dradam121
09.10.10, 20:52
Jak mi kiedys mowiono kot pochodzi z Egiptu. Do Europy trafil stosunkowo niedawno, kiedy okazalo sie, ze gryzonie nie tylko potrafia zjadac, to co zjada czlowiek, ale co wiecej - potrafia roznosic cala mase chorob.
No wiec kot trafil do Europy.
I zyje sobie "lapa w lape" z clowiekiem.
Ale istnieje pewna grupa kotow,ktore chca zyc na wlasna reke, be zwiazku z czlowiekiem. Najwiecej tych kotow miesci sie w srodkowej Francji i nosza one nazwe "Forest cat".
Klimat tej okolicy widocznie im odpowiada , jedzenia maja pod dostatkiem,a i ludzie nie poluja na nie.
Kanal telewizyjny " Discovery Animal" przygotowal polgodzinny program TV na ten temat , nagralem go sobie . Musze przyznac sie, ze ogladanie kotow swobodnie biegajacych po lasach/polach, polujacych na "wlasne jedzenie" bardzo mi sie podobe. Bo nasze kotki rowniez maja takie wlasnie zycie. I choc w zimie jest u nas na tyle zimno (minus 40 i wiecej stopni Celsjusza), ze kazdy kot woli sie chowac w okolicy czlowieka, to jest to zjawisko zrozumiale bo minus 40 stopni C to nie jest maly mrozik.
Czy w Polsce pokazywano ten program ? Bo o ile jest mi wiadomo kanadyjski "Discovery" jest w Europie znany.