Dodaj do ulubionych

kocia sierść

24.01.05, 15:11
Mam kotkę od kilku miesięcy i zaczynam sie zastanawiać czy jest wszystko
wporządku, ponieważ ostatnio gubi bardzo duzo sierści. Słyszałam ze koty
linieją co jakis czas, ale nie wiem jak często to sie dzieje i jak to
wyglada. Moja jest niewychodzaca więc pora roku chyba wiekszego znaczenia
nie ma. Choc zastanawiam się nad jednym. Ostatnio moja kicia duzo leżakuje na
bardzo ciepłym monitorze.Moze organizm to odebrał jako czas na zmianę
kudełków na lżejsze. Co wy na to. Poza tym siersć ma błyszczącą i miękką, a
odzywia sie raczej dobrze, bo i mięsko surowe i puchy z animondy i suche
Royala.
Obserwuj wątek
    • malen_a Re: kocia sierść 24.01.05, 15:32
      normalka
      moj mlody tez niedawno gubil siersc, poglaskac go nie bylo mozna, bo zaraz dlon
      'osiersciona ', a tam gdzie lezal bylo pelno futra
      ... jezeli jednak martwisz sie, ze az za duzo siersci jej wypada to moze do weta
      podejdziecie?
      • ekobita Re: kocia sierść 24.01.05, 15:37
        Za 3 tygdnie jadę z małą na sterylkę wiec wtedy popytam. A na razie radzę sie
        was , bo byc moze to normalne, a to mój pierwszy kot wiec i pierwsze
        doświadczeniasmile
        • pierozek_monika Re: kocia sierść 24.01.05, 15:55
          Mam ten sam problem.
          Jeden z moich kotów wogóle nie gubi sierści a drugi gubi.
          Jedzą to samo.
          Kłopotliwe to strasznie, bo ona jest biala i bardzo jej sierść widać na
          ubraniach, tapicerkach, dywanie itp.
    • beali Re: kocia sierść 24.01.05, 20:48
      HEJ! myślę,że nic jej nie jest,ale waro spytać weta. Moje też tak czasem mają,choć wychodzą na zewnątrz. W organizmach czasem coś się chrzani,ale obawy są zbędne. Np.w tym momencie mój pies-bernardyn leni się niemiłosiernie, mozna sobie wyobrazic ile i to jakich kudeł jest w domu-w środku zimy!smile Jeszcze o czyms pomyslałam,gdyby Twój kotek nagle np.u weta zaczął gubić sierść w tempie expres,to nie przestrasz się-koty tak reagują na stres i szybko im przechodzi-ja się kiedyś przestraszyłamsmile beali
    • basia553 Re: kocia sierść 25.01.05, 08:51
      ja mam dwa kotki i oba czesze. po czesaniu jednego mam na szczotce (specjalnej,
      kociej) mnöstwo siersci, po drugim prawie sladu nie ma. Oba sa zdrowe, tylko
      widocznie tak maja. Nawiasem möwiac, ile razy dziennie bym nie odkurzala, wlosy
      fruwaja wszedzie! Do naszego biura ich juz nie wpuszczaja, bo compy byly pelne
      siersci. Zal mi drzwi zamykac, ale okazalo sie to koniecznoscia.
    • basia553 poprawka 25.01.05, 08:52
      zle napisalam i wyszlo na to, ze chcialam koty zabierac do biurasmile))
      chodzi o nasz poköj roboczy w domu.
      • krztyna Gubienie sierści 07.06.05, 23:27
        Wracam do tematu - zrobiło się ciepło a mój kot traci niesamowite ilości
        włosów. Nie zachowuje się inaczej - je normalnie, to co zawsze, tyle samo bawi
        się, biega, śpi. Nie jest kotem wychodzącym.
        Czy duża utrata futra teraz to normalka z racji nadchodzącego lata?

• dalija26 Re: Gubienie sierści 08.06.05, 08:57
          chciałam to samo poruszyćna forum.lato prawie w pełni a moj Elmas linieje na
          potęge.musiałąbym szczotkować go co 5 minut zeby tej sierści fruwającej było
          trochę mniej sad ale widać to narmalka..mam nadzieję ze już niedługo to się
          skończy, bo nawet go wycałowaćnie mogę bo od razu mam pełno sierści na twarzy sad
    • basia553 Re: kocia sierść 08.06.05, 09:18
      z wieloletniego doswiadczenia wiem, ze akurat czerwiec jest "najgorszy", wtedy
      moje koty traca najwiecej siersci. Ale pomyslcie, cieplo na potege, to tez
      bysmy nasze futerka schowaly do szafy, nie?smile))))))
    • mam_to_w_nosie Re: kocia sierść 08.06.05, 12:36
      Skoro wróciliście do tematu, to się wypowiem. Jeśli kotek NAGLE zaczął gubić
      zdecydowanie więcej sierści niż zazwyczaj to na pewno warto zasięgnąć porady
      weterynarza ale jeśli wszystko utrzymuje się w normie to nie ma się czym przejmować.
      Moja obecna kicia leni się właściwie przez okrągły rok, wyczesuję jej codziennie
      mnóstwo sierśći, reszta ląduje na dywanach, kanapach itd i wszystko jest ok, ma
      bujne, puszyste, lśniące futerko. Troszkę jej to gubienie włosów przechodzi w
      letnich miesiącach ale bez przesady. Ntomiast mój poprzedni kotek lenił się
      tylko w zimie i to trochę. I też było wszystko w porządku. To zależy od kota.
    • annskr Re: kocia sierść 08.06.05, 13:52
      Ja w kwestii formalnej - koty lenią się zawsze, od tego są kotami, natomiast
      kiedy wychodzi im sierść, to linieją smile) Przepraszam za czepialstwo, ale zbyt
      często szłyszę ze ktoś "kwitnie" w tłoku zamiast "tkwi" i wiele innych
      zamienników. Nie ograniczajmy na siłę naszego słownika do kilkudziesięciu
      słów smile).
      • yoma Re: kocia sierść 08.06.05, 17:29
        Kwitnienie w tłoku to wlaśnie neologizm...

Myślę, że im się wszystko pokręciło z tego powodu, że klimat się pokręcił. Mój
        się długo nie mógł zdecydować, czy ma linieć, czy porastać. Teraz wygląda na
        to, że postanowił linieć z jednej strony. Poważnie. Głupio wygląda...
    • tunka_i_ja Re: kocia sierść 08.06.05, 14:51
      Hallo!
      Moja Tunka ma tak samo. w zimie także sierść wychodziła ale teraz to zgroza.
      Od pierwszego dnia gdy zamieszkała u nas , czesana jest codziennie, wiec mam
      doskonałe porównanie.
      Ale nie martwie sie tym ponieważ nic jej nie dolega. Jest zdrowa , żywa , ma
      błyszczące oczka ...
      Czesze ją codzień bo lubię w domu porządek a i ona uwielbia szczotkowanie.
      Myślę, że wiosna jest nie bez znaczenia nawet dla kotów niewychodzących.
      pozdrawiam serdecznie
    • marapi19 Re: kocia sierść 09.06.05, 22:38
      moje też w kółko gubią sierść. weterynarka poleciła je wykąpać, aby pozbyc się
      starych włosów. na długo nie pomogło, za 2 tygodnie znowu zaczęły się kłaczyć.
      pomaga jedynie codzienne czesanie, a dla mnie szczotka do ubrań.
      • krztyna Re: kocia sierść 13.07.05, 17:10
        Jeszcze jeden news od "mojej" Pani Wet.
        Na sierść kotkowi może pomóc podawanie raz-dwa razy w tygodniu żółtka. Jeśli
        kotek lubi, to może pomóc na wzmocnienie i nabłyszczenie włosów kocich.

--------
        A Dzieciątko przyszło jesienią...
        • milla7 Re: kocia sierść 16.07.05, 21:05
          Czy żółtko daje się surowe czy ugotowane?

mila
          • krztyna Re: kocia sierść 18.07.05, 08:31
            Żółtko surowe, lekko rozbite - tak w sam raz do wypicia.
    • yanga Re: kocia sierść 20.07.05, 21:31
      Mam ten sam problem. Jeszcze nigdy żaden mój kot nie gubił tyle sierści co
      teraz. Dosłownie po jednym pociągnięciu szczotka pełna, a im dłużej czeszę, tym
      więcej! Dotyczy to obu MacDaemonów. Dziś przyszła weta je szczepić i poradziła
      krople Vitavet - 5 dziennie. Już kupiłam i jutro zaczynam dawać.
    • oxygen100 Re: kocia sierść 21.07.05, 09:52
      w sytuacjach stresowych kot zaczyna tez gubic duzo siersci. Np. Bipi jak
      zobaczyla moja malutka to wyszla z niej polowa klakowsmile)ale tak moze tez byc
      np. przed wizyta czy po wizycie u weta itp...
    • groha Re: kocia sierść 21.07.05, 14:34
      O tak, u weta, to koty rozbierają się z sierści już na progusmile
      Poza tym, gdy weźmiemy pod uwagę długość życia włosa i te martwe pomnożymy
      przez ich ilość na kocim ciałku, to wychodzi, że kot domowy linieje non-stop. W
      okresie wiosennym do tego dochodzi jeszcze zrzucana okrywa zimowa, czyli puch,
      który toczy się zwiewnymi kulami po mieszkaniu, jak amarantus po pustynismile
      Moi goście wiedzą, że ode mnie, nawet latem, wychodzi się w dodatkowym
      futerkusmile Tego się nie zwalczy, trzeba przywyknąć.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka