Dodaj do ulubionych

przylot w nocy na lotnisko w Damaszku

29.04.06, 12:30
Witajcie,
Czy ktoś zna lotnisko w Damaszku? Gdybym przyleciała w nocy (ok. 3ej), co
mogę zrobić? Chyba trzeba poczekać do rana, prawda? Czy to bezpieczne?
Pozdrawiam, a.
Obserwuj wątek
    • tetys Do Youmou: 29.04.06, 13:04
      Własnie zajrzałem na Twoją stronę, ładne zdjęcia!
      A reportaż też mi bliski, bo moja mama pochodzi z tamtych okolic:)
      • youmou Re: Do Youmou: 29.04.06, 17:07
        Dzięki!
        Podrów mamę. To są piękne tereny i piękna kultura. Szkoda że na wymarciu.
        Własnie dorzuciłam wcześniejszy reportaż z Pomarańczowej Rewolucji.
        Cały czas teraz coś dorzucam :)

Pozdrawiam,
        Alicja
        • joanna_xx Re: Do Youmou: 29.04.06, 18:03
          Mozesz wziac taxowke, tylo zorientuj si czy kierowca napewno zna Damaszek i
          adres pod ktory sie udajesz.
          pozdrawiam
          • youmou Re: Do Youmou: 29.04.06, 18:12
            Jeśli okaże się, że jest nas więcej, to ok. W przeciwnym razie to może być
            bardzo drogie rozwiązanie. Łatwo też dać się naciąć.
            A jakaś tańsza opcja?
            • joanna_xx Re: Do Youmou: 29.04.06, 18:56
              o ile pamietam, taxi z lotniska do Damaszku wynosi ok 1000 SP (1 zl = ok 14 SL)
              . Jesli nie cchesz by cie naciagneli, patrz poprostu na licznik- tyle ile
              wskazuje- tyle do zaplaty. Jak policzy wiecej to sie wyklucaj- ja tak zawsze
              robilam i zawsze dochodzilismy do jakiegos kompromisu. Taxowki w Syrii nie sa
              tak drogie jak u mnie w Szwecji czy nawet w Polsce(my np. wynajelismy taxi z
              kierowca praktycznie na kazde zawolanie na 3 dni (Damaszek- Homs- Hama- Aleppo-
              Damaszek za jakies 5000 czy 6000 SP- juz dokladnie nie pamietam). A jak
              przylecialam ostatnio na lotnisko (bylam sama z malym dzieckiem) to tez, moze
              nie byla noc, ale bylo ciemno. Ci , co mieli na mnie czekac pojechali do domu,
              bo moj samolot sie spoznil i stracili nadzieje. Potem wzielam taxi , ale w taxi
              zdzwonilam sie jakos z tymi, co mieli na mnie czekac i oni znow po mnie
              przyjechali, wiec taxi zatrzymalo sie w polowie drogi na poboczu w ciemnicy i
              tak czekalam na "swoj" samochod. Wazne natomiast jak juz powiedzialam, zeby
              taxowkarz znal miasto. Innych srodkow transportu z lotniska w srodku nocy nie
              probowalam. W razie czego mozesz przeczekac na lotnisku, jak sie boisz taxi.
              Tylko, ze to meczace.
              pozdrawiam
              • youmou Re: Do Youmou: 29.04.06, 21:12
                A próbował ktoś czekać na lotnisku w nocy?
                Na ile jest to ryzykowne w przypadku samotnej dziewczyny?
                • joanna_xx Re: Do Youmou: 30.04.06, 10:56
                  Nie martw sie, to nie Irak. Poza tym tam zawsze kupa ludzi, nawet w nocy, bo
                  tam tez sie odbywaja loty nocne (raz kiedys czekalam sama na samolot, ktory
                  mialam ok 1-2 w nocy-nie znalam wtedy ani troche arabskiego i przezylam, innym
                  razem lecielismy po 3 w nocy ,tylko, ze wtedy bylam z rodzina, stad wiem, ze
                  tam nic Ci nie grozi, przynajmniej w 99%). Nie ma sie czego bac. Jak sama
                  bedziesz sie normalnie zachowywac to mysle, ze nikt nawet nie zwroci na Ciebie
                  uwagi. No, chyba, zeby Ci w czyms pomoc.
                  • youmou Re: Do Youmou: 01.05.06, 09:13
                    No, teraz jestem uspokojona :)
    • beduinka Re: przylot w nocy na lotnisko w Damaszku 30.04.06, 19:10
      z lotniska w nocy wez taksowke do miasta. Cena to ok. 300-600 SL zaleznie od
      twoich zdolnosci targowania sie

w ciagu dnia jeszdza tez autobusy w cenie 50 SL
      • youmou Re: przylot w nocy na lotnisko w Damaszku 01.05.06, 09:15
        Dzieki :)
        Teraz wiem, jakie mam opcje.
        • stella1112 Re: przylot w nocy na lotnisko w Damaszku 01.05.06, 11:31
          a jak chcesz wieziec cos wiecej , to moj maz jest z Damaszku,
          chcociaz nie mieszka tam juz kilka lat,napisz na maila pozdrawiam
        • elapietrusiak Re: przylot w nocy na lotnisko w Damaszku 06.05.06, 11:34
          no cóz ja Ci mogę powiedziec..spędziłam na lotnisku w Damaszku... 5 godzin :P
          bo czekaliśmy na samolot Damaszek -Paryż ( a lecieliśmy z Aleppo)..co cóz..tak
          ułożony plan... :) hm...
          mozna spac..jest duzooo miejsca do spania :)
          mozna coś zjesc/wypić w restauracji "syriantel" :P
          moznaa... pochodzić po sklepach bezcłowych...
          :) no..tyle :)
          a jesli idzie o opuszczanie lotniska, podczas,gdy czekasz na nastepny samolot
          to chyba nieradze, bo z tego co wiem , z lotniska, do miasta jest kawałek
          drogi..wiec nie wiem czy sie opłaca :)

pozdrwaiam i udanej podróży żczę! :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka