oskar17 30.06.05, 13:45 www.borgis.pl/czytelnia/nm_tb/01.php?sfgdata=4 pozdrawiam cierpiacych Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
venus22 Re: polecam artykul 01.07.05, 21:00 dzieki za artykul, podaje jeszcze raz link moze lepiej wejdzie: www.borgis.pl/czytelnia/nm_tb/01.php?sfgdata=4 Artykul z roku 2002 jak widze, nie uwzgledniono najnowszych doniesien z r 2004 na temat badan o wylewach u migrenikow. Leczenie migreny transformowanej. Co za bzdure napisali - ze okres abstynencji jest zwykle krotki i pacjent dobrze go znosi. Prawda jest taka ze jak ktos ma bole z odbicia i musi przerwac branie leku ktory go powoduje to sie zwija z bolu przez okolo dwa tygodnie zanim- i jesli- nastapi poprawa. heh! Venus Odpowiedz Link Zgłoś
oskar17 Re: polecam artykul 02.07.05, 22:36 no może troszkę stary ten artykuł, ale wydaje mi się, że ładnie systematyzuje podstawowe wiadomości a jak zauważyłam wchodzą często na to forum osoby, które nie mają jescze duzego doświadczenia ze swoja choroba albo nie są pewne co im jest. Co do tych statystyk na temat wylewów to chyba było pierwsze doniesienie tego typu i należałoby poczekać na potwierdzenie innych ośrodków badawczych. A propos niepotwierdzonych badan były kiedys cytowane w prasie wyniki badań stosowania melatoniny jako środka zapobiegawczego (badania wskazywały na skuteczność tego środka). Poniewaz melatonina jest bez recepty i podobno całkowicie bezpieczna (bierze się ją na sen) spróbowałam na sobie- nie działa. No to tyle miałam do napisania. Pa Odpowiedz Link Zgłoś
venus22 Re: polecam artykul 02.07.05, 23:08 Oh przepraszam nie chcialam zabrzmiec az tak krytycznie, oczywiscie ze jako orientacyjny artykul jest bardzo dobry i jeszcze raz dziekuje za podanie go. Rozzloscilo mnie stwierdzenie o "bezproblemowym" okresie abstynencji bo sama mam za soba takie i wiem jaki to koszmar, i nie tylko ja przez to przechodzilam ale i wiele innych migrenikow wiec naprawde moge cos na ten temat powiedziec. Niemniej jednak artykul bardzo dobrze, jak napisalas, systematyzuje podstawowe wiadomosci. Co do doniesien o wylewach to tak, badania zaczely sie stosunkowo niedawno wiec tylko nadmienilam ze artykul nie zawiera najnowszych doniesien. Ale studiow na ten temat bylo wiecej niz jedno, przy uzyciu MRI i innych badan ktore ponad wszelka watpliwosc stwierdzaja obecnosc mikro-wylewow u migrenikow. natomiast melatonina, no tak, podobnie jak zlocien maruna i koenzym Q10 to jak ze wszystkim jednym pomaga drugim nie. W badaniach zreszta podawali ze melatonina ma zwiazek z jakas faza snu i juz nie pamietam o co chodzilo ale to wlasnie mialo znaczenie w migrenie. Sama melatoniny nie probowalam ale stosuje COQ10 i co prawda jesli chodzi o bole glowy to zmian nie ma ale faktycznie mam deczko wiecej energii.. Venus Odpowiedz Link Zgłoś