieliśmy zmieniać samochód. Toyota Verso 7 osobowa. Nie mieliśmy nigdy potrzeby rozkładać dwóch ostatnich siedzeń. W drugim rzędzie są trzy osobne fotele i wchodzą 3 foteliki. Polecam. Isofixy są na dwóch skrajnych fotelach. Po środku nie ma.
      • kapao1 Re: poradę fotelikową poproszę :) 26.02.16, 12:26
        BabySafe Mastiff - na isofix, 7stopniową regulacją zagłówka, z dodatkowym systemem ochrony bocznej (SIP) oraz tkaniną antypotową.
        • afroddytta Re: poradę fotelikową poproszę :) 26.02.16, 14:50
          Czy ten fotelik ma jakieś testy/gwiazdki?
        • sermag Re: poradę fotelikową poproszę :) 26.02.16, 15:12
          Serio? Nie odwazylabym sie kupic takiego fotelika. Bez zadnych testow.
          Wolalabym juz kupic uzywany, ale z testami
          • afroddytta Re: poradę fotelikową poproszę :) 26.02.16, 15:23
            Ja tam wychodzę z założenia, że jak mam wydać 400 zł (a tyle +/- 50 zł kosztowały wszystkie moje foteliki 15+) to czy wierzę w testy czy nie itd. to lepiej te pieniądze wydać na fotelik jakiekolwiek testy posiadający niż na taki no-name, bo a nóż widelec testy jednak o czymś świadczą. Jakby kosztował on 100-150 zł to rozumiem, że cena mogłaby grać główną role.
          • kapao1 Re: poradę fotelikową poproszę :) 29.02.16, 12:26
            Problem w tym, że (z tego co się dowiedziałem w sklepie) polskie firmy nie mają możliwości wzięcia udziału w testach typu ADAC itp. Jeśli ktoś to może potwierdzić będę wdzięczny.
            • annulka79 Re: poradę fotelikową poproszę :) 29.02.16, 15:50
              Akurat w sklepach to się można wielu rzeczy dowiedzieć... np. że Ramatti to to samo co Maxi Cosi tylko tańszy, albo że testy Pimotu są bardziej zaawansowane niż ADAC, albo że testy nie gwarantują bezpieczeństwa a jeśli tak jest to poco fotelik z testami-można śmiało wybrać bez, albo ze testy mają wszystkie i tak ... big_grin nie bedę wymieniać dalej bo nie wiem czy to śmieszne czy juz straszne...

Jedno jest pewne to to że jeśli fotelik nie został przetestowany na odpowiednim manekinie (z zadowalającym rezultatem) to ja bym go nie kupiła bo moje dziecko za manekina testowego robić nie będzie.

A w testach biorą udział foteliki rożnych producentów z rożnych krajów i nie rozumiem czemu akurat polskie nie mogą? jakaś ściema.
              • sermag Re: poradę fotelikową poproszę :) 29.02.16, 15:59
                Raczej chodzi tylko o to, ze koszt takich testow jest bardzo wysoki i moze nie wszystkich producentow na to stac (?)
                Uwazam jednak ze testy po cos sa. Zeby dac nam informacje czy fotelik jest bezpieczny czy nie. Nie doszukalam sie informacji,ze Polscy producenci nie moga brac udzialu. Chetnie poczytam jak ktos znajdzie jakis artykul.
                Co do tego ze w sklepach mozna sie wielu rzeczy dowiedziec niekoniecznie majacych cos wspolnego z prawda to sie zgadzam.
                W zeszlym roku szukalam fotrlika rwf. Mialam juz uaptrzone przez internet modele i wybralam sie do sklepu niedaleko mnie z szerokim wyborem akcesoriow dla dzieci, wozkow i fotelikow itp. Tam nawet nie slyszeli ze jest cos takiego jak fotelik rwf! Proponowali mi jakiegos Fisher Price'a....
      • koala0405 Re: poradę fotelikową poproszę :) 01.03.16, 18:48
        No i dotarł dzisiaj fotelik Romer Kidfix II Xp. Okazało się w trakcie zamawiania, że model sict nie nadaje się do auta z bocznymi kurtynami powietrznymi. W sumie jesteśmy zadowoleni z tym, że będzie w nim siedział starszak /prawie 6 letni/ bo mały się w nim topi. Fotelik porządnie wykonany, olbrzymi /coś jak Diono monterey/ prowadnice pasów i ogranicznik krokowy super sprawa.
        • thea19 Re: poradę fotelikową poproszę :) 01.03.16, 21:13
          ja kiedys 4latka przymierzalam do kidfixa i byl na styk - waski w ramionach, krotkie siedzisko. diono jednak jest zdecydowanie obszerniejszy. kupilam besafe - bardziej przyjazny rozmiarem.
          • koala0405 Re: poradę fotelikową poproszę :) 01.03.16, 21:23
            ale mi się wydaje że ten najnowszy jest obszerniejszy
            • thea19 Re: poradę fotelikową poproszę :) 01.03.16, 22:19
              ja przymierzalam do tego nowego sict z piankowa nakladka na pas co ma 5*
              besafe jednak zdecydowanie wiekszy jest w srodku i ma dluzsze siedzisko dlatego go kupilam.
              • koala0405 Re: poradę fotelikową poproszę :) 02.03.16, 07:18
                Ja na razie jestem zadowolona z zakupu. W sumie to z tych czterech fotelików najgorszy to maxi cosi rodifix ale na razie musi zostać bo jest najmniejszy i ma nisko pas barkowy więc dla mojego 3 latka ważacego 15 kg jest idealny.
                • bywalec.hoteli Napisz coś więcej Kidfix II XP 24.05.16, 15:26
                  Napisz proszę coś więcej o wrażeniach z Kidfix II XP, proszę. Wszystko OK?
    • linkap_wawa Re: poradę fotelikową poproszę :) 23.02.16, 14:39
      argumenty przeciwko poddupnikowi: www.fotelik24.pl/blog/fotelik-czy-podstawka-czyli-co-jest-wymagane-przepisami - warto zobaczyc filmik. Tam tez widac dlaczego fotelik obok nie zalatwi ochrony dziecku siedzacemu obok.
      A jesli chodzi o nurkowanie to nie chodzi o to ze dziecko wyleci spod pasow wogole - wystarczy, ze tylko troche obnizy sie jego pozycja i pas bedacy na wysokosci barku przesunie sie w okolice szyi.
      www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=wMCdv6q0EYc
    • x.ray.ed Re: poradę fotelikową poproszę :) 24.02.16, 12:49
      nie wiem, czy czytałaś - ale strona doskonała:
      osiemgwiazdek.blogspot.com/2015/09/zderzenia-boczne-czyli-bambuko-level.html

Polecam tyłem, bez względu na wszystko. Szczególnie najmłodszemu dziecku - ostatecznie podjęłam decyzję, że Pebble zamieniamy na 0-18 (Concord Ulimax)
    • claudia511 Re: poradę fotelikową poproszę :) 25.02.16, 12:15
      osiemgwiazdek.blogspot.com/2015/01/jeste-eksprte.html poczytaj o poddupniku, bo z tego wynika, że nie jest to taki zły pomysł.
      • linkap_wawa Re: poradę fotelikową poproszę :) 25.02.16, 13:19
        tak, ale trzeba pamietac ze tylko dla dzieci powyzej 135 cm - czyli przecietnie dopiero gdzies ok. 9 lat.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka