Dodaj do ulubionych

Furminator

11.08.12, 15:01
czy mozecie polecic jakis furminator?

ogladam wlasnie na allegro, ceny za furminator od ok 20 pln nawet do 150!
czym one sie roznia (oprocz ceny, oczywiscie wink)
czym sie kierowac przy zakupie?
Obserwuj wątek
    • yoma Re: Furminator 11.08.12, 16:24
      Kot jest od kłaczenia się jako ten aktor od grania smile

PS nigdy nie ufaj urządzeniom, znaczenie nazwy których musisz sprawdzić w słowniku...
      • princy-mincy Re: Furminator 11.08.12, 16:50
        ale nie chodzi o to, ze on klaczy, tylko o to, ze jest dlugowlosy i mu sie robia koltuny
        nie chce co chwila biegac na oglupianie kota by mu te koltuny wyciac

samo czesanie zwyklym zgrzeblem nie wystarcza
        • yoma Re: Furminator 11.08.12, 18:06
          To przepraszam. Ale naprawdę musiałam sprawdzić, co zacz furminator smile
    • miriam_73 Re: Furminator 11.08.12, 16:44
      allegro.pl/furminator-6-7cm-szczotka-grzebien-i2489950250.html
      Ja mam dokładnie taki. Prosty, bez udziwnień, niemarkowy. Kicia uwielbia wyczesywanie przy jego użyciu, Mela ucieka jak diabeł przed święconą wodą wink
      Jest ok. Nie trzeba przepłacać.
      • princy-mincy Re: Furminator 11.08.12, 16:51
        no wlasnie ten m.in ogladalam

czy on pomaga przy koltunach? czy da sie ograniczyc z tym ustrojstwem ilosc tworzacych sie koltunow?
        • miriam_73 Re: Furminator 11.08.12, 20:50
          Nie wiem, bo moja Kicia jest "normalnowłosa", ale ponieważ ma bardzo gęsty podszerstek, a poza tym białe kłaki się strasznie rzucają w oczy, to ją regularnie szczotkuję i latającego futra w mieszkaniu jest zdecydowanie mniej, nawet w okresach wzmożonego linienia. Furminator właśnie dobrze "przeczyszcza" podszerstek, więc może przy kołtunach też się sprawdzi.
          • princy-mincy Re: Furminator 13.08.12, 13:16
            to zaryzykuje i kupie, bo to nie majatek a moze uda sie zmnejszyc ilosc koltunow i filcu na futrze

dziekuje
            • maryshaa Re: Furminator 13.08.12, 14:23
              Ja też kupiłam smile Bo do tej pory na Koffika sierścia strasznego używałam gęstego grzebienia do wyczesywania pcheł tongue_out Może furminator poskromi jego biały wszędobylski podszerstek smile
    • maryshaa Re: Furminator 20.08.12, 21:59
      Słuchajcie... kupiłam ten furmintor... I jak do tej pory byłam zadowolna z takiego gęstego grzebienia do wyczsywania pcheł, tak furminator... furminator olśnił mnie maksymalnie. Szczotkowałam dzisiaj koty tym cudem dwa razy... już się bałam że łyse będą...ale ich futro się nie kończy i wyłazi, wyłazi... Wygarnęłam wiadro kudłów tym cudem i jestem nim zachwycona!! smile Jutro porawka i mam nadzieję, że dzięki temu maleństwu poskromię wreszcie podszerstek moich dziadów. To jest normalnie niesamowite ile to coś wyciągnęło kudłów z moich kotów, aż w szoku jestem smile Moje koty też są w szoku smile
      • kiedyswygramwtotka Re: Furminator 09.09.12, 15:28
        Ja też kupiłam podobny i za pierwszym razem faktycznie masa kłaków wyszła.
        A teraz czesze co parę dni tajskiego i dziwne, bo głównie z ogona czarna sierść wychodzi.
        W ogóle odnoszę wrażenie, ze to działa jak golarka,
        Próbowaliście tym uczesać swoje włosy? smile
        Aż dziwne, ze mój kot tak słabo protestujetongue_out
    • mary_ann Re: Furminator 10.09.12, 20:11
      To ja mam parę pytań.
      1. czy furminator ma sens w przypadku kota typowo europejskiego, tj krótkowłosego dachowca (no, nieco angorowatego na brzuchu)?
      2. czy - jako że kicia jest wychodząca - nie zrobię jej krzywdy, przerzedzając jej radykalnie podszerstek jesienią?
      3. na tym filmie
      vimeo.com/4095447
      koty zachowują się wg moich standardów niewyobrażalnie spokojnie (zwłaszcza pierwszy sprawia wrażenie wręcz poddanego sedacjismile). Moja kicia nie z tych, co to im ktoś będzie mówił, gdzie i jak długo mają stać. Czy wszystkie koty lubią/znoszą dobrze "furminowanie"?
      3. (o ile to pytanie ma jeszcze senssmile) : rozmiar 4,6 czy 6,7?
      • princy-mincy Re: Furminator 10.09.12, 21:35
        opisze moje dosw (zaledwie tygodniowe) z furminatorem

1. imo- nie ma, moja kotka krotkowlosa nie ma koltunow, podszerstek ladny, wystarczy zwykle zgrzeblo
        2. tego nie wiem
        3. moj kocur lubi, ale on w ogole lubi wyczesywanie i grzebanie w futrze, choc nie jest po sedacji to stoi spokojnie i jeszcze o wiecej prosi wink
        4. ten wiekszy rozmiar (wg tego, co wyczytalam na allegro) jest dla koni, nie dla kotow wink
        ja mam ten mniejszy
        • mary_ann Re: Furminator 10.09.12, 22:50
          Dzięki!

> 4. ten wiekszy rozmiar (wg tego, co wyczytalam na allegro) jest dla koni, nie d
          > la kotow wink
          > ja mam ten mniejszy

Ten podlinkowany przez Miriam jest, o ile dobrze się zorientowałam, średni (6,7 cm). Dla koni jest większy. Ten, o który pytałam, to wariant najmniejszy:
          allegro.pl/furminator-4-6cm-szczotka-grzebien-i2618096491.html
          Na pewno liczba i oznaczenie rozmiarów zależy to od firmy, chodziło mi o orientacyjną wielkość (na kota ok. 3kgsmile).
    • princy-mincy Zachwycona jestem tym urzadzeniem 19.09.12, 20:23
      Rudy jest regularnie wyczesywany furminatorem (nie usiedzi dluzej niz 20 min a po naszym urlopie, gdy nie dal sie czesac ani mojej mamie ani naszej sasiadce przybylo mu koltunow).
      Kotka tez dwa razy 'wpadla' pod furminator.
      Podszerstek porzadnie przetrzebiony i wyczesany. Furminator faktycznie dziala troszke jak golarka (niby ze rozcina splatany wlos) i jest to korzysc dla Rudego.
      Odkad uzywamy furminatora, Rudi ma mniej koltunow (choc nie wycinalam ich nozyczkami), nie tworza sie nowe i nie wyrywa sobie podszerstka z grzbietu.
      Zakup uwazam za bardzo udany.
      • maryshaa Re: Zachwycona jestem tym urzadzeniem 19.09.12, 21:58
        Ja mam zwykłe dachowce. Neska czarna i ma gęste futro, mocne. Furminator raz na jakiś czas wystarcza, tak zwykła szczotka. Ale Koffi... niby dachowiec, ale wygląda jak egipski mau i ma sierść jak tajski kot, taką miększą jakby. Dziad ma biały podszerstek, furminator uratował moje zdrowie psychiczne i odkurzacz od wiecznej pracy... Szczotka kiepsko działa, bo ma za miękki ten podszerstek i się nie wyczesuje szczotką. Czesałam go grzebieniem do wyczesywania pcheł - lepiej. Ale furminator naprawdę rządzi.... Naprawdę kot tak nie sierści. Teraz wystarcza furminator raz na tydzień i mam sto razy mniej futra latającego po domu. Moje koty nie wychodzą.
        Jak Twój kot się ładnie wyczesuje zwykłą szczotką, to furminator zbędny. Tak jak pisałam - Neska wykłakowuje się z użyciem zwykłej szczotki, Koffek uratowany furminatorem smile Czyli zależy od futra trochę smile
        • princy-mincy Re: Zachwycona jestem tym urzadzeniem 19.09.12, 22:28
          Kotke wystarczy zwyklym zgrzeblem, bo ona ma krotka siersc.
          Rudi to NFO, ma bialy podszerstek, ktorego zgrzeblo nie wyczesze i te jego wlosy (nie siersc) strasznie sie koltunily. U niego furminator jest niezbedny.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka