Dodaj do ulubionych

Podrażniona wąrtoba

14.06.10, 09:16
Witam wszystkich!
Tak Was podczytuje od jakiegoś czasu, i może mi pomożecie. Jestem właścicielką 3 cudnych kotów. Mam je od małego, od pewnego czasu wszystkie chorują – chociaż nie wiem czy to dobre słowo. Miały robione badania podczas sterylizacji i okazało się że mają podrażnioną wątrobę Nie ma rozpoznania jakiegoś uszkodzenia czy czego w tym rodzaju. Wet kazał podawać Hepatiale Forte codzienni i Royal Canin Renal. Trochę mnie to zdziło bo przecież ten Renal jest typowo na nerki, a kotki maja problemy z wartoba. Ale upartł się że tylko ten pokarm i że on go będzie dla nas sprowadzał.. Nie wspomnę ze na Allegro jest 20zł tanszy ale głupio mi było mu odmówić bo to stary znajomy rodziców. Ekspertem nie jestem ale czy kotu nie zaszkodzi jedzenie pokarmu na nerki jesli te nerki ma zdrowe ??? I czy to sluszne żeby je faszerować lekami w nieskończoność jeśli nie ma poważnego problemu z wartoba??

I jeszcze jedna rzecz, troche przyziemna… Moja sytuacja finansowa ostatnio się pogorszyła, czy znacie jakieś pokarmy trochę tańsze niż RC?? Probowałam im podawać również mieso (przeróżne) ale nic z tego. Puszek też nie chcą. Od małego są nauczone na suchym i już. Wiem że pokarmy drogie są najlepsze ale przecież nie każdego na nie stać. Tyle osób karmi kotki Whiskasem czy Perfekta i ich koty wcale nie chorują i dozywają późnych lat. W schroniskach i to nawet tych porządniejszych kotki są karmione tylko tymi tańszymi, nawet z Biedronki (wiem bo znajoma pracuje).. Poradźcie, może któraś ma podobne problemy ze zdrowiem kotka..
Obserwuj wątek
    • salimis Re: Podrażniona wąrtoba 14.06.10, 09:49
      Po pierwsze zmień weta dla dobra kota,bo jeszcze trochę sercowego zacznie
      leczyć na żołądek.
      Z tego co sie orientuję to Hils ma karmę dla kotów z problemami wątrobowymi
      Hill's Vet Feline l/d, Purina także Purina Vet
      NF
      jest nawet tańsza od Hilsa.Niestety karmy specjalistyczne są dosyć drogie

Ale upartł się że tylko ten pokarm i że on go
      > będzie dla nas sprowadzał.. Nie wspomnę ze na Allegro jest 20zł tanszy ale głu
      > pio mi było mu odmówić bo to stary znajomy rodziców

A może ma od tego jakąś prowizję i dlatego się tak upiera.
      Nie miej sentymentów że to stary dobry znajomy rodziców.Co jest dla ciebie
      ważniejsze : sentymenty czy zdrowie i dobro kota.
      • maruda_1982 Re: Podrażniona wąrtoba 14.06.10, 10:02
        A co myślisz o tych tabletkach?? Podawać im dalej? Bo ja już sama nie wiem.
        • salimis Re: Podrażniona wąrtoba 14.06.10, 10:05
          Ja nie jestem weterynarzem ale na twoim miejscu skonsultowałabym to z innym
          wetem.Pamiętaj to ze ktoś jest starym znajomym rodziny nie znaczy że jest
          dobrym specjalistą.Jeśli masz wątpliwości udaj się do innego.
          • maruda_1982 Re: Podrażniona wąrtoba 14.06.10, 10:15
            No tak, wybiorę sie na pewno. Jeśli jeszcze mogę to spytam CIę o pokarm. Znalazłam z Puriny ten co pisałaś, ale on też jest dostępny głównie na nerki, typowo na wątrobe nie ma. Jest ten taki pokarm Sanabelle, nie słyszałam nigdy o nim. Znasz go może? I ostatnie pytanie - jeśli kotki są dość grube to czy mozna im zamienić pokarm na wersje light nawet jesli ona nie będzie typowo na problemy z wątrobą?
            • salimis Re: Podrażniona wąrtoba 14.06.10, 23:37
              Karmę Sanabelle znam smile, jeśli natomiast chodzi o twoje dalsze pytania to tak
              jak wyzej.Najlepiej abyś zapytała weterynarza.Może trzeba kociakom zrobić
              dodatkowe badania.Miały robioną morfologię i biochemię ?
              Ja jestem laikiem i zawsze wole zapytać ekspertów w tej dziedzinie.Być może wet
              który kazał ci podawać RC Renal kierował się niską zawartością białka w tej
              karmie,no ale w końcu typowo na wątrobę też są karmy.Choćby wspomniana przeze
              mnie Hils Vet Feline l/d

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka