Dodaj do ulubionych

Czy ma ktoś kocura chorego na nerki?

05.01.07, 15:59
proszę o radęsmile Wprawdzie jestem szczęśliwa posiadaczką kociaka od 8 lat to
jednak niegdy mi nie chorował.
No i zaczęlo się zrobiłam mu badania i wyszło że kreatynina podwyzszona 2,26
i mocznik 66,7.Dostał synergal i ipakitine i przezedł na karmę renal.
Po synergalu dostał wstrząsu polekowego ledwo go wet odratował.Ale nie o to
chodzi od momenu gdy zaczął brać leki i jeść nowa karmę ma bigunkę.I nie wiem
po czym???I czy te winiki są bardzo drastycznie podwyzszone?
Obserwuj wątek
    • claire_de_lune Re: Czy ma ktoś kocura chorego na nerki? 05.01.07, 16:05
      odsylam do biljany smile
    • biljana Re: Czy ma ktoś kocura chorego na nerki? 05.01.07, 16:42
      Wywołana do tablicy melduje siesmile
      Wyniki mozesz sprawdzic tutaj: forum.miau.pl/viewtopic.php?t=22997

i tutaJ: forum.miau.pl/viewtopic.php?t=25234

wydaje mi sie, ze kreatynina jest zawyzona, ale nie tragiczna.

Tu masz wątek dotyczacy diety nerkowca:
      forum.miau.pl/viewtopic.php?t=12960
      Co do synergalu, nie wypowiadam sie bo nie znam tego leku. Moj Gucio go nie
      dostawal.
      Dawalam mu Ipekitine, paste uro - pet, i karme nerkowa.
      Dostawal tez antybiotyki na zapalenie pecherza.
      Poza tym aby zbic do normy wyniki kreatyniny i mocznika, chodzilismy na
      kroplowki. Najpierw (przez dwa tygodnie) codziennie. Potem co 3-5 dni. Teraz co
      tydzien - dwa tygodnie.
      Acha i dostaje taki lek homeopatyczny na sikanie - Cantaris.

Biegunka moze byc po lekach (jesli dostaje jakis antybiotyk, to dawaj mu tez lek
      oslonowy na jelita, tak jak ludziom) Pilnuj tej biegunki, bo nie mozna dopuscic
      do odwodnienia kota nerkowego.

Czy on pije? Czy dostaje kroplowki? To wazne.

Mozesz mu tez zrobic USG drog moczowych.

Jak by co, to pytaj. No i czytaj kocie Abc na miausmile))
      Pozdrawiam
    • biljana jeszcze jeden link 05.01.07, 16:54
      forum.miau.pl/viewtopic.php?t=17466
    • martyna1231 Re: Czy ma ktoś kocura chorego na nerki? 05.01.07, 17:16
      dzieki wielkie za pomoc.Powiem szczerze ta jego choroba spadła na mnie jak grom
      z jasnego nieba.
      Chłopak dostał dwie kroplówki podskórne(na wkucie w łapke nie ma szans waleczny
      typsmile)Po drugiej (jakies 1,5 godz po)zaczęło go prężyć i stracił władzę w
      tylnyh łapach.Ale nie sadze zeby to było od kroplówy,prypuszczam że skumulowała
      sie penicylina w organiźmie i nastapił atak.
      Kociak pije bardzo ładnie i ładnie tez siusia zaniepokoił mnie spadek wagi i
      dlatego zrobiłam badania.
      Na usg i kontrolne badania jedziemy w poniedziałek.Wet kazał też zrobić badania
      pod katem toksoplazmozy????twierddzi że takie objawy występują przy tokso??
      Chyba mnie w butelkę nabija ???
      • pixie65 Re: Czy ma ktoś kocura chorego na nerki? 05.01.07, 18:03
        Ja tez mam "nerkowego" kota...Dostałaś już przydatne linki więc nie będę się
        powtarzać. mogę Cię tylko pocieszyć, że wyniki Twojego kota nie są złe,
        przekraczają normy, ale przy takim poziomie kreatyniny i mocznika wydaje mi się,
        ze wystarczy odpowiednia dieta i leczenie takie "zachowawcze". Mój Mietek ma
        gorsze wyniki, w ostatnim badaniu we wrześniu miał poziom mocznika 80,
        kreatyninę za to "tylko" 1,6. Poprzednie badania robione rok wcześniej: mocznik
        97,2 kreatynina 1,82. Po próbie przestawienia go na karmę nerkową (nieudaną)
        postanowiłam karmić go "na swój sposób" i sądząc po wynikach badań krzywdy mu
        nie robię. Dostaje okresowo Lespewet "na sikanie" (przez 10 dni co miesiąc),
        polecam też wspomniane przez Biljanę leki homeo: Cantharis i Solidago.
        Zarejestruj się na miau, tam jest wiele osób z nerkowymi kotami (osobiście nie
        ze wszystkim się zgadzam), najważniejszy jest rozsądny wet, który będzie leczył
        kota , a nie jego wyniki... Pozdrawiam i nie martw się na zapas smile))
        • biljana do pixie65 05.01.07, 18:20
          naspiszesz cos wiecej, czym karmisz kotka? bo ja tez mam problemy z jedzeniem Gucia.
          Teoretycznie wyniki nerkowe ma juz bardzo dobre (karma nerkowa juz odstawiona)i
          powienien zostac tylko na karmie urinary, ale on jej nie chce. Dlatego szukam
          sposobu, czym go karmic, zeby sikal i jednoczesnie zeby nie polecialy mu wyniki
          nerkowe. Bo niestety jestem swiadoma, ze one moga sie pogorszyc i musze uwazac.
          A dieta jest bardzo wazna.
          • pixie65 Re: do Biljana 05.01.07, 21:35
            Wiesz ja już kiedyś o tym pisałam i zrobił się niesmaczny wątek, ale karmy
            Urinary SWOJEMU kotu nie podam nigdy w życiu...I BYC MOŻE Twój kot nie chce jej
            jeść instynktownie...Ja bym nie chciała zbytnio się tutaj rozwijać, mogę napisać
            Ci priv i o tej karmie i o diecie Mietka, ale jak wspomniałam to są moje własne
            poglądy, owszem, konsultowane weterynaryjnie i poparte drążeniem różnych źródeł
            i jak napisałam uważam, że sprawdzają się w przypadku mojego kota...
            • biljana Pixie65 05.01.07, 21:39
              czekam zatem na mejla, jesli bedziesz miec chwilke czasu. Bardzo mi zalezy, bo
              serio juz nie wiem, czym tego kociego potwora karmicsmile
              na gazetowego poproszesmile
              • pixie65 Re: Pixie65 05.01.07, 22:02
                OK ale dopiero jutro albo w niedzielę, dobrze...? smile)) Bo na "potwierdzenie"
                będę musiała odgrzebać wątek o białku...
                • biljana Re: Pixie65 05.01.07, 22:13
                  oczywiscie Pixie, kiedy bedziesz miala czas. nie ma pospiechusmile))
                  z gory dziekujesmile
    • martyna1231 Re: Czy ma ktoś kocura chorego na nerki? 05.01.07, 18:38
      No własnie ja tez jestem ciekawa czym go karmić?Mój je renal z Royala ,ale to
      dopiero początek i już mu się nudzi to samo w kółko.
      A suche odpada prędzej dałby się pokroić niz zje suche.T
      Taki z niego stary piernik wyniańczonybig_grin
      Biję się w piersi i powtarzam moja wina-niestety
    • martyna1231 Re: Czy ma ktoś kocura chorego na nerki? 05.01.07, 18:45
      aha zapomniałam dziewczyny zapytać jeszcze o jedno.Mówicie że wyniki mojego
      kociaka nie są złe.Czy przy takich wynikach jakie ma może chudnąć,tracić
      garsciami sierść,byc ospałym i nie mieć apetytu?
      Jak to jest z waszymi kociakami?
      Dodam że robiłam badania pod kątem wątroby,trzustki,poziomu cukru i morfologię
      i wszystko jest ok.W poniedziałek jedzemy na USG .Sama nie wiem co jeszcze mogę
      zrobić?
      • biljana Re: Czy ma ktoś kocura chorego na nerki? 05.01.07, 18:53
        a badania moczu zrobilas?

chudniecie i ospalosc to niestety objawy choroby nerek. A co do wypadania
        siersci, to moj mial tak samo - ale dlatego, ze denerwowal sie ciaglym
        chodzeniem do weta.

Bo to nerwus straszny. W ogole wetka mi powiedziala, ze wiekszosc nerkowcow to
        straszni neurotycy. Musisz dbac teraz, zeby sie za bardzo nie denerwowal. Serio.

Ja w czasie choroby tak rozpuscilam tego padalcasmile, ze juz jest mu totalnie
        wszystko wolno. Ale podobno ze strony kotow to dzialanie celowe smile)), wystarczy
        pochorowac troche a juz Pańcia sniadanie do łóżka do konca zycia kotu bedzie
        przynosicsmile

Co do nerkowego jedzenia, to sproboj kupic mu mokre nerkowe firmy TROVET. Bardzo
        smaczne, koty lubia. Gucio oprocz Trovetu akceptowal tez nerkowego Hill'sa
        RC niestety byl bardzo bewink

A co do leczenia, to nie leczy sie wynikow tylko kota. Wazny jest spokoj,
        wlasciwa dieta i kroplowki podskorne co jakis czas (bo one dzialaja jak dializy
        u ludzi)

A skad jestes? Jak z Warszawy, to moge polecic wetow od nerek/. A jak nie z
        wawy, to poszukaj w watkach o wetach polecanych i w tych linkach,ktore ci podalam.
        • pixie65 Re: Czy ma ktoś kocura chorego na nerki? 05.01.07, 21:39
          biljana napisała:

>
          > Bo to nerwus straszny. W ogole wetka mi powiedziala, ze wiekszosc nerkowcow to
          > straszni neurotycy. Musisz dbac teraz, zeby sie za bardzo nie denerwowal. Serio

O to, to, to....Jakbym swojego Mietka widziała, niestety....A ja mu właśnie
          zafundowałam kolejny stres, o którym piszę w wątku "Noworoczny"...Ale chyba
          właśnie odkryłam pewien sposób, żeby Mietka wyluzować...smile))
    • martyna1231 Re: Czy ma ktoś kocura chorego na nerki? 05.01.07, 19:44
      przeczytałam polecane wątkismilebarrrdzo pomocne wielkie dzięki.Jutro ruszam na
      poszukiwania polecanej karmy.Kurde już skunks nie chce jeść royala .
      • pixie65 Re: Czy ma ktoś kocura chorego na nerki? 05.01.07, 21:45
        Co do wyglądu..Mruczysław waży dokładnie 7,10 kg, sierść wypada mu głównie w
        drodze do weta, więc staram się oszczędzać mu tych wizyt smile)) Trudno mi
        powiedzieć jaki ma apetyt bo mnie się wydaje, że je niedużo, ale z kolei jego
        waga mówi coś innego. Ja poszłam z nim na "układ", zaufałam, że on wie lepiej
        kiedy, ile i co będzie jadł. Jada więc niewielkie porcyjki i wcale nie bardzo
        często i myślę, że tak jest dobrze: ma czas i możliwość, żeby pokarm został
        dokładnie strawiony i przyswojony.
        Podobno od Royala lepszy jest (smakowo) Hill's...
        • biljana Re: Czy ma ktoś kocura chorego na nerki? 05.01.07, 21:49
          pixie65 napisała:

> Jada więc niewielkie porcyjki i wcale nie bardzo
          > często i myślę, że tak jest dobrze: ma czas i możliwość, żeby pokarm został
          > dokładnie strawiony i przyswojony.

dokladnie. Gucius tak samo. Ma staly dostep do jedzenia i sam sobie dozuje ile i
          kiedy bedzie jadl. Podchodzi co jakis czas i cos tam sobie przegryza. Jednego
          dnia je mniej, jednegho wiecej, ale ogololnie sa to male ilosci. Wazy 4,5 kilo.

Acha jeszcze jedno. Zauwazylam, ze dobrze mu robi jak ma wiewcej ruchu. Jak Maja
          jest i sie przegonia po mieszkaniu przez kilka godzin, to od razu lepiej sika i
          wiecej je.
          • pixie65 Re: Czy ma ktoś kocura chorego na nerki? 05.01.07, 22:00
            A tu wrzuciłam właśnie dość świeże fotki mojego nerkowca:
            fotoforum.gazeta.pl/5,2,pixie65.html
            to ten Rudy...smile))
            • biljana Re: Czy ma ktoś kocura chorego na nerki? 05.01.07, 22:14
              piekny!!!!!

ps. moj nerkowiec tez jest rudy wink czy to cos znaczy ? smile))) węszę jakis
              spisek! wink
    • uwazna Re: Czy ma ktoś kocura chorego na nerki? 06.01.07, 15:35
      Moja kocica, lat 9, we wrześniu miała badanie krwi w związku z czekającą ją
      operacją (guz). Lekarz zwrócił wtedy uwagę na podwyższoną kreatyninę - 2,3, ale
      alarmu nie wszczynał. Zalecił tylko ograniczyć w diecie białko. Mocznika było
      wówczas 57,2. Inny lekarz miał takie same uwagi. Przestawiłam kicię na karmę
      dla "nerkowców", i to nie jakąś nadzwyczajną, bo purinę cat chow. Pod koniec
      listopada ponowiłam badania krwi. Tym razem kreatynina wyniosła 1,9. Jeszcze
      ciut powyżej normy, ale lekarz ocenił ten wynik bardzo pozytywnie i zalecił
      nadal pilnować ograniczania białka. Mocznik, który wyniósł wtedy 79,
      zbagatelizował, tłumacząc mi, że znaczne wahania są u kotów bardzo częste.
      Wiele zależy od tego, co kot sobie ostatnio pojadł i mam się nie przejmować. W
      tej chwili kotka jest na trochę lepszej karmie - to purina pro plan dla
      nerkowców. Dostaje też dziennie ok. 1/4 opakowania sheby, a co kilka dni
      odrobinę śmietanki. Kolejne badania krwi mam zrobić gdzieś w kwietniu, maju.
      Jak się okazuje, różni lekarze, różnie reagują. Być może moi są za mało czujni,
      ale równie dobrze, może to Twój lekarz jest trochę nadgorliwy.
    • martyna1231 Re: Czy ma ktoś kocura chorego na nerki? 06.01.07, 15:46
      No właśnie dlatego postanowiłam zaczerpnąć troszke info od osób które z tym
      problemem borykaja sięsmileNie chcę zeby weterynarz żeroła na mojej niewiedzy.
      A powiedz mi dajesz kociakom śmietankę??i wszystko ok
      • uwazna Re: Czy ma ktoś kocura chorego na nerki? 06.01.07, 16:42
        martyna1231 napisała:

> No właśnie dlatego postanowiłam zaczerpnąć troszke info od osób które z tym
        > problemem borykaja sięsmileNie chcę zeby weterynarz żeroła na mojej niewiedzy.
        > A powiedz mi dajesz kociakom śmietankę??i wszystko ok
        Rozumiem, że piszesz do mnie. Kociakom? Mam tylko jedną kotkę. Tak, daję
        śmietankę (łaciata 18%), bo bardzo lubi i nigdy nie miała problemów z
        trawieniem. Ale od kiedy wiem, że na nerki mam uważać (śmietanka ma sporo
        białka), daję nie częściej niż co 3 dni i najwyżej 2 łyżki do zupy.
        Zapomniałam dodać, że ta karma Puriny to taka zwykła, dla kastratów. Pytałam
        lekarza, czy mam się postarać o leczniczą, ale powiedział, że nie ma takiej
        potrzeby, a te lecznicze - koty bardzo niechętnie jedzą.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka