Dodaj do ulubionych

pytanie do UKE

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.12.11, 10:03
Witam!
Mam problem z TP SA. W dniu 30.09.2011r. przesłałem listem poleconym wypowiedzenie umowy oświadczenie usługi telekomunikacyjnej Pakiet DoMowy 60 z zachowaniem wszelkich terminów. zgodnie z regulaminem umowa winna zostać rozwiązana z dniem dzisiejszym tj 01.12.2011r., jednakże w rozmowie z konsultantem w dniu dzisiejszym dowiedziałem się, że moje wypowiedzenie nie zostało zarejestrowane, ponieważ podobno nie wpłynęło. Mam dowód nadania pisma i jego kopię. Od kiedy mam liczyć termin rozwiązania umowy. Wiem, że od momentu wpływu dokumentu do TP SA, ale jak udowodnić, że ten dokument wpłynął do nich. Nadmienię jeszcze, że tego samego dnia drugim listem poleconym wysłałem rezygnację z pakietu L Telewizji z Neostradą i ta zmiana została zarejestrowana.
Obserwuj wątek
    • Gość: MiChCiO Re: pytanie do UKE IP: *.96.234.9.tvksmp.pl 06.12.11, 22:53
      Musisz złożyć reklamację na poczcie żeby mieć potwierdzenie, że pismo zostało dostarczone do TP. Po otrzymaniu odp. wysyłasz kopie do tepsy jako załącznik do reklamacji.
    • Gość: tr Re: pytanie do UKE IP: *.nplay.net.pl 07.12.11, 00:14
      Na samym początku idź do salonu tp i złóż jeszcze raz rezygnację - żeby jak najszybciej rozwiązać umowę.

Po drugie złóż reklamację.
      • Gość: MiChCiO Re: pytanie do UKE IP: *.96.234.9.tvksmp.pl 07.12.11, 14:54
        Na rezygnację to ma czas do końca grudnia bo i tak okres wypowiedzenia to 30 dni ze skutkiem na koniec miesiąca. Kluczowym w tej sprawie jest potwierdzenie z poczty, że pismo zostało dostarczone bez tego składanie reklamacji jest bez sensu.
    • Gość: paweł Re: pytanie do UKE IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.12.11, 18:23
      Na przyszłość lepiej dopłacić i wysłać list polecony ze zwrotnym potwierdzeniem odbioru, wtedy bez żmudnej procedury reklamacyjnej na poczcie, będziemy w posiadaniu dokumentu określającego datę wpływu korespondencji wraz z podpisem i pieczęcią osoby / komórki organizacyjnej, która odebrała list.
    • ekspert.uke Re: pytanie do UKE 23.12.11, 13:30
      w odpowiedzi na post uprzejmie wyjaśniam.
      Przesyłka polecona to przesyłka listowa rejestrowana przyjęta za potwierdzeniem nadania i doręczana adresatowi za pokwitowaniem odbioru. Zakładajac że Pana przesyłka z wypowiedzeniem umowy została doręczona do TP S.A., na podstawie złożonej reklamacji do Poczty Polskiej, otrzyma Pan w odpowiedzi informacje: kiedy została doręczona i przez kogo odebrana. Kolejno po otrzymaniu potwierdzenia z Poczty Polskiej, złoży Pan reklamację do TP S.A. dot. doręczenia Pana oświadczenia o wypowiedzeniu umowy.
      W dalszej części wyjaśniam, iż okres wypowiedzenia liczony jest od daty doręczenia oświadczania o wypowiedzeniu do TP S.A. Art. 61 § 1 Kodeksu Cywilnego określa, iż oświadczenie woli, które ma być złożone innej osobie, jest złożone z chwilą, gdy doszło do niej w taki sposób, że mogła zapoznać się z jego treścią (...).

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka