zagadka8 14.11.05, 13:31 Cześć, poszukuje osób, które były w tym kraju i mają wiedzę o nim. Dziekuję z góry za wszystkie ifnormacje. pozdr. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kiranna Re: Azerbejdżan 16.11.05, 18:41 bardzo burzliwa, ale tez bardzo ciekawa dyskusja na temat m.in Azerbejdzanu jest tu: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=623&w=8072862&a=9530072 duzo informacji praktycznych jest tutaj, ale nie najswiezsze: www.torre.pl/spistresci.htm Sama mialam okazje byc kilka lat temu w Baku przez 1 dzien, gdy nasz samolot lecacy z Kazachstanu do Turcji mial awaryjne ladowanie. Zebysmy sie nie nudzili, to zawiezli nas do jakiegos elitarnegoo kompleksu kulturalnego z restauracjami i bowlingiem na koszt przewoznika (Tureckie Linie). Po drodze widzialam kawaleczek miasta, wiec za malo by ci pomoc. W kazdym razie w porownaniu ze stolicami Turkmenii i Kazachstanu (jeszcze wtedy Alma Ata), w ktorych wowczas mieszkalam i mialam jakas tam skale odniesienia do innych miast w tym regionie, Baku wypadlo wg mnie blado, brudno i bardzo biednie. Domy w zdecydowanie gorszym stanie niz w TM i KZ. To moje pierwsze wrazenie i byc moze nie byla to nawet zadna z glownych ulic, choc bardzo szeroka aleja, i dlatego byla w takim stanie? Odpowiedz Link
kiranna Re: Azerbejdżan 16.11.05, 18:51 tu tez jest troche: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=623&w=7464182&a=8234463 bardzo ciekawy jest Marek, nerwus, ale wiedze ma nieprawdopodobna, co widac szczegolnie w tej burzliwej dyskusji, ktora polecalam wczesniej. Odpowiedz Link
gajasirocco Re: Azerbejdżan 20.11.05, 22:33 Daj znać, co Cię interesuje, bowiem w Karawanseraju prawie codziennie bywają Azerbejdzanie... Odpowiedz Link
beduinka Re: Azerbejdżan 22.11.05, 18:39 ze mna w grupie jest teraz chlopak z Azerbejdzanu... 17-latek, ktory od 8 lat mieszka w Syrii, wiec jedynie pierwsze lata dziecinstwa spedzil w ojczyznie Odpowiedz Link
kiranna Re: Azerbejdżan 22.11.05, 23:26 Mnie tez przypomnialo sie, ze kilka lat temu wynajmowalismy z mezem mieszkanie w Tukmenii od pary bardzo sympatycznych Azerow. Kobieta twierdzila, ze jest krewna prezydenta Alijewa, zas jej maz byl biznesmenem i robil interesy m.in. z Polska. Jezyk azerski jest bardzo podobny do tureckiego, wiec dogadywalismy sie z bez problemu, ewentualnie po rosyjsku. Niuanse jezykowe sa podobne jak w polskim i czeskim. Turcy maja ponoc dziwne miny jak na lotnisku w Baku oglaszaja, ze samolot spada zamiast laduje ;) I jeszcze jedna historia mi sie przypomniala, makabryczna, ale to autentyk... Twoi znajomi moga ja pamietac, Gaju. Kilka lat temu glosna byla sprawa morderstwa mlodego malzenstwa tureckiego w Baku. To byli nasi znajomi z konkurencyjnej firmy. O tyle straszne, ze prawdopodobnie zrobil to ktos znajomy, nie bylo sladu wlamania, a domy w b. republikach ZSRR maja drzwi jak do kasy pancernej plus jeszcze specjalna sztabe posrodku i najczesciej kraty w oknach, wiec wlamac sie trudno. Poprzedniego dnia podobno mezczyzna odebral spora pensje. Trzymano ich kilka godzin, swiadczyly o tym niedopalki w popielniczce, az w koncu uduszono rajstopami. Dziewczyna byla w 6 mies. ciazy : ( Jej ojciec rozpaczal strasznie, pokazywano go wciaz w telewizji, byl poslem w Turcji. Jedyna corka, pierwszy wnuk... Razem z nimi zamordowano miejscowa kobiete, ktora przyszla tego dnia sprzatac. Pamietam, ze blady strach padl i na nas i baczniej zaczelismy sie przygladac otaczajacym nas wspolpracownikom... Tyle lat minelo, a ja to wciaz pamietam ze szczegolami:( Kiedy sama zaszlam w ciaze, bylismy z mezem w Gruzji i bardzo sie balam, czesto myslalam o tej historii z Baku. W koncu wrocilismy po 3 miesiacach do domu, do Turcji. I dobrze, bo za kilka miesiecy zaczely sie u nich zamieszki i obalono rzad Szewardnadze, a my mieszkalismy w samym centrum Tbilisi, niedaleko ichniego Parlamentu. Juz zreszta wtedy slychac bylo czasem strzaly w nocy. To bardzo niespokojny rejon geograficzny, choc malowniczy i pelen zabytkow, a ludzie bardzo serdeczni... Odpowiedz Link
gajasirocco Re: Azerbejdżan 22.11.05, 23:45 Próbuj wymazać wszystkie smutne wspomnienia z pamięci...Obyśmy zawsze mogli żyć w spokoju i pokoju! Odpowiedz Link
kiranna Re: Azerbejdżan 23.11.05, 13:51 Masz racje, Gaju! Jakos tak wczoraj wzielo mnie na wspominki ;) Teraz troche czuje sie nieswojo, ze te makabryczna historie opisalam tu na forum. Na pewno nie o takie informacje o Azerbejdzanie chodzilo zalozycielowi watku. Jesli chcesz to mozesz wykasowac moj poprzedni post. Poza tym jest chyba zbyt osobisty jak na internet ;) Pozdrawiam serdecznie, a przy okazji informuje, ze juz zjechalismy do kraju i niedlugo wpadniemy do Karavanseraju z wizyta :) o ile Ciebie gdzies znow nie poniesie w swiat szeroki... Odpowiedz Link
gajasirocco Re: Azerbejdżan 23.11.05, 13:57 Cieszę się na spotkanie z Tobą i maluszkiem. Narazie do 10.12. pracuję non- stop, bo mam wielu chętnych na świateczno-sylwestrowe wyjazdy! Czekam z niecierpliwością na odwiedziny w Karawanseraju! Odpowiedz Link
gajasirocco Azerbejdżan oraz inne muzułmańskie kraje w 9 WEAŚ 23.11.06, 13:01 Dzisiaj ukazał się 9 tom Wielkiego Encyklopedycznego Atlasu świata, który zawiera kraje muzułmańskie Azji Środkowo-Zachodniej: Azerbejdżan, Turkmenistan, Uzbekistan, Kirgistan, Tadzykistan, Pakistan, Afganistan, Turcja i Iran Info dla Grzegorza: odłożyłam dla Ciebie-zapraszam po odbiór (czekają też inne wydawnictwa-trochę się uzbierało!!!) Odpowiedz Link