25.05.20, 03:31
Jak myslicie jak sie zachowac w nastepujacej sytuacji. Otorz co jakis czas wymieniamy maile z rodzina w Polsce. Czasami wysylamy sobie zdjecia. Ostatnio tylko ja wysylalam oprocz maili rowniez po pare zdjec i zauwazylam, ze nie bylo zadnej reakcji z ich strony na temat zdjec, ktore wyslam. Zdarzylo sie to juz kilka razy. Troche mnie to dziwi. Ja zawsze jak dostalam od nich zdjecia to jakos milo je komentowalam-zawsze cos pozytywnego napisalam. Niedawno od nich dostalam maila i przyslali zdjecia. Teraz zastanawiam sie czy odpisujac pominac temat zdjec od nich, tak jak oni to robia. Troche mi glupio ale maz mi podpowiada, zeby tak zrobic. Ja sie waham bo uwazam, ze to troche niegrzeczne ale moze on ma racje. A wy jak myslicie?
Obserwuj wątek
    • aqua48 Re: Zagwozdka 25.05.20, 09:13
      Nie ma obowiązku komentowania przysłanych zdjęć jeśli się o nie nie prosiło, choć oczywiście przyjemnie jest jeśli w odpowiedzi dostanie się kilka miłych słów na ich temat. Takie zachowanie należy do sposobu podtrzymania dobrych stosunków. Natomiast odwet i nakręcanie spirali zbrojeń w stosunkach rodzinnych zawsze prowadzi do konfliktu, nie do opamiętania się strony która czymś wobec drugiej zawiniła. Zrób zatem to, na co masz ochotę i co Ci serce podpowiada, nie sugeruj się zdaniem męża.
    • kora3 Re: Zagwozdka 25.05.20, 09:31
      Hmmm no nie ma obowiązku komentowania przysłanych zdjęć, chyba że wysyłający o to poprosił. . Oczywiście miło jest, gdy ktoś pozytywnie skomentuje, ale skoro tak się nie stało, to ...nic sie nie stało.
      Co do odpowiedzi na ich zdjęcia - zrób jak uwazasz, to przecież nie ma wielkiego znaczenia. Ale na przyszłośc pamiętaj, że tak samo jak ci państwo mozesz sobie i Ty pozwolić na brak komentarza nadesłanych przez nich fotek smile
      • summerland Re: Zagwozdka 25.05.20, 20:52
        No wlasnie chyba tak jednak zrobie - potraktuje ich ich wlasnym lekarstwem, jak sie tutaj mowi. Skoro oni uwazaja, ze to w porzadku nie komentowac zdjec (w przeciagu 9 miesiecy 3 razy wysylalam rozne po kilka i zadnej reakcji), wiec jak im niedlugo odpisze na maila to ze nie wspomne o ich zdjeciach, powinni uznac za dobre zachowanie.
    • lumeria Re: Zagwozdka 25.05.20, 12:24
      Szkoda nerwów na taki odwet, bo oni zapewne tego nawet nie zauważą. Bo komentowanie wysłanych zdjęć nie jest konieczne, jedni do tego przywiązują wagę, inni nie. Mamy teraz zatrzęsienie zdjęć z życia innych osób i raczej nie robią wielkiego wrażenia.

Zapytałabym "a jak wam sie podobały zdjęcia, które ostatnio wysłaliśmy?" i zobaczyłabym co odpowiedzą.

• summerland Re: Zagwozdka 25.05.20, 20:43
        Tez tak pomyslalam zeby sie zapytac ale to tak jakbym wymuszala od nich jakas pochwale. A co masz na mysli zeby nie robic odwetu, czyli, ze mam pochwalic ich zdjecia czy wogole zignorowac. Czego nie zauwaza?
        • lumeria Re: Zagwozdka 25.05.20, 22:05
          Nie, to nie wymuszanie pochwały, tylko otwarcie dyskusji. smile Zresztą niech oni sie pogimnastykują jak na takie pytanie odpowiedzieć big_grin

Nie robić odwetu w sensie celowego ignorowania ich zdjęć.

Mozna sie odnieść do ich zdjęć w rozmowie, dając do zrozumienia, ze dostaliście i oglądnęliście, i zapytać o coś, co było w waszych zdjęciach. Wystrój domu, koszulki na dzieciach, ładna fryzura, nawożenie ogródka, stan kwiatków, itp.

Szkoda spiny i własnych nerwów.

• lumeria Re: Zagwozdka 25.05.20, 22:10
            Ok, może ja jestem dziwna, ale robienie focha (czyli w tym wypadku celowa atencja by nie powiedzieć czegoś o zdjęciach) zabiera mi zbyt duzo energii.

I dodatkowo najczęściej ta druga strona zupełnie nie zdaje sobie sprawy, ze coś mi się nie podoba i ze staram sie pokazać im moja urazę. Sa skoncentrowani na sobie. A ja na nich - niepotrzebnie.
            • summerland Re: Zagwozdka 25.05.20, 22:36
              Ja tez na ogol staram sie puszczac takie rzeczy mimo uszu ale z drugiej strony dlaczego ja mam byc zawsze ta mila skoro oni tak mnie nie traktuja. Trzy razy tak bylo z tymi zdjeciami wiec ja teraz (pierwszy raz) odpisujac im nic nie wspomne o zdjeciach od nich. To zadnej energii mnie nie kosztuje.
              • essther_35 Re: Zagwozdka 25.05.20, 23:27
                Nie skomentowalabym ich zdjec.

Uwazam, ze bardzo potrzebujemy wzajemnosci. Oczywiscie nie 'ja Tobie to Ty mi', ale kiedy zaczyna sie spory brak rownowagi odpuszczam i w Twoim przypadku nie odnioslabym sie do ich zdjec smile
                • summerland Re: Zagwozdka 26.05.20, 01:08
                  No wlasnie, tez tak mysle ☺

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka