princy-mincy 11.08.12, 15:01 czy mozecie polecic jakis furminator? ogladam wlasnie na allegro, ceny za furminator od ok 20 pln nawet do 150! czym one sie roznia (oprocz ceny, oczywiscie ) czym sie kierowac przy zakupie? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
yoma Re: Furminator 11.08.12, 16:24 Kot jest od kłaczenia się jako ten aktor od grania PS nigdy nie ufaj urządzeniom, znaczenie nazwy których musisz sprawdzić w słowniku... Odpowiedz Link
princy-mincy Re: Furminator 11.08.12, 16:50 ale nie chodzi o to, ze on klaczy, tylko o to, ze jest dlugowlosy i mu sie robia koltuny nie chce co chwila biegac na oglupianie kota by mu te koltuny wyciac samo czesanie zwyklym zgrzeblem nie wystarcza Odpowiedz Link
yoma Re: Furminator 11.08.12, 18:06 To przepraszam. Ale naprawdę musiałam sprawdzić, co zacz furminator Odpowiedz Link
miriam_73 Re: Furminator 11.08.12, 16:44 allegro.pl/furminator-6-7cm-szczotka-grzebien-i2489950250.html Ja mam dokładnie taki. Prosty, bez udziwnień, niemarkowy. Kicia uwielbia wyczesywanie przy jego użyciu, Mela ucieka jak diabeł przed święconą wodą Jest ok. Nie trzeba przepłacać. Odpowiedz Link
princy-mincy Re: Furminator 11.08.12, 16:51 no wlasnie ten m.in ogladalam czy on pomaga przy koltunach? czy da sie ograniczyc z tym ustrojstwem ilosc tworzacych sie koltunow? Odpowiedz Link
miriam_73 Re: Furminator 11.08.12, 20:50 Nie wiem, bo moja Kicia jest "normalnowłosa", ale ponieważ ma bardzo gęsty podszerstek, a poza tym białe kłaki się strasznie rzucają w oczy, to ją regularnie szczotkuję i latającego futra w mieszkaniu jest zdecydowanie mniej, nawet w okresach wzmożonego linienia. Furminator właśnie dobrze "przeczyszcza" podszerstek, więc może przy kołtunach też się sprawdzi. Odpowiedz Link
princy-mincy Re: Furminator 13.08.12, 13:16 to zaryzykuje i kupie, bo to nie majatek a moze uda sie zmnejszyc ilosc koltunow i filcu na futrze dziekuje Odpowiedz Link
maryshaa Re: Furminator 13.08.12, 14:23 Ja też kupiłam Bo do tej pory na Koffika sierścia strasznego używałam gęstego grzebienia do wyczesywania pcheł Może furminator poskromi jego biały wszędobylski podszerstek Odpowiedz Link
maryshaa Re: Furminator 20.08.12, 21:59 Słuchajcie... kupiłam ten furmintor... I jak do tej pory byłam zadowolna z takiego gęstego grzebienia do wyczsywania pcheł, tak furminator... furminator olśnił mnie maksymalnie. Szczotkowałam dzisiaj koty tym cudem dwa razy... już się bałam że łyse będą...ale ich futro się nie kończy i wyłazi, wyłazi... Wygarnęłam wiadro kudłów tym cudem i jestem nim zachwycona!! Jutro porawka i mam nadzieję, że dzięki temu maleństwu poskromię wreszcie podszerstek moich dziadów. To jest normalnie niesamowite ile to coś wyciągnęło kudłów z moich kotów, aż w szoku jestem Moje koty też są w szoku Odpowiedz Link
kiedyswygramwtotka Re: Furminator 09.09.12, 15:28 Ja też kupiłam podobny i za pierwszym razem faktycznie masa kłaków wyszła. A teraz czesze co parę dni tajskiego i dziwne, bo głównie z ogona czarna sierść wychodzi. W ogóle odnoszę wrażenie, ze to działa jak golarka, Próbowaliście tym uczesać swoje włosy? Aż dziwne, ze mój kot tak słabo protestuje Odpowiedz Link
mary_ann Re: Furminator 10.09.12, 20:11 To ja mam parę pytań. 1. czy furminator ma sens w przypadku kota typowo europejskiego, tj krótkowłosego dachowca (no, nieco angorowatego na brzuchu)? 2. czy - jako że kicia jest wychodząca - nie zrobię jej krzywdy, przerzedzając jej radykalnie podszerstek jesienią? 3. na tym filmie vimeo.com/4095447 koty zachowują się wg moich standardów niewyobrażalnie spokojnie (zwłaszcza pierwszy sprawia wrażenie wręcz poddanego sedacji). Moja kicia nie z tych, co to im ktoś będzie mówił, gdzie i jak długo mają stać. Czy wszystkie koty lubią/znoszą dobrze "furminowanie"? 3. (o ile to pytanie ma jeszcze sens) : rozmiar 4,6 czy 6,7? Odpowiedz Link
princy-mincy Re: Furminator 10.09.12, 21:35 opisze moje dosw (zaledwie tygodniowe) z furminatorem 1. imo- nie ma, moja kotka krotkowlosa nie ma koltunow, podszerstek ladny, wystarczy zwykle zgrzeblo 2. tego nie wiem 3. moj kocur lubi, ale on w ogole lubi wyczesywanie i grzebanie w futrze, choc nie jest po sedacji to stoi spokojnie i jeszcze o wiecej prosi 4. ten wiekszy rozmiar (wg tego, co wyczytalam na allegro) jest dla koni, nie dla kotow ja mam ten mniejszy Odpowiedz Link
mary_ann Re: Furminator 10.09.12, 22:50 Dzięki! > 4. ten wiekszy rozmiar (wg tego, co wyczytalam na allegro) jest dla koni, nie d > la kotow > ja mam ten mniejszy Ten podlinkowany przez Miriam jest, o ile dobrze się zorientowałam, średni (6,7 cm). Dla koni jest większy. Ten, o który pytałam, to wariant najmniejszy: allegro.pl/furminator-4-6cm-szczotka-grzebien-i2618096491.html Na pewno liczba i oznaczenie rozmiarów zależy to od firmy, chodziło mi o orientacyjną wielkość (na kota ok. 3kg). Odpowiedz Link
princy-mincy Zachwycona jestem tym urzadzeniem 19.09.12, 20:23 Rudy jest regularnie wyczesywany furminatorem (nie usiedzi dluzej niz 20 min a po naszym urlopie, gdy nie dal sie czesac ani mojej mamie ani naszej sasiadce przybylo mu koltunow). Kotka tez dwa razy 'wpadla' pod furminator. Podszerstek porzadnie przetrzebiony i wyczesany. Furminator faktycznie dziala troszke jak golarka (niby ze rozcina splatany wlos) i jest to korzysc dla Rudego. Odkad uzywamy furminatora, Rudi ma mniej koltunow (choc nie wycinalam ich nozyczkami), nie tworza sie nowe i nie wyrywa sobie podszerstka z grzbietu. Zakup uwazam za bardzo udany. Odpowiedz Link
maryshaa Re: Zachwycona jestem tym urzadzeniem 19.09.12, 21:58 Ja mam zwykłe dachowce. Neska czarna i ma gęste futro, mocne. Furminator raz na jakiś czas wystarcza, tak zwykła szczotka. Ale Koffi... niby dachowiec, ale wygląda jak egipski mau i ma sierść jak tajski kot, taką miększą jakby. Dziad ma biały podszerstek, furminator uratował moje zdrowie psychiczne i odkurzacz od wiecznej pracy... Szczotka kiepsko działa, bo ma za miękki ten podszerstek i się nie wyczesuje szczotką. Czesałam go grzebieniem do wyczesywania pcheł - lepiej. Ale furminator naprawdę rządzi.... Naprawdę kot tak nie sierści. Teraz wystarcza furminator raz na tydzień i mam sto razy mniej futra latającego po domu. Moje koty nie wychodzą. Jak Twój kot się ładnie wyczesuje zwykłą szczotką, to furminator zbędny. Tak jak pisałam - Neska wykłakowuje się z użyciem zwykłej szczotki, Koffek uratowany furminatorem Czyli zależy od futra trochę Odpowiedz Link
princy-mincy Re: Zachwycona jestem tym urzadzeniem 19.09.12, 22:28 Kotke wystarczy zwyklym zgrzeblem, bo ona ma krotka siersc. Rudi to NFO, ma bialy podszerstek, ktorego zgrzeblo nie wyczesze i te jego wlosy (nie siersc) strasznie sie koltunily. U niego furminator jest niezbedny. Odpowiedz Link