Dodaj do ulubionych

PIERWSZA RUJA

07.04.05, 12:41
Mam wrażenie, że u mojej kotki zaczyna sie pierwsza ruja- ma 8 miesięcy, w
nocy pomrukiwała, pomiaukiwała i szwendała się całą noc po mieszkaniu zamist
spać; a drugi kot łaził za nią podejrzliwie. Jeśli jest to ruja, to jak mam
się zachować- czy wziąć ją do weta i podać hormony, czy przeczekać? Jak długo
potrwa ten stan? Zupełnie nie wiem co robić. Proszę o radę doświadczonych i
pozdrawiam serdecznie.
Obserwuj wątek
    • pierozek_monika Re: PIERWSZA RUJA 07.04.05, 13:07
      jeśli podasz hormony - to po ustąpieniu rui koniecznie wysterylizuj ją - bo
      prawie jak w banku pewne - że będzie miała ropomacicze.

• monia515 Re: PIERWSZA RUJA 07.04.05, 13:14
        Dzia za szybki odzew. Wysterylizuję na pewno; ale nie wiem za bardzo jak sie
        teraz zachować. Kiedy podac hormony? Jak się ruja zaczyna, w trakcie, czy po? A
        może w ogóle nie podawać i samo przejdzie? Słyszałam, że pierwszą ruję kotka
        musi przejść, ale słyszałam też, że sama się nie skończy...
        Jak postąpić?
        • krafla Re: PIERWSZA RUJA 07.04.05, 13:22
          z tego co ja wiem, a kotki mialam trzy, to w czasie rui zaden lekarz nie poda
          jej hormonow. Hormowy podadza dopiero po. Wiec musisz przeczekac (pierwsza
          ruja nie powinna byc zbyt dluga i zbyt glosna) a potem szybko zdecydowac
          hormony czy sterylizacja. Mozesz podac od razu po ustaniu rui hormony a potem
          zdecydowac sie na sterylizacje ale wtedy bedziesz musiala przezyc jeszcze jedna
          ruje tzn. po ustaniu dzialania hormonow (okolo pol roku) kotka bedzie musiala
          dostac ruje i potem mozna ja sterylizowac. Mozesz tez od razu sterylizowac.

Pierwsza ruja sie skonczy, problem w tym ze jak kicia jest bardzo seksualna to
          moze za chwile dostac nastepnej. I to sie bedzie tak ciagnac ale zawsze z
          krotkimi przerwami. Wiec jak zobaczysz, ze sie uspokoila, przez jeden dzien
          nie miauczy, nie wystawia pupy etc. to wtedy od razu do weta.
          • pierozek_monika Re: PIERWSZA RUJA 07.04.05, 13:29
            Moja kotka miała przerywaną ruję własnie hormonami - w formie doustnej - i po
            ustąpieniu objawów (nie pamiętam - chyba tak tydzień po) była sterylizowana.

• monia515 Re: PIERWSZA RUJA 07.04.05, 14:21
              Dziękuję Wam bardzo. Już mi się trochę rozjaśniło. Pozdrawiam ciepłosmile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka