18.12.10, 14:26
Chciałabym z rodzina może w maju zwiedzić Bornholm. Nie mam jeszcze konkretnego planu. Może ktoś chciałby mi coś podpowiedzieć np: ile min. dni trzeba przeznaczyć żeby w miarę poznać wyspę, czy zabrać rowery z domu czy można wypożyczyć na miejscu i ew. za ile? Może jakieś polecane noclegi? Promy wypływają z Kołobrzegu czy z innych miejsc też? No i co warto zobaczyć? Z góry dziękuję
Obserwuj wątek
    • kz-al Re: Bornholm 23.12.10, 21:02
      Jeśli zechcesz objechać wyspę autobusem to wystarczy kilka godzin ;)
      Na rowerach w zależności od tempa jazdy czy ochoty, ale tak ok. 3-5 dni powinno wystarczyć, byłem z córką 3 dni i przy zaliczeniu plaży to jednak za krótko.
      Sporo osób zabiera rower ze sobą, ale wypożyczałem na miejscu - cena coś ok. 50 DKK za dzień, wypożyczalne znajdziesz bez problemu a wybór w wypożyczalniach ogromny.
      Nocowaliśmy na polu namiotowym w Nexo - czysto, schludnie, cicho, kemping dosłownie nad samym morzem (żadne tam polskie "ok. 300 m do plaży" :)). Ceny pod dachem dość wysokie, ale co kto lubi.
      Prom wypływa również ze Świniujścia, ale (przynajmniej do tej pory) tylko raz w tygodniu, co trochę ogranicza plany. Prom z Kołobrzegu kursuje codziennie, więc można dowolnie planować podróż.
      Zdjęcia z wyjazdu są na stronie: picasaweb.google.com/kzalew/Bornholm
      Jeśli masz jakieś pytania to pisz.

Pozdrawiam,
      Krzysztof
      • mamma-mia66 Re: Bornholm 23.12.10, 22:11
        Pierwsze pytanie które mi się zaraz nasunęło to jak zarezerwowaliście kemping? Czy np przez stronę internetową czy już na miejscu czegoś szukaliście? Rower też myślę że lepiej jest wypożyczyć na miejscu.
        • kz-al Re: Bornholm 25.12.10, 18:47
          byliśmy pod namiotem, więc uznałem, że zawsze znajdziemy sobie kawałek miejsca - na początku sierpnia miejsca było naprawdę dużo, spokojnie można było wjechać z przyczepą kempingową :) na 2 innych polach namiotowych, które mijaliśmy, z miejscem również nie było kłopotu. Na polu dostępna jadalnia, lodówka oczywiście pełny węzeł sanitarny - prysznice płatne (karta megnetyczna - kilka DKK za 5 minut ciepłej wody).
          Rowerów w wypożyczalni w Nexo też dużo - mogliśmy wybierać z kilkudziesięciu egzemplarzy, obsługa bezproblemowa, zwrot samoobsługowy :)
          Wyspę gorąco polecam !
          Z drobiazgów - prom Jantar, który kursuje z Kołobrzegu jest dość wrażliwy na pogodę i przy stanie morza powyżej 5 w skali Beauforta raczej nie pływa, więc zdarzyło się raz w trakcie naszego pobytu, że prom z Bornholmu wypłynął z kilkugodzinnym opóźnieniem czekając na spokojniejsze morze.
      • kz-al Re: Bornholm 14.09.11, 22:52
        widzę, że regularnie z tego wątku jest odwiedzana strona ze zdjęciami - niestety stary link nie działa (Google zmieniło adres), nowy to:
        picasaweb.google.com/113845950750767336441/Bornholm
        pozdrawiam,
        Krzysztof
    • dorota.k2 Re: Bornholm 16.01.11, 16:48
      my myślimy o wyjeździe wakacyjnym, może z rowerami, zobaczymy jak to będzie, plan jest taki, żeby pociągiem pojechać do szczecina, ze szczecina busem do świnoujścia, potem promem do Ystad i katamaranem na Bornholm :)
      • rendziak Re: Bornholm 03.04.11, 22:35
        my w tym roku jedziemy na bornholm po raz drugi - zakochaliśmy się w tej wyspie- rezerwujemy kwatery przez polferries - w tym roku prom płynie niestety z sassnitz- ze swinoujścia nie ma już bezpośredniego połączenia .

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka