Dodaj do ulubionych

Polska Greta

24.06.19, 13:14
Dziewcze zaplotlo sobie warkoczyki i imituje Grete Thurnberg , na szczescie strajkuje w czasie wakacji:

wyborcza.pl/7,162657,24927257,13-letnia-inga-zasowska-odpowiada-premierowi-morawieckiemu.html
Ja rozumiem ze jak ma sie 13 lat to mozna wierzyc ze czlowiekowi uda sie zmienic klimat, dziwie sie bezkrytycznym doroslym robiacym z Ingi Zasowskiej kolejna ikone ratowania planety.
Obserwuj wątek
    • astra18 Re: Polska Greta 24.06.19, 15:16
      maria421 napisała:

> Dziewcze zaplotlo sobie warkoczyki i imituje Grete Thurnberg , na szczescie str
      > ajkuje w czasie wakacji:

Ale jaki strajk? Nie chodzi do szkoły bo wakacje, je, nie głoduje, siedzi sobie...
      • maria421 Re: Polska Greta 24.06.19, 15:19
        astra18 napisał:

> Ale jaki strajk? Nie chodzi do szkoły bo wakacje, je, nie głoduje, siedzi sobie
        > ...

No "jaki strajk"? Fajny strajk:-)
      • a000000 Re: Polska Greta 24.06.19, 15:27
        astra18 napisał:

> Ale jaki strajk? Nie chodzi do szkoły bo wakacje, je, nie głoduje, siedzi sobie
        > ...

i tylko w piątki i tylko krótki czas..... dzielna dziewczyna, ale szkoda, że powoli staje się zakładnikiem ludzi nikczemnych, czyli zakładnikiem wielkiej polityki. Ciekawe czy zrozumie o co w tym wszystkim chodzi.

• maria421 Re: Polska Greta 24.06.19, 15:30
          a000000 napisała:

> i tylko w piątki i tylko krótki czas..... dzielna dziewczyna, ale szkoda, że p
          > owoli staje się zakładnikiem ludzi nikczemnych, czyli zakładnikiem wielkiej pol
          > ityki. Ciekawe czy zrozumie o co w tym wszystkim chodzi.

Jak sie ma 13 lat, to chetnie sie kogos nasladuje, ta akurat nasladuje Grete Thurnberg i mi sie wydaje ze o nic wiecej jej nie chodzi.

• a000000 Re: Polska Greta 24.06.19, 16:47
            maria421 napisała:

>
            > Jak sie ma 13 lat, to chetnie sie kogos nasladuje, ta akurat nasladuje Grete Th
            > urnberg i mi sie wydaje ze o nic wiecej jej nie chodzi.
            >

czyli "strajk" bez sensu.
            • maria421 Re: Polska Greta 24.06.19, 16:52
              a000000 napisała:

> czyli "strajk" bez sensu.

Tak, jak caly ruch "Fridays for Future".
              • a000000 Re: Polska Greta 24.06.19, 17:34
                maria421 napisała:

> Tak, jak caly ruch "Fridays for Future".

Szkoda. Bo zmiany klimatyczne to poważne zagrożenie dla całej ludzkości. A takie fundacje, organizacje, ekolodzy.... tylko temat rozmywają i powodują lekceważące podejście ludzi do problematyki natury zasadniczej.
                Coraz mniej miejsc nadaje się do życia, coraz mniej terenów nadaje się pod uprawy, coraz mniej do dyspozycji wody..... a niektóre populacje mnożą się jak.... nie powiem jak króliki, bo mnie Mario zadziabiesz. Ale na pewno bezmyślnie i nieodpowiedzialnie. A ziemia ma skończoną wydolność.
                • maria421 Re: Polska Greta 24.06.19, 19:05
                  Azerko, niedawno w niemieckiej TV meteorolog mowil, ze prognoza pogody dluzsza niz 5 dni ma tylko 50% pewnosci. Tymczasem rozsiawa sie wizje wedlug ktorych za 30 lat (wlasciwie juz za 20), caly snieg Himalajow sie stopi...

Wplyw czlowieka na zmiany klimatyczne to zaledwie 2% wsrod roznych innych czynnikow, takich jak aktywnosc sloneczna , przesuwajacy sie biegun magnetyczny, wybuchy wulkanow itp. Tymczasem ludziom sie wmawia, ze sa w stanie i powinni zahamowac globalne ocieplenie, czyli uregulowac klimat! Politycy chca ograniczyc wzrost temperatury do 2 stopni, choc sami chyba nie wiedza w odniesieniu do jakiej wartosci wyjsciowej.

To jest bluznierstwo wobec Stworcy.

