excellentclient 08.03.07, 16:50 Witam. Na miejscu jest umieszczenie na kopiercie "przedrostka" (dokładnie nie wiem jak takie wyrażenie się nazywa) Sz.Dz. - szanownej dziewczynie!? Przecież nie napisze... Sz.P. Są może jakieś inne... odpowieniejsze w tym momencie!? Pozdrawiam. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ipekakuana Nie no, co Ty. 08.03.07, 17:03 Po pierwsze, po co w ogóle tego typu forma przed nazwiskiem. Po drugie, może być skrót od "Szanowna Koleżanko". Odpowiedz Link
kora3 Re: List do dziewczyny 08.03.07, 19:00 taka forma jest absolutnie niedopuszczalna Niczego nie pisz przed imieniem i nazwiskiem tak bedzie najstosowniej Odpowiedz Link
excellentclient Re: List do dziewczyny 08.03.07, 20:07 Dziękować, już jestem bardziej spokojny Pozdrawiam. Odpowiedz Link
raptulus Re: List do dziewczyny 09.03.07, 01:55 "W.P." i "Sz.P." nie są zbyt eleganckie. Przyjęta forma to "W.Pani" i tak możesz napisać. Dziewczynie będzie raczej miło. Możesz też nic nie napisać lub po prostu napisać "Pani Anna Kowalska". Odpowiedz Link
e._ Re: List do dziewczyny 09.03.07, 08:20 Jeśli chodzi o młodych ludzi, wybrałabym prostą formę proponowaną przez Raptulusa: "Pani". Odpowiedz Link
raks5 Re: List do dziewczyny 11.03.07, 21:11 ja do dziewczyny pisalem "Księżniczka xx" albo "Królewna xx", a po co jakies oficjały...? Odpowiedz Link
chanel15 Re: List do dziewczyny 14.03.07, 18:07 Nie wiem, w jakim jesteś wieku, ale obecnie w korespondencji tego typu jest przyjęte pisać po prostu jedynie imię i nazwisko. Odpowiedz Link
uu1 Re: List do dziewczyny 14.03.07, 18:51 chanel15 napisała: > Nie wiem, w jakim jesteś wieku, ale obecnie w korespondencji tego typu jest > przyjęte pisać po prostu jedynie imię i nazwisko. Sorki ale czegoś nie rozumiem. I, tak: - kto i kiedy zlikwidował zwroty "Szanowna Pani", "Wielmożna Pani" (oczywiście nie skróty - Sz.P., W.P.) umieszczane na kopercie; - kto, i w oparciu o co, może decydować o zwrotach używanych w prywatnej korespondencji. A jeżeli zaadresuję list - Moja Ukochana Monika B. - uchybię... no właśnie, czemu? Odpowiedz Link
e._ Re: List do dziewczyny 14.03.07, 20:13 Niczemu. Moze tylko zasadom dyskrecji i powściągliwości. Odpowiedz Link
uu1 Re: List do dziewczyny 14.03.07, 20:24 e._ napisała: > Niczemu. Moze tylko zasadom dyskrecji i powściągliwości. Powściągliwość w miłości? A niedyskrecja zamierzona. Niech się dowie cały świat. ------- Odpowiedz Link
chanel15 Re: List do dziewczyny 15.03.07, 20:20 uu1 ma rację, użyłam skrótu myślowego a`la Macierewicz))) Miałam na myśli, że jeśli autor postu jest młodym człowiekiem, to jak najbardziej na miejscu będzie adresowanie z użyciem jedynie imienia i nazwiska, choć na pewno ładniej byłoby to poprzedzić słowem "Pani". Młodzi nie są aż tak wyczulenie na brak owego "Sz"))) Odpowiedz Link
aiczka Re: List do dziewczyny 23.05.07, 17:27 Młodych wręcz lekko bawi użycie w stosunku do nich "Sz.P.". Ale na pewno uważają to jednocześnie za miły wyraz szacunku. Odpowiedz Link
excellentclient Re: List do dziewczyny 16.03.07, 06:03 chanel15 napisała: > Nie wiem, w jakim jesteś wieku 18 lat - piękny wiek Odpowiedz Link
ginny22 Re: List do dziewczyny 28.03.07, 19:50 Niegrzecznie jest pisać skrótem "Sz.P.", wypada skrót rozwinąć. Całe życie pisałam "Szanowna Panna". Zdarzyło mi się też dostać kartkę od znajomoch z hasłem: Szanowny Smoczek (moja ksywka ówczesna), imię i nazwisko. Odpowiedz Link
minerwamcg Re: List do dziewczyny 30.04.07, 01:26 Mnie zdarzało się, w szkolnych latach, dostawać listy adresowane "Szanowna Koleżanka" Odpowiedz Link
gloria_harla Re: List do dziewczyny 09.05.07, 09:04 Hmm... Jest jeszcze jeden skrót - P.T., tłumaczony jako "z zachowaniem należnych tytułów", bardzo poręczny, grzeczny, odpowiedni na wiele okazji. Ale - korespondencja prywatna, łącząca osoby bliskie nie wymaga chyba aż tyle oficjalności. Jak dla mnie wystarczyłoby po prostu imię i nazwisko. Z własnej praktyki powiem, że często też używam zwrotów i skrótów autorskich ("Sz. Poeta", "Sz. Przyjaciel"), a także wszystkich, które mi akurat pasują do osoby. Wszak list jest przeznaczony dla adresata, a nie pracowników poczty... Odpowiedz Link
uu1 Re: List do dziewczyny 09.05.07, 10:00 gloria_harla napisała: > Z własnej pr > aktyki powiem, że często też używam zwrotów i skrótów autorskich ("Sz. Poeta", > "Sz. Przyjaciel"), a także wszystkich, które mi akurat pasują do osoby. Wszak > list jest przeznaczony dla adresata, a nie pracowników poczty... Pracownicy poczty nie czytają (z zasady) listów ale posługują się danymi umieszczonymi na kopercie. A wymienione przez Ciebie skróty nie powinny być stosowane. Odpowiedz Link
minerwamcg Re: List do dziewczyny 09.05.07, 10:24 > Hmm... Jest jeszcze jeden skrót - P.T., tłumaczony jako "z zachowaniem należnyc > h tytułów", bardzo poręczny, grzeczny, odpowiedni na wiele okazji. Tak, tyle, że jak już pisałam na tym forum, stosuje się go do grupy osób, stosowanie go do jednej konkretnej wymienionej z nazwiska jest niegrzeczne, bo jej tytuły mamy akurat obowiązek znać i używać. Dlatego piszemy "Szanowni Państwo Maria i Jan Kowalscy" ale "PT Czytelnicy Biblioteki Miejskiej". Odpowiedz Link