28.03.14, 11:47
wlasnie zawiozlam nasza mala przylepe do weterynarza, mamy ja odebrac po poludniu. Moj maz chyba bardziej sie denerwuje niz ja. Cora w szkole i tez jak rano wychodzila, to mowila, ze nie bedzie mogla sie na niczym skupic, bo bedzie myslec o kotce. Mam nadzieje, ze wszystko bedzie dobrze i mloda nie bedzie bardzo cierpiec. Maja jej tez od razu wczepic czipa. Podpowiedzcie co robic z kotka jak wrocimy do domu? Pewnie bedzie spac, ale macie jakies sprawdzonr sposoby na czas rekonwalescencji?
Obserwuj wątek
    • salimis Re: sterylka 28.03.14, 12:12
      Przez najbliższe 10 dni, dać jej święty spokój aby wszystko mogło się zagoić.
      Zwracać uwagę czy nie interesuje się zbytnio szwami.
      Pilnować aby nie skakała bo może wytworzyć się przepuklina a wtedy kolejny zabieg.
      Przez najbliższe dni, począwszy od jutra bo dzisiaj za pewne wet zaleci tylko wodę w miseczce, dawać jej wyłącznie mokre jedzenie. Suche raczej jest niewskazane.
      Dobrze byłoby pierwsze godziny po zabiegu, trzymać ją w transporterku aż dojdzie do siebie. Aczkolwiek nie zawsze jest to wykonalne bo kotka może silnie się domagać wypuszczenia wink
      Każdy kot inaczej przechodzi rekonwalescencję. Jedne szybciej dochodzą do siebie inne wolniej. Jeśli jednak coś was zaniepokoi np. sącząca się rana która powinna być sucha, zgłosić się do weta. Zgrubienie w miejscu cięcia jest rzeczą normalną i zniknie kilka miesięcy później. Tak jak u człowieka wink
    • lampka_nocna5 Re: sterylka 28.03.14, 12:41
      i najważniejsze, nie panikować. Wiem, łatwo się mówi... suche rośnie w żołądku, więc jest niewskazane, po zabiegu to w ogóle post, po 12 godzinach mało mokrego i często, po łyżeczce (nie jest powiedziane zresztą, że będzie chciała jeść); po narkozie kot naćpany, trzeba pilnować, żeby nie wchodził wysoko, bo może spaść, no i zero skoków.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka