ahsam 03.08.05, 13:39 Czy ktoś z Państwa wie coś więcej o bardzo popularnym załaszcza w Turcji i Grecji talizmanie, które potocznie nazywa się "preskim okiem" Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kasia-k Re: PERSKIE OKO 03.08.05, 14:36 W Turcji spotkałam się tylko z tzw. "okiem proroka" Akurat dostałam takie od jubilera. okrągłe niebieskiego koloru z czarną spiralą w środku. Ten talizman jest dostępny na każdym kroku jako pamiątka charakterystyczna dla Turcji, można ją kupić w różnych formach od z wykłych wisiorków do ładnych i drogich precjozów jubilerskich. Podobno ma przynosić szczęście. No nie wiem. Nie jestem przekonana czy akurat perskie oko o które pytasz to to samo. Pozdrawiam Kasia Odpowiedz Link
kasia-k Re: PERSKIE OKO 03.08.05, 14:43 a co do tego oka proroka o którym pisałam to znalazłam na innym forum taką informację: Kiedys kiedys wierzono,ze wszyscy niewierni posiadaja zle moce i moga rzucic urok na muzulmania ,a ze w wiekszosci mieli oni -czyli niewierni -oczy w kolorze niebieskim wlasnie ,stworzono wiec oko i nazwano ''okiem proroka'',ktore mialo chronic przed zlym urokiem (dlatego imituje ono prawdziwa galke oczna jezeli moge w ten sposob napisac)takie oko nosil sam Mahomet i byla to jego swoista walka ze zlymi mocami. Oko to jak glosi legenda ma magiczne wlasciwosci i kazdy kto ''zle'' spojrzy na delikwenta ktory je posiada to ta zla moc sie od niego odbije Namieszalam troche, ale chyba zrozumiesz!A niebieskie jest wlasnie dlatego ze w odroznieniu od muzolmanow niewierni mieli oczy wlasnie w tym kolorze. Odpowiedz Link