Dodaj do ulubionych

Trochę nietypowo - może chociaż komentarz...

26.06.10, 16:50
Ta parka 5 letnich burasków ma coraz mniej czasu. Ogłoszenie, że szukają domu jest w wielu miejscach, również na naszym forum w wątku KOT szuka domu. Nie wiem co jeszcze można zrobić, ale prośba moja dotyczy chociaż komentarza do zdjęcia z fotoforum Koty
To zdjęcie Layi koteczki z burego rodzeństwa, których właściciele Szkoci po rocznym pobycie w Polsce zostali przeniesieni do ZEA i nie mogą zabrać ze sobą swoich kotów. Od trzech tygodni zaangażowanych w poszukiwanie domów jest wiele osób - niestety beż efektów crying Dzisiaj usłyszałam, że Państwo w desperacji rozważają uśpienie ukochanych kotów.
Jeśli nie możecie pomóc wpiszcie chociaż komentarz - zdjęcia z największą liczbą komentarzy są oglądane przez wiele osób.
Może zdążymy, choć zostało niewiele czasu...

Wątek na Fotoforum Koty Szkockie koty - czy muszą być uśpione???
Obserwuj wątek
    • 0ffka Re: Trochę nietypowo - może chociaż komentarz... 26.06.10, 18:30
      Dałam info na GG. Mam dwie kotki, które ciężko akceptują nowe koty w domu.
      Jakieś 3 lata temu trafiła do mnie kicia, której nigdy nie zaakceptowały sad
      Zawsze były walki miedzy nimi. Gdy mnie nie było w domu czuła się zaszczuta.
      Może i ona miała trudny charakter po przejściach. Koteczka zmarła w tym roku.
    • garraretka Re: Trochę nietypowo - może chociaż komentarz... 26.06.10, 19:46
      Uśpienie jest najgorszym z możliwych wyjść. Czy ci państwo nie rozważali przywiezienia kotów do UK? Jest tu całkiem sporo organizacji, które pomagają niechcianym, bezdomnym zwierzątom i albo je zatrzymują u siebie, albo szukają domów. Jeśli w Polsce nie uda się znaleźć im domu - może warto je przywieźć na Wyspy?

Jako przykład podam dwa miejsca z mojej okolicy:
      Nanna Animal Rescue
      Animals in Need
      • alus59 Re: Trochę nietypowo - może chociaż komentarz... 26.06.10, 20:38
        Nie wiem, czy taką możliwość rozważali sad Bardzo możliwe, że tak. Z
        tego co zrozumałam wszystko rozbija się o brak kasy sad Przyjazd do
        Polski był służbowy, także na decyzję wyjazdu do ZEA nie mieli
        wpływu sad To znaczy mieli taki, że pozostaliby bez środków do życia -
        tak przypuszczam ..........
        Na razie na CITO domu stałego lub domu tymczasowego szukamy - dla DT
        obiecuję wsparcie finansowe .............
        • garraretka Re: Trochę nietypowo - może chociaż komentarz... 26.06.10, 20:48
          Jeśli rozważali - to dlaczego nie skorzystali z takiej możliwości?

Mnóstwo prywatnych osób zajmuje się zawodowo transportem na trasie Polska - Wyspy i koszt naprawdę nie jest wysoki. Koty w ciągu 12-14 godzin mogłby być w Wielkiej Brytanii.
          • alus59 Re: Trochę nietypowo - może chociaż komentarz... 26.06.10, 21:35
            Garraretko - nie napisałam że rozważali. Napisałam, że możliwe jest
            że rozważali.... Właściciele kotów podejmowali różne działania
            związane z poszukiwaniem dla nich nowego domu. Niestety bez
            skutku......

Tak jak napisała Barba50 - jesteśmy jednym z trybików ogromnej
            machiny, której celem było znalezienie domu dla tych ślicznych
            kotów.....

I może dzięki temu wątkowi taki domek się znajdzie ...............
            • garraretka Re: Trochę nietypowo - może chociaż komentarz... 26.06.10, 22:10
              Ja jedyne co mogę zrobić to trzymać kciuki. Albo polecić schronisko w Anglii bo
              tu mieszkam uncertain

Myślałam, że może wiecie z Barbą coś więcej.
              W każdym razie przejrzałam Allegro i Szkotów tam nie widziałam sad
    • garraretka A Allegro? 26.06.10, 20:50
      Mają aukcję na allegro?
      • barba50 Re: A Allegro? 26.06.10, 21:20
        Garraretko my z Alus59 jesteśmy tylko małym trybikiem w poszukiwaniu domu dla tych bied. Nie znamy innych działań, więc trudno powiedzieć czy mają allegro sad
        Poza tym nie mamy jakiegokolwiek wpływu na decyzję właścicieli kotów. To w kontekście przewozu kotów do UK.
        • macarthur Re: A Allegro? 26.06.10, 21:34
          rynek kotów w Polsce jest nasycony i upchnąć jakiegolwiek kota
          gdziekolwiek graniczy niemalże z cudem, jeśli Polskie Organizacje
          Prozwierzęce nie zdołają dotrzeć poprzez media do ludzi którzy
          beztrosko rozmnażają gatunek to praca wszystkich którzy tracą
          pieniądze i zdrowie na rzecz tych tych zwierząt pójdzie na marne,
          a na razie nikt i nic nie robi w tym kierunku sama sterylizacja to
          wierzchołek góry lodowej
          • niutaki barba50! 26.06.10, 21:47
            moze jest zainteresowana! pisalam do niej na @ gazetowy ale nie wiem czy uzywasad tu pyta o kotki:
            fotoforum.gazeta.pl/72,2,1146,113434818,113434968,0,2.html?v=2
            • barba50 Re: barba50! 26.06.10, 22:12
              Dzięki! Widziałam i nawet się dopisałam smile
              • niutaki pisalam na emamie 26.06.10, 22:21
                ale oczywiscie wywalily mi wateksad
    • bettina40 Re: Trochę nietypowo - może chociaż komentarz... 26.06.10, 23:45
      Śledzę wątek "szkockich kotów" i myślę, że właściciele mogliby je
      ogłosić na brytyjskim gumtree. Na Wyspach prawie nie ma kotów za
      darmo, jak ktoś chce kotka to musi słono płacić.
      Dla potwierdzenia link :
      www.gumtree.com/london/cats_9910_2.html
      Myślę, że znaleźliby się chętni, bo koty są przecudne. Sama bym je
      wzięła, przewiozła z Polski do Londynu, gdzie mieszkam, ale mam w
      domu alergika, który po zetknięciu z kotem jedzie na ostry dyżur do
      szpitala, astma, skurcz oskrzeli itd.
      Anglicy kochają koty, Szkoci pewno też. Czy Ci ludzie nie mają w UK
      żadnej rodziny, która by kotom dała dom tymczasowy. Tutaj na jednego
      kota przypada 5 organizacji, która chce kotom pomóc. Kiedyś weszłam
      na stronę schroniska w Londynie i były 4 (!) koty do adopcji.
    • mysiulek08 Re: Trochę nietypowo - może chociaż komentarz... 27.06.10, 01:07
      Gdyby nie to, ze za miesiac koty z Radomska beda mialy wykonany wyrok, to napewno tam by sie miejsce dla nich na jakis czas znalazlo.

Swoja droga, troche sie dziwie, ze firma nie zapewnia transportu kotow, ktore sa w koncu czescia ludzi, ktorych zatrudniaja.
    • mysiulek08 Re: Trochę nietypowo - może chociaż komentarz... 27.06.10, 07:17
      Jeszcze zapytam: czy nie moga zabrac kotow, bo na miejscu ich nie moga miec, czy to problem transportu do Emiratow?

Niektore linie lotnicze, np AF przewoza male zwierzeta za friko, wiec moze powinni zapytac jak to jest u przewoznika, ktorym poleca.

Transport dwoch kotow tez chyba nie kosztuje majatku? No i jeszcze stanowisko firmy, jak pisalam, dziwne dla mnie jest, ze nie zapewnia przeprowadzki calego dobytku.

Maz kolezanki szweda sie sluzbowo po swiecie (duzy koncern) i wszedzie jezdza ze swoim psem (labrador), koszty pokrywa wlasnie firma i nigdy nie spotkali sie z odmowa.
      • barba50 Re: Trochę nietypowo - może chociaż komentarz... 27.06.10, 12:31
        Mysiulku wszelkie dysputy na temat wyjazdu kotów do Emiratów, ew. zawiezienia
        ich do UK są bezcelowe. To właściciele podejmują decyzje, prawdopodobnie
        wyczerpali już wszelkie dostępne im możliwości i dlatego te koty muszą znaleźć w
        Polsce dom, albo zostaną uśpione. Przepraszam, że piszę tak obcesowo, ale my
        jesteśmy takimi małymi trybikami w całej tej machinie poszukiwawczej od których
        niewiele zależy, nawet nie znamy wszystkich szczegółów, ale czujemy, że tym
        kotom trzeba pomóc!
        • 0ffka Re: Trochę nietypowo - może chociaż komentarz... 27.06.10, 16:51
          Wolałabym być kotem wolno bytującym niż mieć takich kochanych właścicieli sad
        • mysiulek08 Re: Trochę nietypowo - może chociaż komentarz... 27.06.10, 16:58
          Barbo, a czy ja chce kotom zaszkodzic? Zrobilam co moglam, rozeslalam gdzie moglam (ok, na miau nie, bo net mi szwankuje) i takie watpliwosci przekazuje.

Wlasnie miedzy innymi kolezanka podniosla temat lotow.
          • barba50 Re: Trochę nietypowo - może chociaż komentarz... 27.06.10, 17:13
            Nikt nikogo Mysiulku nie posądza o złą wolę suspicious Napisałam tylko, że my nie mamy
            wpływu na decyzje właścicieli kotów, możemy im coś podpowiedzieć, zasugerować,
            ale do nich będzie należało ostatnie słowo.
            • wladziac Re: Trochę nietypowo - może chociaż komentarz... 27.06.10, 18:00
              biedne kociaczki,po oddaniu nawet do schronu po wakacjach mają szanse na
              adopcję,teraz trudny czas na szukanie domków
    • 0ffka Barbaro!!!! 27.06.10, 21:27
      cyt:
      afrozyna 9 godzin temu
      Czy już ktoś sie znalazł dla kotów? Ja mam bardzo małe mieszkanie w Poznaniu bez
      balkonu i wysoko, wolałabym
      nie skazywac kotów na takie warunki ale jestem gotowa je przyjąć najlepiej
      tymczasowo do powrotu właścicieli
      kontakt: katlina@wp.pl
      fotoforum.gazeta.pl/zdjecie/2318294,2,6,szkockie-buraski.html#addOpinion

Barbaro odpisz Katlinie smile
      • barba50 Dzięki 0ffko za cynk 27.06.10, 21:50
        Jutro alus59, bo to ona generalnie pilotuje te koty napisze do dziewczyny i
        zobaczymy co z tego wyjdzie.
        • 0ffka Re: Dzięki 0ffko za cynk 27.06.10, 23:09
          O dzięki smile Ja na samym początku odruchowo napisałam do zainteresowanej dając
          jej tylko link do tego wątku.
          • fettinia Re: Dzięki 0ffko za cynk 28.06.10, 07:33
            Oj jak sie cieszesmileZnam nick Afrozyna -kiedys sie udzielala na forum Kuchniasmile
            Napiszcie jak cos bedzie wiadomo.
            • barba50 Buraski mają TDT 28.06.10, 19:41
              czyli tymczasowy dom tymczasowy, do 15 sierpnia smile Ale są bezpieczne, a my mamy
              1,5 miesiąca na szukanie im domu suspicious Zakochiwać się proszę i brać big_grin

A TDT może się sam ujawni, nie mam upoważnienia do ogłaszania kto jest tą dobrą
              duszą, a kto ma wielkie serce!
    • bettina40 Re: Trochę nietypowo - może chociaż komentarz... 28.06.10, 00:23
      Napisałam posty na innych forach, na których się udzielam, trzymam
      kciuki za dom dla Szkotów.
      • wiesia.and.company Re: Trochę nietypowo - może chociaż komentarz... 02.07.10, 23:40
        Ach, bardzo mnie poruszył ten wątek. Cieszę się, że jest domek tymczasowy. Te
        koty są takie ujmujące. I potrafię sobie wyobrazić, co mogą przeżywać.
        Wspaniale, że dobra dusza z Poznania chce je wziąć (wiem, że tymczasowo) i dać
        im szansę znaleźć ostateczny, prawdziwy, ciepły dom.
        • barba50 Re: Trochę nietypowo - może chociaż komentarz... 02.07.10, 23:53
          Ano buraski mają dom tymczasowy, ale nie w Poznaniu, tylko znacznie bliżej suspicious Dzisiaj była przeprowadzka. Biedne koty, biedni ich właściciele, jak wspomnę jak żegnali się z futrami to mnie w dołku ściska crying A koty smutne, im przecież zawalił się świat sad

W czasie drogi płakały oba w transporterach

Luka

https://wstaw.org/m/2010/07/02/P1140448_640x480.JPG

Laya

https://wstaw.org/m/2010/07/02/P1140449_640x480.JPG

Wielkim plusem jest za to fakt, że rezydenci, dwa kocurki przyjęły obcych z umiarkowanym zaciekawieniem, nie było syków, łapoczynów. Teraz trzeba czasu, żeby te koty odnalazły się w nowych warunkach.

No i koty szukają nowego, docelowego miejsca na ziemi!!!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka