Dodaj do ulubionych

stopy do buzi

02.09.13, 14:23
Kiedy dziecko ostatecznie powinno wkładać stopy do buzi i dlaczego jest to takie ważne? Czemu to służy ? Podobno w wieku 5 miesięcy już powinien.
Synek ma 5,5 łapie stopy często - albo obie jednocześnie rękoma po tych samych stronach (prawa słabiej) albo jedną stopę dwoma rękoma i próbuje usilnie wsadzić je do buzi, ale nie ma szans, żeby je przyciągnął. Myślę, że jest za gruby i sprawia mu to dyskomfort-często wtedy ulewa. Czy brak tej umiejętności coś utrudnia, opóźnia?
Nie stresuje mnie to ale tyle się ostatnio nasłuchałam :/
Obserwuj wątek
    • rulsanka Re: stopy do buzi 02.09.13, 14:58
      możesz mu troszkę pomóc, ja wkładałam stopę do buźki młodszemu synowi w ramach zabawy
      • mamawojtka86 Re: stopy do buzi 02.09.13, 16:25
        Nie chcę robić tego na siłę
        Sprawiłoby mu ból
        • viviene2012 Re: stopy do buzi 02.09.13, 20:20
          Mój synek dość szybko, jakoś w wieku 4 m-cy, choć w mojej książeczce zdrowia pisze, że niby póxniej w, chyba w 7 wymagana jest ta specjalna umiejętność;) Ale chętnie się dowiem czemu to służy, bo nasza neurolog również dopytywala, czy już to robi.
        • rulsanka Re: stopy do buzi 02.09.13, 21:10
          na pewno nie sprawisz bólu, po pierwsze dzieci są bardzo elastyczne a po drugie obserwujesz reakcję dziecka na bieżąco i możesz każdego dnia podciągnąć stopę nieco dalej
          • aniamamalenki Re: stopy do buzi 02.09.13, 21:45
            Dzieci, które cierpią na porażenie mózgowe nie potrafią wkładać stopek do buzi.
            • mamawojtka86 Re: stopy do buzi 02.09.13, 22:07
              Nie strasz kobieto...

Poczekajmy na opinię eksperta, czy to faktycznie takie ważne
              Bo mnie zmroziło
              • aniamamalenki Re: stopy do buzi 03.09.13, 21:34
                Ojejku, nie chciałam, żeby to tak zabrzmiało, nie martw się, Twój mały ma jeszcze czas, a poza tym zauważa stopy, więc wszystko ok.
                • mamawojtka86 Re: stopy do buzi 03.09.13, 22:57
                  Luz:-) szczególnie, że dziś leżąc dłużej bez pieluchy przyciągną tą stopę i nie tylko wsadził sobie palucha do buzi,ale też pociumkał piętę, nie wiem jak to możliwe, dzieci są chyba z gumy:-)

Ale pytanie aktualne, czemu to służy i co jeśli dziecko tych stóp nie wkłada? Nie znalazłam jeszcze sensownej odpowiedzi nigdzie.

I jeszcze jedno-młody chyba ćwiczy do raczkowania, ale nie unosi pupy wstając na kolana,tylko pręży nogi i podnosi się opierając ciężar na palcach u stóp. Tak jest też ok? Chyba go palce przez to bolą bo po jakimś czasie się złości i płacze. Całą matę porysował paznokciami chociaż ciągle obcinam :-)
                  • stokrotka_beauty Re: stopy do buzi 04.09.13, 23:23
                    nie bolą go palce, tylko się złości, że ruszyć nie może:)
                • pawel.zawitkowski Re: stopy do buzi 06.09.13, 23:52
                  aniamamalenki... :)
                  Droga forumowiczko...

Przytoczę Pani post...:
                  "aniamamalenki 02.09.13, 21:45 Odpowiedz
                  Dzieci, które cierpią na porażenie mózgowe nie potrafią wkładać stopek do buzi."

Zadaję sobie pytanie po co pisać takie rzeczy, po czym radośnie oznajmiać, że nie to miała pani na myśli...?

Najczęstsze pytanie, jakie sobie zadaję czytając rodzicielskie dyskusje na tym i innych forach to pytanie: "Czy naprawdę nie mają Państwo umiaru i litości, i podstawowego poziomu empatii...?"

Polecam, zanim Państwo napiszą cokolwiek anonimowo, na anonimowym forum, w odpowiedzi anonimowej mamie, przejętej swym maleństwem, proszę o chwilę refleksji nad wagą słów i ich konsekwencjami.

Osobiście nie wierzę, by wyrzut "niewinnej informacji" o możliwym mózgowym porażeniu dziecięcym, był niewinny :)
                  Nie mam w sobie zgody na dokonywanie takich wiwisekcji na innych rodzicach.

Na koniec..., znam dzieci z mózgowym porażeniem dziecięcym, które wkładają sobie stopy do buzi...

Życzę spokojnej nocy
                  Paweł Z.
    • pawel.zawitkowski Re: stopy do buzi 06.09.13, 23:42
      Dzień dobry,
      Odpowiedź w pytaniu: "...Myślę, że jest za gruby i sprawia mu to dyskomfort-często wtedy ulewa."
      Wszystko :)
      Pozdrawiam
      PZ
    • kopiko-lol Re: stopy do buzi 08.09.13, 09:25
      moja corka zaczela jak miala 6,5 msc, tak wiec jeszcze macie czas :) Ogolnie to malo te stopki wkladala, jakos nie byla nimi zwyczajnie zainteresowana :)
    • ichi51e Re: stopy do buzi 08.09.13, 11:09
      Nasza neurolog powiedziala ze przy tej zabawie dziecko odkreca sobie stopke przygotowyjac ja do chodzenia (rodzi sie ze skrecona do srodka a tu jak lapie lapkami to sobie odkreca) i tyle. Zapewne masa dzieci tego w pgle nie robi albo wymysla sobie wlasne cwiczenie :)
    • ellenai1 Re: stopy do buzi 09.09.13, 08:25
      Hej,
      Mój nie wkładał stob do buzi, interesowal sie nimi , parzyl na nie, dotykal paluszkami, al ejakos do buzi nie mial ochoty i nie siegal, pulchniutki był.
      Obecnie prawei 2lata, chyba normlane biegajace dziecko, nie wiem, w czym mialoby mu pomoc wsadzanie stop do buzi.
    • 0lindra Re: stopy do buzi 09.09.13, 10:30
      moja córka tez nie wklada stopek do buzki, pytalam lekarza i podobno to nic zlego. Pan Paweł tez to potwierdzil:)
    • mamawojtka86 Re: stopy do buzi 09.09.13, 11:22
      Dzięki za wszystkie sensowne odpowiedzi:) Parę razy udało mu się wpakować stopę do bużki, ale chyba jednak mu za ciężko przez brzuszek i poprzestaje na łapaniu oraz mizianiu ich różnymi przedmiotami- wszystko co złapie ląduje na chwilę w buzi, a potem pika lub smyra tym swoje stopy. To nie to samo, ale zabawa jest, więc chyba dobrze:)
    • kluska77 Re: stopy do buzi 13.09.13, 11:34
      Ponoć taki etap. Pocieszę Cię, że moja włożyła stopę do buzi dwa razy w życiu. Raz żeby ściągnąć ze stopy skarpetę, drugi raz z ciekawości. Miała może z osiem miesięcy. I to by było na tyle ;)

Nie stresuj się, być może jest własnie tak jak piszesz, nie sprawia mu to żadnej przyjemności, to tego nie robi.
    • ista1 Re: stopy do buzi 02.04.19, 19:42
      Moja mała 10 dni temu skończyła 6 miesięcy i właśnie zaczęła lizać sobie stópki ( na początku z moją drobną pomocą, bo to się działo przy przewijaniu jak unosiłam jej tyłek :P), także spokojnie :) Ja się wieloma rzeczami niepotrzebnie stresowałam, np. czekałam z niecierpliwością, kiedy się obróci sama na brzuszek... a teraz obraca się za każdym razem - ledwie ją położymy :) To samo było ze znienawidzonym leżeniem na brzuszku - teraz to uwielbia;) Są okna jak ktoś napisał i trzeba dać dziecku czas i obserwować czy są postępy, nawet drobne.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka