niuniat1 09.02.04, 17:37 mam malego kotka ok. 6 miesiecy i 10 letniego psa jak ich zapoznac i przekonac do siebie? jesli ktos wie to czekam na odpowiedz z konkretnymi pomyslami! Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
neeki Re: Pies i kot 09.02.04, 17:53 ja poczekalam z zapoznaniem moich zwierzakow, az kot byl na tyle duzy zeby moc sie obronic przed zapedami psa. jak byl mniejszy to sie bal, a pies reagowal na niego jak na chomika, dogonic i zjesc tyle ze ja mialam taka mozliwosc bo mamy kilkupietrowy dom. potem po prostu psu sie powiedzialo : nie rusz ( ale nie wiem jak u Ciebie z miejscem psa w rodzinie) a jak sie czasami zagalopowal to kocica mu dawala po lbie Odpowiedz Link
madziurex Re: Pies i kot 09.02.04, 19:00 Prawie dokładnie w tym samym wieku były moje-jamnik i kicia,gdy się poznały.Początki były trudne,nie powiem.Pies(trzymany za obrożę)na widok kota szczekał non stop i o mało nie wylazł ze skóry, a kotek prychał i się jeżył.Ale przez pierwszy tydzień-dwa,kotek miał dla siebie jeden pokój i widywał psa sporadycznie.Musisz tak zrobić-kiciuś najpierw powinien oswoić się z nowym miejscem(najpierw 1 pomieszczenie),a potem-pod Twoim dozorem i z kimś,kto pomoże Ci przytrzymac psa-robić dalszy rekonesans domu.W końcu się przyzwyczają,ale długo trzeba będzie nie spuszczać ich z oka.O wiele gorsza jest relacja stary kot-młody pies.Psy sa bardziej tolerancyjne.Powodzenia! Odpowiedz Link
agni_me Re: Pies i kot 09.02.04, 21:07 Sześciomiesięczny kot w ciągu kilku dni może sie przyzwyczaić do psa, ale musi mieć szansę doskonałego poznania domu i znalezienia bezpiecznych kryjówek. Zwinność i szybkość jest po jego stronie. Całkiem inaczej jest z psem. Jeśli jest rozpuszczony i mało posłuszny trudno będzie poskromić jego zapędy łowieckie, ale przy stanowczości i on da się okiełznać. Najlepiej poczekać z zapoznaniem na jakiś weekend, kiedy będzie można zwierzaki obserwować non stop. Mój pies i kot są największymi przyjaciółmi. Wierzę, że twoje też się zaprzyjaźnią. Odpowiedz Link
miss_dronio Re: Pies i kot 10.02.04, 15:07 Moich pięć kociaków, które znalezione byly bardzo chore i za wcześnie odstawione od ich mam, wychowal praktycznie moj obecnie 13-letni pies Do tej pory wszystkie go uwielbiaja, lubia spać z nim w koszyku a gdy sie poklócą on z zaaferowaniem interweniuje i nie pozwala żadnego skrzywdzić) Razem w szóstkę uwielbiaja też chodzić ze mna na spacery. Mysle, ze im wczesniej zrobi sie takie zapoznanie tym lepiej i naturalniej wypadnie. Oczywiscie pierwsze kontakty trzeba pilnie nadzorować Odpowiedz Link
niuniat1 Re: Pies i kot 10.02.04, 20:54 no wiec ,dzieki za wszystkie rady!dzis faktycznie bylo lepiej,chociaz Bazyl(pies)byl mocno zestresowany ,bo nie wiedzial co zrobic:ugryzc czy uciekac.musze powiedziec ze do malych nie nalezy i raczej do bojowych.zachowanie psa przypadlo do gustu Tymkowi,ktory sprytnie to wykorzystywal!jednak w objecia jeszcze sobie nie wpadli,ale licze na to.zobaczymy za kilka dni.pozdrowienia Odpowiedz Link
kicior99 Re: Pies i kot 12.02.04, 12:08 Moja kiciora jest z psem juzponad rok. Gdy sie poznaly, ona miala 5 miesiecy a pies 4. Jest z nimi kupa smichu, ale lubia sie bardzo. Odpowiedz Link
emilla-emla Kot.....i kot 17.02.04, 18:23 No cóż, może to zupełnie inna historia, ale mój najstarszy kot wyniósł się z domu na dobrych parę miesięcy, kiedy Kiciunia urodziła młode... Odpowiedz Link