Dodaj do ulubionych

Azerbejdżan

14.11.05, 13:31
Cześć, poszukuje osób, które były w tym kraju i mają wiedzę o nim. Dziekuję z
góry za wszystkie ifnormacje.
pozdr.
Obserwuj wątek
    • kiranna Re: Azerbejdżan 16.11.05, 18:41
      bardzo burzliwa, ale tez bardzo ciekawa dyskusja na temat m.in Azerbejdzanu
      jest tu:
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=623&w=8072862&a=9530072

duzo informacji praktycznych jest tutaj, ale nie najswiezsze:
      www.torre.pl/spistresci.htm
      Sama mialam okazje byc kilka lat temu w Baku przez 1 dzien, gdy nasz samolot
      lecacy z Kazachstanu do Turcji mial awaryjne ladowanie. Zebysmy sie nie
      nudzili, to zawiezli nas do jakiegos elitarnegoo kompleksu kulturalnego z
      restauracjami i bowlingiem na koszt przewoznika (Tureckie Linie). Po drodze
      widzialam kawaleczek miasta, wiec za malo by ci pomoc.
      W kazdym razie w porownaniu ze stolicami Turkmenii i Kazachstanu (jeszcze wtedy
      Alma Ata), w ktorych wowczas mieszkalam i mialam jakas tam skale odniesienia do
      innych miast w tym regionie, Baku wypadlo wg mnie blado, brudno i bardzo
      biednie. Domy w zdecydowanie gorszym stanie niz w TM i KZ. To moje pierwsze
      wrazenie i byc moze nie byla to nawet zadna z glownych ulic, choc bardzo
      szeroka aleja, i dlatego byla w takim stanie?
      • kiranna Re: Azerbejdżan 16.11.05, 18:51
        tu tez jest troche:
        forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=623&w=7464182&a=8234463
        bardzo ciekawy jest Marek, nerwus, ale wiedze ma nieprawdopodobna, co widac
        szczegolnie w tej burzliwej dyskusji, ktora polecalam wczesniej.
    • gajasirocco Re: Azerbejdżan 20.11.05, 22:33
      Daj znać, co Cię interesuje, bowiem w Karawanseraju prawie codziennie bywają
      Azerbejdzanie...
    • beduinka Re: Azerbejdżan 22.11.05, 18:39
      ze mna w grupie jest teraz chlopak z Azerbejdzanu... 17-latek, ktory od 8 lat
      mieszka w Syrii, wiec jedynie pierwsze lata dziecinstwa spedzil w ojczyznie
      • kiranna Re: Azerbejdżan 22.11.05, 23:26
        Mnie tez przypomnialo sie, ze kilka lat temu wynajmowalismy z mezem mieszkanie
        w Tukmenii od pary bardzo sympatycznych Azerow. Kobieta twierdzila, ze jest
        krewna prezydenta Alijewa, zas jej maz byl biznesmenem i robil interesy m.in. z
        Polska.
        Jezyk azerski jest bardzo podobny do tureckiego, wiec dogadywalismy sie z bez
        problemu, ewentualnie po rosyjsku. Niuanse jezykowe sa podobne jak w polskim i
        czeskim. Turcy maja ponoc dziwne miny jak na lotnisku w Baku oglaszaja, ze
        samolot spada zamiast laduje ;)

I jeszcze jedna historia mi sie przypomniala, makabryczna, ale to autentyk...
        Twoi znajomi moga ja pamietac, Gaju. Kilka lat temu glosna byla sprawa
        morderstwa mlodego malzenstwa tureckiego w Baku. To byli nasi znajomi z
        konkurencyjnej firmy. O tyle straszne, ze prawdopodobnie zrobil to ktos
        znajomy, nie bylo sladu wlamania, a domy w b. republikach ZSRR maja drzwi jak
        do kasy pancernej plus jeszcze specjalna sztabe posrodku i najczesciej kraty w
        oknach, wiec wlamac sie trudno. Poprzedniego dnia podobno mezczyzna odebral
        spora pensje. Trzymano ich kilka godzin, swiadczyly o tym niedopalki w
        popielniczce, az w koncu uduszono rajstopami. Dziewczyna byla w 6 mies. ciazy :
        ( Jej ojciec rozpaczal strasznie, pokazywano go wciaz w telewizji, byl poslem
        w Turcji. Jedyna corka, pierwszy wnuk... Razem z nimi zamordowano miejscowa
        kobiete, ktora przyszla tego dnia sprzatac. Pamietam, ze blady strach padl i na
        nas i baczniej zaczelismy sie przygladac otaczajacym nas wspolpracownikom...
        Tyle lat minelo, a ja to wciaz pamietam ze szczegolami:(
        Kiedy sama zaszlam w ciaze, bylismy z mezem w Gruzji i bardzo sie balam, czesto
        myslalam o tej historii z Baku. W koncu wrocilismy po 3 miesiacach do domu, do
        Turcji. I dobrze, bo za kilka miesiecy zaczely sie u nich zamieszki i obalono
        rzad Szewardnadze, a my mieszkalismy w samym centrum Tbilisi, niedaleko
        ichniego Parlamentu. Juz zreszta wtedy slychac bylo czasem strzaly w nocy. To
        bardzo niespokojny rejon geograficzny, choc malowniczy i pelen zabytkow, a
        ludzie bardzo serdeczni...
        • gajasirocco Re: Azerbejdżan 22.11.05, 23:45
          Próbuj wymazać wszystkie smutne wspomnienia z pamięci...Obyśmy zawsze mogli żyć
          w spokoju i pokoju!
          • kiranna Re: Azerbejdżan 23.11.05, 13:51
            Masz racje, Gaju! Jakos tak wczoraj wzielo mnie na wspominki ;) Teraz troche
            czuje sie nieswojo, ze te makabryczna historie opisalam tu na forum. Na pewno
            nie o takie informacje o Azerbejdzanie chodzilo zalozycielowi watku.
            Jesli chcesz to mozesz wykasowac moj poprzedni post. Poza tym jest chyba zbyt
            osobisty jak na internet ;)

Pozdrawiam serdecznie, a przy okazji informuje, ze juz zjechalismy do kraju i
            niedlugo wpadniemy do Karavanseraju z wizyta :) o ile Ciebie gdzies znow nie
            poniesie w swiat szeroki...
            • gajasirocco Re: Azerbejdżan 23.11.05, 13:57
              Cieszę się na spotkanie z Tobą i maluszkiem. Narazie do 10.12. pracuję non-
              stop, bo mam wielu chętnych na świateczno-sylwestrowe wyjazdy! Czekam z
              niecierpliwością na odwiedziny w Karawanseraju!
    • gajasirocco Azerbejdżan oraz inne muzułmańskie kraje w 9 WEAŚ 23.11.06, 13:01
      Dzisiaj ukazał się 9 tom Wielkiego Encyklopedycznego Atlasu świata, który
      zawiera kraje muzułmańskie Azji Środkowo-Zachodniej:
      Azerbejdżan, Turkmenistan, Uzbekistan, Kirgistan, Tadzykistan, Pakistan,
      Afganistan, Turcja i Iran

Info dla Grzegorza: odłożyłam dla Ciebie-zapraszam po odbiór (czekają też inne
      wydawnictwa-trochę się uzbierało!!!)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka