youmou 29.04.06, 12:30 Witajcie, Czy ktoś zna lotnisko w Damaszku? Gdybym przyleciała w nocy (ok. 3ej), co mogę zrobić? Chyba trzeba poczekać do rana, prawda? Czy to bezpieczne? Pozdrawiam, a. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
tetys Do Youmou: 29.04.06, 13:04 Własnie zajrzałem na Twoją stronę, ładne zdjęcia! A reportaż też mi bliski, bo moja mama pochodzi z tamtych okolic:) Odpowiedz Link
youmou Re: Do Youmou: 29.04.06, 17:07 Dzięki! Podrów mamę. To są piękne tereny i piękna kultura. Szkoda że na wymarciu. Własnie dorzuciłam wcześniejszy reportaż z Pomarańczowej Rewolucji. Cały czas teraz coś dorzucam :) Pozdrawiam, Alicja Odpowiedz Link
joanna_xx Re: Do Youmou: 29.04.06, 18:03 Mozesz wziac taxowke, tylo zorientuj si czy kierowca napewno zna Damaszek i adres pod ktory sie udajesz. pozdrawiam Odpowiedz Link
youmou Re: Do Youmou: 29.04.06, 18:12 Jeśli okaże się, że jest nas więcej, to ok. W przeciwnym razie to może być bardzo drogie rozwiązanie. Łatwo też dać się naciąć. A jakaś tańsza opcja? Odpowiedz Link
joanna_xx Re: Do Youmou: 29.04.06, 18:56 o ile pamietam, taxi z lotniska do Damaszku wynosi ok 1000 SP (1 zl = ok 14 SL) . Jesli nie cchesz by cie naciagneli, patrz poprostu na licznik- tyle ile wskazuje- tyle do zaplaty. Jak policzy wiecej to sie wyklucaj- ja tak zawsze robilam i zawsze dochodzilismy do jakiegos kompromisu. Taxowki w Syrii nie sa tak drogie jak u mnie w Szwecji czy nawet w Polsce(my np. wynajelismy taxi z kierowca praktycznie na kazde zawolanie na 3 dni (Damaszek- Homs- Hama- Aleppo- Damaszek za jakies 5000 czy 6000 SP- juz dokladnie nie pamietam). A jak przylecialam ostatnio na lotnisko (bylam sama z malym dzieckiem) to tez, moze nie byla noc, ale bylo ciemno. Ci , co mieli na mnie czekac pojechali do domu, bo moj samolot sie spoznil i stracili nadzieje. Potem wzielam taxi , ale w taxi zdzwonilam sie jakos z tymi, co mieli na mnie czekac i oni znow po mnie przyjechali, wiec taxi zatrzymalo sie w polowie drogi na poboczu w ciemnicy i tak czekalam na "swoj" samochod. Wazne natomiast jak juz powiedzialam, zeby taxowkarz znal miasto. Innych srodkow transportu z lotniska w srodku nocy nie probowalam. W razie czego mozesz przeczekac na lotnisku, jak sie boisz taxi. Tylko, ze to meczace. pozdrawiam Odpowiedz Link
youmou Re: Do Youmou: 29.04.06, 21:12 A próbował ktoś czekać na lotnisku w nocy? Na ile jest to ryzykowne w przypadku samotnej dziewczyny? Odpowiedz Link
joanna_xx Re: Do Youmou: 30.04.06, 10:56 Nie martw sie, to nie Irak. Poza tym tam zawsze kupa ludzi, nawet w nocy, bo tam tez sie odbywaja loty nocne (raz kiedys czekalam sama na samolot, ktory mialam ok 1-2 w nocy-nie znalam wtedy ani troche arabskiego i przezylam, innym razem lecielismy po 3 w nocy ,tylko, ze wtedy bylam z rodzina, stad wiem, ze tam nic Ci nie grozi, przynajmniej w 99%). Nie ma sie czego bac. Jak sama bedziesz sie normalnie zachowywac to mysle, ze nikt nawet nie zwroci na Ciebie uwagi. No, chyba, zeby Ci w czyms pomoc. Odpowiedz Link
beduinka Re: przylot w nocy na lotnisko w Damaszku 30.04.06, 19:10 z lotniska w nocy wez taksowke do miasta. Cena to ok. 300-600 SL zaleznie od twoich zdolnosci targowania sie w ciagu dnia jeszdza tez autobusy w cenie 50 SL Odpowiedz Link
youmou Re: przylot w nocy na lotnisko w Damaszku 01.05.06, 09:15 Dzieki :) Teraz wiem, jakie mam opcje. Odpowiedz Link
stella1112 Re: przylot w nocy na lotnisko w Damaszku 01.05.06, 11:31 a jak chcesz wieziec cos wiecej , to moj maz jest z Damaszku, chcociaz nie mieszka tam juz kilka lat,napisz na maila pozdrawiam Odpowiedz Link
elapietrusiak Re: przylot w nocy na lotnisko w Damaszku 06.05.06, 11:34 no cóz ja Ci mogę powiedziec..spędziłam na lotnisku w Damaszku... 5 godzin :P bo czekaliśmy na samolot Damaszek -Paryż ( a lecieliśmy z Aleppo)..co cóz..tak ułożony plan... :) hm... mozna spac..jest duzooo miejsca do spania :) mozna coś zjesc/wypić w restauracji "syriantel" :P moznaa... pochodzić po sklepach bezcłowych... :) no..tyle :) a jesli idzie o opuszczanie lotniska, podczas,gdy czekasz na nastepny samolot to chyba nieradze, bo z tego co wiem , z lotniska, do miasta jest kawałek drogi..wiec nie wiem czy sie opłaca :) pozdrwaiam i udanej podróży żczę! :) Odpowiedz Link