madziek.pl 02.01.08, 23:23 Od kiedy mozna zaczac turlanie niemowlecia? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
pawel.zawitkowski Re: Turlanie 04.01.08, 02:12 Witam - przekręcać w trakcie opieki i pielenacji oraz zabawy można od początku... A turlac keidy sam pokaże, ze zaczyna o tym myśleć lub sam zacznie robić. Albo kiedy zacznie przekręcać się z pleców na brzuszek i odwrotnie. Pozdr. paweł Z. Odpowiedz Link Zgłoś
rulsanka Re: Turlanie 14.08.08, 23:36 Czym się różni przekręcanie od turlania? I jak przekręcać? Mój synek ma 9 tyg. i bardzo lubi jak go przekręcam/turlam. Czy robię mu krzywdę turlając kilka razy pod rząd? Odpowiedz Link Zgłoś
betty-226 Re: Turlanie 15.08.08, 11:40 W pierwszej kwestii odsyłam do www.pwn.pl albo www.wiem.pl albo do intuicyjnego odbierania tych słów. O dziwo nawet na forum można znaleźć odpowiedź Eksperta ;))) forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=1017&w=75391226&wv.x=1&a=75391226 Sposoby na obroty/przekręcania tędy: www.wczesniak.pl/publikacje/Poradnik-srodek.pdf lub w książce Pana Pawła 'Co nieco o rozwoju dziecka' a zwłaszcza w filmie dołączonym do książki ;) Odpowiedz Link Zgłoś
rulsanka Re: Turlanie 15.08.08, 13:47 Wg. eksperta (o ile dobrze rozumiem jego wypowiedź z tego wątku) turlać można dopiero, gdy dziecko się już samo obraca, a przekręcać można wcześniej. Dlaczego? Odpowiedz Link Zgłoś