Dodaj do ulubionych

cat's best universal

14.09.11, 19:25
Naczytałam się o różnych żwirkach i mówiąc brutalnie - dałam ciała. Otóż kupiłam cat's best universal. Zresztą tylko taki cat's best był w sklepie. Sprzedawczyni zachwalała.

No i zaskoczenie - są to dość grube drewniane wałeczki, które pod wpływem kociego moczu rozpadają się na proch i pył. I jak mam teraz sprzątać kuwetę? Czekać aż cały żwirek się rozpadnie czy przesiewać? No masakra po prostu... sad
Obserwuj wątek
    • schiraz Re: cat's best universal 14.09.11, 19:41
      Ha! Ja też się nabrałam na taki żwirek, raz kupiłam Pinio zwykły a raz Hilton taki właśnie. Jak dla mnie to jedynie pole do popisu dla konstruktorów na kuwetę, która ma pod spodem kratkę i poruszając nią na boki to co się rozpada pod wpływem wilgoci wpada poprzez tą kratkę do pojemnika umieszczonego pod spodem kuwety. Nawet rozrysowałam to Mężowi, bo on konstruktor, wprawdzie maszyn, ale mógłby się wykazać inwencją wink W każdym razie mam worek takiego Pinio w wałeczkach, rozpadającego się pod wpływem wilgoci, na stanie i brak pomysłu co z tym zrobić. Koty, jak już tam jednorazowo naleją, "żądają" wymiany całej kuwety albo ewentualnie zabawy w Kopciuszka i przebrania tego ustrojstwa. Jak dla mnie niewykonalne.
      • schiraz Re: cat's best universal 14.09.11, 19:44
        Powiem Ci, że to nawet chłonie "zapach" kociego moczu, tyle, że moje już w to powtórnie nie wlazły i lały na wycieraczkę. Jeżeli Twoje kociejstwa chcą używać takiego czegoś to jedyna rada - zużyj do końca i zapomnij o tym wink
      • sonrisa06 Re: cat's best universal 14.09.11, 19:49
        Na tym zwykłym Pinio to jest chyba narysowany kot i królik i mnie sie wydaje, że te żwirki - wałeczki to są bardziej dla gryzoni. Dla kota to chyba tylko w ostateczności. Dla świnki morskiej czy dla królika chyba bardziej odpowiedni.
        Nie wiem, nie znm się, ale mnie się one dla kota nie podobają
        • schiraz Re: cat's best universal 14.09.11, 20:04
          No mi już teraz też wink
          • pi.asia Re: cat's best universal 14.09.11, 20:23
            i mnie też nie sad

Na worku napisane jak wół CAT'S BEST. Nie miałam pojęcia, że to nie zbrylający a rozpadający.
            A na zdjęciu na worku: dziecko, królik, szynszyla, świnka morska, kot, chomik i papuga. Słowem żwirek uniwersalny dla kotów, ptaków, gryzoni i niemowląt.

Pomysł z sitkiem - genialny. Zamiast dna w kuwecie trzeba by zainstalować gęstą siatkę i jakoś by to poszło....
            • arim28 Re: cat's best universal 14.09.11, 22:21
              My tez przechodzilismy przez ten zwirek smile

> Pomysł z sitkiem - genialny. Zamiast dna w kuwecie trzeba by zainstalować gęstą
              > siatkę i jakoś by to poszło....
              • basset2 Re: cat's best universal 15.09.11, 08:13
                takie kuwety są już na rynku smile
                animalia.pl/produkt,15774,Trixie_Berto_kuweta_przesiewowa.html
              • schiraz Re: cat's best universal 15.09.11, 14:16
                Arim nie miej obaw wink żadna kupa się do tych wałków nie przyklei, one mają średnicę 6 mm i długość do 1,5 cm, to sobie wyobraź smile Kupki z tych wałków trzeba wyjmować łopatką i wyrzucać, bo zakopać kotu je trudno. Fakt jest faktem, że taki żwirek bardziej nadaje się dla gryzoni typu chomiki, świnki i króliki.
                • arim28 Re: cat's best universal 15.09.11, 14:29

schiraz napisała:

> Arim nie miej obaw wink żadna kupa się do tych wałków nie przyklei

To ja jednak mialam inny zwirek, zapamietalabym takie kołki w kuwecie.

Dzieki za obrazowe wyjasnienie smile
            • sonrisa06 Re: cat's best universal 15.09.11, 08:21
              pi.asia napisała:

> i mnie też nie sad
              >
              > Na worku napisane jak wół CAT'S BEST. Nie miałam pojęcia, że to nie zbrylający
              > a rozpadający.
              > A na zdjęciu na worku: dziecko, królik, szynszyla, świnka morska, kot, chomik i
              > papuga. Słowem żwirek uniwersalny dla kotów, ptaków, gryzoni i niemowląt.

Moja babcia mawiała: "jak coś jest do wszystkiego, to jest do niczego". I to się chyba przypadku tych żwirków uniwersalnych sprawdza.
          • mary4 Re: cat's best universal 15.09.11, 14:35
            wg mnie plus jeszcze taki ze drewniany zwir wywalam do kibelka i spłukuje a inne musiałam do kosza na smieci wink
            • arim28 Re: cat's best universal 15.09.11, 14:49
              www.zooplus.pl/shop/koty/zwirek_dla_kota/zwirek_cats_best/30773
              Mam ten od kilku miesiecy i tez mozna wyrzucac do WC.
              Zbryla, okleja - na naszym jest kociak.
              • escribir Re: cat's best universal 28.09.11, 15:22
                arim28 napisała:

> www.zooplus.pl/shop/koty/zwirek_dla_kota/zwirek_cats_best/30773
                > Mam ten od kilku miesiecy i tez mozna wyrzucac do WC.
                > Zbryla, okleja - na naszym jest kociak.

A autorka pewnie ten
                www.zooplus.pl/shop/gryzonie/podloze_dla_gryzoni/trociny/cats_best/31194
        • escribir Re: cat's best universal- dla królika świetny 28.09.11, 15:17
          Nasz Zulus, królik, siusiał do kuwety z takim żwirkiem- kuwetka mała, "trójkątna", do codziennego sprzątania tak czy inaczej więc rozpadający się brykiet nie był problemem.
    • mary4 Re: cat's best universal 15.09.11, 14:33
      witaj,
      ja uzywam tylko takiego od 3lat,
      mój kocur jest wybredas i tylko raz korzysta z kuwety bez wzgleu na żwir, przesiewam 3 kuwety za kazdym razem jak ktorekolwiek z 3 kotów skorzysta, inaczej mialam obsikane łozko
      taki trafił mi sie model kota, piekny i równie wybredny sikacz wink
      kwestia przyzwyczajenia wink mojego dodam... wink
    • lianis Re: cat's best universal 15.09.11, 15:03
      moje kocie sikalo do takiego zwirku max dwa razy a potem po roznych domowych katach, koszmar jakich malo... tez sie nacielam raz i od tamtego czasu ciagle stoi u mnie 30kg tego, gryzonia nie mam, dziecku do zabawy nie dam, wiec co? wyrzucic? ja oszczedna z natury jestem smile
      • jarka63 Re: cat's best universal 15.09.11, 20:11

lianis napisała:

> moje kocie sikalo do takiego zwirku max dwa razy a potem po roznych domowych ka
        > tach, koszmar jakich malo... tez sie nacielam raz i od tamtego czasu ciagle sto
        > i u mnie 30kg tego, gryzonia nie mam, dziecku do zabawy nie dam, wiec co? wyrzu
        > cic? ja oszczedna z natury jestem smile

Może przekażesz jakiemuś schronisku/kociarni? Skąd jesteś?
        • lianis Re: cat's best universal 16.09.11, 10:48
          Z UK wiec nawet nie wiem czy oni tu takie rzeczy przyjmuja, szczegolnie troche otwarty
    • wadera3 Re: cat's best universal 15.09.11, 15:56
      Ja po kupieniu JRS Cat’s Best Eco Plus, jestem zachwycona.
      Nawet to, że koty wywalają poza kuwetę (jak zawsze) spore ilości mnie nie drażni, bo przynajmniej nie rysuje mi toto podłogi.
      Żwirek pięknie zbryla się, i oprócz tego, że można utylizować go w toalecie, prześlicznie czyści kibeleksmile
      Naprawdę żadnego osadu w muszli, jak wymiecione miotłą.
      No i kompletnie nic nie czuć, neutralizator poszedł w odstawkę.
      • pi.asia Re: cat's best universal 15.09.11, 20:42
        Ja po kupieniu JRS Cat’s Best Eco Plus, jestem zachwycona.

No właśnie, czytałam wątek o kocich żwirkach, i postanowiłam zrezygnować z Benka na rzecz Cat's Besta.
        Ale w ciemnocie swojej naiwnie sądziłam że wszystkie Cat's Besty są takie same, i nie zwróciłam uwagi na to że zachwalany przez Was był Eco Plus, a kupiłam Universal. Ot, niemota i tyle. Zużyję i zapomnę. Tzn. zapamiętam. No.
        • wadera3 Re: cat's best universal 15.09.11, 21:24
          Kiedyś też kupiłam te paskudne wałeczki, i moje koty w ogóle nie chciały w toto włazić, faktycznie paskudnie się rozpada, i śmierdzi.
      • jej_torebka Re: cat's best universal 18.09.11, 21:11
        podpisuję się pod pozytywną recenzją eko plusa smile dla mnie dużą zaletą jest też to, że wilgotny nie przywiera do ścianek kuwety, tylko po lekkim obruszeniu zwięzła kulka łatwo się odczepia.
    • lw73 Re: cat's best universal 25.09.11, 11:04
      Wszystkie są ok, ale nie umywają się do Golden Grey Master. Bardzo delikatny, super zbrylający i o zapachy pudru dla niemowląt - Polecam
      A Najważniejsze 7kg = 7kg a w żwirkach zwykłych 7l = ok 3,5kg
      • wadera3 Re: cat's best universal 25.09.11, 11:16
        Nie sprawdzałam, ale wszelkie żwirki "o zapachu" są dla mnie nie do przyjęcia, tak jak odświeżacze powietrza. Wszystko w życiu ma swój zapach/smród i nie pasuje mi dodawanie do kocich siuśków(np) pudrowych, owocowych, jabłkowych czy lawendowych aromatów. Jestem węchowcem, i o ile mogę przeżyć naturalne "aromaty", o tyle pomieszanie ich z zapachami tworzy dla mnie smród nie do wytrzymania.

• jarka63 Re: cat's best universal 25.09.11, 21:32
          Ale czy koty w ogóle chcą korzystać z takiego pachnącego żwirku?
          • wadera3 Re: cat's best universal 25.09.11, 22:24
            No właśnie - czuję, że moje by nie chciały.
            • pi.asia Re: cat's best universal 26.09.11, 17:59
              Zawsze kupowałam Benka o zapachu lawendy. Duszka z upodobaniem się w nim tarzała (oczywiście jak był świeży) i potem miałam kotkę cudnie pachnącą lawendą. No, powiedzmy, że to była lawenda. Ale zapach miły, taki trochę dobrego mydła.
              • pi.asia Re: cat's best universal 27.09.11, 19:22
                Uff, wywaliłam ten żwirek. Z rozpędu kupiłam Benka, bo Eko Plusa nie mieli w sklepie, a mnie już szlag trafiał na Uniwersala i nie byłam w stanie znosić go ani chwili dłużej. Moje koty też nie.

Podsumowanie:
                -10l kosztowało mnie 29 zł
                -wystarczyło na 10 dni (dla dwóch kotów)
                -dwukrotnie musiałam odsiewać trociny od wałeczków - ręcznie!!!
                -począwszy od piątego dnia z kuwety waliło amoniakiem
                -dzienny koszt żwirku wyniósł 2,90

Benek wychodził 2 razy taniej, nie musiałam nic odsiewać, tylko wyciągać bryłki, no i zapach był zdecydowanie lepszy.

Teraz zużyję tego Benka i zapoluję na Eko Plusa.
                • jarka63 Re: cat's best universal 27.09.11, 21:16
                  A nie możesz zamówić w sklepie internetowym? Tam nie trzeba polować smile
                  • pi.asia Re: cat's best universal 28.09.11, 05:28
                    Ja jestem konserwatywna tradycjonalistka (czyt. stare-wapno-co-nie-umie) i wolę zwykły sklep wink
                    zresztą już wiem gdzie jest ten Eko Plus.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka