Dodaj do ulubionych

neewsy ze strony starostwa - absurdu c.d.

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.11.03, 02:49
Wprawdzie jest późna godzina i mogę być zmęczona, ale teksty na stronie
www.tarnogorskie.pl/
przeczytałam kilkakrotnie i zastanawiam się, co tarnogórzanie zrobili w
przeszłości, że tarnogórska władza bierze udział w sztafecie głupoty. Czy
jest ktoś w tym mieście, kto potrafi skakać w wzwyż? Ktoś, kto potrafi wyrwać
im te pałeczkę z rąk, żeby nie podawali jej dalej następnemu, jeszcze
bardziej uzdolnionemu oszołomowi, który w jeszcze szybszym tempie realizuje
ten dziwny bieg, i nie ważne gdzie jest meta, trzeba po prostu biec jak
najdłużej się da, realizując w tym czasie cele własne. Czy ktoś może mi
powiedzieć, co ja mam myśleć o staroście, który realizuje „cele służebne
wobec mieszkańców”, organizuje mszę w intencji powiatu i w celu uzyskania
błogosławieństwa dla pracowników starostwa, wydaje pieniądze z funduszu
promocji miasta i integracji europejskiej na organizacje barbórki połączonej
z biesiadą i umieszcza na stronie starostwa powiatowego artykuł o .... O
bractwie św. Barbary.. Czy widzieliście gdzieś stronę starostwa , na której z
czołobitnością pisze się „ Pan Starosta”, pomijam już tytułomanie (mgr, inż.)
bo to może, życiowe osiągnięcie tego „PANA” .Powiedzcie mi proszę, że to, co
czytałam było snem, nie dotyczyło to naszego powiatu .... Bo powiat to
też ,ja , a ktoś, kto zarządza tym miastem robi to w moim imieniu, ale
powinien robić to również za moją zgodą. A ja głupocie kategorycznie mówię
NIE! i nie chce żeby przyszłość powiatu , budowali ludzie pustaki, zapatrzeni
w siebie,strajacy się o to „aby wszyscy mnie lubili”, realizujący wlane cele.
Wydaje mi się, że wszyscy powinniśmy żądać. by przed następnymi wyborami,
kampanie wyborcze dostarczyły wszystkich potrzebnych i rzetelnych informacji
o kandydatach. Jeśli kandydatów nie stać na to, aby w okresie przedwyborczym
postarać się przekonać nas do siebie, poprzez kampanie z prawdziwego
zdarzenia, a jedynie zasypują miasto ulotkami, które zaśmiecają ulice , będą
oni, po wyborach dalej zaśmiecali nasze miasto tylko w bardziej uciążliwy
dla nas sposób, i marnotrawili pieniądze, tak jak robili to właśnie wydając
je , na bezsensowne nic nie wnoszące i tak na prawdę nikomu niepotrzebne
plakaty i ulotki. Jeśli Ci ludzie nie robią nic, przed wyborami, boją się z
nami spotkać, nie wykazują zaangażowania we własne kampanie ( oprócz działań
spekulacyjnych i „podstolikowych” ) to przecież od razu możemy napisać sobie
dalszą część scenariusza. A to co wyczynie nowy starosta kojarzy mi się z
kreowaniem wizerunku...ale nie mogę sobie uzmysłowić jak , ten wizerunek ma
być odebrany przez mieszkańców powiatu, mnie kojarzy się to z błazenadą.

"Naszym i Państwa obowiązkiem jest wywiązywać się jak najbardziej rzetelnie,
uczciwie i kompetentnie z funkcji służebnej, jaką pełnimy wobec mieszkańców
Powiatu. Będziemy starali się egzekwować tę rzetelność, abyśmy w oczach
mieszkańców byli pozytywnie oceniani - mówił Starosta Józef Korpak podczas
spotkania nowego Zarządu Powiatu z przedstawicielami jednostek
organizacyjnych." jak ktos ma silne nerwy to niech resztę przeczyta sobie sam
na stronie starostwa - www.tarnogorskie.pl/
Obserwuj wątek
    • nox22 Re: neewsy ze strony starostwa - absurdu c.d. 21.11.03, 08:51
      Wolałbym, żeby to tylko było Twoim koszmarnym snem. Jestem po lekturze strony
      starostwa. Nie będę komentował poczynań starosty. Sądzę , że znajdą się tacy,
      którym te pomysły się spodobają, ale będą to tacy ludzie , jak on – bez
      wyobraźni. Zapomnieli umieścić na stronie pomysły starosty ze strefą aktywności
      gospodarczej. Działania tego typu to wydawanie pieniędzy na działalność,
      doradczą, ekspertyzy, projektowanie, wielkie odczyty, pokazowe konferencje,
      gdzie wykładowcom płaci się ogromne sumy za mierne wystąpienia, itp. Nie znam
      miasta w Polsce, gdzie inkubatory przedsiębiorczości wykazały się czymś
      poza „działalnością pokazową”, mało tego po wyczerpaniu się zasobów
      finansowych, albo szukają kolejnych, naiwnych, sponsorów, albo zostają
      rozwiązane. Przeglądając dokładnie stronę starostwa zauważyłem „chat” ale nie
      ma na stronie słowa na ten temat, kiedy można tam z kimś porozmawiać. To chwyt
      reklamowy , mający znaczyć o umiejętności wykorzystywania nowych technologii w
      komunikacji? A gdzie są adresy e-mail? Chętnie dowiedziałbym się kiedy można
      porozmawiać tam ze starostą.
      Pozdrawiam
      • nox22 Re: neewsy ze strony starostwa - absurdu c.d. 21.11.03, 08:59
        Zapomniałem jeszcze o czymś. To fascynujące, jak na stronach aktulanści z
        powiatu czyta się o działalności Bractwa Świętej Barbary w XVII wieku :-)))
    • lupino1 Nie dziwi nic ... 21.11.03, 10:43
      Pamiętajmy z jakiej opcji politycznej wywodzi się starosta.
      Był przecież posłem z AWS.
      A tam królowało przekonanie: "Nieważne czy Polska będzie biedna, czy bogata,
      ważne aby była katolicka", jak mawiał pan Goryszewski bodajże.
      Stąd te zaproszenia na Msze, stąd bractwa Św. Barbary itp.
      Nawiasem mówiąc znajoma, która starała się o pracę w szpitalu, który przejęli
      księża, na rozmowie wstępnej nie była pytana o kwalifikacje i doświadczenie,
      tylko o to, czy chodzi do kościoła, czy ma ślub kościelny i czy dzieci są
      ochrzczone.
      Ciekawe, czy podobnie będzie w starostwie.

• foxal3 Re: neewsy ze strony starostwa - absurdu c.d. 21.11.03, 11:58
      Ludzie przypominają metalowe skarbonki - im mniej są napełnione, tym więcej
      robią hałasu.
    • Gość: Dociekliwy impreza dla kolegów? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.11.03, 12:12
      "Prowadził jako poseł sprawozdawca szereg ustaw m.in. o dostosowaniu górnictwa
      węgla kamiennego do warunków gospodarki rynkowej oraz szczególnych
      uprawnieniach i zadaniach gmin górniczych". Czyżby organizowana biesiada
      barbórkowa była imprezą dla kolegów, z okazji nominacji na stanowisko, za
      państowe pieniądze? Czy będzie dostępna na stronach starostwa lista
      zaproszonych gości?
    • nox22 Re: neewsy ze strony starostwa - absurdu c.d. 25.11.03, 00:11
      Od niedawna jestem mieszkańcem Tarnowskich Gór, ale wcześniej wpadałem na to
      forum i zastanawiam się, czy Was tak na prawdę interesuje,to co dzieje się w
      powiecie i mieście, czy tylko piszecie żeby sobie popisać ( sporo tu tematów
      zastepczych :-) nie związanych z Tarnowskimi Górami) a jak ktoś zaczyna
      problematyczny wątek, omijacie go z daleka. Może jest coś, o czym nie wiem i
      forum jest cenzurowane przez wałdze miasta i powiatu?
      Pozdrawiam Wszystkie,dyskutujące tu Damy oraz Panów i więcej odwagi, moi mili :-
      )tematami zastępczymi karmią nas media, wykorzystajmy to, że mamy własne
      medium:-)
      • gwahir Re: neewsy ze strony starostwa - absurdu c.d. 25.11.03, 10:03
        nox22 napisała:

> Od niedawna jestem mieszkańcem Tarnowskich Gór, ale wcześniej wpadałem na to
        > forum i zastanawiam się, czy Was tak na prawdę interesuje,to co dzieje się w
        > powiecie i mieście, czy tylko piszecie żeby sobie popisać ( sporo tu tematów
        > zastepczych :-) nie związanych z Tarnowskimi Górami) a jak ktoś zaczyna
        > problematyczny wątek, omijacie go z daleka. Może jest coś, o czym nie wiem i
        > forum jest cenzurowane przez wałdze miasta i powiatu?
        > Pozdrawiam Wszystkie,dyskutujące tu Damy oraz Panów i więcej odwagi, moi
        mili :
        > -
        > )tematami zastępczymi karmią nas media, wykorzystajmy to, że mamy własne
        > medium:-)
        No mysle ze przesadziłeś, ale tutaj na tym forum naprawdę się o wszystkim
        pisze - jęsli oczymś interesującym wiesz - pisz- spójrz sobie na tematy notek i
        porównaj z innymi forami - to niestety wyjdzie Ci że tutaj jest za mało właśnie
        tematów zastepczych.
        A każdy pisze jak mu pozwala czas. Nie jesteśmy specjalnie że tak
        powiem "zinternetowanym" miastem a zobacz ile jest wpisów, jak często bylismy
        cytowani przez Gazete Wyborczą - wiem że zasługa to kilku osób (do których się
        niestety sam nie zaliczam ale jak to mawiają anglicy last not least - moze
        kiedyś).
        Myślę że większość z nas ma już po dziurki w nosie co się dzieje w starostwie
        itp - chcielibysmy aby zaczęło się tam dziać lepiej i jeszcze raz prosze spojrz
        na ilość wątków które dotyczą starostwa w ostatnim czasie - wtedy stwerdzisz że
        o niczym innym nie piszemy.
        pozdrawiam
        • gwahir Re: neewsy ze strony starostwa - absurdu c.d. 25.11.03, 10:11
          Zeby nie być gołosownym notki z naszego forum z ostatnich dwóch tygodni:
          www2.gazeta.pl/forum/794674,30353,794652.html?f=102&w=9175017
          www2.gazeta.pl/forum/794674,30353,794652.html?f=102&w=9137968
          www2.gazeta.pl/forum/794674,30353,794652.html?f=102&w=9080215
          www2.gazeta.pl/forum/794674,30353,794652.html?f=102&w=9000050
          www2.gazeta.pl/forum/794674,30353,794652.html?f=102&w=8398619
          pozdrawiam

• nox22 Re: neewsy ze strony starostwa - absurdu c.d. 26.11.03, 22:21
          >porównaj z innymi forami - to niestety wyjdzie Ci że tutaj jest za mało właśnie
          Moja zasada to nieporównywanie się z innymi J nie cierpię z powodu poczucia
          niskiej wartościJ
          > tematów zastepczych.
          z ta opinią się nie zgadzam, ale mam takie prawoJ
          > a zobacz ile jest wpisów,
          Ilość nie świadczy o jakosci, nie zrozumieliśmy się, to forum, każdy ma prawo
          pisać, jakie dziś ciasto piecze, co stoi obok monitora i co widzi z okna, jeśli
          ma taka ochotę, czas na to i jeśli inni chcą to czytać.
          jak często bylismy
          > cytowani przez Gazete Wyborczą
          nie wiedziałem, ze cytowanie przez GW nobilitujeJ
          >Myślę że większość z nas ma już po dziurki w nosie co się dzieje w starostwie
          Milczenie jest zgodą na działanie niezgodne z oczekiwaniami mieszkańców, mało
          kto zakomunikuje o tym, że się nie zgadza z działaniami władz lub publicznie
          wyśmieje ich pomysły. Forum jest do tego doskonałym narzędziem.
          > itp - chcielibysmy aby zaczęło się tam dziać lepiej i jeszcze raz prosze
          spojrz
          > na ilość wątków które dotyczą starostwa w ostatnim czasie - wtedy stwerdzisz
          że
          > o niczym innym nie piszemy.
          > pozdrawiam
          musze przyznać, dziękuje, ze się trudziłeś i wyszczególniłeś mi linki, że nie
          jest to imponująca ilość przy poruszanych innych tematach. I temat zostaje
          ujawniony publicznie, dwa trzy wpisy i umiera śmiercią naturalną.
          Pozdrawiam
          Nox
          • foxal3 Re: neewsy ze strony starostwa - absurdu c.d. 26.11.03, 22:48
            nox22 napisała:

> Milczenie jest zgodą na działanie niezgodne z oczekiwaniami mieszkańców,
            mało
            > kto zakomunikuje o tym, że się nie zgadza z działaniami władz lub publicznie
            > wyśmieje ich pomysły. Forum jest do tego doskonałym narzędziem.
            Zgdzam sie z tą opinią, i chyba chociaż rzecznik strostwa zgląda "powęszyć " na
            forum. Kierownany ciekawością co nowego i rozrywkowego wymyślił strosta
            zajrzałem na strone powiatu i o rety ! jest adres a-mail do rzecznika. Nie tak
            dawno pisałaem na tym forum, że bark na stronie adresu e-mail. Więc napisałem
            do rzeczika z prośba o udzielenie mi informacji, kto i kiedy jest na chacie
            starostwa i czekam od 2 dni na odpowiedź. Może radzą, co teraz zrobic z tą
            atrapą na stronie.
            • nox22 Re: neewsy ze strony starostwa - absurdu c.d. 26.11.03, 22:55
              > dawno pisałaem na tym forum, że bark na stronie adresu e-mail. Więc napisałem
              > do rzeczika z prośba o udzielenie mi informacji, kto i kiedy jest na chacie
              > starostwa i czekam od 2 dni na odpowiedź. Może radzą, co teraz zrobic z tą
              > atrapą na stronie.
              no, ja nie tak dawno sie nad tym zastanawiałem na tym forum:-) A co z resztą
              adresów, tylko jedna osoba ma tam adres e -mail? I jak dostaniesz odpowiedź.
              pochwal się ;-)
            • Gość: Rzecznik Re: neewsy ze strony starostwa - absurdu c.d. IP: *.pik / *.silesia.pik-net.pl 27.11.03, 08:52
              Niestety nie otrzymałam maila, o którym tutaj mowa. Gdy tylko otrzymam z chęcią
              odpowiem. Rzecznik Satrostwa.
              • foxal3 Re: neewsy ze strony starostwa - absurdu c.d. 27.11.03, 12:22
                Gość portalu: Rzecznik napisał(a):

> Niestety nie otrzymałam maila, o którym tutaj mowa. Gdy tylko otrzymam z
                chęcią
                >
                > odpowiem. Rzecznik Satrostwa.
                Mail wysłałem 3 dni temu, dziwiąc się zresztą, że strostwo korzysta z konta na
                wirtualnej polsce. Zadałem w nim pytanie, czy "chat" na stronie starostwa jest
                atrapą i czy kiedyś odbyło się na nim jakieś spotaknie z mieszkańcami. Jeśli
                tak, czy są z niego udostępnione zapisy. Jestem ostanią osobą, która ma zamiar
                uczestniczyć w chatach z przedstawicielami urzędu i zastanawiam się czy byli
                już tacy chętni. Chat ze strostą to parodia władzy i nieźle się ubawiłem,
                widząc go na stronie strostwa:)))) Na stronie nie ma wielu, potrzebnych
                mieszkańcom informacji, plikow do sciagnięcia itd. ale dumnie wyeksponowany
                jest "chat". Internet jest narzędziem , które daje wiele możliwości, ale trzeba
                je dostrzec i umiejętnie wykorzystać. Samo umieszczenie na stronie "chata"
                świadczy o tym, że to narzędzie władzom i pracownikom starostwa jest mało
                znane. Dlczego zamiast chata nie ma na stronie "najczęściej zdawane pytanie i
                odpowiedzi" ? Sądząc, z rekcji na mój post , możemy spodziewać się
                jakiegoś "przedstawienia " z chatem. Czyżbym miał rację pisząc "starostwo
                zapewne zastanawia się teraz , co zrobić z tą atrapą na stronie"? Pozdrawiam i
                życze Starostwu, kolejnych wizjonerskich pomysłów. ( a może warto wziąć
                przykład z innych, pooglądać co, inne starostwa zamieszczają na swoich
                stronach?)
          • gwahir Re: neewsy ze strony starostwa - absurdu c.d. 28.11.03, 13:18
            nox22 napisała:

> Moja zasada to nieporównywanie się z innymi J nie cierpię z powodu poczucia
            > niskiej wartościJ
            > > tematów zastepczych.
            Skoro nie lubisz tzw watków zastepczych to pisz/wpisuj ważne wątki ja pisze o
            ile cos mam to przekazania czy zakomunikowania polecam - mój watek
            forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=102&w=9137968

> Ilość nie świadczy o jakosci, nie zrozumieliśmy się, to forum, każdy ma prawo
            > pisać, jakie dziś ciasto piecze, co stoi obok monitora i co widzi z okna,
            jeśli
            > ma taka ochotę, czas na to i jeśli inni chcą to czytać.
            Niektórzy uważaja te watki za atrakcyjne bo po co pisać o polityce przez małe
            p - nie;
            pisz o czym chcesz od Ciebie zalezy czy ktoś będzie to czytał czy nie

> nie wiedziałem, ze cytowanie przez GW nobilitujeJ
            Nie wiem czy nobilituję ale myśl że ktos z poza garnka TG trwoją pracę umysłową
            zauważa - oznacza to tez że wątki z tego forum były na tyle interesującą

> Milczenie jest zgodą na działanie niezgodne z oczekiwaniami mieszkańców,
            mało
            > kto zakomunikuje o tym, że się nie zgadza z działaniami władz lub publicznie
            > wyśmieje ich pomysły. Forum jest do tego doskonałym narzędziem.
            Nic więcej jak idealizm - pokaż czy panowie starostwie czu burmistrzowie
            poprzez pisanie na forum zmienili się czy chociazby zmienili zasady swego
            postępowania.
            I czy ktos napisze o czymś bulwersujacym czy nie - nie masz na to wpływu.
            Zasąda jest że piszesz jezeli chcesz.

> musze przyznać, dziękuje, ze się trudziłeś i wyszczególniłeś mi linki, że
            nie
            > jest to imponująca ilość przy poruszanych innych tematach. I temat zostaje
            > ujawniony publicznie, dwa trzy wpisy i umiera śmiercią naturalną.
            To komentuj i tyle/ nie czekaj na innych - chcesz zmian zacznij od siebie
            > Pozdrawiam
            > Nox
            pozdr
    • Gość: KAMA Re: neewsy ze strony starostwa - absurdu c.d. IP: *.pik / *.silesia.pik-net.pl 27.11.03, 08:15
      Odpowiedź ze Starostwa
      Szanowna Pani!
      Przyjmujemy z szacunkiem Pani krytyczną opinię na temat naszej strony
      internetowej. Żyjemy w wolnych czasach i każdy ma prawo do własnego zdania.
      Fakt, że urzędnicy Starostwa oraz podległych mu jednostek mają za
      zadanie „realizować służebne cele wobec mieszkańców” oznacza między innymi, że
      mają z największą rzetelnością i starannością obsługiwać swoich petentów, a PAN
      Starosta jest otwarty na wszelkie interwencje i uwagi mieszkańców naszego
      Powiatu. Może to oczywiste, ale szef instytucji ma prawo o tym informować i
      przypominać. Jednocześnie informuję, że Pan Starosta z chęcią spotka się z
      Panią osobiście i wyjaśni wszystkie nurtujące Panią wątpliwości.
      Barbórka organizowana jest w Powiecie dla podtrzymania sięgających już XVI
      wieku tradycji górniczych na Ziemi Tarnogórskiej oraz sięgającego XVIII wieku
      kultu świętej Barbary. I choć nie mamy już na naszym terenie czynnych kopalń,
      obchody tego święta stanowią o naszej regionalnej i kulturowej tożsamości.
      Barbórkę organizujemy wychodząc naprzeciw potrzebom ogromnej rzeszy mieszkańców
      Powiatu. Choć jak wiadomo wszystkich zadowolić nie sposób...
      Ponadto niezorientowanym przypominam, że forma „Pan” jest formą grzecznościową
      zgodną z zasadami savoir-vivre. Może w dzisiejszych czasach zanikającą, ale
      zawsze musi być ktoś kto prezentuje jeszcze kulturę osobistą. A... i cieszymy
      się, że przeczytała Pani aż kilkakrotnie informacje zamieszczone na naszej
      stronie ;-)
      Z poważaniem
      KAMA

• d_aga Re: neewsy ze strony starostwa - absurdu c.d. 27.11.03, 13:40
        Szanowna Pani KAMO
        Ponieważ wyjaśnienia kieruje pani na forum, pozwolę sobie na kilka uwag.
        Po pierwsze, z pełnym szacunkiem dla osób - urzędników , tzw ,,realizowanie
        służebnych celów wobec mieszkańców" w aktualnej rzeczywistości brzmi jak
        kpina. Ponadto do celu się dąży realizując konkretne zadania a o tych
        zaplanowanych coś mało na stronie Starostwa.
        Po drugie, co do form grzecznościowych to stosuje się je w bezposrednim
        kontakcie z interlokutorem (wg ustalonych zasad), natomiast pisanie Pan Szef
        jest nieeleganckie i co tu dużo mówić, trąci lizusostwem. Polecam lekturę
        ambasadora Pietkiewicza, lub z archiwum ,,Przekroju" - Kamyczka.
        Z szacunkiem D_Aga - forumowiczka ;-)
        • Gość: zszokowna Re: neewsy ze strony starostwa - absurdu c.d. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.11.03, 16:46
          Nic dodać, nic ująć
          pozdrawiam , bez "poważania" ;)
          ale za to serdecznie i cieplutko:)
      • Gość: zszokowana odpowiedź dla Pani Rzecznik IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.11.03, 16:42
        >Przyjmujemy z szacunkiem Pani krytyczną opinię na temat naszej strony
        internetowej.

Domyślam się, że ten post skierowany jest do mnie, i że pod nickiem Kama ,
        kryje się Pani Rzecznik Starostwa. Biorąc pod uwagę podpis pod postem, nie
        wiem, czy to jest oficjalne stanowisko Pani Rzecznik , czy też dołączony,
        prywatny głos do dyskusji.
        Mój post nie jest „krytyką strony”, bo strona, muszę przyznać, graficznie
        podoba mi się i jest łatwa w nawigacji, a dotyczył informacji zawartych pod
        linkiem „aktualności” i skierowany był do mieszkańców powiatu, a nie
        bezpośrednio do przedstawicieli Starostwa i o tym będzie w dalszej części tego
        postu.
        Zwrot „Przyjmujemy z szacunkiem Pani krytyczną opinię na temat naszej strony”
        jest zwrotem przestarzałym a i mój post nie dotyczył krytyki strony, co stara
        mi się Pani zasugerować, a co świadczy o Pani małym rozeznaniu w komunikacji
        organizacji za pośrednictwem internetu.
        Podpowiem Pani „na ucho”, że jeśli będzie Pani odpowiadała na uwagi krytyczne,
        może Pani np.
        podziękować za konstruktywną krytykę, pomijając słowo „szacunek”, który w takim
        kontekście odbierany jest za ironię.

>Żyjemy w wolnych czasach i każdy ma prawo do własnego zdania.

Czy my żyjemy w „czasach”? A były już „czasy uwięzione?”
        Napoleon powiedział, że „ należy bać się nie tych, co maja własne zadnie a
        tych, którzy boją się je wypowiedzieć. Wolność słowa zawsze była niezbywalnym
        prawem ludzi myślących.

>Fakt, że urzędnicy Starostwa oraz podległych mu jednostek mają za
        zadanie „realizować służebne cele wobec mieszkańców” oznacza między innymi, że
        mają z największą rzetelnością i starannością obsługiwać swoich petentów, a PAN
        Starosta jest otwarty na wszelkie interwencje i uwagi mieszkańców naszego
        Powiatu.

„Fakt” to inaczej zdarzenie i nie jest nim deklaracja co do czynności, i kto
        jak kto, ale Rzecznik Starostwa powinien o tym wiedzieć.
        Doskonale rozumiem, co Pani chciała przekazać, pisząc to zadnie, ale forma w
        jakiej Pani to zrobiła, przepraszam, jest żałosna:(
        „Cele służebne” mają niejednolitą wymowę i nie wpadłbym na to, bez Pani
        wyjaśnienia, że kryją się pod nimi, rzetelność i staranność, które też są
        niezbyt „szczęśliwie” dobrane.

> Może to oczywiste, ale szef instytucji ma prawo o tym informować i
        przypominać.

To zdanie jest w ogóle dla mnie niezrozumiałe:( „szef instytucji”? Starosta
        dla mieszkańców, nie jest
        „szefem instytucji” – może nim być dla Pani. Nie neguje praw Starosty do
        informowania, przypominania itp. wręcz przeciwnie jestem za jak największą
        liczbą informacji, ale podanych w języku krótkim i zrozumiałym dla Wszystkich,
        a nie w takim, że teraz Pani mi tłumaczy co, która wypowiedź oznaczała.
        Informacja o tym, że Starosta dołoży starań by pracownicy podległych mu
        jednostek organizacyjnych wywiązywali się ze swoich zadań kompetentnie i
        solidnie, jest deklaracją, jak najbardziej pożądaną.
        Jednak ta informacja podana w formie „ wywiązywania się z celów służebnych”
        traci swoje przesłanie, i może być interpretowana różnie.

>Jednocześnie informuję, że Pan Starosta z chęcią spotka się z
        Panią osobiście i wyjaśni wszystkie nurtujące Panią wątpliwości.

Dziękuję za deklaracje chęci spotkania się ze mną Pana Starosty, nie widzę
        jednak takiej potrzeby,
        bo tak , jak już napisałam, wyciągnęła Pani bardzo pochopne wnioski z mojego
        postu, to po pierwsze, po drugie nikt nie wyjaśni mi np. potrzeby
        organizowania powiatowej barbórki, ale nie ja jestem decydentem i na pewno są
        tacy, którym pomysł ten się podoba, ja zastanawiam się tylko nad tym, czy
        pieniądze wydawane na tego typu imprezy nie mógłby by być lepiej spożytkowane,
        i to w procesie długofalowym, a nie w imprezie na „jeden dzień”, o której
        nawet jej uczestnicy, szybko zapomną, a po trzecie, jeśli będę chciała
        dowiedzieć się czegoś bezpośrednio od Pana Starosty, wystąpię z taką prośbą
        innym kanałem komunikacyjnym, niż forum dyskusyjne. Cieszę się, że
        odpowiedziała Pani na ten post, ale był on skierowany do mieszkańców powiatu,
        gdyż zastanawiałam się jaka jest właśnie ich opinia i czy ja nie podchodzę do
        niektórych tematów zbyt subiektywnie. I jak na rzecznika prasowego, popełnia
        znowu Pani karygodny błąd. Pan Starosta może spróbować wyjaśnić mi moje
        wątpliwości w przedmiotowym temacie, a nie tak, jak Pani pisze, że "wyjaśni
        wszystkie nurtujące Panią wątpliwości” , czy Pan Starosta ma tyle czasu? Czy
        Pani wie, ile ja mam wątpliwości? I jak wielu dziedzin życia i nauk one
        dotyczą?:)

>Barbórka organizowana jest w Powiecie dla podtrzymania sięgających już XVI
        wieku tradycji górniczych na Ziemi Tarnogórskiej oraz sięgającego XVIII wieku
        kultu świętej Barbary. I choć nie mamy już na naszym terenie czynnych kopalń,
        obchody tego święta stanowią o naszej regionalnej i kulturowej tożsamości.

Wg mnie, Dni Gwarków spełniają właśnie takie cele.

>Barbórkę organizujemy wychodząc naprzeciw potrzebom ogromnej rzeszy
        mieszkańców
        Powiatu. Choć jak wiadomo wszystkich zadowolić nie sposób...

Niestety nie jestem w liczbie „tej ogromnej rzeszy mieszkańców ” i osobiście
        wolałabym, żeby zastanowiono się, jak uatrakcyjnić obchody „Gwarków „ ( z
        opinii mieszkańców wynika, ze oceniają je oni z roku na rok coraz gorzej).
        I co kryje się pod określeniem „ ogromna rzesza mieszkańców” ?
        Czy zdaje sobie Pani sprawę z tego, że pisząc takie słowa padnie pytanie,
        które ja właśnie zdaję : robiła Pani sondaż na ten temat? Może Pani podać
        wyniki procentowe?

>Ponadto niezorientowanym przypominam, że forma „Pan” jest formą grzecznościową
        zgodną z zasadami savoir-vivre. Może w dzisiejszych czasach zanikającą, ale
        zawsze musi być ktoś kto prezentuje jeszcze kulturę osobistą.

Dziękuję za lekcję savoir-vivre. Forma ta nie zanika, stosowana jest nadal, tak
        samo, jak była stosowana, dawniej, a mówiąc Pani językiem, „ w innych
        czasach” . Forma grzecznościowa: „ pan”, „pani” stosowana jest w komunikacji
        interpersonalnej, a nie masowej. Zwracając się do kogoś osobiście , używamy
        form grzecznościowych, np. Pan Starosta, Pani Rzecznik, pisząc o tych osobach
        ( komunikacja masowa) nigdy nie używa się zwrotów grzecznościowych. Spotkała
        się Pani , z informacją w mediach typu „Pan Prezydent uczestniczył w... „ ?
        Czy nie zdaje sobie Pani sprawy z tego, że pisząc np. „Pan Starosta
        podkreślił, że inicjatywa....” prowokuje Pani uśmiech politowania u osób
        czytających to? I, że większość czytających, nie pomyśli o tym , że to Pani
        pomysł, a będzie sobie tworzyła własną charakterystykę Starosty, i to
        niekoniecznie zgodną z prawdą?

A... i cieszymy się, że przeczytała Pani aż kilkakrotnie informacje
        zamieszczone na naszej
        stronie ;-)
        Na Pani miejscu bym się tak nie cieszyła, dobrze, że emotikon na końcu tej,
        Pani, wypowiedzi jest „z przymrużeniem” oka :) gdyż do moich zainteresowań
        należy miedzy innymi komunikacja Public Relations i nie napisałam nic w
        poście , że z zachwytem czytałam informacje umieszczone na stronie,
        (sporo w informacjach słów, używanych niezgodnie z ich znaczeniem i językowych
        archaizmów)

Z poważaniem
        KAMA

a jak ma się internetowy nick do poważania? :)

Pozdrawiam życząc sukcesów w pracy i rozwagi przy redagowaniu kolejnych
        informacji.

• d_aga Re: odpowiedź dla Pani Rzecznik 27.11.03, 18:35
          BRAWO... to jest kompetencja, i szyk, i styl...
          brawo, brawo, brawo
    • gwahir Re: neewsy ze strony starostwa - absurdu c.d. 28.11.03, 13:25
      Ja tam dziękuje Pani Rzecznik że odpisała.
      Ale to co wypisuje na stronie starostwa to nie jest dobra niestety robota. Nic
      więcej jak LIZYDUPSTWO.
      Wiem, ze ma szefa, chce pracować itp
      Aha dodam że podobno pani naczelnik promocji (wiecie może jak się nazywa?)
      przygotowała kwiatki i laurki dla nowego zarządu starostwa i żeby było
      smieszniej dała to do rozliczenia jako koszty reprezentacyjne, ale księgowa
      odmówiła i chodzi teraz po wydziałach starostwa i zbiera datki na ten cel.

pozdr
      • foxal3 Re: neewsy ze strony starostwa - absurdu c.d. 28.11.03, 13:43
        gwahir napisał:

>> Ale to co wypisuje na stronie starostwa to nie jest dobra niestety robota.
        Nic
        > więcej jak LIZYDUPSTWO
        racja, ale ta kobieta oiąga inny efekt, ośmiesza szefa publicznie.
        > Aha dodam że podobno pani naczelnik promocji (wiecie może jak się nazywa?)
        > przygotowała kwiatki i laurki dla nowego zarządu starostwa i żeby było
        > smieszniej dała to do rozliczenia jako koszty reprezentacyjne, ale księgowa
        > odmówiła i chodzi teraz po wydziałach starostwa i zbiera datki na ten cel.
        no to ładne kwiatki:)
      • d_aga Re: neewsy ze strony starostwa - absurdu c.d. 28.11.03, 19:54
        Chyba wiem , o kim mowa. Była pani wójt gminy Zbrosławice Teresa K. -
        aktualnie pracownik wydziału promocji Starostwa na swej niegdysiejszej
        posadzie głownie rozliczała rachunki za kwiatki. A to z tego powodu, ze zięć
        jej ma spore ogrodnictwo w Z. Córka jest też pracownnikiem któregos z
        urzedów...bodaj Zabrza. Swoja droga dziwna jest płynność kadr okolicznych
        urzedów. Zwróciliscie uwage, że młody, zdolny i kompetentny raczej szans na
        prace nie ma, jeśli jet tylko z tzw. ulicy (czytaj nie posiada koligacji).
        • foxal3 chat w strostwie 03.12.03, 23:20
          dziś miał być chat z strostą, nie miałm dojścia do kompa, czy wie ktoś z Was
          coś na ten temat?
          • foxal3 Re: chat w starostwie 03.12.03, 23:29
            ech jendo piFko chyba za dużo :-) oczywiście miało być ze strostą.
            • loggic Re: chat w starostwie 04.12.03, 08:04
              Niestety nic nie wiem :(
              A szkoda bo mam pare uwag odnosnie Strefy.
              L.
          • d_aga Re: chat w strostwie 04.12.03, 20:47
            Szkoda, nie wiedziałam, że ma byc CHAT. Pohulałabym ze Starostą, oj
            pohulała....
            • foxal3 Re: chat w strostwie 05.12.03, 17:57
              Chyba już nie pogadsz, strona starostwa wyparowała z sieci. Był jakiś skandal
              na chacie?
              • d_aga Re: chat w strostwie 05.12.03, 21:03
                Cuda, cuda, cuda......
                ale,żeby znikało?
                • Gość: Jerry Re: chat w strostwie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.12.03, 22:42
                  To nie cuda. Strona starostwa powroci niebawem w troche odmienionej formie. Co
                  do chat`u, odbyl sie czy nie, nic mi nie wiadomo.
                  • Gość: Marc Re: chat w strostwie IP: *.i-bud.pl 06.12.03, 00:05
                    Jerry, skąd masz takie rewelacje o tej "zmienionej formie"?
                    • Gość: Jerry Re: chat w strostwie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.12.03, 16:08
                      Wiadomość jest od osoby zajmujacej sie www starostwa, ma byc podobno lepiej
                      niz bylo. Pamietacie ten czarny horror na stronie jakies poł roku temu?
                      • foxal3 Re: chat w strostwie 06.12.03, 16:51
                        o jakim horrorze mówisz? czy czerń kojarzy Ci sie tylko z horrorem, bo mnie z
                        elegancją i poprzednia strona starostwa podbała mi się, i to bardzo. Zresztą
                        strona ktora znikneła też mi się podobała a widząc, co robi strostwo to aż się
                        boję jak słyszę o zmianach:(
                      • Gość: Marc Re: chat w strostwie IP: *.i-bud.pl 06.12.03, 23:35
                        obawiam sie, Jerry, że ktoś cię robi w konia (ewentualnie ty nas), możesz podać
                        nazwisko tej osoby (albo choć inicjały? :)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka