Dodaj do ulubionych

Za czym się rozglądnąć na zimę

23.10.14, 09:58
Zaczynam się rozglądać co by było dobre dla mnie. Mam dwa wózki nie nadające się na zimę (Pliko p3 i quest) i dość tachania wózka na trzecie piętro. Chcę coś co postawię na klatce w kąciku o wymiarach 60x90 cm, ewentualnie przypnę do kaloryfera. Amortyzacja mile widziana, łatwość prowadzenia, podbijania, składania i coś z czym poradzi sobie też bardzo niska babcia. Moje typy:
- Easywalker Sky - podoba mi się ale nigdy nie miałam trójkołowca i nie wiem czy to dobry pomysł do miasta z mnóstwem wysokich krawężników. Poza tym musiałabym go ciągle składać bo rozłożony zajmuje dużo miejsca i nie wiem jak to będzie wyglądać w praktyce. Da się go potem bezpiecznie oprzeć o ścianę?
- Joie - ładny, zgrabny,regulowany podnóżek, regulacja oparcia na paskach wygodna (sprawdzałam w sklepie), cena nawet za nówkę przyjazna. Niestety martwi mnie to przednie podwójne kółko i pasy nie przypadły mi do gustu
- Britax B-Motion - nie widziałam na żywo, oglądałam B-Agile i miał dla mnie za nisko rączkę, buda zachodziła na oparcie i podbijanie bez szału
- Booklet i Gesslein S4 lub F4 - nie rozkładają się chyba na płasko, używek w okazyjnej cenie jak na lekarstwo
- M&P Pixo - ciekawy, można kupić naprawdę okazyjnie ale nie ma okienka w budce i ciężko dobrać dodatki dla dziewczynki
Co myślicie? Czasem żałuję że sprzedałam przed zimą poczciwego xa bo pomimo wielu wad prowadził się super ale chciałam coś innego spróbować smile
Obserwuj wątek
    • jelsaa Re: Za czym się rozglądnąć na zimę 23.10.14, 22:02
      Nie wiem czy Sky stoi sam oparty o ścianę, jutro sprawdzę i ci napiszę, Samo skladanie nie jest kłopotliwe, ale składa sie na zewnatrz. Jeździ super, krawężników tez nie ma sie co bać." Problem" z trójkolowcami jest taki że przednie koło staje dęba jak podjeżdżasz pod bardzo wysokie przeszkody typu wjazd do autobusu czy jakis wysoki stopień, ale wtedy blokuje sie przednie koło i po kłopocie.
      Joie na gladsze tereny raczej, przednie kołko może mieć problem zimą.
      Motiona nie mialam, ale dziewczyny piszą że ciężki w manewrowaniu.
      • gleana Re: Za czym się rozglądnąć na zimę 24.10.14, 14:37
        A czy w EW jest jakaś blokada przed rozłożeniem się?
        • jprzeczek Re: Za czym się rozglądnąć na zimę 24.10.14, 15:14
          Tak jest blokada w Sky, taka mała zapadka. Jak składasz wózek, to blokujesz koła hamulcem i wtedy jak oprzesz go o ścianę, to nie ma prawa ci odjechać. Do dźwigania po schodach nie jest najlżejszy i najbardziej kompaktowy, ale założę się, że prowadzeniem bije wszystkie pozostałe tutaj wymienione, choć ich nie miałam. Rączka ma duży zakres regulacji, więc niska osoba nie powinna mieć problemu z prowadzeniem. Gesslein jest godny uwagi z uwagi na niższą wagę i bardziej kompaktowe wymiary po złożeniu. Niektórzy psioczą na b-motiona, ale podobno jak się już rozhula to nie jest już taki sztywny. Jeśli wolisz coś mniejszego i lekkiego, to gesslein i b-motion, a jeśli jest to bez znaczenia to EW. Koleżanka ajantura sprzedaje sky i to w bardzo atrakcyjnej cenie, sama się dziwię, że nikt go jeszcze nie kupił.
          https://cekala.masternet.pl/wozkomania/ew_blok.jpg
      • jelsaa Re: Za czym się rozglądnąć na zimę 24.10.14, 20:01
        Sprawdziłam i Sky stoi sam oparty o ścianę.
        Gesslein jest bardzo fajnym wózkiem, ale niektóre dzieci zjeżdżają z siedziska, jeśli Twoje Male ma taką tendencję to tu bedzie zjeżdżało. Bardzo fajnie się go prowadzi, podbija i manewruje. Trochę czynności trzeba wykonać przy skladniu, za to sklada się do środka.
        Bookleta i Pixo nie miałam.
        A w jakim wieku dziecko?
        • gleana Re: Za czym się rozglądnąć na zimę 24.10.14, 21:01
          Ma 11 miesięcy, waży koło 9 kg.
          • kin_ga83 Re: Za czym się rozglądnąć na zimę 24.10.14, 22:48
            Mam Pixo i Bookleta i są to całkowicie inne wózki. Pixo ma stelaż w typie wózków głęboko-spacerowych, szeroką tylną oś (2,5 cm węższą niż xlander XA), ma lekką amortyzację na tylne koła. Dla mnie dużą zaleta jest możliwość ustawienia siedzenia przodem do rodzica, ale powoli synek traci zainteresowanie oglądaniem mamywink oparcie da się ustawić tylko w trzech pozycjach i ta najbardziej pionowa chyba dla mojego dziecka będzie za mało pionowa. Poza tym wózek jest bardzo odkryty, więc nie wiem czy będzie odpowiadał ci na zimę.
            Booklet to wózek zupełnie w innym typie. Lżejszy, mniejsza amortyzacja, ale super się prowadzi nawet z załadowanym koszem (w Pixo niestety czyje się zakupy) oparcie rozkłada się prawie poziomo. Woziłam w nim syna gdy kompletnie nie siedział i nie zjeżdżał. Dla mnie jedyna wada to rączka. Jest za nisko, ma beznadziejny plastyk pośrodku i kopię w stelaż.
            • jelsaa Re: Za czym się rozglądnąć na zimę 25.10.14, 09:36
              A może Nipper? Jest mniejszym wózkiem niz Sky. Sky jest duży ma duze siedzisko, choć teraz na zimę będzie okej jak dojdą spiworki i kombinezony, Nipper ma też lepszą budę.
              • jprzeczek Re: Za czym się rozglądnąć na zimę 25.10.14, 09:46
                O właśnie nipper jest lżejszy. To zależy, czy chcesz wózek na zimę kupić i już do końca nim jeździć, czy tylko na nadchodzącą zimę, a później sprzedać. Później jak będę miała czas, to dodam zdjęcie 22-miesięcznego dziecka w Sky w kurtce zimowej.
            • rozka26 Re: Za czym się rozglądnąć na zimę 27.10.14, 14:02
              Muszę obronić M&P Pixo jeśli chodzi o zimę, owszem jest bardzo odkryty, ale ja wożę w nim córę jak mamy teraz po 5 stopni i zakładam do niego śpiwór zimowy i jest fajnie cieplutko i zakryte wszystko. I tak zimą dziecko jeździ w śpiworku.
            • rozka26 Re: Za czym się rozglądnąć na zimę 27.10.14, 14:14
              Zdjęcia

Tu zdjęcia śpiworka M&P Pixo, może kolor śpiworka nie pasuje bo jest różowy, ale funkcje swoją spełnia
            • rozka26 Re: Za czym się rozglądnąć na zimę 27.10.14, 14:34
              Hmm...mi się nie zdarzyło kopać w stelaż, a rączka jest dla mnie ok. Wygodna jak dla mnie. Natomiast kopałam w stelaż i rączki były beznadziejnie ustawione w wózku parasolce Delti Dot. 2014
    • jelsaa Re: Za czym się rozglądnąć na zimę 25.10.14, 09:41
      BI też jeszcze bym polecała
      • gleana Re: Za czym się rozglądnąć na zimę 25.10.14, 10:24
        Nippera też brałam pod uwagę ale tylko w przypadku super oferty cenowej 😃 , no niestety bardzo mi się nie podoba. Niedawno był na olx za 150, dzwoniłam do faceta ale zdążył się sprzedać zanim dostałam fotki od niego. Generalnie chciałabym coś niedrogiego (ze względu na miejsce w którym będę go zostawiać) i fajnego, tak żeby starczył myślę na jeszcze przyszłą zimę bo potem mam questa a może w tak zwanym międzyczasie coś innego kupię 😃 . Ja raczej nie mam szcześcia do upolowania super okazji.
        • jelsaa Re: Za czym się rozglądnąć na zimę 25.10.14, 10:43
          Nipper bardzo zyskuje przy osobistym spotkaniu smile
        • jprzeczek Re: Za czym się rozglądnąć na zimę 25.10.14, 10:50
          A to ma być wózek dla dziewczynki, czy dla chłopca? Nippery nawet te starsze na allegro zawsze schodziły szybko, w tym samym dniu, w którym je wystawiano. Jeśli dziecko jest duże, to pewnie na przyszłą zimę by mógł nie starczyć. Nie piszę z własnego doświadczenia, bo nie miałam, ale chciałam go zakupić i naczytałam się opinii i zrezygnowałam. BI byłoby lżejsze od EW, ale tanich nie widziałam, w ogóle się nie pokazują. Może jeszcze poszukaj TFK Twist, ma skrętne koło przednie, waży z 12kg, nie wiem jakie ma wymiary po złożeniu, ale widziałam je na olx swego czasu w dobrych cenach. Moje duże 22-miesięczne dziecko miało w EW wygodnie, nie było ściśnięte.

https://cekala.masternet.pl/wozkomania/0347.jpg
          • jprzeczek Re: Za czym się rozglądnąć na zimę 25.10.14, 11:28
            olx.pl/oferta/wozek-gleboka-spacerowka-gondola-tfk-CID88-ID7aMWB.html#12fd6cdcf5
            może coś takiego, komponenty niepotrzebne mogłabyś sprzedać
        • jprzeczek Re: Za czym się rozglądnąć na zimę 25.10.14, 10:53
          A mi nipper podobał się okropnie i chodził mi po głowie długi czas, ale za późno się obudziłam. Gdybym go kupiła, to pewnie wciskałabym dziecko na siłę, aby jak najdłużej nim pojeździć. Może za kilka lat będzie mi dane go wypróbować.
          • gleana Re: Za czym się rozglądnąć na zimę 25.10.14, 11:11
            Moja córeczka ma teraz 77 cm, jest szczupła ale dość długa. Synek chudzielec jak miał 2,5 roku spokojnie w zimie jeździł w queście w kombinezonie i śpiworku 😊 . W przyszłym tygodniu mam nadzieję że już będę wiedziała na czym stoję finansowo 😉 . Z tych wszystkich wózków jakie mi chodzą po głowie to najbardziej by mi pasował EW, choć nie wiem czy małej podpasuje nie podnoszonony podnóżek a mnie regulacja na zamki (na spacerach córcia śpi). Jeszcze mnie martwi ten wystający metalowy podnóżek bo nie dość że ja chodzę zamaszystym krokiem i często kopię w stelaże (dlatego też BJ nie brałam pod uwagę) to boję się że nieraz przywalę nim w coś.
            • jelsaa Re: Za czym się rozglądnąć na zimę 25.10.14, 13:31
              Mnie tez zdażało się wchodzić na wózki, ale nigdy nie weszłam na Sky, rączka jest daleko wysunięta.
              Jesli bierzesz skya pod uwagę to w tej chwili są dwa na sprzedaz na forum, ten na zdjeciu, taki wojskowy kolor i różowy. Ja mam czarnego, nie podjełam jeszcze decyzji co do sprzedaży, ale jakbyś chciała czarnego to pisz
              • gleana Re: Za czym się rozglądnąć na zimę 25.10.14, 13:53
                No właśnie wiem o tych dwóch, ech muszę z mężem chyba pogadać bo boję się że jak będę zwlekać to znikną i zima stulecia zastanie mnie z tym co mam smile
                • jprzeczek Re: Za czym się rozglądnąć na zimę 25.10.14, 14:43
                  Bierz różowego od ajantury, bo dużo zeszła z ceny, ja bym go za 550 zł nie sprzedała na jej miejscu. A Army już nie mam, bo to mój jest ten drugi wink Jeśli podnóżkiem w coś przywalisz, to nic się nie stanie. Tak jak pisze jelsaa - nie ma opcji kopania w hamulec.
                  • jelsaa Re: Za czym się rozglądnąć na zimę 25.10.14, 15:04
                    Jprzeczek a co kupilaś za skya?
                    • jprzeczek Re: Za czym się rozglądnąć na zimę 25.10.14, 15:18
                      Na razie nic i nie wiem, czy coś kupię. Przed sprzedażą sky kupiłam volo i na razie jest ok. Żal mi sky, ale odezwała się pewna zdecydowana osoba i sprzedałam, bo na razie nie planuję drugiego dziecka. Mam nadzieję, że jej do gustu przypadnie i będzie zadowolona, bo wtedy ja też będę. Chodzi mi po głowie pp si, gesslein, bebe beni izzy, ale wiem, że to nie są wózki na duży śnieg, no może gesslein dałby radę. Muszę się odforumować i nie myśleć o innych opcjach. Teściowa na widok nowego wózka powiedziała - ale mieszasz tymi wózkami, haha, a to dopiero 4 licząc starą spacerówkę-rozlatówkę, którą kupiłam na miejscu za 40zł na chwilę.
                      • jelsaa Re: Za czym się rozglądnąć na zimę 25.10.14, 15:31
                        Nie ma opcji aby być ze skya nie zadowolonym, to super wózek. Jak go kupilam to bardzo mi sie podobał, a teraz doceniam go jeszcze bardziej, choć myślę o Bobie bo podoba mi sie w nim buda i składanie do wewnątrz.
                        • jprzeczek Re: Za czym się rozglądnąć na zimę 25.10.14, 15:47
                          Mi w Sky przeszkadzała tylko waga, choć po przejechaniu się nim na spacerze przechodziła mi myśl o sprzedaży, niestety wracała przy wnoszeniu go na górę, gdy musiałam dodatkowo pertraktować z córką żeby nie rozrabiała na schodach. BOB mi jakoś nie zawrócił w głowie (rozważałam zakup CE, tylko te szprychowe koła...) chyba przez te koła wielkie, wątpię żeby był poręczniejszy dla mnie do wnoszenia, choć jest lżejszy od Sky. Wolę siedzisko na zewnątrz, a nadające się do uprania. Jak dziecko jest małe, to raczej nie je i nie pije w wózku, a jak już jest większe, to potrafi nieźle narozrabiać. Wszystko z Sky schodzi i nie trzeba się specjalnie wysilać. Materiał schnie szybko.
                          • jelsaa Re: Za czym się rozglądnąć na zimę 25.10.14, 16:26
                            A widzisz to jest jakiś argument, choć ja nie miałam nigdy problemu z brudną tapicerką, bo zawsze byl śpiworek, albo wkładka, synek też nigdy nic poza suchymi bułkami nie jadał we wózkach. No jestem rozdarta jak ta sosna czy Sky, czy Bob smile
                            • jprzeczek Re: Za czym się rozglądnąć na zimę 25.10.14, 16:49
                              Nie poradzę, bo nie miałam, a jeśli terenowy miałabym zakupić, to mniejszy i lżejszy, taki by mnie jedynie interesował. Moje dziecko z wkładką też potrafiło tapicerkę zabrudzić, szczególnie po bokach. Jak Cię kusi to zamień na jakiś czas z kimś.
                              • jelsaa Re: Za czym się rozglądnąć na zimę 25.10.14, 17:29
                                No własnie mialam go od Karuli i stąd wiem że jest rewelacyjny smile
                                • jprzeczek Re: Za czym się rozglądnąć na zimę 25.10.14, 19:21
                                  Jak Cię kusi i wypróbowałaś, to kup od Magdy, bo widziałam jej ogłoszenie na olx, będzie jak nowy. Mnie bob nie kręci, bo nie jest na moje warunki, EW zgrabniejszy był jak dla mnie. Masz EW Magdy więc szybko sprzedasz.
                  • ajantura Re: Za czym się rozglądnąć na zimę 25.10.14, 16:41
                    Haha Justyna ale mi klientów napedzaszsmiledziękismilejedna dziewczyna z wroclawia chce się zamienic za gt a inna za mb swifta,który jest dla nas jednak za mały.sky naprawdę jest super wozkiem ale przecież tyle wózków jestj eszcze do wypróbowania a czasu coraz mniejsmilea mi ciągle marzy się gessleinsmile
        • gabilu Re: Za czym się rozglądnąć na zimę 25.10.14, 19:30
          Na olx jest teraz nipper v2 za 350 zl. Zdjęcia niezbyt wyraźne, ale cena atrakcyjna.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka