04.08.13, 23:37
tak się zastanawiam od paru dni, kiedy kot jest utyty. Bo jak u ludziów, jeden ma 150 cm wzrostu, a drugi 2 metry, i jak jeden waży 60 kilo to dużo, a drugiego niedowaga, a u trzeciego w sam raz, to u kotów podobnie powinno być.... bo koty też więksiejsze i mniejsiejsze. I taki np. Szatanek, jak waży 7 kilo, to on grubas i na dietę dziada, czy nie? Bo on z natury taki duży? Weterynarz kiedyś mi powiedział, że kot szczupły to taki, u którego bez problemu wyczuwa się żeberka przy macaniu. U Szatanka żeberka wyczuwalne, czyli chudy on czy utyty, bo mu firanka wisi pod brzucholem i wygląda na grubasa?
Obserwuj wątek
    • saga55-5 Re: Kocie BMI 04.08.13, 23:59
      Jak chodzę do weta to zawsze jest ważenie, no i ostatnio pani stwierdziła że Puśka za bardzo tyje.
      Nie jest to jakaś wielka otyłość, ale od zimy przytyło jej się 15 dkg. i wazy 4700 ( w czerwcu skończyła 2 lata )
      W trakcie rozmowy jednak doszłyśmy do wniosku że nie zjada ogromnych ilości karmy, ale ma za mało ruchu.
      No i chyba tu się zgadza.
      Wiosną trochę gonitwy, później też napiety okres bo tak wyszło że zawsze coś no i po namyśle zdałam sobie sprawę, że faktycznie nie szaleję z nią jak kiedyś.
      Córa też miała dość intensywny grafik no i wyszło że tylko mizianki były. No a to raczej spalaniu nie służy.

• olinka20 Re: Kocie BMI 05.08.13, 11:47
      Pin jest szczuplutka, ale ona nawet w te upały biega jak obłakana po domu wink
      Puk jest duzy, no moze nie otyły, ale szczupły nie jest. Ale u niego to jest tez to, ze on jest wielki, wiec musi swoje wazyc ( tak sobie tłumacze). Nie je wiecej od Pin, ale ruchu ma mniej, bo to leniuszek.
      JA to zawsze mowie, ze jak chłop ma 2 metry to nie moze wazyc 60 kg bo by głupio wygladał nie? To i tak samo jest i u Puka wink
      • andy3458 Re: Kocie BMI 05.08.13, 14:59
        Ja stosuję następujący sposób sprawdzania czy kot jest słusznej budowy ciała : patrząc na futro z góry, jeżeli oba boki są do siebie równoległe, wtedy jest oki, jeżeli są wklęsłe, to znaczy że głoduje, a jeżeli są wypukłe względem siebie to oznacza szlaban na michę na jakiś czas, bo futro łapie nadwagę. Ale generalnie przy jej wieku 2 lata i 8 miesięcy, staramy się utrzymywać wagę 4,0 - 4,2 kg. No i oczywiście jak najwięcej ruchu, chociaż z tym ruchem ostatnio to problem z powodu upałów i totalnego rozleniwienia Kici.
        • wiesia.and.company Re: Kocie BMI 05.08.13, 15:57
          Trzymam sztamę z olinką! Kiedy kot staje się nieruchliwy (a jest pękatkiem) to wtedy zaczynam odciągać go od jedzenia (dawać częściej a mało, a skutek bywa różny, bo nie jestem konsekwentna w tym moim stadzie, trudno jest sterować ruchem). Ale wcale nie mam zamiaru się martwić, gdy kot przytyje 15 dkg w ciągu roku (no chyba żeby był to astmatyk albo cukrzyk). Mogę tylko wymyślać więcej gier i zabaw. Ale w te upały... eee, nikomu nie będę tego proponować smile
        • lampka_nocna5 Re: Kocie BMI 05.08.13, 18:01
          tak z góry patrząc to płaski, nie wklęsły, ani nie wypukły, znaczy w sam raz odpowiednia ilość kota do kochaniabig_grin
          • 3-mamuska Re: Kocie BMI 06.08.13, 03:29
            tak z góry patrząc to płaski, nie wklęsły, ani nie wypukły, znaczy w sam raz odpowiednia ilość kota do kochania

No i to jest wlasnie właściwe .w Taki sposob sprawdza pani wetka nasze siersciuchy i psa tez.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka