Dodaj do ulubionych

POMOCY, Norwegia

15.05.03, 19:47
Potrzebuje informacji na temat tego, jak najtaniej, nie
koniecznie najszybciej, ale bez przesady, dostac sie z
Helsingborgu w Szwecji, ewentualnie z Kopenhagii a juz
zupelnie ewentualnie z Oslo w okolice najdalszej
Polnocy Norwegii, docelowo wybieram sie na Nordkapp,
licze sie z tym, ze samolot to jedyne sensowne wyjscie,
ale nie mam pojecia jak to najtaniej zorganizowac,
ktore linie, jakie bilety, jakie znizki itd.Tak wiec
wyzwanie dla prawdziwych podroznikow rzucam! Renifer
P.s.Informacje z przewodnikow w rodzaju Pascal i
Lonely Planet juz mam.
Obserwuj wątek
    • alfaj212 Re: POMOCY, Norwegia 16.05.03, 20:11
      Samoloty sa BARDZO DROGIE, sprobuj samochodem...
      • renfree Re: POMOCY, Norwegia 16.05.03, 20:49
        Gdybym miala samochod to nie zadawalabym takich glupich pytan, co do samolotow
        to znalazlam jakis za 800 zl, ale on leci tylko do Kiruny w Szwecji, wogole nic
        z tego nie rozumiem, wiem ze sa w Skandynawii prywatne linie lotnicze takie jak
        w Europie jetair i ryanair ale nie mam pojecia jak znalezc to w internecie, bo
        nie mam zadnych namiarow.Dodam, ze nie mam jeszcze 25 lat (choc soon) i w
        Skandynawii tez sa z tego tytuly znizki, ale tez nie wiem ile i jakie.Wiec
        prosze o konkrety, moze jakos polacze fakty i dojade tam....
        • norge75 Re: POMOCY, Norwegia 16.05.03, 23:46
          Samoloty nie sa takie bardzo drogie, jesli sie zamowi bilet nie pozniej niz 3
          tygodnie przed wylotem, najlepiej na stronie internetowej SASu:
          www.scandinavian.net
          Te bilety sa bardzo restrykcyjne, nie mozna w nich niczego zmieniac, powrot nie
          moze sie odbyc w niedziele. Ceny biletow lotniczych w Skandynawii sa teraz
          bardzo zroznicowane, najdrozsze (=najpozniej wykupione) wersje polaczen
          Poludnia z Polnoca Norwegii moga kosztowac tyle, co lot z Oslo do USA.

ALE:
          przeciez piszesz, ze nie masz jeszcze 25 lat! Musisz wyrobic sobie karte ISIC
          (np. w biurach turystyki mlodziezowej 'Campus', www.campus.pl) i pokazujac te
          karte na lotnisku mozesz kupic bilet last minuit w jedna strone w dniu wylotu.
          Robia tak bardzo czesto studenci norwescy i w ten sposob podroz samolotem
          wychodzi sporo taniej niz jazda pociagiem, zwlaszcza na dluzszych dystansach.
          Idziesz na jakies lotnisko, np w Oslo albo w Sztokholmie, raczej wczesnie rano
          i prosisz o bilet last minuit dla studentow. Ale musisz kupic ten bilet w tym
          samymy dniu, kiedy lecisz, dlatego lepiej sie pojawic na lotnisku rano i miec
          wiecej mozliwych polaczen. Zwykle sa wolne miejsca, chyba ze lecisz w oblezonym
          dniu typu piatek albo niedziela po poludniu. W ten sposob lecialem z Tromsø na
          Svalbard i z powrotem, bylo sporo taniej. Mozesz sprawdzic oblozenie samolotu
          wczesniej na internecie na stronie SASu:
          www.scandinavian.net
          wybierasz Norwegie/Szwecje
          potem z lewej strony wybierasz "Youth"
          z tego so sie rozwinie "Standby availability"
          i wybierasz date i trase podrozy (np. fra Oslo til Tromsø)
          Tam jest wszystko po norwesku albo po szwedzku, ale loty sa oznaczone kolorami:
          czerwony - lot pelny,
          zolty - niewiele wolnych miejsc (male szanse na bilet "last minuit"),
          zielone - co najmniej 8 wolnych miejsc.

Kliknij na Les mer/Läs mer, zeby sprawdzic ceny.

Wydaje mi sie, ze z tej oferty moga korzystac posiadacze karty ISIC do 25/26
          lat a studenci do 31 lat. Bilety w Szwecji sa sporo tansze niz w Norwegii, np.
          bilet last minuit dla studentow ze Sztokholmu do Kiruny kosztuje 340 koron w
          jedna strone plus podatki, z Oslo do Tromsø 815 (tez w jedna strone plus
          podatki). Teraz ceny 'normalnych' biletow w Norwegii (tzn. tych o ktorych
          pisalem na poczatku - wykupionych min. 21 dni wczesniej) poszly w dol i byc
          moze taniej Ci wyjdzie wykupienie biletu restrykcyjnego w obie strony, niz
          korzystanie z last minuit. W Szwecji studenckie last minuit sa na pewno sporo
          tansze sa zwyklych (np. sprawdzilem losowo lot w lipcu ze Sztokholmu do Kiurny.
          Wersja normalna (obie strony plus podatki) to 1556 koron. A studencki last
          minuit (w jedna strone!) mozesz kupic za 340 plus tax).

Najblizej na Nordkapp jest z lotniska w Alta (bezposrednie loty z Oslo), a
          jeszcze blizej jest z Lakselv, ale wtedy musisz przesiadac sie w Tromsø. Chyba
          najtansza opcja moze byc lot ze Sztokholmu do Kiruny.

Mozesz rowniez porownac ceny taniego przewoznika norweskiego 'Norwegian' na:
          www.norwegian.no
          ale bilet moze wcale nie byc tanszy.

pozdrowienia

• renfree Re: POMOCY, Norwegia 17.05.03, 14:18
            DZIEKI!!!!!
            Mam nadzieje, ze jako studentka i ponizej 25 lat jakos sie uda, loty ze Szwecji
            sa dla mnie optymalne bo tak czy siak bede tam przed wyjazdem do Norwegii.
            Jeszcze raz dziekuje i pozdrawiam z Lipska, Ren
            • freyja Re: POMOCY, Norwegia 17.05.03, 15:21
              Salut Ren tu Al :):)
              Nie mam zamiaru dawac wskazowek ale tak tylko tu wpadlam zeby nawiazac z Toba
              dialog :) kupie w koncu te mape na jagiellonskiej--po ustnych przynajmniej
              polskim, bo zaczelam sie uczyc :) a sroda sie zbliza
              pzdrwionka dla pana Marcina i calego Lipska :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka