aniouek1 list 228 17.01.06, 19:44 Witaj Mala Miło Cię widzieć w Szuflandii. Pytasz czy tacy są Polacy jak ktosik w kilku słowach usiłował NAS scharakteryzować... Hmmm...pewnikiem jesteśmy różnie rozmaici także samo jak nie-Polacy, a przy wszelkich uogólnieniach należy zakładać szeroki margines błędu... zwłaszcza przy takich baaardzo szeroki i ze wszystkich 4ch stron, a to oznacza, że z przytoczonego niewieleczko może się ostać faktem. Pytasz: > Czy tacy nie sa Polacy?? > "Moglismy, czego nie wolno, - nie tylko my i ...co właściwie oznacza przeszły czas? Dla niektórych może on już przeszły, ale dla innych terażniejszością jest a jeszcze innych co nieco czeka przed- > Co wolno- nie chcemy móc. - nie tylko my i... niekoniecznie musi negatywnie oznaczać, bo nie wszystko co wolno należy. Mamy np. wolną wolę (i to nie tylko my Polacy, ale nie-Polacy także) a to oznacza, że możemy wybierać, zarówno dobro jak i zło... dla niektórych tego wyboru nie ma, bo wcześniej już wybrali że chcą jedynie DOBRĄ DROGĄ iść, co wcale nie musi oznaczać, że wygodną, prostą, łatwą (raczej - wręcz przeciwnie). > Wolimy niewole niz wolnosc, - a to zależy co przez pojęcia "niewoli" i "wolności" rozumie autor...inaczej: chodzi o to co "poeta miał na myśli"; Dla niektórych znaki drogowe i cały kodeks drogowy także jest zniewalaniem wolnej woli do łamania przepisów drogowych Dla mnie "wolność" to możliwość wyborów właśnie, choć mam świadomość, że dokonując własnych, oddaję się w niewolę określonych kodeksów, które uznaję za słuszne. Nie sądzę przy tym bym była jakimś szczególnym pod tym względem wyjątkiem. > W której nie ma o co lbem tluc." - chyba...zbytnie uproszczenie... bywa, że właśnie w imię wolności ktoś czyjąś głową w mur łomocze Pozdrawiam serduszkowo P.S. No i czemu Ci ...tak jakos dzis smutno..czegoś zal..? Czemu i czego? Jesteś wolnym człowiekiem...wybierasz, realizujesz, albo rezygnujesz... Twoja wola, więc...czemu i czego żałujesz? Odpowiedz Link
kendo Re: list 229 21.01.06, 11:01 malenka ciepelko niby jest znosne jak na zimowa pore, ale te masy sniegu to juz zaduzo jak na moje sily przymusowe chyba bedzie siedzenie w domciu przez zwaly sniegowe,a tego nie lubie.... trzymaj sie cieplunio. Odpowiedz Link
aniouek1 list 230 30.01.06, 23:08 Mala...gołębie...mogą do nieba się wzbić...gołębie mogą.. Odpowiedz Link
aniouek1 list 231 01.02.06, 23:13 Dziękuję Mala...za każdą myśl serdeczną wdzięcznie dziękuję. Pozdrawiam cieplutko i życzę łaskawości chwilek wszystkich Odpowiedz Link
aniouek1 list 232 03.02.06, 20:18 jak najwięcej dobra Mala...niech Cię dobro sobą otula cieplutko cudny Duszku... troskliwie, tkliwie niech Cię soba otula cieplutko Odpowiedz Link
aniouek1 list 233 16.02.06, 18:57 Mala...jeśli to miłe wspomnienia to...nie odpędzaj ale...przywołaj może? Telefon to pożyteczne urządzenie Odpowiedz Link
aniouek1 list 234 17.02.06, 22:50 Mala...jeśli WIESZ, że "za dużo" to...już bardzo dużo, bo wiesz równocześnie, kiedy będzie lepiej... Pozdrawiam serduszkowo i życzę by...wszystko z umiarem P.S. kto wierzy ten wątpi, a w kim nie ma wiary to i wątpliwości szukać nadaremno. Odpowiedz Link
aniouek1 list 235 18.02.06, 07:58 Ile jest w drabinie szczebli, Ile złodziej nakradł mebli, Ilu ludzi w Ameryce, Tyle szczęścia Tobie życzę! O! i JUŻ! Miłego dnia Odpowiedz Link
aniouek1 list 326 21.02.06, 07:58 ...wiem Mala...wiem Ile razem dróg przebytych? Ile razem dróg przebytych? Ile ścieżek przedeptanych? Ile deszczów, ile śniegów wiszących nad latarniami? Ile listów, ile rozstań, ciężkich godzin w miastach wielu? I znów upór, żeby powstać i znów iść, i dojść do celu. Ile w trudzie nieustannym wspólnych zmartwień, wspólnych dążeń? Ile chlebów rozkrajanych? Pocałunków? Schodów? Książek? Ile lat nad strof stworzeniem? Ile krzyku w poematy? Ile chwil przy Beethovenie? Przy Corellim? Przy Scarlattim? Twe oczy jak piękne świece, a w sercu źródło promienia. Więc ja chciałbym twoje serce ocalić od zapomnienia. /-/Konstanty Ildefons Gałczyński Teraz śpij sobie jak najlepiej, a kiedy oczka otworzysz, niech Ci słońce na niebie podpowie, że ktoś myśli, pamięta o Tobie i życzy Ci samego dobra i piękna. Odpowiedz Link
aniouek1 list 237 27.02.06, 18:59 Nie lubię poniedziałku Polaka portret własny Paulina Przekupień Któż z nas lubi poniedziałek? Początek tygodnia, praca, szkoła, nikomu nic się nie chce i zawsze zdarzy się coś nieoczekiwanego, albo jakaś niekoniecznie przyjemna niespodzianka. Jeżeli ktoś dawno nie oglądał dobrej polskiej komedii, chciałby powspominać lata siedemdziesiąte, i tak jak trzy czwarte świata nie cierpi tegoż właśnie dnia, powinien koniecznie obejrzeć film "Nie lubię poniedziałku". Ta wyreżyserowana przez Tadeusza Chmielewskiego komedia z 1971 roku pokazuje, co może przydarzyć się kilku przeciętnym Polakom podczas jednego dnia. A wierzcie mi - może przydarzyć się bardzo dużo". To tylko fragment jednej z recenzji, ale...po co ja Ci to tu cytuję? Myśli mi się, że Ty doskonale znasz tą komedię Pozdrawiam serduszkowo i...udanego poniedziałku w którym uśmiechu będziesz miała nie mniej niż oglądając film...stary, polski, dobry film Odpowiedz Link
aniouek1 list 238 27.02.06, 21:18 Mala!!!!!!!!!!!!!! ale plama W saloniku Markowym p. Baczyński od kilku dni na Ciebie i Kendo czeka ze swoją bezsennością. forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=11087&w=5469738&a=37400710 Wstyd jak beret...tyle dni! Odpowiedz Link
aniouek1 list 239 01.03.06, 20:38 Mala...mowisz, że "co kraj to obyczaj" a mnie się zdaje, że kraj z obyczajem, jak i obyczaj z krajem....gdziekolwiek człowiek jest ma z soba w sercu swoim o ile tylko mieć je chce. Mnie sie też tak myśli, że ...gdziekolwiek jest człowiek, gdziekolwiek żyje, to jeśli bardzo chce, to potrafi ochronić swoje przekonania i obyczaje i pielęgnować je potrafi jeśli jemu samemu na tym prawdziwie zależy. Tak mi się myśli, ale... rozumiem, że różnych "ale" może pojawić się mnóstwo. Pozdrawiam serduszkowo Odpowiedz Link
aniouek1 list 240 06.03.06, 07:45 Mala...zbyt mało...jednak co by było gdyby nic nie zostało bo...nie miało by co pozostać nie istniejąc nawet mgnieniem? Cieszyć się trzeba wspomnieniem bo...i jego przecież być nie musiało... Dobrze, że jest pamiętanie...znaczy że...mamy co pamiętać, a przecież...nie musiało tak być... Pozdrawiam serduszkowo Odpowiedz Link
aniouek1 list 241 06.03.06, 21:38 Dziękuję Mala... może troszku lżej, ale...to nie znaczy, że mniej mrocznie tylko tyle, że...chyba przywykam, a to...niestety nie znaczy, że lepiej bo przywyknienie to godzenie się z mrokiem, a ja...powinnam mieć w sobie siłę by nie tylko z nim walczyć, ale by tą walkę wygrać. Zmęczona jestem. Bardzo zmęczona. Odpowiedz Link
aniouek1 list 242 07.03.06, 08:48 Mala... To człowiek człowiekowi najbardziej potrzebny jest do szczęścia. [ P. Holbach ] Odpowiedz Link
fi_glik 243 08.03.06, 11:34 Bądź zawsze szczęśliwa, złym losom nieznana, uprzejma, czuła, tkliwa, przez wszystkich kochana Odpowiedz Link
aniouek1 list 244 08.03.06, 22:17 Mala...pilnuj kominka by ogień nie wygasł i niech Ci samo dobre będzie Odpowiedz Link
aniouek1 list 247 12.03.06, 21:35 Mala! Co ja słyszę? Jeszcze troszku i będziesz fruwała między ziemią, a niebem ponad wielką wodą. Nie zapomnij tylko...zabrać ciepłych ciuszków bo tu w tym co tam biegusiasz to...zamieniłabyś sie z wiosennej w Mala lodową Pozdrawiam serduszkowo Odpowiedz Link
aniouek1 list 248 12.03.06, 23:11 Mala...gorączkę zostaw gdzie jesteś i gdzie Tobie szkodzić nie będzie kiedy tu już będziesz, a cieplutkich ciuszków zabierz akurat tyle co niezbędne i nie martw się - jak Ci zbraknie to przyjdziesz do mnie, a ja Ciebie opatule tak, by Ci jak najlepiej było Uściski i buziaczki Mala i miej się jak najlepiej we wszystkim i ze wszystkim Odpowiedz Link
aniouek1 list 249 13.03.06, 21:28 Mala nie śpij!!! Psiunie Ci ukradną, albo i same polecą w sina dal, a Ciebie zostawią śpiąca królewno Malenka i co będzie? ...strach się bać <dygotki> Odpowiedz Link
kendo Re: list 249 14.03.06, 20:22 malenka, Ty sie nic nieboj,wystartujesz i wyladujesz szczesliwie.... zabiez cieply sweterek bo zima ma wroci tu do nas,to pewnikiem pewnie i do kraju tez... szczesliwej podrozy omijaj ksiegarnie duzym lukiem)))))))))))))))))PA;..buziaczi na szczesliwa droge. Odpowiedz Link
aniouek1 list 251 14.03.06, 22:20 Mala...nie bojaj się. Wszystko BĘDZIE DOBRZE. Serduszkowo życzę Ci samych najcudniejszych wrażeń z których będziesz mogła zrobić najpiękniejszy sznur korali w którym każdy koralik będzie bezcenny. Kolekcjonuj tylko takie korale P.S. ...nie napisowałaś jak długo tęsknić przyjdzie Szuflandii za Twoimi myślami literkami haftowanymi w piękno i dobro strojne słowa. Odpowiedz Link
aniouek1 list 252 17.03.06, 07:42 Witaj w DOMU Mala Kochana jesteś. Bardzo kochana. Dużo dobra Ci życzę i samych serduszkowych spotkań. Pobędziesz TU trochę? Pozdrawiam Cię, pogody ducha w serduszku i słoneczka nad głową Ci życzę. P.S. Nie wiem czy słyszałaś o książce Naomi Klein - No Logo. Nie jest to książka do poduszki, ale...moim zdaniem warta uwagi i stąd ją polecam jak już zamierzasz księgarnię odwiedzić. Ja to muszę bardzo z tym jednym miejscem uważować W wątku w którym zostawiłaś ślad, że w DOMU jesteś też jest kilka słow dla Ciebie. Odpowiedz Link
aniouek1 list 253 17.03.06, 12:34 olala! ale mi podpowiedziałaś! Chachacha....bardzo śmieszne "Dwa rynki"...są chyba niemal w każdym mieście bo i w najgorszym razie "główny" w centrum i w Polsce zwane najczęściej handlowe rynki "maślane", a niezależnie od nich jeszcze targowe "końskie". Fos też nie brak w miastach. No i...tym sposobem jestem teraz z Twoim podpowiadaniem mądra tak jako i w przódy. Nie wiem I nie wiem też...do której księgarni poszłaś? Odpowiedz Link
aniouek1 list 254 17.03.06, 21:32 Acha! Dziekuje. Już wiem! Podobuje mi się Twoje miasto. 380 km i...możemy wypić kawę w moim Odpowiedz Link
kendo Re: ...:-)) 20.03.06, 17:16 ja juz nic nie mowie malenka, ale najwazniejsze by te kregi szybko z wody zniknely slady na pisaku wiatr zatrze i znowu nic po nas . no chyba,ze wspomnienie mile...to co innego milego dnia zycze. Odpowiedz Link