Dodaj do ulubionych

Tuning budki B-motion :)

26.02.14, 10:52
Po modyfikacji budki mojego ex: b-agile, przyszedł czas na next: b-motion smile
Tym razem wzięłam się za to sama i postanowiłam zrobić to możliwie jak najmniej inwazyjnie, bo stwierdziłam, że latem mogę jednak potrzebować/ docenić obecność oryginalnej siateczki w budce. W tej wersji fajne jest to, że w każdym momencie mogę odpiąć cały panel lub tylko fragment, tak aby zapewnić wentylację, a jednocześnie budka będzie zapewniała cień. Taka rozłożona budka od deszczu na pewno za mocno nie ochroni, ale ze średnim wiatrem powinna sobie daj radę, a na pewno poradzi sobie e słońcem,a o to mi głownie chodziło.

Poniżej wstawiam fotki. Do realizacji potrzebne były: pergamin do wykroju, czarny ortalion i 25 zatrzasków i kupa cierpliwości big_grin

Jeżeli któraś posiadaczka b-agile / b-motion będzie miała chęć też się pobawić, służę pomocą, piszcie na gazetowego smile

https://fotoforum.gazeta.pl/photo/5/lg/kj/bsox/g0Itn0hg84VyRcT0xB.jpg
https://fotoforum.gazeta.pl/photo/5/lg/kj/bsox/lOcuYKf7xNUaxbyyIB.jpg
https://fotoforum.gazeta.pl/photo/5/lg/kj/bsox/fgcOx5ouRICGyT8p1B.jpg
https://fotoforum.gazeta.pl/photo/5/lg/kj/bsox/7eg3hWCTnswxt8BN8B.jpg
Obserwuj wątek
    • gosia_mrufka Re: Tuning budki B-motion :) 26.02.14, 11:11
      Bardzo fajny pomysł i wykonanie super!
      Ja cały czas się zastanawiałam czy jeździsz B-Agile czy B-Motion - teraz już wiem!
      A możesz je porównać? Prowadzenie, podbijanie, wagę? Reszta chyba taka sama. Miałam Agile 3 i Motion cały czas mnie kusi wink
      • the_isabelle Re: Tuning budki B-motion :) 26.02.14, 12:04
        Jeszcze pewnie spróbuję gdzie niegdzie te zastrzaski poprzesuwać, aby materiał był równiej naciągnięty, ale wygląda to w sumie chyba całkiem nieźle. Po odpięciu w zasadzie nie widać, że było coś ruszane, bo zastrzaski chowają się pod lamówką.

gosia_mrufka dla mnie i jeden i drugi prowadzi się ok.
        B-agile zdecydowanie dość twardo, B-motion jest mięciutki. Mój mąż po pierwszym spacerze użył powszechnego na forum słowa "płynie" smile
        W b-agile przy prowadzeniu/przestawianiu wózka (np. jeśli na nie da się wyrobić na ostrym zakręcie w alejce sklepowej) czuć mniejszy ciężar. Za to b-motion gładko pokonuje nierówności, bez problemu wjeżdża na mniejsze krawężniki, wszelkie progi na klatkach schodowych i sklepach, można nieco zapomnieć o podbijaniu.

Kiedyś ktoś na forum napisał, po teście w sklepie, że amonrtyzacja w b-motion jest ledwie wyczuwalna. No ja się w tym nie zgodzę. Dla mnie przód jest porównywalny do Cameleona na najtwardszym ustawieniu (więc i tak jest bardzo ok), na tył z moim ledwie 9 kg synkiem aż tak jej nie czuje, ąle przy cięższym dziecku na stuwę pracuje, bo zarówno przód i tył ładnie się ugina. B-agile miał w sumie nawet wyczuwalną amortyzację , ale w porównaniu do b-motion to "z czym do ludzi" big_grin

Podbijanie zdecydowanie na plus dla b-motiona. Mnie b-agile potrafił czasem już zmęczyć, b-motion jeszcze nie smile ale nie mam porównania do "gwiazd' jeżeli chodzi o podbijanie, więc nie ma się co na mojej opinii opierać. Jak spróbuje np. MB to będę wiedzieć więcej smile Ja mam raczke ustawioną 2 poziomy niżej niż na prosto i jest ok, ale jak już pisałam szału jednak nie ma smile

Manewrowanie...w obu podobne, może z racji większej wagi i gumowych pompowanych kół b-motiona - u niego nieco gorzej..ale tylko ciutkę. O ile w ogóle.

Waga motiona większa o jakieś 2,5 kilo. Jest to wyczuwalne, ale nie demonizuje tego. B-agile mimo że lżejszy, nie był piórkiem, a komfort jazdy w porównaniu z b-agile średni. Wiec postanowiłam poświecić kręgosłup na rzecz komfort jazdy smile

B-motion z racji innych kól niest cały nieco wyższy. Mam też wrażenie (może mylne), że oparcie jest ciut wyższe, bo siateczka z tyłu jest pod większym kontem po rozłożeniu wózka na płasko, a po spionizowaniu oparcia niefajnie zachodzi na oparcie. W b-agile tego nie było. Ale to max 2 cm, a może i nie.

Mi generalne łamana rączka i świetna amortyzacja robi różnicę. Po leśnym/polnym terenie/kamienistej drode, polnej drodze w kolejnami jeszcze fajnie. Byłam, jeździłam, nie umęczyłam się smile
        B-agile byłam tam raz i ...postanowiłam kupić b-motion big_grin
        • gosia_mrufka Re: Tuning budki B-motion :) 26.02.14, 13:00
          Dziękuję za obszerną wypowiedź, która niestety nie zniechęciła mnie do Motiona wink
          Jakbyś chciała wypróbować coś innego to możemy się zamienić na trochę, mam dobrze podbijające się MB Swifta i Toro Micralite. big_grin
    • moonshana Re: Tuning budki B-motion :) 26.02.14, 11:28
      ja z pewnością będę prosiła o wskazówki. świetny pomysł. wczoraj wyciągnęłam na światło dzienne xt - po drugim spacerze ( po dłuższej przerwie) ponownie dochodzę do wniosku, że to świetny wózek ale na równe drogi. przedwczoraj umyłam i złożyłam motiona i zanosi się na to, że za chwilę znów go wyciągnęsmile kocham ten wózek i tyle. a siateczka istotnie czasem wpienia, patent z tymczasowym "zaszyciem" jest świetny.
    • pinik Re: Tuning budki B-motion :) 26.02.14, 13:06
      Ale super!!! Super pomysl i wykonanie! Swietne pomysly tu dziewczyny macie na rozne usprawnienia smile

Dobrze, ze mnie britaxy nijak nie kreca, bo juz bym sie za szycie brala smile
      • magda79pn Re: Tuning budki B-motion :) 26.02.14, 17:04
        pięknie to zrobiłaś ! smile

a wiecie, mi ta siatka nie przeszkadzała smile fajna była smile
    • the_isabelle Re: Tuning budki B-motion :) 28.02.14, 14:46
      Dzięki Dziewczyny smile i powiem Wam ze jestem zadowolona, spełnia swoja role. Dzis u nas pizga i panel trzyma się wzorowo, nie lata, nie furgocze. Jakby to byla lita buda. Tym samym odetchnelam smile
    • ashyshqaa Re: Tuning budki B-motion :) 13.06.14, 16:18
      Czesc! Wlasnie przyszedl do mnie b-motion i szukajac pomyslow na ulepszenie go trafilam na ten wpis. Jestem pod wrazeniem i chcialabym sama cos takiego uszyc. Czy da sie to zrobic bez maszyny do szycia? Podejrzewam,ze wszywanie zatrzaskow w budke i tak sie bez maszyny odbylo wiec jestem dobrej mysli smile
      Czy moglabym prosic o wskazowki? Nie wiem jak wyslac maila, jestem tu nowa.
      Jeszcze takie pytanko do Ciebie Isabelle - probowalas tez poprawiac ulozenie siedziska? Chodzi mi o mocniejszs spionizowanie. Znalazlam na e-bayu paski z przeznaczeniem do BJCM ale myslalam o zrobieniu ich sama, na rzepy. Chetnie poslucham rad, czy to ma sens i jak Ty rozwiazalas ten problem.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka