Dodaj do ulubionych

Alternatywa dla maclarena xt

26.01.14, 04:49
Moje pytanie w wątku o wózku do końca wózkowania zostało jakos pominięte, więc jednak założę wątek.
Uparłam się na xt, bo jedzie super, podbija mi się lekko, a przy tym ma powiększaną budkę i dobrą amortyzację plus spore koła.
Koła plus sztywność questa mi absolutnie nie pasują, za to xt pasuje mi bardzo.
Uparłam się na tego xt, ale moze istnieje coś co spełnia te trzy warunki i nadałoby się zamiast xt?
Mam na mysli amortyzajcę (to najważniejsze) oraz budkę i podbijanie.

PS. Uprzedzajac pytania - nie, nie jestem rannym skowronkiem, ja po prostu jeszcze spać nie poszłam. wink
Uraczyłam się na "dobranoc" filmem "Paranormal activity" i się ze strachu posrałam, teraz boję sie zgasić swiatło i iśc spać. tongue_out
Obserwuj wątek
    • martuska1982 a cybex callisto? 26.01.14, 14:16
      Jaki on jest? Ma amortyzację? Można go porównać z xt? Jest lepszy, gorszy?
      • magda79pn Re: a cybex callisto? 26.01.14, 16:59
        czegokolwiek by nie miał, to oparcie ma 44cm, więc u mnie odpadł smile
        • basia752 Re: a cybex callisto? 26.01.14, 17:08
          Nie mam porównania z XT, ale oglądałam w sklepie C Calissto i jak dla mnie to on nie ma amortyzacji, jest sztywny, z młodą ok. 10-11 kg podbijał się w miarę dobrze, miałam na niego ochotę ale brak amortyzacji mnie rozczarował
          • martuska1982 Re: a cybex callisto? 26.01.14, 17:36
            No to odpada. sad
            Czyli zostaję przy xt. Znalazłam jednego, ale sprzedajacy nie chce wysłać za pobraniem, nie ma konta na allegro, a proponowana przez niego przedpłata z zabezpieczeniem w formie umowy (spisanej chyba przez meila, nie wiem jak to sobie wyobraża) jest dla mnie smieszna. wink
            Naiwna nie jestem, więc szukam wózka dalej.
            • basia752 Re: a cybex callisto? 26.01.14, 17:42
              A to duży problem założyć konto na allegro? Dziwne trochę. Z Calissto to najbardziej podobała mi się buda, najchętniej to bym wymieniła budę na taką dużą rozkładaną w M&P Tempo i byłabym zadowolona
              • pomilak1 Re: a cybex callisto? 26.01.14, 18:00
                Marta a nie możesz poprosić jakieś forumki, żeby Ci odebrała i potem wysłała?
                Jak kiedyś chciałam kupić fusiona, to z pomorskiego 2 forumki były chętne do pomocysmilenie wiem skąd masz tego maca (jaka okolica)smile
                • martuska1982 Re: a cybex callisto? 26.01.14, 18:08
                  No własnie nawet mi nie napisał. wink
                  Zapytam.
                  • martuska1982 Re: a cybex callisto? 26.01.14, 18:12
                    Facet jest z Wrocławia. Któraś forumka chętna do pomocy jest stamtąd?
                    • pomilak1 Re: a cybex callisto? 26.01.14, 19:06
                      Martuśka załóż osobny wątek, szybciej się dziewczyny zdeklarująsmile Chyba, że Ci nie zależy akurat na tym danym XTwink
              • twitti Re: a cybex callisto? 26.01.14, 19:23
                Basia ja tak samo jak Tysmile dla mnie tempo ideal poza daszkiemsad nie znalazlam dla niego alternatywy.. Tzn macany silver cross pop bylby idealny, tylko opinie ma slabe..
              • martuska1982 Re: a cybex callisto? 26.01.14, 20:36
                a ten tempo ma amortyzację? Nie miałam okazji do macać. Natomiast wspomniany przez Twitti silvercross pop w sklepie oglądałam i jak dla mnie jest tak samo sztywny jak inglesina trip, od maclarena xt sztywniejszy, więc dla mnie odpada.
                • twitti Re: a cybex callisto? 26.01.14, 20:47
                  Jak macalam kiedys silver crossa w mothercare to wydawalo mi sie ze mial amortyzacje. To byl taki z motylkami. Wydawalo mi sie ze byl lepszy niz maclareny. Moj tempo ma amortyzacje, bo fajnie jezdzi sie nim po naszych chodnikach.
    • sztucznamrowka Re: Alternatywa dla maclarena xt 27.01.14, 14:10
      A ten Tempo co tak chwalicie dziewczyny to M&P czy Peg ?
      • twitti Re: Alternatywa dla maclarena xt 27.01.14, 14:22
        Mamas&papas. Materialy ma pewbie gorsze niz maclaren. Ale cena tez nizsza. Zastanawiam sie jak te nowe mamasysmile
      • basia752 Re: Alternatywa dla maclarena xt 27.01.14, 14:33
        M&P Tempo, w sumie to postaram się gdzieś podjechać do sklepu i porównać go z XT, tylko nie wiem czy dam radę w tym tygodniu, a w sobotę wyjeżdżamy na ferie
        • twitti Re: Alternatywa dla maclarena xt 27.01.14, 15:10
          Basia porownaj. Ja mam wlasnie tempo po corce i chce teraz dla synks cos nowego kupic. Tyle ze moj m&p juz od roku w piwnicy lezy, wiec troche juz nie panietam jsk sie nim jezdzi. Szukam czegos podobnego, tylko z duza buda.
    • twitti Re: Alternatywa dla maclarena xt 27.01.14, 15:18
      A ciekawe jaki ten jest: www.mamasandpapas-polska.pl/produkt/opis/3/cruise_kol_turquoise
      Teraz jest nawet wyprzedaz.
    • koala0405 Re: Alternatywa dla maclarena xt 28.01.14, 13:30
      chciałam powtórnie zakupić peg perego pliko mini..
      kupiłam najpierw folię do niego po czym okazało się /miałyście rację/ że jednak nie pasuje bo jest do zwykłego pp pliko
      Stwierdziłam, że to zły znak i pliko mini nie jest mi przeznaczony. Czekam cierpliwie na Mountain buggy Nano i czekając kupiłam staruszka Maclarena Xt z przeznaczeniem na krótkie wypady do szpitala czy przychodni bo moich perełek nie chcę w te miejsca brać. I kurcze...przyszedł dzisiaj i nawet nawet. Nie spodziewałam się takiego stanu wózka używanego 2 lata. Jest trochę brudny, kółka skrzypią przeraźliwie, w kieszonkach z tyłu piasek. Pewno jeździł po plaży i nigdy smaru nie widział. Muszę go doczyścić. Fajnie wygląda w przeciwieństwie do Maclarena XLR. Stelaż idealny, śrubki błyszczące bez rdzy, pianka na kołach nie zdarta, raczki się nie kleją choć końcówki lekko wytarte.
      Wezmę się dzisiaj za niego....jak ja to lubię....naprawdę.
      Acha ! Po czym poznać który to rocznik?
      • martuska1982 Re: Alternatywa dla maclarena xt 28.01.14, 14:32
        Po rączkach, po kołach, po stelażu w miejscu łączenia, po materiale za budką można. Wrzuc zdjęcie, nawet z google, byle identycznego to będzie mozna coś ocenic.
        PS. Używany dwa lata to staruszek? o.O
        • martuska1982 Re: Alternatywa dla maclarena xt 28.01.14, 14:35
          Ja własnie rozażam czy jednak w ramach oszczędności nie kupić starszego modelu. Jest jeden na auckji, ze zdjeć pluis tych przysłanych na meila oopraz z opisu wynika, że jego stan jest zadowalajacy,żadnej rdzy czy luzów, skrzypienia, wypłowień, uszkodzeń. No tylko, że to już wiekowy wózek, być może większość czasu leżał, nie wiem też jak aukcja się skończy.
          Musze wyjść zaraz, będę brnęła przez snieg to pomyślę. wink
          • koala0405 Re: Alternatywa dla maclarena xt 28.01.14, 14:42
            właśnie go wyprałam ręcznie....woda brudna że hoho
            zrobię fotki ja wyschnie
            Nie umiem ściągnąć kół? Da się jakoś bez uzycia narzędzi?
            • kar-ula Re: Alternatywa dla maclarena xt 28.01.14, 22:27
              Koala, ja nie ściągałam, ale w tym, który kupiłam, koła były dość czyste, dotarłam do zakamarków szmatką.
              W ogóle jak tak śledze te aukcje z XT to czasem mi się wydaje, ze ludzie poupadali na głowę z tymi cenami. Zwłaszcza, ze niedawno jeszcze za niecały tys były nowe z 2012 roku. No ale ja przyrównuję do swojego, który mi się trafił w świetnej cenie.

Koala, kupiłaś XT dla malucha czy starszaka? ja się zastanawiam, czy XT to jest naprawdę wózek uniwersalny i perspektywiczny. Owszem, teraz mi bardzo pasuje, ale mała 11,5 miesiaca, waży 9 kg z haczykiem, mierzy jakieś 73 cm. jak śpi mieści się cała na siedzisku, ale jak siedzi, to buciki wystają - jak to jest później, kiedy dziecko większe. Martuśka, Adaś nie miałby za długich nóżek? Zmieszą mu się na tym gumowym podnóżku? A jak takie dziecko większe zaśnie, to ten wyciągany podnózek juz jest za krótki, prawda?
              No i jeszcze co sądzicie o zastąpieniu XT BJCM GT? Czy te wózki mogą być traktowane zamiennie?
              • koala0405 Re: Alternatywa dla maclarena xt 28.01.14, 22:56
                nooo namordowałam się dzisiaj bardzo ale wózek czysty, nie trzeszczy, nie piszczy. Miodzio. Jutro zrobię fotki. Chyba bardziej podoba mi się XT niż XLR. Kurcze..ale rzeczywiście jest amortyzacja na wszystkie koła. Mam problem tylko z założeniem kosza na zakupy pod siedziskiem. Nie pamiętam jak to było i teraz dziwnie wisi bo chyba źle zamontowałam. Siedzisko jest mniejsze niż w pp pliko mini ale za to buda fajowska. Moja piękna wkładka w zebrę tak cudnie wygląda na siedzisku i wygląda lepiej niż oryginalna maclarena.
                Jutro przymierzę starszaka bo dzisiaj nie dało rady bo tapicerka jeszcze mokra była. Kupiłam go z czystej ciekawości bo taki wychwalany na tym forum. Aha! ja podnóżek mam opuszczany a nie wyciągany. Cieszę się bo sprawny technicznie i za bardzo nie wypłowiały tzn. tylko takie dwa elementy po bokach maskujące łączenia rurek są wyblakłe. Popatrzę na niego, nacieszę się i pewno sprzedam...
                • martuska1982 Re: Alternatywa dla maclarena xt 28.01.14, 23:11
                  A jaki kupiłas kolor i za ile? Rączki ma już z tymi sreberkami na końcówkach?
                  • martuska1982 Re: Alternatywa dla maclarena xt 28.01.14, 23:12
                    Pytam bo ja ciagle szukam, oglądam i albo zniszczone, albo starocie albo drogie, albo najczęsciej wszystko do kupy. uncertain
                    • koala0405 Re: Alternatywa dla maclarena xt 28.01.14, 23:16
                      końcówki rączek srebrne trochę starte, a wózek cały czarny
                      A cena? myślę że niedrogo
                      Ile kosztują teraz takie starsze modele?
                      • martuska1982 Re: Alternatywa dla maclarena xt 28.01.14, 23:17
                        Na czarnym stelażu jeszcze? Kurcze, takiego własnie szukam. ;>
                        Ja takiego z 2010 sprzedałam pod koniec wakacji za 385zł, ale ogólnie chodzą między 400 a 500. Oczywiscie są tacy co wystawiają za więcej niż 500, ale dla mnie to już za drogo, poniżej 400 raczej nie widziałam.
                        • koala0405 Re: Alternatywa dla maclarena xt 28.01.14, 23:22
                          tak na czarnym stelażu
                          podoba mi się cały czarny tak jak BJCM GT
                          jutro zrobię fotki
                          • martuska1982 Re: Alternatywa dla maclarena xt 28.01.14, 23:23
                            A kiedy będziesz go sprzedawała? big_grin
                            • koala0405 Re: Alternatywa dla maclarena xt 28.01.14, 23:26
                              w lutym hhaaaahaahaa
                              ale jest jakiś cały czarny Xt na allegro z Anglii
                              • martuska1982 Re: Alternatywa dla maclarena xt 28.01.14, 23:31
                                tak, ale ma pocerowane dziury na siedzisku, cerowany wyrwany wczesniej nap.Ogólnie nie wart tych 400zł, ja mojego sprzedałam za niecałe 400 a był w stanie super, miał tylko ślady jeżdżenia na kołach, jedną ryse na stelazu i małe ryski na sreberkach rączek.
                                Laską, która do mnie po niego przyjechała pytała czy rączki były wymieniane, bo w takim super stanie były te gumy, a wiadomo jak w maclarenach to się niszczy.
                                Żałuję, ze go sprzedałam.
                                Znalazłam innego, którego mi za 400 chcą sprzedać, ale raż ze ma jednak rączki podziubane, a dwa chcą przedpłatę, nie chcą pobrania a konto na allegro dopiero założyli, więc co mi po tym jak za kilka dni uruchomią?Świeże konto bez komentarzy, zajebiscie.Dziękuję bardzo.
                                • martuska1982 Re: Alternatywa dla maclarena xt 28.01.14, 23:31
                                  a co do lutego tongue_out ja poczekam, zaklepuję się w kolejce po tego twojego, ok?
              • martuska1982 Re: Alternatywa dla maclarena xt 28.01.14, 23:01
                kar-ula napisała:

> Koala, ja nie ściągałam, ale w tym, który kupiłam, koła były dość czyste, dotar
                > łam do zakamarków szmatką.

U mnie na takie okazje supr się sprawdza stara szczoteczka do zębów

> W ogóle jak tak śledze te aukcje z XT to czasem mi się wydaje, ze ludzie poupad
                > ali na głowę z tymi cenami. Zwłaszcza, ze niedawno jeszcze za niecały tys były
                > nowe z 2012 roku.
                No ale ja przyrównuję do swojego, który mi się trafił w świet
                > nej cenie.

Nie dalej jak kilka dni temu w którymś sklepie internetowym, nie wiem czy nie tosi, widziałam xt beżowego nowego za mniej niż 860zł. Szczerze wolałabym już nowego beżowego niż w tej samej cenie używanego w innym kolorze. tongue_out

>
                > Koala, kupiłaś XT dla malucha czy starszaka? ja się zastanawiam, czy XT to jest
                > naprawdę wózek uniwersalny i perspektywiczny. Owszem, teraz mi bardzo pasuje,
                > ale mała 11,5 miesiaca, waży 9 kg z haczykiem, mierzy jakieś 73 cm. jak śpi mie
                > ści się cała na siedzisku, ale jak siedzi, to buciki wystają - jak to jest późn
                > iej, kiedy dziecko większe. Martuśka, Adaś nie miałby za długich nóżek? Zmieszą
                > mu się na tym gumowym podnóżku? A jak takie dziecko większe zaśnie, to ten wyc
                > iągany podnózek juz jest za krótki, prawda?
                > No i jeszcze co sądzicie o zastąpieniu XT BJCM GT? Czy te wózki mogą być trakto
                > wane zamiennie?

Jak dla mnie GT i xt się super uzupełniają. GT lepiej się jeździ, ale trudniej podbija, dziecku wygodniej na pewno, ale za to xt lżejszy, kosz w gt wiadomo, a xt każdy widzi. wink
                Przez pewien moment miałam GT i XT jednocześnie i na krótsze wyjścia, albo na wyjścia z punktu A do punktu B brałam XT, na wyjscia dłuższe, typu połażenie z siorką po miescie, czy na wyjście z całym majdanem typu zabawki do piasku, jedzonko, ubranko na zmianę, na zakupy, brałam GT.

Jeśli chodzi o nóżki to xt jeździlismy od wiosny do lata 2013, czyli młody miał 2 lata i kwartał do 2,5 roku. Nogi opierał na podnóżku w XT swobodnie, jeśli chodzi o spanie i ten wyciągany podnóżek to miał go do połowy łydki.

Czy teraz w XT nie miałby za długich nóg? Nie wiem, wątpię. Na pewno jednak już bym mu do spania podnózka z materiału nie podnosiła. Tak tak, zdarza mu się ciągle spać w wózku. wink
                • kar-ula Re: Alternatywa dla maclarena xt 29.01.14, 21:38
                  No włąśnie mnie nie chodzi o to, aby się uzupełniały, tylko zastępowały smile
                  No starsznie teraz mi się zachciało GT, ale ak patrzę na zdjecia porównawcze w sąsiednim wątku, to on gabarytowo bardzo do BI zbliżony. Żadnego z moich wózków nie chcę nim na razie zastępować, fajnie byłoby mieć go potem zamiast Emmy Nitro, ale on więcej miejsca zajmie, Emma mieści się w małym kaciku w przedpokoju, GT będzie wystawał. Zresztą M nie zgodzi się sad
    • koala0405 fotki 29.01.14, 09:24
      pokazywarka.pl/omkvz4/
      • martuska1982 Re: fotki 29.01.14, 09:38
        To chyba starsza wersja niż ja miałam, bo ma jeszcze te ucinacze amerykańskich paluchów jak to Magda zdaje się jakoś tak nazywa. wink
        Znaczy z boku stelaża nie ma tych kółek tylko podłużne plastiki.
        Poza tym szczegółem identyczny jak mój i na zdjęciach widać, ze w niezłym stanie.
        Zaklepuję się na niego, bo mam juz dość tych wypłowiałych, pooranych i cerowanych maclarenów z allegro czy tablicy.
        • koala0405 Re: fotki 29.01.14, 09:44
          na krzyżaku od spodu jest data produkcji 2010
          na te tzw "ucinacze palców" są takie osłonki na suwak ale jeszcze ich nie założyłam /one z jednej strony są wypłowiałe i zastanawiam się czy je założyć/
          • martuska1982 Re: fotki 29.01.14, 13:45
            No widzisz, czyli jednak w tym samym wieku co był mój. Ten detal w wyglądzie dla mnie nie ma znaczenia, ja go chcę, więc jak się już pobawisz to daj mi na meila znać, że sprzedajesz, podaj numer konta i pakuj wóz. tongue_out
            • martuska1982 Re: fotki 29.01.14, 13:46
              Może w tym 2010 robili tak przejsciowo trochę z kółkiem i trochę bez.Mój był z kwietnia 2010, najwazniejsze dla mnie było, że był w świetnym stanie. Twój ze zdjęć wydaje się być w super stanie, koła mają luzy które określiłabyś niezwykłymi? Jeśli to to jak dla mnie jest super.
              • koala0405 Re: fotki 29.01.14, 13:49
                Boże..muszę porobić roszady w domu przed przyjazdem męża bo mi Armadillo przybył. Młody dzisiaj w Xt spał 2 godziny
                • martuska1982 Re: fotki 29.01.14, 13:58
                  koala0405 napisała:

> Boże..muszę porobić roszady w domu przed przyjazdem męża bo mi Armadillo przyby
                  > ł. Młody dzisiaj w Xt spał 2 godziny

Czyli akceptacja. big_grin

Mówiłam, ze to swietny wózek, ale dla twojego maluszka jeszcze nie czas na niego. ;>
                  Kupić maclarena za rok, a tego daj mi daj mi daaaaajjjjj miiiiii pliiiiisssssss. tongue_out
                  • martuska1982 Re: fotki 29.01.14, 14:00
                    martuska1982 napisała:

> koala0405 napisała:
                    >
                    > > Boże..muszę porobić roszady w domu przed przyjazdem męża bo mi Armadillo
                    > przyby
                    > > ł. Młody dzisiaj w Xt spał 2 godziny
                    >
                    > Czyli akceptacja. big_grin
                    >
                    > Mówiłam, ze to swietny wózek, ale dla twojego maluszka jeszcze nie czas na nieg
                    > o. ;>
                    > Kupić maclarena za rok, a tego daj mi daj mi daaaaajjjjj miiiiii pliiiiisssssss
                    > . tongue_out

tfu! kupisz miało być

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka