Dodaj do ulubionych

kot się nudzi

15.02.12, 19:20
Kocurek dotąd zawsze miał towarzystwo innego kotka, a do tego często też innych zwierzaków. Od kilku tygodni jest sam. Wydawało się, że nie będzie to dla niego problemem, bo jest cichy, nieśmiały, bardzo spokojny, a z tym drugim kotem bawił się 1-2 razy dziennie (ten drugi może trochę mniej chętnie) i jak to koty, głównie spały. Nie miał problemu z bawieniem się z ludźmi, bardzo lubił zwłaszcza łapanie stukającej kauczukowej piłki.
Teraz kot zupełnie oklapł, ma mniejszy apetyt, nie chce się ze mną bawić, nowe zabawki go nie interesują, dużo miauczy, drapie drzwi, jakby chciał wyjść na zewnątrz, ale nigdy nie wychodził "na spacery", tylko tyle ile było niezbędne (transport).
Ostatnio robi mi pobudki o godz. 6: budzi mnie drapiąc łóżko i miaucząc, zrzuca drobne przedmioty z szafek i stolika, biega po mieszkaniu z rozpędu wskakując na łóżko, na którym śpię.
Co z nim zrobić?
Obserwuj wątek
    • mysiulek08 Re: kot się nudzi 15.02.12, 20:20
      Sprawic mu towarzystwo? Skoro tak zareagowal na samotnosc nie masz innego wyjscia jak drugo kot.

Koty to bardzo delikatne psychicznie stworzenia, z tesknoty potrafia umrzec.
      • esimona Re: kot się nudzi 15.02.12, 21:52
        To są objawy tęsknoty; biedny kotek poczuł się osierocony.
    • aliide Re: kot się nudzi 16.02.12, 20:44
      Jak mu pomóc jakoś doraźnie?
      • lauralay Re: kot się nudzi 16.02.12, 20:51
        Mysiulek już odpowiedziała.
        • kotapsota Re: kot się nudzi 17.02.12, 21:29
          Miałam taką sytuacje, gdy odeszła koteczka a kotek został sam. Nie pałały do siebie wielka miłością, ale kotek miał takie same "objawy" jak Twój. Zdecydowałam się na nową koteczkę.Kotek sie obraził, unikał koteczki, aczkolwiek ciekawiło go nowe towarzystwo. jednak po paru miesiącach miał goły brzuszek i wierzch ogonka-okazało się,że ma nerwice, która objawiała się nerwowym wylizywaniem futerka. Za radą weterynarza zaczęłam mu aplikować KalmAid oraz włączyłam karmię karma Calm. Kotek uspokoił się, futerko zaczęło odrastać, nawet bawi się z koleżanką.
          Moze więc na początek jakiś specyfik?
          Pozdrawiamy i życzymy wszystkiego dobregosmile
          Joanna , Fela i Misio
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka