kromisia 21.06.10, 15:10 Jak w temacie. Czy u Waszych futer pojawily sie juz pchly? W tamtym roku byla plaga, a w tym, po dlugiej zimie, jakby daly sobie spokoj. Co oczywiscie jest fajne i nie narzekam, ale z ciekawosci pytam czy ktos w tym roku zakraplal juz futra? Pozdr Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
gosiownik Re: tegoroczne pchly 21.06.10, 16:38 U nas pojawily sie wczesna wiosna, w marcu. Zakrapialam 2x w odstepie miesiaca, bo za pierwszym razem nie pomoglo. Od tej pory na razie, odpukac, spokoj. Odpowiedz Link
wadera3 Re: tegoroczne pchly 21.06.10, 21:48 Kurde, moje koty jakieś chyba nienormalne są, nigdy pcheł nie miały. Odpowiedz Link
ginger43 Re: tegoroczne pchly 21.06.10, 23:15 Moja chyba też jakaś dziwna, bo wychodzi na działce na szwendawkę i nigdy nie miała pcheł, za to kleszczy ci u nas dostatek w tym roku Odpowiedz Link
barba50 Re: tegoroczne pchly 22.06.10, 08:31 Też nie wiem co to są pchły u kotów A warunki przecież dla nich korzystne. Przez 8 lat nie zdarzyło się, żeby zaobserwować drapiące się koty. Kleszcze owszem jak pisała ginger, ale nawet teraz coś przycichły. Nie wiem czy ma to związek z tym że na początku maja podałam kotom fiprex (ale to już i tak minęły 4 tyg.) czy skończył się wiosenny wysyp, a następny jeszcze nie zaczął. Nie narzekam Odpowiedz Link
kromisia Re: tegoroczne pchly 22.06.10, 12:56 U nas zazwyczaj raz do roku. Cessne przywiozlam do naszego domku z pchla, Kocura z tona pchiel ( w schronisku nikt sie tym nie przejmowal, bo po co jak i tak je zamknieto po 2 tyg. ),a Malinka zlapala juz u nas. No ale mimo, iz nasi wychodza tylko do ogrodka...to jestesmy obtoczeni kotami sasiadow. Mysle, ze trikolorka po lewej nie ma, bo ona wychodzi tylko na taras i dach, ale te po prawej to takie rozrabiaki dzielnicowe. Wiec sie smieje, ze te pchly przeskakuja do nas przez murek W tym roku albo sa przezroczyste, albo tak sprytne, ze jeszcze ich nie wyczailam. A koty, po kazdym przyuwazonym drapaniu sa poddawane inspekcji Odpowiedz Link
maryshaa Re: tegoroczne pchly 22.06.10, 15:17 Ale czy pchły mają koty wychodzące czy niewychodzące? Bo kiedyś miałam niewychodzącą,ale w domu był kudłaty pise i on pchał nie miał a kotka tak I musiałam kropelkować. A teraz mam tylko dwa niewychodzące koty i nie mają pcheł, nie zakraplam na zapas. Póki co nie mają i nie miały żyjątek w futerku. Odpowiedz Link
mysiulek08 Re: tegoroczne pchly 22.06.10, 19:55 Jeszcze nie, zima sie dopiero zaczyna ale po raz pierwszy ostatniego lata Kicia miala pchli urodzaj. Pomaga advantage (czy jakos tak) bayera, w koncu kto ma sie lepiej znac na truciu, pchel Odpowiedz Link