Od lat mowilo sie o ochronie srodowiska. SLUSZNIE! Srodowisko nalezy chronic, kazdy chce miec czyste powietrze, czysta wode, tetniaca zyciem nature. Teraz nie mowi sie o ochronie srodowiska, mowi sie o ochronie klimatu. A klimat i tak bedzie robil co chcial, bo na czlowiek ma minimalny wplyw na klimat, ktory ma swoje fazy w ktorych juz bywalo ze albo rzeki wysychaly tak, ze mozna bylo przez nie przejsc sucha noga, albo zamarzaly ze tez mozna bylo przez nie przejsc sucha noga.
                  • a000000 Re: Polska Greta 24.06.19, 21:25
                    maria421 napisała:

> Azerko, niedawno w niemieckiej TV meteorolog mowil,

co prawda to prawda..... człowiek może sobie co najwyżej ponarzekać na klimat.... naukowcy już dawno mówili, że ziemia ma fazy i że zlodowacenia i ocieplenia to zjawiska normalne.

ze prognoza pogody dluzsza
                    > niz 5 dni ma tylko 50% pewnosci. Tymczasem rozsiawa sie wizje wedlug ktorych za
                    > 30 lat (wlasciwie juz za 20), caly snieg Himalajow sie stopi...

jeśli ocieplanie będzie trwało, to tak, stopi się. Kiedy? zależy od tempa.

temperatura jeszcze nie osiągnęła poziomu tej z roku 1811, a wówczas nie było kominów ani wyciętych lasów.

A w 1709r zamarzł Bałtyk.

Gorzej z niszczeniem środowiska i mnożeniem się ludzi. Sami sobie robimy wysypisko śmieci i rabunkowo gospodarujemy surowcami. Ludzi coraz więcej, wody coraz mniej. Już dziś z Afryki subsaharyjskiej do Europy wybiera się 100 mil ludzi.... a Europa malutka!
                    Jak się zestawi państwa według przyrostu naturalnego, to na czele Afryka.... i gdyby tak co roku kolejne 100 mil do Europy przybywało, Afryka tego nie zauważy, gdyż ludności tam przybywa bardzo szybko.... Do czego to doprowadzi? Ludzie zaczną walczyć o wodę. Która gdzieś jest, do kosmosu nie ucieka.... tylko ludzie ją marnują i fatalnie nią gospodarują...
                    Więc od ludzi też zależy kondycja naszego domu. To nie tylko vis maior, to również nasze działanie.... Np skąd się wzięły plastiki w ciałach ryb oceanicznych???
                    Na słońce wpływu nie mamy, to fakt..... ale na to co się dzieje wokół to mamy... środowisko dla bytowania człowieka ma znaczenie pierwszorzędne. Bo gdy zabraknie i wody i jedzenia, to czy to w upale czy to w mrozie - człowiek zginie.

ech, zmieńmy temat....

a propos prognoz. U nas teraz jest 19 stopni..... Wedle mapy prognozowanej u Ciebie powinno być teraz 30 st (w cieniu oczywiście). Prawda li to?

• ja.nusz Re: Polska Greta 24.06.19, 22:49
                      Na temat zmian klimatycznych, za które jest odpowiedzialny człowiek naczytałem się tutaj niestety samych bzdur.
                      Zajmijcie się proszę panie prognozą pogody na jutro, ale nie bredźcie o czymś, o czym nie macie bladego pojęcia.
                      • maria421 Re: Polska Greta 25.06.19, 09:13
                        ja.nusz napisał:

> Na temat zmian klimatycznych, za które jest odpowiedzialny człowiek naczytałem
                        > się tutaj niestety samych bzdur.
                        > Zajmijcie się proszę panie prognozą pogody na jutro, ale nie bredźcie o czymś,
                        > o czym nie macie bladego pojęcia.

Moze bys nas oswiecil w tej kwestii?
                        • ja.nusz Re: Polska Greta 25.06.19, 10:07
                          Jeżeli do tej port nie jesteście oświecone, to należycie do przypadków beznadziejnych.
                          Jest na świecie garstka takich klimatycznych Macierewiczów i najwyraźniej łykacie to co oni bredzą...
                          • maria421 Re: Polska Greta 25.06.19, 11:34
                            Janusz, argumenty prosze.

W debacie o ochronie klimatu mowi sie o koniecznosci redukcji CO2 , czyli stalego elementu skladowego powietrza.

Czlowiek produkuje, wedlug roznych danych, od 2 do 4% CO2, reszta, czyli 98-96 % jest produkowana przez czynniki natury niezalezne od czlowieka.

Jak wiec czlowiek, redukujac CO2 moze przyczynic sie do zatrzymania zmiany klimatu?

• ja.nusz Re: Polska Greta 25.06.19, 15:11
                              Wyatarczy powiedzieć, że Twój argument o tych 2-4% nie jest żadnym argumentem, ponieważ właśnie te dodatkowe procenty powodują globalne ocieplenie - po prostu rozregulowały stabilny porządek.
                              • maria421 Re: Polska Greta 25.06.19, 15:27
                                ja.nusz napisał:

> Wyatarczy powiedzieć, że Twój argument o tych 2-4% nie jest żadnym argumentem,
                                > ponieważ właśnie te dodatkowe procenty powodują globalne ocieplenie - po prostu
                                > rozregulowały stabilny porządek.

W powietrzu znajduje sie 0,04% CO2.

Czyli czlowiek wytwarza 2-4% z 0,04% skladu powietrza.

To wystarczy na rozregulowanie?
                                • ja.nusz Re: Polska Greta 25.06.19, 15:56
                                  maria421 napisała:

> ja.nusz napisał:
                                  >
                                  > > Wyatarczy powiedzieć, że Twój argument o tych 2-4% nie jest żadnym argume
                                  > ntem,
                                  > > ponieważ właśnie te dodatkowe procenty powodują globalne ocieplenie - po
                                  > prostu
                                  > > rozregulowały stabilny porządek.
                                  >
                                  > W powietrzu znajduje sie 0,04% CO2.
                                  >
                                  > Czyli czlowiek wytwarza 2-4% z 0,04% skladu powietrza.
                                  >
                                  > To wystarczy na rozregulowanie?

Tak.
                                  • maria421 Re: Polska Greta 25.06.19, 16:06
                                    Janusz, wdychamy 0,04% CO2 a wydychamy 4% . Tak juz natura czlowieka stworzyla.

Im wiecej ludzi na swiecie, tym wiecej wydychanego przez nich CO2. Masz pomysl co z tym zrobic ? ;-)
                                    • ja.nusz Re: Polska Greta 25.06.19, 16:35
                                      maria421 napisała:

> Janusz, wdychamy 0,04% CO2 a wydychamy 4% . Tak juz natura czlowieka stworzyla
                                      > .
                                      >
                                      > Im wiecej ludzi na swiecie, tym wiecej wydychanego przez nich CO2. Masz pomysl
                                      > co z tym zrobić?

Tak - wytruć tych, którzy mają za duże płuca...
                                      • maria421 Re: Polska Greta 25.06.19, 16:42
                                        ja.nusz napisał:

> Tak - wytruć tych, którzy mają za duże płuca...

Moze zredukowac populacje ziemska?

A moze Birth Strike, czyli nie rodzic dzieci?
                                        edition.cnn.com/2019/06/05/health/birthstrike-climate-change-scn-intl/index.html
                                        • maria421 Re: Polska Greta 26.06.19, 09:02
                                          "Klimat jest wazniejszy niz twoje marchewki" odpowiedzial Zielony polityk rolnikowi, ktoremu "aktywisci" tarowania klimatu zdeptali cale pole marchwi :

www.focus.de/panorama/zerstoertes-feld-bauer-willi-aus-rommerskirchen-wuetet-gegen

Czy ktos jest w stanie powstrzymac to szalenstwo?
    • maria421 Re: Polska Greta 24.09.19, 11:38
      Popatrzcie na Grete Thunberg. Popatrzcie na jej pelna strachu i nienawisci twarz. To ma byc przyklad dla mlodziezy?

www.youtube.com/watch?v=TMrtLsQbaok

To jest biedny, chore, wykorzystywane przez wlasnych, slawnych rodzicow , a takze przez biznes PR dziecko, ktore pewnie swiecie wierzy ze zmiany klimatyczne mozna uregulowac odpowiednia ustawa.

• zbyfauch Re: Polska Greta 24.09.19, 13:56
        maria421 napisała:

> Popatrzcie na Grete Thunberg. Popatrzcie na jej pelna strachu i nienawisci twar
        > z. To ma byc przyklad dla mlodziezy?
        >
        > www.youtube.com/watch?v=TMrtLsQbaok
        >

Nie histeryzuj bo upodabniasz się do bohaterki wątku. :)
        Widziałem tylko migawkę w Tagesszale i zwróciłem uwagę na całkiem sensowną wzmiankę o szwindlu permanentnego wzrostu.
        Nie pamiętam, jak dokładnie sformułowania autora/ów inscenizacji, ja nazywam to religią permanentnego wzrostu. Bo to faktycznie ma cechy kultu i paranoi.

Niemniej ani myślę oglądać tego rodzaju teatralne występy ani wierzę w ich skuteczność.
        • maria421 Re: Polska Greta 24.09.19, 15:40
          Zbychu, 16 letnia Greta o permanentnym rozwoju, o ekonomii czy klimatologii pojecia nie ma, czyta z kartki co jej inni napisali i czuje sie tak strasznie wazna, ze dla ignorujacego ja Trumpa ma tylko sztylety w oczach.
          Najgorsze ze dorosli w tym cyrku przyjmuja powazne miny i potakuja.
          • zbyfauch Re: Polska Greta 24.09.19, 18:32
            maria421 napisała:

> Zbychu, 16 letnia Greta o permanentnym rozwoju, o ekonomii czy klimatologii poj
            > ecia nie ma, czyta z kartki co jej inni napisali i czuje sie tak strasznie wazn
            > a, ze dla ignorujacego ja Trumpa ma tylko sztylety w oczach.
            > Najgorsze ze dorosli w tym cyrku przyjmuja powazne miny i potakuja.

A w którym miejscu mi tutaj zaprzeczasz? Bo Twoja odpowiedź ma charakter polemiki.
            • maria421 Re: Polska Greta 24.09.19, 18:36
              Nie zaprzeczam Ci, Zbychu, tylko mowie ze Greta jest sterowana.
              • zbyfauch Re: Polska Greta 24.09.19, 20:02
                maria421 napisała:

> Nie zaprzeczam Ci, Zbychu, tylko mowie ze Greta jest sterowana.

Napisałem to samo.
      • fan.club Re: Polska Greta 24.09.19, 16:16
        W pierwszej chwili pomyślałem,, że to nadmiar ekspresji, ale potem inni zauważyli, że to chyba nie ekspresja.

www.spiegel.de/lebenundlernen/schule/greta-thunberg-und-donald-trump-treffen-in-new-york-aufeinander-a-1288264.html
      • wkkr Re: Polska Greta 26.09.19, 10:07
        Hmmm... ona jest zaburzona emocjonalnie. Powinna się leczyć a nie uzdrawiać świat.
        • ja.nusz Re: Polska Greta 26.09.19, 11:50
          Wypróbowana metoda - robimy z delikwenta wariata.

• maria421 Re: Polska Greta 26.09.19, 13:01
            ja.nusz napisał:

> Wypróbowana metoda - robimy z delikwenta wariata.
            >
            Ona jest chora, ma syndrom Aspergera.
            • stephen_s Re: Polska Greta 29.09.19, 21:13
              Zespół, nie syndrom. Co ważniejsze, zespół Aspergera nie czyni nikogo niepoczytalnym. Mario, weź no.
          • wkkr Re: Polska Greta 26.09.19, 13:49
            ja.nusz napisał:

> Wypróbowana metoda - robimy z delikwenta wariata.
            ============
            Nikt z niej nie robi wariata. Ona jest zwyczajnie chora i tyle.
            • ja.nusz Re: Polska Greta 26.09.19, 22:00
              „Powinna się leczyć” czyli czytaj świrnięta.

To że ma syndrom wie cały świat - sądzisz, że musi być przez Ciebie zachęcana do terapii?
              • maria421 Re: Polska Greta 27.09.19, 09:08
                ja.nusz napisał:

> „Powinna się leczyć” czyli czytaj świrnięta.
                >
                > To że ma syndrom wie cały świat - sądzisz, że musi być przez Ciebie zachęcana d
                > o terapii?

Pisanie na forum ktorego Greta nigdy nie przeczyta nie moze byc zadnym zachecaniem jej do terapii.

Ja bym terapie (niekoniecznie w medycznym sensie) zalecala wszystkim bezkrytycznym wielbicielom Grety.
                • stephen_s Re: Polska Greta 29.09.19, 21:16
                  Tak wiele mówicie o tej "chorobie" Grety, więc wyjaśnijcie, co niby bycie przez nią na spektrum autystycznym ma za znaczenie?
                  • maria421 Re: Polska Greta 30.09.19, 08:45
                    stephen_s napisał:

> Tak wiele mówicie o tej "chorobie" Grety, więc wyjaśnijcie, co niby bycie przez
                    > nią na spektrum autystycznym ma za znaczenie?

Czy jakas inna 16 latka ktora wygladalaby na swoj wiek, ubieralaby sie jak jej rowiesniczki i miala zwykla, przecietna ekspresje nadawalaby sie na swiatowa ikone walki ze zmianami klimatycznymi?

Stefan, mam nadzieje ze zapoznales sie z backgroundem Grety? Matka znana spiewaczka i autorka, ojciec w show biznesie, strajkujaca Greta zostala "przypadkowo" odkryta przez znajomego rodzicow majacego jakas spolke medialna, a pare dni pozniej "przypadkowo" ukazala sie ksiazka jej matki, czy obojga rodzicow.

Za Greta stoi duze lobby medialno-finansowe.

• ja.nusz Re: Polska Greta 30.09.19, 12:59
                      Każdy polityk na świeczniku, wszyscy wysocy menedżerowie (o papieżach wszelakich nie wspomnę) są otoczeni zgrają doradców i innych fachowców od PR, bez których nie byliby w stanie funkcjonować, a w przypadku Grety jest to w Twoich oczach oczywiście manipulacja przez lewacką mafię czy coś w tym rodzaju.
                      Prawie wszystkie głosy krytyki pochodzą z mocno prawicowych zakątków społeczno-politycznych.
                      Ten „show” wokół Grety jest oczywiście nieco przesadny, ale problemy, na które ona zwraca
                      uwagę usprawiedliwiają to w 100%.
                      • maria421 Re: Polska Greta 30.09.19, 13:23
                        Janusz, ale Greta ma zaledwie 16 lat i nie jest zadnym "politykiem na swieczniku", ani wysokim menadzerem, tylko dzieckiem zamoznych rodzicow majacych powiazania z show biznesem i firmami medialnymi.

Greta zaczela strajkowac 20 sierpnia 2018 . i, o dziwo :

Vom 20. August 2018 an berichtete die von dem PR-Manager und Börsenspezialisten Ingmar Rentzhog 2017 gegründete schwedische Aktiengesellschaft We Don’t Have Time AB über Facebook, Twitter und YouTube über Thunbergs Schulstreiks.[97][98] In einem Interview mit dem Svenska Dagbladet erklärte Rentzhog: „Ich habe dann guten Kontakt mit Greta und ihrer Familie bekommen. Ich habe Greta dann auch mit einer Menge geholfen und dazu auch mein Kontaktnetzwerk verwendet.“ Laut Prospekt generiert We Don’t Have Time AB virale Umweltinhalte und will damit Geld verdienen. Die Gesellschaft möchte 10 Prozent ihrer Gewinne in einen gemeinnützigen Fonds weiterleiten. Im Oktober 2018 wurde Greta Thunberg ohne ihr Wissen zur Ratgeberin des Stiftungsvorstands der Gesellschaft. Am 27. November 2018 kündigte We Don’t Have Time AB eine Aktienemission an und nutzte den Namen „Greta Thunberg“ elfmal im Werbeprospekt für den Börsengang.[97] Im Dezember wurden bei der Aktienemission 10 Millionen SEK erzielt.[99] Ende Januar 2019 teilte We Don’t Have Time AB in einer Pressemeldung mit, dass Greta Thunberg ihren Platz als Ratgeberin des Stiftungsvorstands verlassen habe. Greta Thunbergs Vater kommentierte: „Sie hat keine Verbindung mehr dazu. Sie will nicht mit irgendeiner Organisation in Verbindung gebracht werden. Ob ideell oder nicht. Sie will ganz frei sein.

Wszystko zupelnie "przypadkowo" ....
                    • stephen_s Re: Polska Greta 30.09.19, 17:33
                      Ale to jest zupełnie inna sprawa. Natomiast nie powiedziałaś, jakie ma znaczenie Asperger Grety?
                      • maria421 Re: Polska Greta 30.09.19, 18:04
                        stephen_s napisał:

> Ale to jest zupełnie inna sprawa. Natomiast nie powiedziałaś, jakie ma znaczeni
                        > e Asperger Grety?

Ma medialne znaczenie.
                        • stephen_s Re: Polska Greta 30.09.19, 21:30
                          > Ma medialne znaczenie.

Tak? Bo do tej pory, mam wrażenie, używałaś go jako argumentu, czemu nie należy przykładać znaczenia do tego, co mówi Greta.
                          • maria421 Re: Polska Greta 01.10.19, 08:33
                            Stefan, jeden ze starych, czolowych niemieckich czlonkow Bundestagu, Wolfgang Schäuble od lat siedzi na wozku inwalidzkim i nikt sie go z tego powodu nie czepia, a to dlatego ze jest on DOROSLY, natomiast Grety w momencie rozpoczecia strajkow dla klimatu miala zaledwie 15 lat, wiec za nia sa odpowiedzialni jeszcze rodzice. Rodzice sa odpowiedzialni za zapewnienie jej odpowiednich terapii, odpowiednich do jej kondycji warunkow zycia, a takze za dopelnienie obowiazku szkolnego.

Czy tak samo popieralbys 15-16 latke, ktora za pozwoleniem rodzicow przerwala szkole dla kariery modelki?

Pytasz dlaczego sie uczepilam Aspergera Grety. Nie, ja sie nie uczepilam jej Aspergera. Ja sobie po prostu staram wyobrazic co by bylo gdyby moja corka miala Aspargera i wiem, ze z pewnoscia bylabym przy niej, nie pozwolilabym na przerwanie nauki, nie pozwolilabym na zadne medialne cyrki takie jak ten rejs do Ameryki.

Co do przeslania Grety "I want you to panic" ( w sytuacji kiedy np. Niemcy od 1990 roku zredukowaly o 30% emisje CO2) , co bys powiedzial gdyby to haslo zostalo wypowiedziane przez jakas 16 latke nie w temacie klimatu, a w obronie przed masowa imigracja jaka ma miejsce w ostatnich latach w Europie?
                            • stephen_s Re: Polska Greta 01.10.19, 17:23
                              > Stefan, jeden ze starych, czolowych niemieckich czlonkow Bundestagu, Wolfgang Schäuble od lat siedzi > na wozku inwalidzkim i nikt sie go z tego powodu nie czepia, a to dlatego ze jest on DOROSLY, natomiast > Grety w momencie rozpoczecia strajkow dla klimatu miala zaledwie 15 lat, wiec za nia sa odpowiedzialni > jeszcze rodzice. Rodzice sa odpowiedzialni za zapewnienie jej odpowiednich terapii, odpowiednich do jej > kondycji warunkow zycia, a takze za dopelnienie obowiazku szkolnego.

A kim Ty Mario, jesteś, aby oceniać, co jest odpowiednie dla jej kondycji / stanu psychicznego? Skąd wiecie, że rodzice nie zapewniają jej terapii? Itd.

Wybacz, ale ta Wasza troska o Gretę brzmi kompletnie fałszywie.

> Pytasz dlaczego sie uczepilam Aspergera Grety. Nie, ja sie nie uczepilam jej Aspergera. Ja sobie po
                              > prostu staram wyobrazic co by bylo gdyby moja corka miala Aspargera i wiem, ze z pewnoscia bylabym > przy niej, nie pozwolilabym na przerwanie nauki, nie pozwolilabym na zadne medialne cyrki takie jak ten > rejs do Ameryki.

Nie, nie wiesz. Bo nie masz tej córki z Aspergerem - więc nie wiesz, jaką konkretnie byłaby osobą, jakie konkretnie miałaby problemy i z czym by sobie radziła. Gdybasz.

> Co do przeslania Grety "I want you to panic" ( w sytuacji kiedy np. Niemcy od 1990 roku zredukowaly o > 30% emisje CO2) , co bys powiedzial gdyby to haslo zostalo wypowiedziane przez jakas 16 latke nie w
                              > temacie klimatu, a w obronie przed masowa imigracja jaka ma miejsce w ostatnich latach w Europie?

Starałbym się dyskutować z tym merytorycznie, nie argumentami sprowadzającymi się do tego, że ona jest niespełna rozumu, a w ogóle jest gówniarą, więc ma wracać do szkoły.
                              • maria421 Re: Polska Greta 01.10.19, 18:09
                                stephen_s napisał:

> A kim Ty Mario, jesteś, aby oceniać, co jest odpowiednie dla jej kondycji / sta
                                > nu psychicznego? Skąd wiecie, że rodzice nie zapewniają jej terapii? Itd.

Jestem matka, mam corke ktora tez kiedys miala 15-16 lat, wiec troche wiecej wiem na ten temat niz Ty.
                                Nie wiem jak moze wygladac regularna terapia Grety podrozujacej po calym swiecie, w tym jachtem przez Atlantyk do USA.

O obowiazku szkolnym zapomniales?

> Wybacz, ale ta Wasza troska o Gretę brzmi kompletnie fałszywie.

A kim jestes Ty zeby oceniac czy moja troska o Grete jest falszywa czy nie?

> Nie, nie wiesz. Bo nie masz tej córki z Aspergerem - więc nie wiesz, jaką konkr
                                > etnie byłaby osobą, jakie konkretnie miałaby problemy i z czym by sobie radziła
                                > . Gdybasz.

Ja bym mojej zdrowej corce na opuszczenie szkoly i takie medialne cyrki nie pozwalala.

> Starałbym się dyskutować z tym merytorycznie, nie argumentami sprowadzającymi s
                                > ię do tego, że ona jest niespełna rozumu, a w ogóle jest gówniarą, więc ma wrac
                                > ać do szkoły.

Merytorycznie rozmawiac z kims kto chce zebys panikowal???

• wkkr Re: Polska Greta 30.09.19, 13:35
                ja.nusz napisał:

> „Powinna się leczyć” czyli czytaj świrnięta.
                >
                > To że ma syndrom wie cały świat - sądzisz, że musi być przez Ciebie zachęcana d
                > o terapii?
                =============
                Gdy kaszlesz, smarkasz, prychasz i kichasz to nie łazisz po mieście tylko leżysz w łóżku i się leczysz. Ona powinna zrobić to samo - powinna skupić się na sobie nie na Świecie, powinna uzdrawiać siebie a nie cały świat.
                • stephen_s Re: Polska Greta 30.09.19, 17:35
                  Rozumiem, że np. posłowi na wózku też powiesz "Powinien pan skupić się nie na świecie, ale na swoim zdrowiu"?
                  • maria421 Re: Polska Greta 30.09.19, 18:07
                    stephen_s napisał:

> Rozumiem, że np. posłowi na wózku też powiesz "Powinien pan skupić się nie na ś
                    > wiecie, ale na swoim zdrowiu"?

Posel jest przedstawicielem obywateli przez nich wybranym. Nieporownywalne do Grety.
                    • stephen_s Re: Polska Greta 30.09.19, 21:28
                      No to, powiedzmy, osobie na wózku chcącej kandydować na posła. Też komuś takiemu powiecie, by zajął się swoim zdrowiem?
                      • wkkr Re: Polska Greta 01.10.19, 13:15
                        Poseł nie potrzebuje nóg do uprawiania polityki. Do uprawiania polityki potrzebna jest odporność psychiczne. a tej brakuje Grecie i to bardzo.
                  • wkkr Re: Polska Greta 01.10.19, 13:14
                    A co powiesz kulawemu postanowi zostać sprinterem?
                    "Dla chcącego nic trudnego"?
                    Zakpiłbyś z niego tylko.
                    Każdy kto Gretę popiera tak naprawdę z niej kpi.
                    • stephen_s Re: Polska Greta 01.10.19, 17:12
                      > A co powiesz kulawemu postanowi zostać sprinterem?

Oscar Pistorius (zanim został mordercą) całkiem nieźle radził sobie w biegach. Mimo, że *nie ma nóg*...
                      • wkkr Re: Polska Greta 02.10.19, 09:44
                        On nie jest biegaczem, on jest cyborgiem i jako taki nie powinien być do rywalizacji z ludźmi posiadającymi własne kończyny.
                        Historia tego człowieka nadaje się do cyberpunka.
            • stephen_s Re: Polska Greta 29.09.19, 21:14
              > Nikt z niej nie robi wariata. Ona jest zwyczajnie chora i tyle.

Nie jest. Zespół Aspergera to nie choroba psychiczna.
              • maria421 Re: Polska Greta 30.09.19, 08:38
                stephen_s napisał:

> Nie jest. Zespół Aspergera to nie choroba psychiczna.

Zaburzenie rozwojowe wymagajace terapii a nie swiatowego gwiazdorzenia :

salusprodomo.pl/offers/diagnoza-i-leczenie-zaburzen-rozwojowych/terapia-zespolu-aspergera/
                • stephen_s Re: Polska Greta 30.09.19, 17:31
                  To, że coś wymaga terapii, nie czyni tego, co dana osoba mówi, mniej sensownym.
                  • maria421 Re: Polska Greta 30.09.19, 18:03
                    stephen_s napisał:

> To, że coś wymaga terapii, nie czyni tego, co dana osoba mówi, mniej sensownym.

A co ona takiego oprocz "I want you to panic" mowi?
                    • stephen_s Re: Polska Greta 30.09.19, 21:28
                      W świecie, kiedy prezydent Brazylii radośnie oświadcza, że może wyciąć Amazonię i reszcie świata nic do tego, prezydent Polski w kontekście klimatu mówi w zasadzie "No tak, trzeba coś zrobić, no ale ludzie muszą gdzieś pracować, więc energetyka węglowa musi w Polsce zostać", a polski rząd radośnie buduje kolejną wielką elektrownię węglową... w takim świecie, śmiem twierdzić, dobitne powiedzenie "Czas zacząć się bać" jest akurat dobre.

I nadal nie potrafisz wytłumaczyć, czemu uczepiłaś się tak Aspergera tej dziewczyny.
                  • wkkr Re: Polska Greta 01.10.19, 13:43
                    Tu nie chodzi o sensowność wypowiedzi tylko o stan zdrowia Grety.
                    • stephen_s Re: Polska Greta 01.10.19, 17:17
                      > Tu nie chodzi o sensowność wypowiedzi tylko o stan zdrowia Grety.

Co z jej stanem zdrowia? Dlaczego czujecie się upoważnieni, by się nim przejmować i oceniać przez jego pryzmat jej działalność?
                      • maria421 Re: Polska Greta 01.10.19, 18:28
                        stephen_s napisał:

> Co z jej stanem zdrowia? Dlaczego czujecie się upoważnieni, by się nim przejmow
                        > ać i oceniać przez jego pryzmat jej działalność?

A Ty sie nie przejmujesz stanem zdrowia obcych Ci ludzi tylko dlatego ze nie czujesz sie upowazniony?

Nie widzisz ze Greta daje ZLY przyklad mlodziezy ktora co piatek wagaruje dla "ratowania klimatu" zamiast uczyc sie w szkole?
                        Nie widzisz ze to, co ona sieje to panika i nienawisc za to ze jej - dziewczynie z bogatego domu- "skradziono dziecinstwo i marzenia"?
                        Kto jej to dziecinstwo skradl?

Ja bym chetnie ja skonfrontowala z jej rowniesniczkami , z Malala z Pakistanu (ta postrzelona w glowe za to ze szla do szkoly), z Nadia Murat (niewolnica seksualna ISIS), czy z polnocnokoreanska Park, ktorej udala sie ucieczka.

Mysle ze Malala , ktora walczy o prawo dziewczat do nauk, za glowe sie lapie wysluchujac idiotyzmow wagarujacej Grety.
                        • ja.nusz Re: Polska Greta 01.10.19, 19:22
                          Mario wybacz, ale bredzisz na poziomie Donka Trumpfa....
                          • maria421 Re: Polska Greta 01.10.19, 19:34
                            ja.nusz napisał:

> Mario wybacz, ale bredzisz na poziomie Donka Trumpfa...

Z czym sie konkretenie nie zgadzasz?

• ja.nusz Re: Polska Greta 01.10.19, 19:51
                              maria421 napisała:

> ja.nusz napisał:
                              >
                              > > Mario wybacz, ale bredzisz na poziomie Donka Trumpfa...
                              >
                              > Z czym sie konkretenie nie zgadzasz?
                              >

Wnioskuję, że w pierwszej kolejności uważasz powód protestów Grety za jeden wielki fake.
                              • maria421 Re: Polska Greta 02.10.19, 08:25
                                ja.nusz napisał:

> Wnioskuję, że w pierwszej kolejności uważasz powód protestów Grety za jeden wie
                                > lki fake.

Uwazam CEL jej protestow za jeden wielki fake.
                        • ja.nusz Re: Polska Greta 04.10.19, 12:09
                          maria421 napisała:

> Mysle ze Malala , ktora walczy o prawo dziewczat do nauk, za glowe sie lapie w
                          > ysluchujac idiotyzmow wagarujacej Grety.

Myślę, że prędzej złapałaby się za głowę, czytając Twoje "mądrości" na temat Grety.

PS.
                          W przypadku Grety obowiązek szkolny nie został złamyny.
                          • maria421 Re: Polska Greta 04.10.19, 15:10
                            ja.nusz napisał:

> Myślę, że prędzej złapałaby się za głowę, czytając Twoje "mądrości" na temat Gr
                            > ety.
                            >
                            > PS.
                            > W przypadku Grety obowiązek szkolny nie został złamyny.

Nie??? W Szwecji nie ma obowiazku szkolnego dla 15-16 latkow? A moze w Niemczech nie ma obowiazku szkolnego dla tych nieletnich ktorzy zamiast do szkoly chodza na manifestacje "Fridays for Future"???
                            • ja.nusz Re: Polska Greta 04.10.19, 15:47
                              „Es existiert eine Schulpflicht vom 7.bis zum 16. Lebensjahr, die laut Gesetz jedoch auch eine Unterrichtung in Freischulen oder über Heimunterricht möglich macht.“
                              • maria421 Re: Polska Greta 04.10.19, 18:10
                                ja.nusz napisał:

> „Es existiert eine Schulpflicht vom 7.bis zum 16. Lebensjahr, die laut Gesetz j
                                > edoch auch eine Unterrichtung in Freischulen oder über Heimunterricht möglich m
                                > acht.“

Kiedy Greta zaczela strajkowac, miala 15 lat.
                                Ale, jezeli jej obowiazek szkolny nie dotyczy, to dlaczego sie w Nowym Jorku skarzy ze powinna byc w szkole, po drugiej stronie oceanu, a musi byc w ONZ?

I co z obowiazkiem szkolnym niemieckich uczniow bioracych udzial w strajkach Friday for Future?
                      • wkkr Re: Polska Greta 02.10.19, 09:45
                        stephen_s napisał:

> > Tu nie chodzi o sensowność wypowiedzi tylko o stan zdrowia Grety.
                        >
                        > Co z jej stanem zdrowia? Dlaczego czujecie się upoważnieni, by się nim przejmow
                        > ać i oceniać przez jego pryzmat jej działalność?
                        ==========
                        Słyszałeś o czymś takim jak empatia?
                      • wkkr Re: Polska Greta 02.10.19, 09:46
                        A może ty jesteś psychopatą i empatia jest dla ciebie kompletnie niezrozumiała?
              • wkkr Re: Polska Greta 30.09.19, 13:40
                Nigdzie nie napisałem że jest chora psychiczne.
                Pisałem o tym że jest zaburzona emocjonalnie i że jest chora.
                Pisałem to z troską.
                Człowiek w tym sanie nie powinien być narażany na stres. A ona jest i to bardzo.
                • stephen_s Re: Polska Greta 30.09.19, 17:31
                  Skąd wiesz, że jest zaburzona emocjonalnie?
                  • maria421 Re: Polska Greta 30.09.19, 18:06
                    stephen_s napisał:

> Skąd wiesz, że jest zaburzona emocjonalnie?

Stad :

www.youtube.com/watch?v=Ga7HdASzK_0
                    • stephen_s Re: Polska Greta 30.09.19, 21:23
                      I oczywiście masz wykształcenie oraz praktykę psychologiczną / psychiatryczną, by po krótkim wideo wydawać diagnozy, kto jest zaburzony emocjonalnie..?
                      • wkkr Re: Polska Greta 01.10.19, 13:18
                        Ten film wystarczy by laik stwierdził że ta dziewczyna jest zaburzona.
                        • stephen_s Re: Polska Greta 01.10.19, 17:14
                          No fajnie, a ja jako semi-laik śmiem twierdzić, że wyjątkowo łatwo oceniacie psychikę osoby, która znacie z kilku wystąpień publicznych...
                          • maria421 Re: Polska Greta 01.10.19, 18:14
                            stephen_s napisał:

> No fajnie, a ja jako semi-laik śmiem twierdzić, że wyjątkowo łatwo oceniacie ps
                            > ychikę osoby, która znacie z kilku wystąpień publicznych...

Czy ktos ze stabilna psychika nawoluje do paniki?

• stephen_s Re: Polska Greta 01.10.19, 20:49
                              > Czy ktos ze stabilna psychika nawoluje do paniki?

W obliczu realnie nam grożącej katastrofy klimatycznej? Oczywiście, że tak.
                              • maria421 Re: Polska Greta 02.10.19, 08:31
                                stephen_s napisał:

> W obliczu realnie nam grożącej katastrofy klimatycznej? Oczywiście, że tak.

Mozesz powiedziec jak bedzie REALNIE wygladala ta katastrofa klimatyczna?

Jakies 15 lat temu REALNE mialo byc stopienie sie lodow w Himalajach w ciagu 30 lat, co mialo spowodowac takie podniesienie sie poziomu wody w morzach, ze Wenecja zostalaby zatopiona.

Polowa tego czasu juz minela :-)
                          • wkkr Re: Polska Greta 02.10.19, 09:42
                            nie psychikę tylko stan emocjonalny.
                  • wkkr Re: Polska Greta 01.10.19, 13:16
                    Mam oczy i widzę.
                    • stephen_s Re: Polska Greta 01.10.19, 17:13
                      > Mam oczy i widzę.

Niezła arogancja, wybacz.
                      • wkkr Re: Polska Greta 02.10.19, 09:42
                        Tu zaś udajesz że nie widzisz. To jest zwyczajne zaklinanie rzeczywistości z powodów ideologicznych.
    • maria421 Re: Polska Greta 24.09.19, 16:25
      Polecam :

www.youtube.com/watch?v=gWdMGaguyEQ
      • gumpel Re: Polska Greta 24.09.19, 20:12
        Mario, nie karm troli!
    • zbyfauch Gdyby Greta 30.09.19, 13:45
      ogoliła się na łyso, przyoblekła włosienicę i na Placu Świętego Piotra protestowała przeciwko liberalnej polityce Franciszka, zapewne spotkałaby się z przyklaskiem większości prawej strony. Nikt nie szukałby wtedy z taką gorliwoścą powiązań biznesowo-lobbystycznych.
      Ale dziewczynka dała się omamić "lewackim" (??? co ma klimat i ekologia wspólnego z prawicowością, czy lewicowością???) bredniom o zagrożeniu klimatycznym, stając się narzędziem w bezwzględnych rękach międzynarodowego spisku.
      P.S.
      Jeszcze raz, nie zaprzeczam, że ze spontanicznością to nie ma nic wspólnego, ale to nie dyskwalifikuje samej sprawy.
      • maria421 Re: Gdyby Greta 30.09.19, 15:35
        Zbychu, to nie Grata dala sie omamic, to ona omamila mlodych ktorzy bardzo chetnie poszli w jej slady.

• wkkr Re: Gdyby Greta 01.10.19, 13:19
        Gdyby to zrobiła to należało by wezwać psychiatrę.
        ====
        Greta to nie jest problem polityczny. To jest problem ludzki.
        Ktoś powinien otoczyć opieka to biedne dziecko.
    • maria421 Extinction Rebellion 08.10.19, 17:11
      to nowa miedzynarodowka swirow uwazajacych ze dla "ratowania klimatu" moga paralizowac ruch w wielkich miastach.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka