Dodaj do ulubionych

mycie zębów

15.02.07, 11:33
jakiej szczoteczki używacie do mycia kocich zębów? poszukiwania na animaliach
i w rzeczywistych sklepach nie przynoszą efektów zadowalających, tzn. nadal
nie wiem, która szczoteczka będzie najlepsza: nie za duża, nie za mała, nie
za twarda itd., takie same wątpliwości mam co do pasty- jakoś ta cynamonowa
(animalia) nie wydaje mi się zbyt kocia w smaku
proszę o wszelkie rady - również co do samego "zabiegu"
Obserwuj wątek
    • iris101 Re: mycie zębów 15.02.07, 12:09
      podobno trzeba codziennie..może o szczoteczkę zapytaj weta?..a nie można by
      dawać kici karmy z royala czyśzczącej ząbki? oral cos tam..
    • nessie-jp Re: mycie zębów 15.02.07, 12:10
      Myję szczoteczkami dla dzieci OralB Stages (4-12 miesięcy
      • kirke18 Re: mycie zębów 15.02.07, 12:56
        nessie, o matko (kocia)! to Ty syzyfowe prace masz..., moja kota dostaje od
        czasu do czasu pastę M&D czy jakoś tak, którą kot zlizuje z palca i tyle,
        więcej nie potrzeba (podobno).
        • owieczka1 Re: mycie zębów 15.02.07, 12:57
          no właśnie mycie zebów pastą i szczoteczką czy jakieś preparaty do jedzenia?
        • nessie-jp Re: mycie zębów 15.02.07, 13:46
          Ee, tam roboty smile Jak mówię, wychodzi minuta rano i minuta wieczorem. Najdłużej
          to trwa rozmrażanie kurczaka na 'nagrodę'. smile

U mnie to niestety konieczność - futerkowe panienki cierpią na zapalenie dziąseł
          i muszą mieć zęby myte.

Zamiast mycia u zdrowych kotów można podawać karmy 'nazębne' - najlepiej Hillsa,
          bo ma certyfikat weterynaryjny, że rzeczywiście usuwa płytkę i ściera kamień.
          • lotoss Re: mycie zębów 15.02.07, 16:35
            Ja za pozno zaczelam z tymi kocimi zebami. Zaluje, bo powinnam byla od razu
            kiedy tylko przyszly do domu.
            Generalnie pasta do zebow o smaku kurczaka, to juz jakby jest dla nich przysmak
            wyjatkowy. Uwielbiaja zlizywac ja z mojego palca. Tak zaczelam. Pozniej
            zaczelam nakladac ten specyfik na szczoteczke specjalnie przeznaczona dla
            kotow, a one zlizywaly i ja gryzly (dobre i to). Przede mna jeszcze prawdziwe
            szczotkowanie. Wiem, ze 30 sekund dziennie wystarczy. Nie wiem kiedy jest
            najlepszy czas, ale moze wieczorem kiedy sa zmeczone i spiace?
            Preperaty kupilam przez internet. Aha! Zakupilam jeszcze specjalne chrupki do
            rzucia, ktore daje sie kotu w dzien bez szczotkowania, uwielbiaja to.
            Tak ze moj system to bedzie szczotkowanie raz dziennie. Jezeli mi sie nie uda,
            bede podawac chrupke (za 30 sztuk polacilam $8.99).
            www.cetdental.com/best_to_brush.asp
            • lotoss Re: mycie zębów 15.02.07, 16:47
              Musze wprowadzic korekte do tego co wczesniej napisalam. 30 sekund powinno sie
              szczotkowac jedna strone paszczy, wiec na calego kota wychodzi okolo 1 minutasmile.
              Bardzo chetnie poczytam o myciu zebow waszych pociech.
              • nessie-jp Re: mycie zębów 15.02.07, 18:28
                Ja w sumie nigdy nie mierzyłam dokładnie sekund smile ale myję dwa razy dziennie,
                więc chyba dobrze jest. Zresztą - nie mają kamienia ani zapalenia dziąseł, więc
                cel został osiągnięty.

Co do chrupek i karmy czyszczącej, to warto szukać produktów z takim znaczkiem:
                www.vohc.org/accepted_products.htm
                To są karmy rzeczywiście przetestowane, a nie "co producent sobie napisze..."
                Przypuszczam, że w miarę testowania będą dodawać do tej tabelki kolejne produkty.
      • agn30ieszka Re: mycie zębów 19.02.07, 11:52
        ale mi się podoba Twoje mycie, jestem naprawdę pod wrażeniem; bardzo bardzo mi
        pomogłaś;
        pastę oczywiście koty połykają? - mam nadzieję, że im nie zaszkodzi
        a co do pasty, to gdzie ona jest dostępna?, na animaliach szukałam w higienie i
        jakoś nie znalazłam
        • nessie-jp Re: mycie zębów 19.02.07, 13:14
          Pastę Petosan można kupić w każdym sklepie zoo - np. Anna Zoo czy jakoś tak.

Jest specjalnie przeznaczona do 'połykania' przez zwierzę, tzn. nie trzeba jej
          spłukiwać.

I jeszcze jedno - ząbki myję tylko od strony policzkowej, bo od środka nie
          bardzo mogę się dostać. Podobno najważniejsza jest strona policzkowa, bo od
          wewnątrz kot sam się wylizuje szorstkim językiem.
    • trzydziestoletnia Re: mycie zębów 16.02.07, 12:21
      Czy karma czyszczace zeby dzialaja tez na zapach z paszczeki?
      • nessie-jp Re: mycie zębów 19.02.07, 13:15
        > Czy karma czyszczace zeby dzialaja tez na zapach z paszczeki?

Owszem - tzn. o ile przykry zapach jest spowodowany kamieniem, płytką,
        zapaleniem dziąseł... Bo jeżeli leci aż z żołądka, to niestety nie.
        • nessie-jp Re: mycie zębów 19.02.07, 13:18
          Petosan tak wygląda:
          www.krakvet.pl/product_info.php?products_id=3095

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka