Dodaj do ulubionych

Słowa, których nie wolno używać w rozmowie telef.

20.08.13, 06:14
Ktoś zwrócił mi uwagę, że nie powinnam używać słowa "dobrze" oraz "prawda". Czy rzeczywiście jest to naganne? Jakie jeszcze słowa należy wykluczyć? Chodzi mi tutaj szczególnie o sytuację, gdy pracuje się w call center. Dziękuję za sugestie. Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • deszcz.ryb Re: Słowa, których nie wolno używać w rozmowie te 20.08.13, 08:12
      Skoro pracujesz w call center, to pracodawca sam ci powie, jakich słów masz unikać, a jakich powinnaś używać. To nie zagadnienie z dziedziny sv.
      • kora3 Dokładnie 20.08.13, 08:32
        Tu nie o SV chodzi, a o technikę rozmowy z klientem.
    • tumanka Re: Słowa, których nie wolno używać w rozmowie te 20.08.13, 09:55
      Tak, to rzeczywiście prawda. Dobrze ci ktoś zwrócił uwagę. Równie naganne jest używanie słów "niedobrze (mi)" oraz "nieprawda". Z rozmowy telefonicznej należy też wykluczyć słowo "penis" i jego synonimy.
    • nm.buba011 Re: Słowa, których nie wolno używać w rozmowie te 20.08.13, 11:36
      crazybabybabka napisała:

> Ktoś zwrócił mi uwagę, że nie powinnam używać słowa "dobrze" oraz "prawda".

- a niby dlaczego?
      Używać można każde słowo, ale żadnego nie można... nadużywać.
      Kierujemy się uzasadnieniem.

> Czy rzeczywiście jest to naganne? Jakie jeszcze słowa należy wykluczyć?

- nie. Jak wyżej.

> Chodzi mi tutaj szczególnie o sytuację, gdy pracuje się w call center.

- szczególne?
      W jakim sensie, skoro rozmawiasz też ludźmi?

www.youtube.com/watch?v=wq3mfaQeVQY
      so.pwn.pl/zasady.php?id=629793
      • kora3 Bubo 20.08.13, 11:47
        nm.buba011 napisał:
        >
        > - szczególne?
        > W jakim sensie, skoro rozmawiasz też ludźmi?

nie tak "szczególnie" a rzekłabym "jedynie" ...
        Z tego co wiem, w rozmaitych BOK-ach i temu podobnych sprawach pracownicy tychże mają ścisły kanon, w jakim wolno im prowadzić rozmowę. Wiem np. ze w jednej z sieci komórkowej pracownikowi BOK-u nie wolno powiedzieć "nie wiem" - także wówczas, gdy na serio nie wie, albo klient pyta o cos od rzeczy. Być może w pracy autorki zakazano używania zwrotów, które zmuszają rozmówcę do potakiwania, bo to jest dość powszechna forma manipulacji, albo też zakazano ich bo pozwalają na odp. "niedobrze", "nieprawda". Tak zczy owak na pewno nie ma to nic wspólnego z SV,
        • nm.buba011 Koro 21.08.13, 11:38

kora3 napisała:

> nie tak "szczególnie" a rzekłabym "jedynie" ...
          > Z tego co wiem, w rozmaitych BOK-ach i temu podobnych sprawach pracownicy tychż
          > e mają ścisły kanon, w jakim wolno im prowadzić rozmowę. Wiem np. ze w jednej
          > z sieci komórkowej pracownikowi BOK-u nie wolno powiedzieć "nie wiem" - także w
          > ówczas, gdy na serio nie wie, albo klient pyta o cos od rzeczy. Być może w prac
          > y autorki zakazano używania zwrotów, które zmuszają rozmówcę do potakiwania, bo
          > to jest dość powszechna forma manipulacji, albo też zakazano ich bo pozwalają
          > na odp. "niedobrze", "nieprawda". Tak zczy owak na pewno nie ma to nic wspólneg
          > o z SV,

- tak. S-v nie zakazuje żadnych słów, a także zaleca nie łamać najbardziej niedorzecznego prawa czy regulaminu.

Dlatego pytanie może być o zasady s-v, bo naciąganie s-v do regulaminu, prawa, rozkazu nie ma sensu.

www.youtube.com/watch?v=wq3mfaQeVQY
          so.pwn.pl/zasady.php?id=629793
    • annthonka Re: Słowa, których nie wolno używać w rozmowie te 21.08.13, 11:20
      Ja wprawdzie nie widzę nic nagannego w używaniu słów "dobrze" czy "prawda", ale być może w tym przypadku chodzi o przestrzeganie narzuconego przez twoją firmę sposobu rozmowy pracownika call center z klientem.
    • akle2 Re: Słowa, których nie wolno używać w rozmowie te 21.08.13, 13:16
      Z Call Center to zawsze ryzyko rozmawiać, niezależnie od słów, bo potem Ci wmówią że zawarłaś umowę przez telefon i będą Cię ciągać po sądach i firmach windykacyjnych wink
      Natomiast co do słów, których się przez telefon nie używa, to jest wiele słów kluczowych, możemy domyślać się jakich które ponoć uruchamiają cały algorytm podsłuchów. Nie przypadkowo mafiozi tylko raz korzystają ze startera i wyrzucają ;P

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka