Dodaj do ulubionych

Palestyńczycy w Jordanii

29.04.07, 01:31
Beduinko,

Czy możesz bliżej wyjaśnić problem uchodźców palestyńskich w Jordanii? W wywiadzie w RMF-FM powiedziałaś wyraźnie, że Palestyńczycy stanowią PONAD POŁOWĘ ludności Jordanii. Według oficjalnych źródeł (spis 2005), ludność Haszimickiego Królestwa Jordanii liczy trochę ponad 6 milionów mieszkańców (dokładnie 6.053.200). W obozach UNRWA, według spisu z lipca 2006 przebywa ponad 1.800.000 Palestyńczyków i blisko 1.000.000 Irakijczyków. Ponadto, w Jordanii na statucie IDP (Internally Displaced Persons) pozostaje grupa licząca ponad 160.000 Palestyńczyków, którzy znaleźli się na terytorium Jordanii po wojnie arabsko-izreaelskiej 1967 roku. I w zasadzie wyłącznie tą grupę Palestyńczyków możemy uważać za obywateli jordańskich. Statut IDP odnosi się do tych uchodźców, którzy opuścili swoje domostwa i utracili dobytek tak samo jak uchodźcy podlegający pod sprawy Wysokiego Komisarza ds. Uchodźców ONZ (UNHCR), ale pozostają w obozach na terenach kraju dotychczasowego zamieszkania.

Tak więc, Twoja wypowiedź w tym aspekcie jest konfuzyjna i nie oddaje w pełni obecnych i rzeczywistych proporcji mieszkańców Jordanii w podziale na mniejszości narodowościowe. Jeżeli jeszcze do tego uwzględnić tragiczne wydarzenia z września 1970 i wojnę domową trwającą do lipca 1971, w której król Hussain urządził krwawą łaźnię Palestyńczykom (mimo udzielonego zbrojnego wsparcia przez Syrię dla Ludowego Frontu Wyzwolenia Palestyny – m.in. zagony syryjskich czołgów pod północne przedmieścia Ammanu) oraz doprowadził do wydalenia z kraju prawie wszystkich fedainów wraz z rodzinami (traktat kairski), to tym bardziej trudno uwierzyć, że Palestyńczycy obecnie - po 37-u latach od tamtych wydarzeń – nie tylko odbudowali, ale tak znacznie powiększyli swoją „jordańską” populację.
Serdeczne pozdrowienia.

ps. Audycji wysłuchalem z uwagą i zgadzam sie ze znakomitą wiekszością przedstawionych przez Ciebie opinii. Ponadto, masz bardzo miły i cieply
"głos radiowy". Bardzo przyjemnie sie Ciebie słucha. Pozdrowienia
W-wa 29-04-2007
Obserwuj wątek
    • beduinka Re: Palestyńczycy w Jordanii 29.04.07, 12:31
      survey06 napisał:

> Beduinko,
      >
      > Czy możesz bliżej wyjaśnić problem uchodźców palestyńskich w Jordanii?

hej! w związku z długim weekendem i chęcią wykorzystania dobrej pogody (która
      niedlugo ma się pogorszyć) mam malutko czasu. Podam cię więc linki do kilku
      artykułów potwierdzających moje słowa, że ponad połowa mieszkańców Jordanii to
      Palestyńczycy:

"However, except for Jordan — more than half of whose population is of
      Palestinian origin — the Arab countries' policies on the admission and
      integration of ..."
      www.prb.org/Articles/2001/FinalPeaceintheMiddleEastHingesonRefugeePopulation.aspx

"Today, Palestinians in Jordan, most of whom were granted. citizenship in the
      early 1950s, represent over half of the Jordanian population."
      www.forcedmigration.org/guides/fmo025/fmo025.pdf
      (w tej publikacji znajdziesz także podział Palestyńczyków zamieszkujących
      Jordanię na odpowiednie kategorie)

"Following the wars against Israel and the occupation of the West Bank in 1967
      many Palestinians fled to Jordan, and they - or their descendants - now account
      for around two-thirds of the Jordanian population."
      www.oxfordbusinessgroup.com/country.asp?country=19
      "Palestinians now make up more than half of the Jordanian population."
      www.refugeesinternational.org/content/country/detail/2941
      "In Jordan, Palestinians, who now form over 50 per cent of the population"
      www.minorityrights.org/Profiles/profile.asp?ID=6
      "Palestinians make up over 35% of Jordan’s population according to official
      figures, but refugee agencies estimate that over half of all Jordanians are of
      Palestinian origin."
      www.islamic-relief.com/projects/jordan/
      "Half of Jordan's 5.2 million population is of Palestinian origin, mostly
      refugees from Israel's creation on parts of British Mandate Palestine in 1948"
      www.daratalfunun.org/main/activit/curentl/stopthewall/stopthewall2.html
      "Over half Jordan's population is of Palestinian origin."
      www.internationalspecialreports.com/middleeast/99/jordan/education/index.html

"Remarkably over half the population of the country are Palestinians"
      kcindymedia.org/newswire/display/2353/

> W wywiad
      > zie w RMF-FM

w TOK FM ;-)

> ps. Audycji wysłuchalem z uwagą i zgadzam sie ze znakomitą wiekszością
      przedsta
      > wionych przez Ciebie opinii.

cieszę się, że natrafiłeś na moją audycję :))) dodam ponadto, że jechałam tam
      by opowiadać o podróżach po krajach arabskich, lecz gdy ludzie przygotowujący
      audycję dowiedzieli się, czym się zajmuję - natychmiast pociągnęliśmy temat w
      inną stronę

> Ponadto, masz bardzo miły i cieply
      > "głos radiowy". Bardzo przyjemnie sie Ciebie słucha. Pozdrowienia

a to mnie zdziwiłeś... nie wymawiam "rrrrrr" i to mnie zawsze onieśmiela do
      wypowiadania się przed wielką publiką (a i tak cały czas to robię)... dodatkowo
      sama siebie nigdy nie słyszałam - ale brat mi nagrał audycję i zamierzam jej
      wysłuchać :)))
      pzdrw i lecę łapać słońce :))

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka