leyaxxi 21.03.10, 10:29 Czy półsekstyl tranzytującego Chirona do natalnej Wenus czy Słońca może mieć znaczenie? Niedługo chyba dołączy Neptun. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
foudre Re: półsekstyl Chirona 21.03.10, 20:29 Piotr Piotrowski w "Przesłaniu Chirona" pisze, że nawet małe aspekty Chirona są bardzo ważne w radiksie. Nie jestem pewna, czy dotyczy to także tranzytów. Właśnie sprawdziłam - poznałam swoją pierwszą, wielką miłość, gdy Chiron był w półsekstylu do Wenus (urodzeniowo Chiron w trygonie do Wenus). Z tym że Chiron był zarazem w koniunkcji z punktem werteks, a zaraz potem zrobił koniunkcję do Słońca. Do tego Uran (urodzeniowo w VII domu) był w kwadraturze z Chironem i Saturnem, Węzeł Północny w koniunkcji z VII-domowym Uranem i w opozycji do Chirona, a Saturn tworzył kwadraturę do Marsa. Na to znaczące dla mnie wydarzenie zebrało się więc kilka tranzytów, choć pewnie półsekstyl Chirona do Wenus też miał swój udział. Jeśli Wenus albo Chiron są znaczące w twoim radiksie, jeśli tworzą między sobą aspekt, to być może tranzytowy półsekstyl przyniesie jakieś wydarzenia. Wg mnie jednak, muszą dołączyć się inne wpływy. Odpowiedz Link
leyaxxi Re: półsekstyl Chirona 21.03.10, 21:07 Właśnie się dopatrzyłam, że ten Chiron tworzy też trygon z Księżycem i przy okazji odkryłam, że miejsce przez które tenże Chiron przychodzi rozbija trochę kwinkunks pomiędzy Słońcem i Księżycem. To może ten punkt być w takim układzie kwinkunsowym świateł nawet ważniejszy niż midpunkt pomiędzy Słońcem i Księzycem? Tak się zastanawiam... Co myślicie? Nigdy bym nie zwróciła na to uwagi! I jeszcze jest tu luźny półsekstyl Chirona z Marsem. Narazie wiele napięć ale tranzyt z Wenus i Księżycem jest teraz aplikacyjny. Odpowiedz Link
kadet744 Re: półsekstyl Chirona 23.03.10, 18:54 leyaxxi napisała: > Właśnie się dopatrzyłam, że ten Chiron tworzy też trygon z > Księżycem i przy okazji odkryłam, że miejsce przez które tenże > Chiron przychodzi rozbija trochę kwinkunks pomiędzy Słońcem i > Księżycem. To może ten punkt być w takim układzie kwinkunsowym > świateł nawet ważniejszy niż midpunkt pomiędzy Słońcem i Księzycem? > Tak się zastanawiam... Co myślicie? Nigdy bym nie zwróciła na to > uwagi! > I jeszcze jest tu luźny półsekstyl Chirona z Marsem. Narazie wiele > napięć ale tranzyt z Wenus i Księżycem jest teraz aplikacyjny. ------------ Jak rozumieć....rozbija trochę kwinkunks...? ...jest tu lużny półsekstyl...znaczy gdzie ? Mimo wielkiego szacunku dla Piotra Piotrowskiego, w niektórych PRAWDACH o planetoidach pozwalam sobie na polemikę. Nie można wrzucać schematycznie wszystko do jednego worka. Każdy z nas ten sam aspekt odbierze inaczej. Tu nie ma reguł. Zalezne jest od radixu. Poczekaj na Neptuna, który niebawem pojawi się w aspekcie do Chirona i Wenus. Byc może wtedy nadejdzie ZAUROCZENIE, FASCYNACJA, UCZUCIE KOCHANIA. Sam półsekstyl niewiele zdziała. Życzę powodzenia. Wyciągam wszystkie Twoje pytania. Wybacz, wracam powoli do gry. Cieplutko pozdrawiam. Odpowiedz Link
kadet744 Re: półsekstyl Chirona 26.03.10, 23:00 Bądż łaskawa zerknąć na ten temat. Wykonaj jakiś ruch, odpowiedz na pytania. Jest to ciekawy wątek, brak jednak szczegółów. Odpowiedz Link
leyaxxi Re: półsekstyl Chirona 31.03.10, 10:28 kadet744 napisał: > Bądż łaskawa zerknąć na ten temat. Wykonaj jakiś ruch, odpowiedz na pytania. > Jest to ciekawy wątek, brak jednak szczegółów. Wracam do tego tematu, bo umknął w mnogości zagadnień i radości "z powrotu". Napisałam jak to widzę. Jak Ty to widzisz? To nie jest podejscie książkowe, bo nie mam zbyt dużo wiedzy na ten teamt. Ale to rozbicie kwinkunksa mnie zaintrygowało. Może to nawet własnie uraniczne olśnienie Odpowiedz Link
leyaxxi Re: półsekstyl Chirona 27.03.10, 09:54 kadet744 napisał: > ------------ > Jak rozumieć....rozbija trochę kwinkunks...? Bo Słońce z Księżycem w radixie tworzy ścisły kwinkunks, co oczywiście powoduje, że jak pojawia się jakiś dobroczynny tranzyt do Słońca, Księżyc cierpi i na odwrót. Gdy jednak jakaś tranzytująca planeta ustawia się w tym półsekstylu do Słońca, o którym piszę (w zasadzie pozytywne ustawienie, Słońce chyba tu nie cierpi), to jednocześnie tworzy trygon z Księżycem (Księżyc jest też ukontentowany, bezpieczny). Pewnie Ameryki nie odkryłam, ale... ja wcześniej nie zwracałam uwagi na ten punkt ( a w zasadzie są takie dwa punkty - drugi gdy tworzy się trygon do Słońca i półsekstyl do Księżyca), w których w radixie nic nie ma. A tranzyty ważnych planet przez te punkty mogą rozwiązywać problem kwinkunksa. Chyba te punkty mogą być też istotne w synastrii. I rzeczywiście to dołączenie Neptuna może być tu ważne, tym bardziej, że to władca dsc. Oczywiście to tylko takie teoretyczno-analityczne myślenie. Nie wiem. > ...jest tu lużny półsekstyl...znaczy gdzie ? Między tranzytującym Chironem i Marsem. Odpowiedz Link