Dodaj do ulubionych

Parkowanie płatne również w weekend???

18.04.11, 11:44
Temat może nie jest związany z Bielanami bezpośrednio, bo na Bielanach nei ma strefy płatnego parkowania, ale do centrum przecież czasem jeździmy. Oto co szykuje nam ratusz. Płatne parkowanie w weekend!

www.tvnwarszawa.pl/informacje,news,parkowanie-drozsze-i-platne-takze-w-weekendy,169243.html

Jeśli celem ratusza jest to, aby Śródmieście ostatecznie umarło, a ludzie zamiast zabierać rodziny do Łazienek czy na Starówkę jeździli jeszcze tłumniej do Arkadii lub Wola Parku, no to gratuluje pomysłu, niezwykle trafny.

A Wy co sądzicie?
Obserwuj wątek
    • arturwrzeciono Re: Parkowanie płatne również w weekend??? 18.04.11, 12:43
      1. Wszystkie sklepy w niedzielę powinny być pozamykane, poza kinem, kawiarnią, budką z lodami itp. niech się ludzie nauczą robić zakupy w tygodniu i odpoczną a także dadzą odpocząć innym.
      2. Parkowanie w weekendy powinno być za free, choć w okresie letnim proponuję na rowerek się przesiąść (ja tak robię).
      • lukasz.1978 Re: Parkowanie płatne również w weekend??? 18.04.11, 12:45
        > 1. Wszystkie sklepy w niedzielę powinny być pozamykane, poza kinem, kawiarnią,
        > budką z lodami itp. niech się ludzie nauczą robić zakupy w tygodniu i odpoczną
        > a także dadzą odpocząć innym.

No to w tym zakresie stanowisk raczej nie uwspólnimy :)

Przypominam, że w Polsce nie ma przymusu pracy.
        • arturwrzeciono Re: Parkowanie płatne również w weekend??? 18.04.11, 13:03
          Bezpośredniego przymusu nie ma, ale nie wierzę że wszystkie miłe i mniej miłe panie w sklepach chętnie siedzą w niedzielę w pracy. Zapewne u większej części z nich jest to podyktowane złą sytuacją materialną i chęcią dorobienia paru groszy, ale znam osobiście człowieka pracującego 30 dni w miesiącu (sezon wiosenno - letni, branża budowlana, stanowisko kierownicze) i widzę jak degradujący wpływ na życie ma ciągła praca szczególnie w takie dni jak niedziela kiedy dzieci mają wolne od szkoły a żona od pracy.

Ja osobiście nie kupuję nic w niedzielę, nauczyłem tez żonę w ten sposób postępować. Wcześniej twierdziła że się tak nie da, a teraz uważa że daje jej to trochę odpoczynku od codzienności.
          • lukasz.1978 Re: Parkowanie płatne również w weekend??? 18.04.11, 13:14
            Arturze, nie twierdzę, ze zupełnie nie masz racji. Ale wiele branż pracuje w niedzielę i nie wiem, czy jest sens administracyjnego rozgraniczania, które branże mogą a które nie moga.

Zwłaszcza że praca w niedzielę jest pracą lepiej płatną w mysl przepisów, więc pewnie część osób, zwłaszcza tych gorzej sytuowanych, chętnie pracuje w niedzielę, aby więcej zarobić.
            • arturwrzeciono Re: Parkowanie płatne również w weekend??? 18.04.11, 13:18
              Ja mam taką pracę że weekendy mam wolne, ale znam takich co są NIEFORMALNIE ZMUSZANI

tzn. "Nikt Ci nie karze ale jak się nie zgadzasz to niebawem tracisz pracę"
              • lukasz.1978 Re: Parkowanie płatne również w weekend??? 18.04.11, 13:19
                > Ja mam taką pracę że weekendy mam wolne, ale znam takich co są NIEFORMALNIE ZMU
                > SZANI
                >
                > tzn. "Nikt Ci nie karze ale jak się nie zgadzasz to niebawem tracisz pracę"

Taka jest już niestety charakterystyka polskiego rynku pracy jako calości. Dopóki się jako społeczeństwo nie wzbogacimy do poziomu Europy Zach., to tak bedzie.
                • passionati Re: Parkowanie płatne również w weekend??? 18.04.11, 14:13
                  W weekend nie zarobisz skoro i w tyg nie starcza normalnie zarobić
                  to nic nie daje radzę zmienić pracę
                  a faktem jest że ludzie nie umieją już odpoczywać normalnie jak tylko łażąc po marketach i centrach handlowych to jakieś chore!!!! zobaczcie ile w nich galerianek to aż bije po oczach!
                  • lukasz.1978 Re: Parkowanie płatne również w weekend??? 18.04.11, 14:31
                    > a faktem jest że ludzie nie umieją już odpoczywać normalnie jak tylko łażąc po
                    > marketach i centrach handlowych to jakieś chore!!!! zobaczcie ile w nich galeri
                    > anek to aż bije po oczach!

Ja tam umiem inaczej odpoczywać, niż łażąc po centrach handlowych i wielu warszawiaków też umie - dlatego wprowadzenie opłat za parkowanie w weekend oznaczać bedzie cios w tych ludzi, którzy w sobotę i w niedzielę robią coś innego, niż chodzą po marketach i galeriach handlowych.

Bo jeśli część z nich ma dojechać do centrum czy do Łazienek jeżdżącym raz na 20-30 min. autobusem, no to dadzą sobie spokój. Pojadą do galerii handlowej z bezplatnym parkingiem.
                  • arturwrzeciono Re: Parkowanie płatne również w weekend??? 18.04.11, 14:36
                    Nie wiem ile tam galerianek bo nie bywam tam w weekendy, w tygodniu też staram się je omijać - zakupy spożywcze robię na bazarze i w małych marketach tj. lidl, biedronka a tego czego brakuje w osiedlowych delikatesach. Rzeczy typu AGD, RTV kupuję na allegro, niektóre ubrania też w zasadzie wizyta w sklepie jest konieczna w przypadku zakupu ciuchów które warto przymierzyć, więc nie rozumiem co Ci ludzie tam tyle czasu robią?
                    • lukasz.1978 Re: Parkowanie płatne również w weekend??? 18.04.11, 14:42
                      A ja lubię centra handlowe w małych dawkach, tj. 1-2 godz. tygodniowo. Natomaist konsekwentnie uwazam, ze płatne parkowanie w weekend zdejmie częśc ludzi z Traktu Królewksiego, Łazienek itp. i wtłoczy ich do centrów handlowych.
                  • beata_z_rudy Re: Parkowanie płatne również w weekend??? 18.04.11, 14:46
                    passionati napisał:

> a faktem jest że ludzie nie umieją już odpoczywać normalnie jak tylko łażąc po
                    > marketach i centrach handlowych to jakieś chore!!!! zobaczcie ile w nich galeri
                    > anek to aż bije po oczach!

chyba zmienię nick na "blagam_nie_generalizujcie" ;)

Galerianki same się z siebie nie wzięły. Pewnie zabrzmi to górnolotnie, ale trudno: przykład idzie często z góry. Jeśli nawet z kilkumiesięcznym dzieckiem fajnie jest się przejść po Arkadii, to czy nie będzie chciał tam spędzić czasu starszy dzieciak?

Pamiętam, jak jeżdżąc z dziećmi 11 listopada do Palmir, mijaliśmy zatłoczone parkingi Leclerca. Przecież tutaj byłoby bliżej i łatwiej, ale gdy chce się samemu zrobić coś więcej, a do tego nauczyć dzieci innego spędzania czasu niż w galeriach - nikt tego nie zabrania. A że mniej popularne, cóż: dlatego moim zdaniem ciekawsze. Nie lubię robić tego, co robią tłumy.

Mam córkę w wieku "galeriańskim". I cieszę się, gdy zamiast wypadu z koleżankami do Arkadii wybiera rower w towarzystwie znajomych, czytanie książek lub nagły wypad do kina.

Aha, i jeszcze jedno. Do marketów jadę tylko wtedy, gdy mam pieniądze (a to ostatnio dzieje się dość rzadko). Chodzenie dla samego chodzenia (tzw. window shopping) uważam za stratę czasu. A może to lans i chęć liźnięcia "wielkiego świata"? Tyle że w moim przekonaniu świat i życie znajdują się kompletnie gdzieś indziej.
                    • protogenes Re: galerianki 19.04.11, 11:46
                      beata_z_rudy napisała:

>
                      > Galerianki same się z siebie nie wzięły. Pewnie zabrzmi to górnolotnie, ale tru
                      > dno: przykład idzie często z góry.

hymm... kiedyś nie było centrów handlowych a tylko sklepiki osiedlowe , a nasze dzieci nie prowadzamy do centrów na spacer , mimo to umawiają się i same idą z koleżeństwem bo to chyba nowe trendy jakoweś?
                      • beata_z_rudy Re: galerianki 19.04.11, 13:17
                        "hymm... kiedyś nie było centrów handlowych a tylko sklepiki osiedlowe , a nasze
                        > dzieci nie prowadzamy do centrów na spacer , mimo to umawiają się i same idą z
                        > koleżeństwem bo to chyba nowe trendy jakoweś?"

Co do nowych trendów - jest też i taki:
                        wiem np. o nowej (albo pewnie nie tak nowej, tyle że dawniej nie było centrów handlowych) zabawie: grupa będąca w centrum handlowym umawia się, kto w danym dniu będzie miał za zadanie coś ukraść i wyjść niezauważonym.
                        Uda się - jesteś cool, a nie? wpadają frajerzy, więc masz problem.

Od razu dodam: nie twierdzę, że postępują tak wszyscy młodzi odwiedzający galerie. Zapewne są też wyjątki i jeśli ktoś tam jedzie pochodzić, widocznie tak lubi.
                        Natomiast jeśli wszystko wrzucimy do worka "nowych trendów", może obudzić nas pukanie policji do drzwi (niedawno przerabiała to koleżnka z bloku obok, syn "grzeczny i spokojny", czasem jednak chęć bycia w grupie jest silniejsza od użycia rozumu, niestety).

• arturwrzeciono Re: galerianki 19.04.11, 13:30
                          przeraża mnie to co piszesz, choć widząc młodzież na moim osiedlu (nie generalizuje - jest to zapewne tylko jakiś % młodzieży a reszta jest inna) siedzącą pod blokiem z piwem i papierosem prowadzącą dość ubogi intelektualnie tryb życia jestem w stanie sobie wyobrazić że tak się zachowują w galeriach
                          • beata_z_rudy Re: galerianki 19.04.11, 13:45
                            arturwrzeciono napisał:

> przeraża mnie to co piszesz.

Artur, wierz mi, że mnie też przerażało i przeraża. A mam dwoje dzieci w gimnazjum. Koleżanki mające młodsze dzieci nie chcą mi czasem wierzyć, co dzieje się na korytarzach szkolnych (plus w ubikacjach i szatni). I to nie jest tak, ze wiem wszystko od naszych dzieci, oczywiście nie. Trochę działałam w fundacji zajmującej się przemocą szkolną (w gimnazjach właśnie), wystarczy też poczytać grona klasowe (na grono net), młodzież umawia się tam na takie jazdy, ze głowa mała ;)
                            • arturwrzeciono Re: galerianki 19.04.11, 14:04
                              Dzieciakom potrzebne są hobby (najlepiej 2 = nauka + sport) i dyscyplina (nie mylić z przemocą), mój brat (2 klasa gimnazjum) i dobry przykład. U mnie od małego było wpajane mi i bratu, że mamy zdobyć przynajmniej inż. jak nie mgr inż. na dobrej Politechnice - to młody siedzi nad fizyką i matmą, angielski i niemiecki dodatkowy, jednocześnie rowerek non stop, wcześniej też były tańce towarzyskie. Z racji tego że musi pomagać rodzicom, sprzątanie swojego pokoju, wynoszenie śmieci i pomoc w porządkach w mieszkaniu jest oczywista + zakupy targać ma ze sklepu lub z auta mamie (chłop spory ma już 185).

Jak czasami do niego dzwonię wieczorem to on o 21:00 mówi że nie ma czasu bo jeszcze lekcje ma zrobić i inne rzeczy więc nie wiem skąd ta młodzież licealna ma aż tyle czasu???
                              • beata_z_rudy Re: galerianki 19.04.11, 14:13
                                arturwrzeciono napisał:

> Dzieciakom potrzebne są hobby (najlepiej 2 = nauka + sport) i dyscyplina (nie m
                                > ylić z przemocą).

Myślę podobnie.
                                Warto tylko wziąć pod uwagę, że dziwne pomysły przychodzą dzieciakom do głowy, gdy rodzice są w pracy albo gdy dzieciaki są poza domem. Wtedy możemy liczyć jedynie na to, co im włożyliśmy do głów (zasady, wartości, sposób spędzadzania czasu właśnie itp.). Grupa i tak zrobi sporo, ale nasze też ma czasem szansę "zaistnieć" w umyśle młodego człowieka. Na to liczę.
                                [rety, piszę jak stary zgred, a przecież "dopiero co" milicja przywiozła mnie nyską do domu z koncertu Maanamu. No i wyszłam na ludzi, ufff ;))
                                • nieznajoma07 Re: galerianki 19.04.11, 15:57
                                  mnie też się włos na głowie zjeżył jak się dowiedziałam że takie 12-15latki dorabiają sobie jako galerianki.....ZGROZA!!!!! a córka sąsiadki to mi wyznała że wstydzi się juz do Arkadii jeżdzić bo ma na sobie wzrok tych dorosłych co widzą o galeriankach

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka