Dodaj do ulubionych

Tolek kreatynina 3,1 !

07.07.11, 14:04
Tolek ma 3,1 kreatyniny, 126,8 mocznika.
Zaczęło sie w zimie. Był u mnie, czuł się świetnie, szalał z moimi. Wrócił do swojego domu, dużo pił. Ja byłam chora, leżąca. Właściciel Tolka pojechał, zrobił badania. Wyszło zapalenie nerek i wątroby. Kazali renal jeść i kroplówki w domu. Jest żle. Kot nie chce już renalu, nie chce kroplówek. Czuję, że ducha wyzionie. Właściciel jedzie z nim jutro na Gagarina zrobić badanie. Do kogo udać sie, do którego weta? Jak już z nim będzie na Gagarina niech gdzieś go pokaże. Jeszcze raz co można poza tym renalem dać biedakowi.

Tolek to moje kochane kociątko od baby, która mnoży. Ma 3 lata.

https://fotoforum.gazeta.pl/photo/3/oa/nd/6wrr/U7PZEMwpMUGYBbHGJX.jpg
Obserwuj wątek
    • 0ffka Re: Tolek kreatynina 3,1 ! 07.07.11, 17:07
      Trzymam kciuki za Toleczka! Niech wróci mu chęć do życia i walczy o siebie!
      Wiesia zna dobrze lekarzy z kliniki na Gagarina.
    • duchess85 Re: Tolek kreatynina 3,1 ! 07.07.11, 17:38
      Jeśli to na coś się przyda, nam w Muliwecie bardzo pomógł dr Mariusz Miazga i Marek Smolak (problemy z pęcherzem i kamienie) smile
      • mrumru81 Re: Tolek kreatynina 3,1 ! 07.07.11, 19:47
        Dziekuję, podpowiedzcie ieszcze, Wiesiu. Wszystkich ratuję, a mój kocurek ginie!
        Co jeszcze do jedzenia dla Tolcia?
        • 0ffka Re: Tolek kreatynina 3,1 ! 07.07.11, 19:55
          Słuchaj Mrumru, ja mogę Ci polecić na Białobrzeskiej lek. wet. Anna Cetnarowicz:
          www.bialobrzeska.waw.pl/?modul=niusy&id=273
          Ratowała moja Bimbulekę z nerek, jak zawiodła w leczeniu bardzo dobra lekarka na Lencewicza.
          • mrumru81 Re: Tolek kreatynina 3,1 ! 08.07.11, 15:08
            O dr Cetnarowicz to wiem od dawna, ale nie kojarzyłam jej z chorobami nerek. Dziękuję, Dzisiaj będzie wynik, zobaczymy, w którą stronę Tolcio zmierza...
            • wladziac Re: Tolek kreatynina 3,1 ! 08.07.11, 15:49
              trzymam kciuki za zdrowie Tolusia
    • lampka_nocna5 Re: Tolek kreatynina 3,1 ! 07.07.11, 20:24
      podobno w Konstancinie jest babeczka - guru od kocich nerek, szkolona (wow) w Stanach. Namiar na nią mogę mieć w poniedziałek. Jak mojemu Demonkowi się nie polepszy to do niej jedziemy.
      Mam też namiar na lecznicę w Wawie na Żoliborzu, specjalizującą się w kotach tylko, podobno jakiegoś kota wyciągnęli z niewydolności nerkowej. Ale nie mam przy sobie, a będę w domu jutro dopiero wieczorem. Tolek musi wytrzymać!!!
      3,1 to nie jest jakoś strasznie dużo; Demonek miał 4,0 i po kroplówkach dożylnych spadło mu (na razie) do 2,8. W poniedziałek robimy kolejne badanie krwi.
      4,0 Demonkowi wskoczyło z 3,4 po kroplówkach podskórnych (czyli nie pomagały przy tak wysokim poziomie), po dożylnych dopiero spadło, może warto Tolka na dożylne przerzucić? Upierdliwe to strasznie, i pewnie rzadko który kot wytrzyma godzinę nieruchomo, ale na przykładzie Demonka wiem, że warto.
      Demonek je tylko karmę Hillsa z oznaczeniem k/d (jest i mokra (kawałki w sosie i pasztet), i sucha); może są i inne, lepsze, ale jedynie ta jest jak dla mnie jeszcze cenowo do przyjęcia.
      • mrumru81 Re: Tolek kreatynina 3,1 ! 07.07.11, 20:37
        Dziękuję, lampko poszukaj. Oni jutro pojadą zrobić badania i zobaczymy jak teraz. 3,1 to z miesiąc temu. Tolcio je Renala zmieszanego z Felixem, wcześniej gerbera. Już nie może patrzeć na te renale. Mam wrażenie, że zjadłby Animondę na nerki i to chyba jest w zwykłych sklepach dla zwierząt, nie u wet?
        Uczciwie był kroplówkowany pod skórę przez dwa tygodnie i powiedział NIE! Ma kot dosyć!
        Lampko, czekam na jedno i drugie. Pojedziemy do Konstancina, co to dla nas, Tolcio to anioł koci, najmilszy.
        • lampka_nocna5 Re: Tolek kreatynina 3,1 ! 07.07.11, 21:01
          Wetka powiedziała po tym, jak skoczyło z 3,4 na 4,0 ABSOLUTNIE żadnej karmy poza nerkową. ŻADNEJ!! NIC!!
          Mam tylko problem z szykowaniem mięsa na obiad. Wymyśliłam, że będę to robić zamknięta w łazience, bo ta nadzieja w oczach, a potem ten wielki zawód...
          Do karmy dodaję Ipakitine - jakiś tajemniczy preparat w proszku dla kotów z niewydolnością nerkową, do kupienia u weterynarza.
          Także fortekor - lek obniżający ciśnienie w nefronach, dzięki czemu te, co działają, nie uszkadzają się (kula śnieżna - zadanie uszkodzonych przejmują zdrowe, przez co wzrasta w nich ciśnienie, przez co się uszkadzają, i tak dalej) - też od weta
          • barba50 Specjalistka od nerek 07.07.11, 21:14
            Dr Agnieszka Neska-Suszyńska Bielawa 9
            • lampka_nocna5 Re: Specjalistka od nerek 07.07.11, 21:26
              dokładnie tak! Dr Neska!! Przypomniało mi się, wetka mówiłasmile
              • mrumru81 Re: Specjalistka od nerek 07.07.11, 23:32
                Dzięki, już przekazuję. Jutro badanie, można nie iść do weta na Gagarina, tylko już do dr Neski. Dziękuję, może Tolcio jeszcze ozdrowieje.
                • 0ffka Re: Specjalistka od nerek 08.07.11, 16:48
                  Racja! Najlepiej iść do specjalisty od nerek. Trzymam kciuki za Tolcia!!! Niech wraca do zdrowia!!!
                  • mrumru81 Tolek kreatynina 4,75 08.07.11, 21:08
                    Tolek kreatynina 4,75

koszmar, jeden koszmar
                    • lampka_nocna5 Re: Tolek kreatynina 4,75 08.07.11, 23:34
                      kroplówki dożylne chyba tylko...
                      • 0ffka Re: Tolek kreatynina 4,75 10.07.11, 00:58
                        co u Tolka słychać?
    • klubgogo Re: Tolek kreatynina 3,1 ! 08.07.11, 22:08
      Walczcie, z gorszymi wynikami można wygrac!
      • mrumru81 Re: Tolek kreatynina 3,1 ! 08.07.11, 22:19
        Pewnie, że nie zostawimy Tolka w chorobie...
        • lampka_nocna5 Re: Tolek kreatynina 3,1 ! 08.07.11, 23:20
          mam namiar na lecznicę tylko kocią: www.myszkin.eu ul. Rydla 32, Wawa, tel. +48 22 834 08 29
          • mrumru81 Re: Tolek kreatynina 3,1 ! 08.07.11, 23:23
            Dziękuję, rano zadzwonię.

Może kupimy tą fontannę,
            nie wiem czy nie za poźno sad
            • lampka_nocna5 Re: Tolek kreatynina 3,1 ! 11.07.11, 21:26
              a my mamy kreatyniny niezmiennie 2,8 i we wtorek w przyszłym tygodniu jedziemy na konsultację do Konstancina...
              • mrumru81 Re: Tolek kreatynina 3,1 ! 11.07.11, 21:49
                My dajemy Phytophale i czekamy na zamówioną fontannę. Właściciel Tolka chyba ma już dość, to jego pierwszy kot i taki klops. Opowiesz Lampko, to może wlaściciel zmieni zdanie. Teraz nic nie forsuję, bo rozumiem, że Tolek ma wszystkiego dosyć. Kroplówki nie wchodzą w grę. Tolek je Animondę dla nerkowców, to nowość. Do tej pory był na renalach i tak je znienawidził. Jest jak szkielet. Źle to widzę. Demonek młodszy i wyniki lepszse... Napisz po powrocie sad
                • lampka_nocna5 Re: Tolek kreatynina 3,1 ! 12.07.11, 23:21
                  że tak spytam, czemu kroplówki nie? Przecież to mu może bardzo pomóc?? Tolek ma dość czy właściciel ma dość? Ja mam szczęście w nieszczęściu, że Demonek to aniołek, łyka tabletki i przyjmuje kroplówki z pokorą, i nie znam bólu związanego z unieruchomieniem niezadowolonego z tego faktu kota na godzinę na kroplówkę, ale dożylne zmniejszyły mu kreatyninę z 4,0 na 2,8, warto spróbować....
                  • mrumru81 Re: Tolek kreatynina 3,1 ! 13.07.11, 07:25
                    Tolek mówi NIE. Właściciel też już nie wytrzymuje. Zrobimy jeszcze podejście, jak Tolek się pozbiera. Rzucił się na Animonde i zaraz przyjdzie pocztą fontanna. Ja też w minionych miesiącach nie umiałam wytłumaczyć właścicielowi, źe kot musi duźo pić. Właściciel był przeciwnego zdania i wydzielał mu wodę. No, tak to bywa...
                    • wladziac Re: Tolek kreatynina 3,1 ! 13.07.11, 07:29
                      o matko,jak można zwierzęciu wydzielać wodę!przepraszam ale to nie normalne
                    • garraretka Re: Tolek kreatynina 3,1 ! 13.07.11, 11:34
                      mrumru81 napisała:

> Tolek mówi NIE.

Z calym szacunkiem - ale co to znaczy: 'Tolek mowi NIE!'??
                      Jesli dozylne kroplowki moga pomoc to sie kota unieruchamia sila i aplikuje to, co trzeba!
                      Gdybym ja miala sluchac protestow Ogona, ktory tabletek brac nie chce za zadne skarby - to juz dawno pewnie by go nie bylo wsrod zywych.
                      Jak dla mnie - malo to odpowiedzialne.
                      Gdyby ciezko chore dziecko tez mowilo NIE kroplowkom i leczeniu, patrzylabys spokojnie i pozwalala na takie fochy?
                      • mrumru81 Re: Tolek kreatynina 3,1 ! 13.07.11, 13:34
                        Po dwóch tygodniach kroplówek kreatynina podniosła soę do 4,75, a kot szkielet zaczął reagować furią i nienawiścią na kroplówkę. Zrobimy przerwę, a chwilę coś wymyślimy, ale jest źle od początku tego roku sad
                        • sherman-doberman Re: Tolek kreatynina 3,1 ! 14.07.11, 00:42
                          a czy kocina dostaje jakieś środki na wzmocnienie akcji serca?
                          Moje kocurzysko choruje od 6 lat i lekarz prorokował, że powinien
                          dwa lata temu zejść z tego świata, ale ciągle jest z nami i nawet w ubiegłym
                          roku odbył dłuższą podróż i to z entuzjazmm, Ostatnio ponownie zaczął chudnąć.
                          i zaczęły się kłopoty z sierścią. ale wet oznajmił, że już nic dla niego zrobić nie może.
                          Na początku choroby miał poziom kreatyniny ponad trzykrotnie wyższy od normy.
                          Lekarstwo na serce oraz pigułki ponoć dające podporę nerek poprawiły znacznie wyniki.
                          Na żadne kroplówki w ogóle bym się nie zgodziła, jako że dla zdrowia i samopoczucia kota ważna jest jakość życia i wielokrotne wiszenie na kroplówce jest jej kompletnym zaprzeczeniem dla kota, który reaguje strachem aż do posikania na sam widok weterynarza.
                          • mrumru81 Re: Tolek kreatynina 3,1 ! 14.07.11, 07:45
                            Nigdy wet nie mówił, że Tolek ma chore serce. Zaczęło się zapaleniem wątroby i nerek. Kot dużo pił, wydzialał zapach mocznika. Okresami był osowiały, a czasami w świetnym humorze. Króplówki robiła zaprzyjaźniona pani pielęgniarka, przychodziła do Tolka, robiła wszystko b delikatnie. Przerywała jeżeli Tolek skarżył się. I KICHA, wyniki pogorszyły się...
                            • sherman-doberman Re: Tolek kreatynina 3,1 ! 14.07.11, 17:30
                              Tolek nie ma chorego serca - jeszcze - ale zła praca nerek osłabia serce i inne organy i powstaje diabelski krąg. (sama mam ten sam problem - tj, słabujące nerki i nagle problem z ciśnieniem. nerkom gorzej a serce już wykazuje uszkodzenia))
                              Dlatego też w moich stronach (mieszkam we Francji) wszystkie koty z nerkowymi problemami dostają lekarstwo na wsmocnienia akcji serca, Nie mam nic wspólnego z medyczną profesją i nie umiem tego wyjaśnić, ale faktcznie mojemu kocurowi poprawiło się radykalnie. kiedy zaczął brać to lekarstwo. Jego choroba jednak była na tyle zaawansowana - albo tutejsi weci nie mają innych możliwości - w końcu to prowincja - że zdaniem weta nic więcej zrobić dla kota nie można, poza tymże lekarstwem, pigułkami rabarbaru i karmą typu k/d.
                              Przez 4 lata było lepiej. teraz się pogorszyło i faktycznie kocurowi z buzi potężnie jedzie, ale na to nie ma rady.
                              Dopóki kot jedank okazuje zainteresowanie życiem, jada żarłocznie i ceni sobie interakcje z nami -kontynuuję. Kiedy się zacznie chować podejmę męską decyzję uśpienia, bo nie chcę go męczyć.
                              Przy okazji ż pije jak smok wawelski po zjedzeniu barana. Mamy w domu kocią fontannę, bidet jak poidło, specjalnie dla kota zainstalowany. w każdym miejscu kociego pobytu miseczki z wodą, a i tak skacze do wanny i umywalki, kiedy tylko gdzieś leci woda.
                              Nigdy nie pija tam, gdzie je, mimo że na wszelki wypadek tam też jest miseczka - ale taka już kocia uroda. Drugi rezydent, kociak, chory na anemię,tak że pija tylko w fontannie a nie na stacji żywienia.
                              • 0ffka Re: Tolek kreatynina 3,1 ! 14.07.11, 20:07
                                U mnie też jest w każdym pomieszczeniu miska z wodą codziennie zmienianą. Poidełko stoi schowane w szafce.... Koty nie przepadały za nim. Z misek piją naprawdę świeżą wodę! Po prostu żłopią ją. I są cały czasz na karmie RC Urinary i Renal + pierś kurczaka od wielu lat. Obywa się bez wznowień choroby. Dieta i jeszcze raz dieta! I woda bez ograniczeń, do tego świeża a nie przez filtry puszczana przez parę dni!
                                • 0ffka Re: Tolek kreatynina 3,1 ! 14.07.11, 20:16
                                  Niemniej cały czas mam obsesję, aby choroba nie wznowiła się, tj boję się jej panicznie!
                                  • sherman-doberman Re: Tolek kreatynina 3,1 ! 14.07.11, 22:53
                                    Chciałam jeszcze raz podkreślić, jak ważne jest dobre samopoczucie kota - oto pod wpływem stresu, przerażenia, ekscytacji wzrasta poziom kreatyniny we krwi - przydarzyło mi się to osobiście, kiedy podczys ostatnich badń przekroczyłam grubo dotychczasowe wyniki i dopuszczalny poziom kreatyniny, Przeraziłam się bardzo, ale lfacet w laboratorium oświecił mnie, że pod wpływem stresu poziom kreatyniny wzrasta, a jak faktycznie miałam poprzedniego wieczora przykry wypadek wmagający szycia skóry a do laboratorium na pobranie krwi przyleviałam prosto od weterynarza. z sesji z 2 psami i jdnym kotem -byłam wykończona.
                                    Koty mają dokładnie taki sam układ krwionośny jak ludzie, więc uwaga ta do nich też się odnosi.
                                    Stresowanie kociny nieprzyjmnymi zabiegami może mieć zatem przykre konsekwencje i wcale jego stanu nie poprawić.
                                    • mrumru81 Re: Tolek kreatynina 3,1 ! 15.07.11, 12:06
                                      Tolek je Animondy nieren. Ja o nich zapomniałam, wszystko co proponowali u weta, to te cholerne Renale, których kot nie chce. Może odje się. Chwilowo zawieszamy kropówki, wetów. Dostał fontanne, narazie właściciel z niej pije, żeby Tolcia zachęcić. Co jeszcze można dać mu do jedzenia? Tolek poprawił się na ANIMONDACH, wrócił mu humor. Co będzie, to będzie, pójdziemy za dwa tygodnie. Kazali zrobić badanie moczu i USG wątpi. Nie wiemy gdzie pójdziemy, jesteśmy spanikowani, skołowani...
                                      • sherman-doberman Re: Tolek kreatynina 3,1 ! 15.07.11, 16:15
                                        widzę właśnie, że Tolek ma dopiero 3 lata - zasadniczo za młody na takie kłopoty. ale z moim było podobnie. Koniecznie zróbcie USG i badanie moczu (niełatwe), mo[e uda się zdeterminować źródło choroby. Może to tylko zaniedbana infekcja? Może też być chroniczne i dzidziczne, ale to raczej u kotów rasowych i też nie wszystkich ras. Nie panikujcie, tylko starajcie się zebrać jak najwięcej informacji,
                                        Mój kocur też nie chciał jeść przepisanego .uHillsa i właśnie niedawno zamieniłam na renal, która podjada. I gotowaną rybę, bo kurczaka nigdy nie chciał dotknąć.
                                        Teraz, po 6 latach choroby już mi wszystko jedno - daję kotu do jedzenia, co ON chce, a są to najczęściej rzeczy zakazane, np. karma dla kociąt.
                                        Kociak z kolei pożera chątniej renal, a weterynarz powiedział, że niech sobie je, bo to czyste proteiny i mu nie zaszkodzi, Toteż tak sobie myślę, że te wszystkie karmy specjalistyczne to w dużym stopniu mydlenie oczu. Mam wrażenie, że zwierz wie lepiej, czego nie powinien jeść, Rangoon uwielbiał krewetki - i dostawał je, Tymczasem ostatnio odsuwa się od krewetek z niechęcią, a ja właśnie przeczytałam, że koty- nerkowcy krewetek jeść nie powinn. Może sam to zauważył?iDaję mu, rzecz jasna suchąkarmę k/d oraz skrupulatnie podaję lekarstwa a poza tym, nich kot robi co chce, aby był zadowolony... Tym sposobem żyje już 2 lata dłużej niż przewidywał weterynarz.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka