Dodaj do ulubionych

Poważny temat

28.01.12, 09:35
Oszuści i naciągacze internetowi XXI wieku.
Żaneta ze Szczecina rządzi ostatnio...
Proszę nie komentować, jeśli nie doczytasz do końca.
Linki:
forum.gazeta.pl/forum/w,615,132608301,,Pomoc_Dla_Rodziny_Wielodzietnej_Szczecin.html?v=2
szlachetnapaczka.pl/artykuly/action,get,id,3379,t,liga-mistrzow-pomagania.html
Obserwuj wątek
    • old.bear Re: Poważny temat 28.01.12, 09:58
      Kapitanie, przeczytałem do końca ale mimo to nie skomentuję tego. Ja w tego typu kwestiach mam radykalne poglądy, więc ujawnienie ich byłoby cokolwiek karkołomne.
      • stefcia41 Re: Poważny temat 28.01.12, 10:17
        Nie przeczytałam, nie chce misię.
        Kto streści Stefci? wink
        • old.bear Re: Poważny temat 28.01.12, 10:19
          Moje streszczenie tez będzie radykalne - w sumie chodzi o zastosowanie pewnego hasła, które świetnie swego czasu zilustrował Mleczko : obywatelu, nie pieprz bez sensu.
    • damakier1 Re: Poważny temat 28.01.12, 10:40
      Kapitanie, litości! Próbowałam przeczytać, ale tyle tego, że już wolałabym dzieła wszystkie
      J.I. Kraszewskiego przebrnąć. Poddaję się!
      • kapitan_marchewa Re: Poważny temat 28.01.12, 10:41
        Wgryzam się, całe mnóstwo tego jest:
        www.szlachetnapaczka.pl/artykuly/action,get,id,144,t,art.html
        • dzidzia_bojowa Re: Poważny temat 28.01.12, 11:10
          Przez ostatnią godzinę czytałam próbując oddzielić ziarna od plew i jak najobiektywniej się ustosunkować bo to rzeczywiście poważna sprawa.
          Podsumowanie.
          Żaneta ze Szczecina do perfekcji opanowała umiejętność cyckania państwa i społeczeństwa. Jestem pewna, że zataiła wiele faktów ze swego życia i wiele zełgała. Forum potraktowała jako potencjalne kolejne źródło finansowania swojego wygodnego życia.
          Powiem jeszcze, że takich Żanet jest w Polsce tysiące. Wcale się nie dziwię, że korzystają z tego "co im się należy", skoro dają. Państwo opiekuńcze ma się dobrze mimo zakończenia doby socjalizmu.
          Dla mnie smutne jest to, że wielu naprawdę potrzebujących nigdy w życiu nie otrzyma pomocy z dwóch powodów: nie poproszą uważając, że im pomoc nie przysługuje bo nie jest jeszcze tak źle, po drugie- nawet jeśli poproszą to urzędy uznają, że...no właśnie...nie ma patologii to sobie poradzą i nie jest jeszcze tak źle.
          Tu potrzebne jest wysoko wykształcone poczucie przyzwoitości, u rodzin z postawą roszczeniową tego nie ma.
          Czy znam sposoby na ukrócenie procederu wyłudzania pomocy? Nie znam.
          • ewa9717 Re: Poważny temat 28.01.12, 12:18
            Ma Dzidzia dwiesta procent racji.
            Na stronie emam bywam, choć rzadko pisuję. Jestem pełna podziwu dla dziewczyn, które naprawdę robią kawał dobrej roboty. Dzięki nim zaczęłam trochę robić u siebie w pipidówku, bo czasem naprawdę warto pomóc, zresztą nie tylko finansowo. A na pomocnych czasem się w coś włączam. Jeśli tylko mogę, staram się cokolwiek dla Daniela i jego mamy Teraz tak za mną chodzi ten Adam, (Akcja ulzyj w bólu Adamowi) zbierający na przyrząd pionizujący. Naprawdę warto pomóc.
        • damakier1 Re: Poważny temat 28.01.12, 12:23
          Wszelkie MOPR-y, pomoce w szkołach, zakładach pracy w przydzielaniu pomocy kierują się sztywnymi krytyriami typu "samotna matka", "dochód na głowę", "ilość dzieci w rodzinie", czy co tam jeszcze - usatalanymi stosownymi zaświadczeniami.
          Kiedy moja córka była jeszcze w podstawówce, z darmowych obiadów w stołówce szkolnej i stypendium socjalnego w jej klasie korzystało troje uczniów - w tym jedna dziewczynka, której matka owszem była samotna i oficjalnie bezrobotna, ale interesy prowadziła w Berlinie, w Szczecinie miała dwa mieszkania (jedno na wynajem). Była to bez wątpienia najlepiej sytuowana dziewczynka w całej klasie, o czym wiedziała doskonale wychowwczyni i dyrekcja szkoły i czego matka tej dziewczynki wcale nie starała się ukryć. Dziewczynka przychodziła do szkoły w markowych ciuchach, a mamusia po odbiór socjalnego stypendium podjeżdżała wypasionym mercedesem.
          • tojabogdan dobre serce 28.01.12, 13:36
            Jakiś czas organizowałem osobiście pomoc dla innych, też w czasach solidarności, potem indywidualne akcje, ale zawsze tafiałem na sprytnych (czytaj: nieuczciwych) pomocników, którzy doprowadzali mnie do białej gorączki i w końcu zniechęcali.
            Miałem w tamtych czasach też dobre układy z kościołem kat. i początkowo pośredniczyłem w dystrybucji tzw. darów. Ale tam były układy jeszcze bardziej chore.
            • damakier1 Re: dobre serce 28.01.12, 15:52
              A ja mam bardzo dobre doświadczenia z pomocą kościelną w "tamtych czasach". Zdarzyło sie, że w któryms momencie ja i moja rodzina sama znalazła się w ciężkiej sytuacji. Mimo, że nie jesteśmy "kościelni" , Komitet Pomocy przy Episkopoacie sam nas odnalazł i pomoc zaoferował.
              Potem i ja trochę pomagałam i miałam okazję przyjrzeć się pracy zaangażowanych w Komitecie ludzi. Zawsze teraz, kiedy patrzę, co wyczynia dzisiaj Kościół, zastanawiam się, gdzie podziali się tamci ludzie, czemu dali się zdominować Rydzykowi i jemu podobnym?
              No, ale to już temat na inną rozmowę....
            • kapitan_marchewa Re: dobre serce 28.01.12, 16:03
              Właśnie widziałem Żanetę ze Szczecina na NK, z mężem, i też z kochanym "tatulkiem", o którym wcześniej pisała, że pił i bił i nie utrzymuje z nim kontaktu.
              Wyśmiewa też ludzi, którzy mają kineskopowe TV, bo - jak mówi - już LCD jest przeżytkiem, a ona sama ma 3 TV plazmowe: w pokoju jej i męża, w pokoju dzieci i w kuchni.
              Poważnie.
              Na e-mamach błaga o pomoc, na Szlachetnej Paczce też. Bo nie ma ani na mleko ani na pampersy, a MOPS to ostatnie świnie...
              Zresztą na tej Szlachetnej Paczce jest parę kwiatków, ale Żaneta ze Szczecina bije wszystkich na głowę..
              • kapitan_marchewa Re: dobre serce 28.01.12, 17:11
                zaneta-4 26.01.12, 18:53 Odpowiedz
                no,ok podziwiam cię . kineskopowy masz telewizor?? a może jeszcze napisz ,że 14 calowy ? albo,że masz pralkę franię?? albo adapter na płyty z lat 80??
                Re: Pomoc Dla Rodziny Wielodzietnej -Szczecin
                zaneta-4 26.01.12, 18:19 Odpowiedz
                mam 3 plazmy w pokoiku dzieci , moim i męza i w kuchni.
                kolumny na allegro są za marne centy popatrz bidulko , ja mam w prezencie .
                Jak ci sie podobaja to sobie kup , jaki masz problem??
                • kapitan_marchewa Re: dobre serce 28.01.12, 17:17
                  Pomoc Dla Rodziny Wielodzietnej -Szczecin
                  nioma 26.01.12, 19:31 Odpowiedz
                  pal licho glodne dzieci, grunt, ze plaski telewizor jest
                  a raczej sztuk trzy
                  Re: jak mozna
                  nioma 26.01.12, 19:42 Odpowiedz
                  magdakingaklara> to z biedy przeciez, na piwo wprawdzie bylo dla tatusia ale na jedzenie juz nie....
                  i takie kity caly czas nam wciska.
                  trzy plazmy w domu a dzieci z glodu puchna...
                  no smile

PS. Znam akurat Niomę z netu, kilka lat temu robiliśmy zbiórkę książek dla polskich dzieci do Islandii. Tamta nauczycielka się na nas wypięła bardzo, stare dzieje. Ale naciągacze są coraz bardziej bezczelni sad
                  --
                  • maria88 Re: dobre serce 28.01.12, 19:20
                    Witam. Jestem nowa tym forum ale podoba mi się sposob
                    prowadzenia dyskusji więc jak pozwolicie od czasu do czasu zabiorę głos.
                    Dobre serce. Osobiście jeśli mogę to pomagam ludziom których znam i wiem
                    że zasługują na pomoc. Nie daje zadnych datków tym którzy pukają do drzwi
                    bo z reguły też takim nie otwieram. A co do oszustów to zawsze byli a ponieważ
                    teraz jest wieksza sprawdzalność więc muszą być bardziej przebiegli.
                    • kapitan_marchewa Re: dobre serce 29.01.12, 07:44
                      Cześć Marysiu, a umiesz marudzić? wink
              • stefcia41 Re: dobre serce 28.01.12, 17:12
                Ale tacy ludzie byli zawsze.
                Kiedyś latali po dary do kościoła, teraz maja więcej możliwości.

Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka