jaga_22 26.05.12, 14:36 Syn wrócił i przywiózł trochę zdjęć i parę fotek z Watykanu,jeszcze ciepłe Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
lusia_janusia Re: Z Rzymu 26.05.12, 14:56 Dziekuje JAGO duzo i ladne, ale film kreci sie w kolko, A propo Watykanu;.. osobisty butler papieza Benedykta jest zamieszany w ujawnieniu tajnych dokuntow, korupcja, sprawy bankowe. Papiez jest niepocieszony i zszokowany, ze pod jego wlasnym nosem taki skandal..... -Lusia- Odpowiedz Link
kendo Re: Z Rzymu 26.05.12, 15:46 slicznosci Syn ogladal pomyslec,ze kiedys takie budowle i pomniki stawiali za ludzka krawica...ielez ludzi wtedy glodem przymeralo i zylo w miser warunkach?. Odpowiedz Link
greis52 Re: Z Rzymu 27.05.12, 08:12 oj tylko pozazdrościć zamknąć oczy i powspominać... Odpowiedz Link
jaga_22 Re: Z Rzymu 27.05.12, 09:26 Syn tak się rozochocił,że w lipcu jadą do Norwegii jak się uda. Przynajmniej sobie zdjęcia pooglądam. Odpowiedz Link
kendo Re: Z Rzymu 27.05.12, 10:05 a to dobrze Jagys jak beda w fiordach bedziesz miala czym oczka cieszyc, jednym slowem cudnosci-jak domeczki na skalach wybudowane, jak w bajce u "baba jagi" Odpowiedz Link
grzech_o_1 Re: Z Rzymu 24.04.13, 21:47 Kendi. W historii ludzkości aż praktycznie do połowy XVIII wieku nie liczyło się życie prostego człowieka. Poddanego. Było nic nie warte. Nic. Szeregowy człowiek był dosłownie niczym. Odpowiedz Link
greis52 wieści z Rzymu 23.04.13, 07:56 Papież Franciszek obchodzi swoje imieniny wiadomosci.wp.pl/kat,8771,title,Papiez-Franciszek-obchodzi-swoje-imieniny,wid,15517321,wiadomosc.html?ticaid=11075f Odpowiedz Link
kendo Re: wieści z Rzymu 23.04.13, 08:56 no ale torta imieninowego chyba bedzie chcial sie podzielic z wiernymi.... ciekawe jak dlugo inni jego "wspolpracownicy" "Domu Bozego" beda znosci Jego "oszczedne zycie" reszta jak widac nie zwyczajna do tak drastycznych zmian. zdrowia i dlugiego zycia zyczymy dla Papierza. Odpowiedz Link
slo-onko Re: wieści z Rzymu 23.04.13, 10:14 Jaguś, czy synowi udalo sie byc na placu i widziec Papieża? Odpowiedz Link
jaga_22 Re: wieści z Rzymu 23.04.13, 21:33 Wiesz Sloo,że nie pamiętam,wiem tylko,że długie kolejki były do grobu naszego papieża. Odpowiedz Link
tetika Re: wieści z Rzymu 24.04.13, 08:08 dziela rak ludzkich sa piekne i interesujace, ale mi i tak ciagle stoi przed oczami park z figurkami skrzatow i wrozek i sarenek, ktory kiedys zamiescilyscie tu na forum. Taki ktory sie czesciowo spalil. Lubie zwiedzac i podziwiac a Rzym jest pelen urokliwych zakatkow swiadczacych o przeszlosci.Chetnie bym to zobaczyla na wlasne oczy. Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: wieści z Rzymu 24.04.13, 09:27 W Polsce jest wiele zakatkow pieknych, o ktorych nawet nie wiemy ze istnieja. Architektura tez ma swoja historie w miastach w ktorych mieszkamy i na co dzien mijamy , nie zastanawiajac sie nad jej pochodzeniem i budowa historyczna. Odpowiedz Link
slo-onko Re: wieści z Rzymu 24.04.13, 12:12 Masz Lusiu racje, w POlsce tez sa piekne zakatki i meijsca,ktore mozna podziwiac,a gorskie widoki....nie ma nic piekniejszego. obce kraje sa ciekawe,nowe ,atrakcyjne, z historia, w niektorych mozna poleniuchowac i plawic sie w luksusie, prazyc sie w slonku i wypoczywac. mam nadzieje,.ze w czerwcu uda mi sie zobaczyc w oknie FRanciszka, pod awrunkiem,ze wyjazd dojdzie do skutku mimo kupionych biletow... jak zwykle ze schodami. dlaczego nie moze byc to wszytsko latwiejsze... ? Odpowiedz Link
pia.ed Re: wieści z Rzymu 25.04.13, 12:10 tetika napisała: > Lubie zwiedzac i podziwiac a Rzym jest pelen urokliwych zakatkow swiadczacych o > przeszlosci.Chetnie bym to zobaczyla na wlasne oczy. Parafie w Polsce często urządzają autokarowe wycieczki do Rzymu ... Znam kilka osób ktore chwalily te wyjazdy, i to ze dużo nie kosztowały. Najdroższy jest zawsze hotel, a te wycieczki spały w domu noclegowym prowadzonym przez zakonnice. Odpowiedz Link
grzech_o_1 Re: wieści z Rzymu 24.04.13, 21:53 To chyba tzreba mieć szczęście. Bo audiencje powszechne są chyba tylko w środy o 10,30 i wtedy na wejście na Plac trzeba mieć wejściówkę. Bezpłatną, ale trzeba mieć. Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: Z Rzymu 24.04.13, 22:26 Ja tez nie bylam, nie lubie duzych skupisk ludzkich, ale nigdny nie mowie nigdy, moze kiedys i tam sie pojawie. Slo co do czerwca to zycze powodzenia w spelnieniu planow, ja tez mam zaplanowany wyjaz do kraju na czerwiec. Odpowiedz Link
kendo Re: Z Rzymu 25.04.13, 09:54 wiem, ze przy kosciele byly organizowane wycieczki do Rzymu za zycia "naszego Papierza" Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: Paryz 25.04.13, 10:43 Jak bylysmy z Kendo w Paryzu na nasza piecdziesiatke, to do Katedry NordDam bylo mase ludzi, czekali w kolejce, zeby wejsc do srodka, to bylo pod koniec kwietnia, Paryz byl juz zielony i kwitly tulipany w Muzeum i posiadlosci malarza Menet, a na ulicach sprzedawali juz bukieciki konwali. Niezapomniana wycieczke mialysmy. Odpowiedz Link
kendo Re: Paryz 25.04.13, 10:46 bylo duzo cieplej wtedy tam, a tu akutrat taka sama wiosna jak wtedy przed laty....opozniona wegetacja. wrocilysmy w maju do szazyzny i nie roskwitnietych drzew. Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: teraz 25.04.13, 11:44 I nie ma co sie spodziewac, lepiej chyba nie bedzie w tym roku, chociaz gdyby deszcz tak porzadnie popadal to by w oczach wszystko sie zazielenilo. Pamietam lata ze na nasze swieto szlam w sandalkach i bluzce z krotkim rekawem na przyjecie. Odpowiedz Link
kendo Re: teraz 26.04.13, 09:37 dokladnie Lusia, tez przypomnialam sobie te cieple dni na koniec kwietnia ,zwlaszcza ten szczegolny...w zakieciku szlysmy na 2uczte" Odpowiedz Link
slo-onko Re: Z Rzymu 18.06.13, 14:44 kobitki podajcie jakis link to strony za posrednictwem ktorej mozna umiescic fotki na forym. na żabiasta tzreba sie logowac,a imagehaven nie dziala. Odpowiedz Link
slo-onko Re: Z Rzymu 19.06.13, 13:02 oh jedno sie wkleilo, myslalm,ze poleci hurtem. bede wklejac pojedynczo,a to,ktore juz jest to widok w drodze powrotnej lotem do domu nad Polska Odpowiedz Link
slo-onko Re: Z Rzymu 19.06.13, 13:11 Most Anioła pałac Anioła Ołtarz ojczyzny Coloseum Mandarynki i owoce za oknem naszego pokoju Odpowiedz Link
slo-onko Re: Z Rzymu 19.06.13, 13:21 Fontanna Di Trevi Plac ludności Sanktuarium w Orvieto widok z góry w Orvieto cdn Odpowiedz Link
greis52 Re: Z Rzymu 19.06.13, 16:28 udało Ci się hurtem dzięki z fotkami wróciły wspomnienia i magia Rzymu często zastanawiam się co znaczy: ,,Wszystkie drogi prowadzą do Rzymu'' Odpowiedz Link
slo-onko Re: Z Rzymu 19.06.13, 20:53 "Jako powiedzenie, to znaczy, że na różny sposób możemy dojść, podążyć do jednego celu. Natomiast w sensie historycznym, powiedzenie to nawiązuje do doskonałej sieci dróg, jaką zbudowali Rzymianie w swoim Imperium"-takie cos znalazlam. czesto uzywam swojego : wszytskie drogi prowadza do domu. Odpowiedz Link
slo-onko Werona, Watykan, Orvieto, Soave.... 20.06.13, 07:59 zauwazylam,ze sanktuarium ukazalo sie w kawalku, sprobuje zmniejszyc zdjecia,bo jej fasada jest najpiekniejsza czescia z calosci. jeszcze raz Sanktuarium. na czesci fasady ulozone sa sceny z kolorowych kamyczkow (nie z terakoty), luki zdobione niczym koronka,. dla mnie to mistrzostwo w wykonaniu tej budowli. jeszcze raz widokz gory w panoramie widok z zamku Castelvecchio w Weronie zabytjkowy budynek z oryginalnymi freskami jedna z uliczek w Weronie przyozdobiona zielenia widok na jezioro Garda w miejscowosci Garda widok na fose okalajaca zamek. w fosie plywaly ryby o wielkosci 1,5 metra, plywaly żółwiki, a na brzegu gęsi i łabędzie wysiadywały na jajach zamek w Soave jedna z wielu winnic widok na Bazylikę św.Piotra przy grobie Papieża cmentarz, zupelnie inny w stylu niz nasze. w scianach z wnekami chowane za zaspawane trumny lub urny z prochami. brama wjzadowa na targ w Weronie. widok z samolotu na osniezone Alpy Odpowiedz Link
jaga_22 Re: Werona, Watykan, Orvieto, Soave.... 20.06.13, 13:05 Najlepiej jak zdjęcie jest w formacie 640/480 lepiej widać detale Dzięki Sloo za zdjęcia.Pięknie spędziłaś,nie marnowałaś czasu. Odpowiedz Link
slo-onko Re: Z Rzymu 20.06.13, 14:48 Jaguś, to dla mnie nowy program. nie wiedzialam,ktore beda lepiej wygladac, wiec wklejalam na hybil trafil. teraz juz wiem,dzieki za podpowiedz. czasu faktycznie nie zmarnowalam ani godziny, a wszytsko bylo takie interesujace. mielismy serdecznego pana,ktory nas tak wozil po okolicznych miejscach. Odpowiedz Link
jaga_22 Re: Z Rzymu 20.06.13, 17:41 A teraz we Włoszech jest piekielnie gorąco,chociaż i nam nic nie brakuje. Odpowiedz Link
kendo Re: Z Rzymu 20.06.13, 17:45 *Sloo, no cos pieknego, masz wspaniale teraz wspomnienia z Wloch, uwielbiam takie klimaty.... tez marzy mi sie taki urlop.... Odpowiedz Link
matfiz2011 Re: Z Rzymu 20.06.13, 19:01 Kendo nawet nie myslalam,ze beda tak bardzo atrakcyjne. ja juz "po" wczasach w tym roku,planowalam jakis wypad nad morze,ale obejdzie sie wypadem weekendowym na 1-2 doby. maluch idzie do zloba, corka do pracy, wiec tzreba bedzie tez podyzurowac. ale cos za cos,teraz u dziecka jest taki piekny okres kiedy zaczyna mowic, zabawnie powtarzac, a potem za .......lat juz nie bedzie chcialo z babcia bujac sie na hustawce. Odpowiedz Link
kendo Re: Z Rzymu 21.06.13, 14:47 *SLoo pojezdzisz jeszcze po atrakcjach, jak wnusia dorosnie, a teraz to tylko miec pod reka jakis nagrywacz i wylapywac slowa wnusi na pamiatke, jak uczy sie mowic... milego dnia Sloo dla Wsz Wyszystkich Odpowiedz Link
greis52 Watykan otwiera katakumby z II w. n.e. 21.11.13, 09:10 Po latach rekonstrukcji Watykan otworzył dla publiczności tzw. Katakumby Priscilli, używane przez wczesnych chrześcijan od końca II do IV w. n.e. Ten kompleks grobowy to labirynt wielokilometrowych podziemnych korytarzy pod Rzymem. Po latach renowacji zwiedzający będą mogli zobaczyć m.in. odrestaurowane freski. Na jednym z nich znajduje się najstarsze znane wyobrażenie Madonny z Dzieciątkiem. W Katakumbach Priscilli znajdują się też freski, uważane przez zwolenników kapłaństwa kobiet za wyobrażenie właśnie kobiet-kapłanów. wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/5,114944,14981279,Watykan_otwiera_katakumby_z_II_w__n_e__Kobiety_kaplanki.html#BoxSlotIIMT Odpowiedz Link
greis52 Re: Z Rzymu 24.04.14, 18:53 Papież Franciszek do żony rozwodnika: możesz przyjąć komunię Cały tekst: wyborcza.pl/1,75477,15849337,Papiez_Franciszek_do_zony_rozwodnika__mozesz_przyjac.html#CukGW#ixzz2zp7SUU5h a to się nasi księża zdziwią na taka mądrość papieża Odpowiedz Link
jaga_22 Re: Z Rzymu 24.04.14, 20:13 Papież Franciszek ciągle zadziwia.Jest mądrym papieżem. Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: Z Rzymu 24.04.14, 21:27 Jak byl nasz Wojtyla papiezem, tez chyba byly rozne wzmianki o jego niecodziennym stylu bycia. Odpowiedz Link
greis52 Re: Z Rzymu 20.01.15, 09:35 ten Franciszek zaczyna mi się bardzo podobać - Niektórzy sądzą, że – wybaczcie mi moje słowa - po to, by być dobrymi katolikami, powinniśmy być jak króliki. Chrześcijanin nie musi masowo robić dzieci - stwierdził papież Franciszek. swiat.newsweek.pl/papiez-franciszek-chrzescijanin-nie-musi-masowo-robic-dzieci,artykuly,355482,1.html#utm_source=rasp&utm_medium=click&utm_campaign=otwarcieSG Odpowiedz Link
kendo Re: Z Rzymu 20.01.15, 09:43 ..cyt..Franciszek wyraził przekonanie, że w rodzicielstwie najważniejsza jest odpowiedzialność.. i slusznie robi, ze sle takie przekazy Odpowiedz Link
slo-onko Re: Z Rzymu 20.01.15, 11:44 wspanialy człowiek, wspanialy Papież, wielki szacunek za madre decyzje i reformy!!! Odpowiedz Link
kendo Re: Z Rzymu 20.01.15, 12:42 zaczal uzywac "jezyka ludzi" moze to dotrze do wszystkich Odpowiedz Link
maria88 Re: Z Rzymu 20.01.15, 13:10 Tez Go lubię. Bardzo mądry człowiek, znający widać życie. Odpowiedz Link
kendo Re: Z Rzymu 20.01.15, 13:45 porownac do poprzednika, to "niebo a ziemia..." ten ma wszystko co trzeba, Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: Z Rzymu 29.01.15, 10:29 Bedac u mamy pokazywali w TV zycie terazniejszego papieza, jego dziecinstwo, jak chodzil do szkoly i pozniej mlodziencze lata, opowiadala jego siostra o nim, znajomi z sasiedztwa i sklepow, Pokazali tez krotki filmik jak choddzil na kursy tanga, i dobrze mu taniec wychodzil, jest zakochany w tym tancu; mowil, ze tango go wyzwala. Jak byly jego urodziny to na placu Sw,Piotra pielgrzymi tanczyli jego tango, Odpowiedz Link
kendo Re: Z Rzymu 29.01.15, 10:34 podoba mie sie Jego osobowasc i podejscie do wiernych widac ludzie go lubia za jego skromnosc/naturalnosc Odpowiedz Link