dulcys 30.07.03, 23:36 Nie posiadam samochodu. Jak najtaniej i najpewniej mozna zorganizowac, wykupic wycieczke w to miejsce? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
primordial Re: Fiordy Norwegi 08.08.03, 00:14 Biuro Fregata-bylem z nimi na Bornholmie,sa super,polecam. Ich przewodnik Mieszko Czarnecki to szatan a nie przewodnik! Koles tworzy klimat, wiele osob korzysta z ich uslug,moim zdaniem nr 1 na wybrzezu. Ciezko ci bedzie jechac tam na wlasna reke bez samochodu, bo w Norwegii komunikacja slaba a i droga jak jasny gwint. Ja zwiedzilem samochodem zach Norwegie,i uwazam ze bez samochodu stracisz strasznie duzo widokow-bo w wiele miejsc po prostu nie dotrzesz (chyba ze pieszo). Odpowiedz Link Zgłoś
monw Re: Fiordy Norwegi 08.08.03, 10:04 sorki,że się wtrącę ale ... Wybieram się we wrześniu od 11 do 27. Uważasz,że bedzie bardzo zimno (nocujemy w namiotach) Pozdrawiam monika Ps. czy masz do sprzedania przewodnik po Norwegii??? Odpowiedz Link Zgłoś
primordial Re: Fiordy Norwegi 08.08.03, 19:02 monw napisała: > > Wybieram się we wrześniu od 11 do 27. > Uważasz,że bedzie bardzo zimno (nocujemy w namiotach) Mysle ze bedzie zimno. Ja bylem ma poczatku sierpnia i juz zaczynala sie jesien,ale to bylo w gorach (tam sa prawie wszedzie gory). Najwiekszym problemem jest deszczowa pogoda,jak trafisz to codziennie pada. Zwl w okolicach Bergen,tam nachodza chmury z morza i jest jak w lesie deszczowym. Namiot to najtanszy nocleg, rozbijaj sie w albo blisko kampingow zw hyttetun, to wtedy czesto mozesz skorzystac z pralki i swietlicy(przydatne na deszcz). >> Ps. czy masz do sprzedania przewodnik po Norwegii??? Niestety,jest wciaz przydatny:-) Pascal jest na 3+ (w skali 1-5), kup ale na miejscu korzystaj z lokalnych informacji turystycznych. Tam daja kupe materialow za darmo,z opisami ciekawostek itp. Info turystyczne jest prawie w kazdym miasteczku czy wiosce. Odpowiedz Link Zgłoś
amoniak2 Re: Fiordy Norwegi 18.08.03, 09:34 Chłodno a do tego wiele malowniczych dróg będzie pozamykanych. :I Odpowiedz Link Zgłoś
primordial Re: Fiordy Norwegi 18.08.03, 13:57 A to prawda. Niektore drogi zamykaja juz na zime (w Norwgii szybko robi sie zimno i snieg blokuje przejazd),a wtedy zostaja bardzo kosztowne promy. Odpowiedz Link Zgłoś
szatanciekocha Re: Fiordy Norwegi 08.09.03, 22:19 eee przesadzasz..... tak samo jak i promy zostaj aplatne drogi, tunele, mosty, ale chcialbym palcic tak w polsce i miec taki komfort podrozowania.... niestety u nas niemozliwe, a rozmawiamy o niedoscignionym raju!. Odpowiedz Link Zgłoś
szatanciekocha Re: Fiordy Norwegi 08.09.03, 22:20 np: przecudowna droga numer 55! POLECAM!!! Odpowiedz Link Zgłoś
szatanciekocha Re: Fiordy Norwegi 08.09.03, 22:17 troche pozno ale moze cos ci sie przyda........... nie bedzie chlodno bedzie zimno, chociaz przy 18-20 stopniach zobaczysz norwegow w t-shirtach i dzielne norweskie dzieci kapiace sie w zimnych fiordach, ale nie patrz nato po prostu wez dodatkowa bluze koniecznie czapke i dodatkowy koc....... sadze ze beda to twoje najlepsze wakacje w zyciu, zakochasz sie w tym kraju i bedzies zchciala wrocic.. ja juz chce, hehe... aaaawez dobry aparat i mnostwo filmow, norwegia to jedna wielka pocztowka j awypstrykalaem 16 filmow..... mozesz sobie darowac oslo..... pzdr! i po powrocie pisz jak bylo..... Odpowiedz Link Zgłoś
krafla Re: Fiordy Norwegi 18.08.03, 16:04 Ludzie, co Wy opowiadacie. Ja bylam na przelomie pazdziernika i listopada. Zadna droga nie byla zamknieta. Pewnie na dalekiej pln tak, ale na odcinku z poludnia do Bergen i jeszcze kawalek na pln zadna droga nie byla zamknieta. Nie wiem co oznacza dla Was zimno, ale we wrzesniu temperatura bedzie miala kilkanascie stopni. Jest to temperatura przy ktorej spokojnie mozna biwakowac. Spalam w namiocie przy zerze i mniej, jedyny problem to dobry spiwor. najlepiej miec puchowy, z komfortem kolo 5 stopni, powinien wystarczyc. Deszcz bedzie padal, w Bergen pada zawsze, ale nawet w listopadzie tylko przez Komunikacja ladowa typu autobusy nie jest zla. Ale rzeczywiscie nie zobaczysz wtedy wszystkiego, jak zreszta wszedzie. Ja osobiscoe wolalabym jednak jechac autobusem niz z wycieczka. Ale to kwestia gustu. W kazdym razie na pewno warto. Odpowiedz Link Zgłoś
bergo1 Re: Fiordy Norwegi 19.08.03, 10:17 Drogi zamykaja w zaleznosi od tego czy wystapily juz opady sniezne. Czyli jak trafi sie piekna, sloneczna jesien to nie ma obaw. Mowie tutaj o zachodniej Norge. W Bergen nie zawsze pada - choicaz moze trzeba sie tak nastawic aby sie mile rozczarowac :) Niestety jesiena ( koncowka sierpnia i wrzesien ) sporo campingow, hotelikow itp jest juz zamknietych. Zwlaszcza te w gorach, nawet przy trasie ( np. w Faldresflyia) Na szczescie w NOrge mozna sie rozbic wszedzie ( oczywiscie o ile nie jest to prywatny teren ) za darmo i bez przeszkod. Odpowiedz Link Zgłoś
szatanciekocha Re: Fiordy Norwegi 08.09.03, 22:22 no z tym bergen to tak niedokonca ja bylem trzy dni na poczatku czerwca i lalo.... znajomy wlasnie wrocil i po prostu plaza..... ale tak pozatym w bergen pada zawsze w przyszlym roku sprawdze to ponownie.... tyle ze wjade od poludnia....... Odpowiedz Link Zgłoś
kurczak1976 Re: Fiordy Norwegi 19.08.03, 16:11 Ja mialam kupionego Interraila i sie sprawdzil. Oczywiscie trzeba sie liczyc ze gdzies bedzie potrzebny lokalny autobus ale to sa krotkie odcinki i nie kosztuja az tak duzo (jak na Norwegie oczywiscie) Odpowiedz Link Zgłoś
raja1 Re: Fiordy Norwegi 07.09.03, 17:10 POlecal InterRail Ticket studencki na 21 dni kosztuje okolo 778 zl, 14. dniowy kosztuje troszke mniej. Bardzo sie oplaca bo samochodem wychodzi bardzo drogo. Oczywiscie trzeba jeszcze doplacac miejscowki i czasami jakims busikiem sie wybrac. Autostop jest bardzo popularny i chetnie biora, wiec bez obaw. Napisz na priva jak chcesz wiecej info to Ci napisze. Bylam w tym roku 2 razy i bylo super!!! Odpowiedz Link Zgłoś
szatanciekocha Re: Fiordy Norwegi 08.09.03, 22:29 hm, szczerze mowiac jezdzac przez miesiac czasu po norwegii nie spotkalem zadnego chetnego autostopowicza, no ale ja bylem tylko raz w norwegii... samochodem wcale nie wychodzi tak drogo bo w wiekszych miastach na stacjach samoobslugowych znajdzies paliwo w cenie 7,70 nok czyli prawie tyle co u nas, jezdzi sie wolniej w zwiazku z tym auto mniej spala, ja w polsce robie na 70 litrowym baku 800-850 w norwegii prawie tysiac.... pozatym mozna zaryzykowac i zatankowac paliwo dla rolnikow ktore jest po 4-4,5 nok i wtedy jest bardzo tanio, niestety trafiaja sie kontrole drogowe ktore te paliwo sprawdzaja, hehehe sam taak przezylem, i gacie moga byc pelne, lacznie z kara wiezienia lub potworna grzywna, no ale do odwaznych swit nalezy.... pzdr! Odpowiedz Link Zgłoś