Gość: Lukasz
IP: *.icpnet.pl
26.08.12, 12:59
Witam,
na przestrzeni ostatnich miesięcy bardzo pogorszył się zasięg 3G w ścisłym centrum Poznania (Stary Rynek), problem jest na tyle istotny, że nie można "normalnie" prowadzić rozmów. Podczas rozmów połączenia są nagminnie przerywane. Problemy są również z transmisją danych. Wiele osób które próbują się do mnie dodzwonić zgłasza, że byłem poza zasięgiem, a telefon fizycznie ciągle był włączony). Nadmienię, że prawie nigdy nie dostaję informacji sms'em, o próbie połączenia. Zgłaszałem tą sprawę już dwukrotnie do T-Mobile i w odpowiedzi otrzymałem.
"... Ze swojej strony poddałam dodatkowej weryfikacji okres zgłoszony w korespondencji z dnia 31.07.2012. Uprzejmie informuję, iż we wskazanym przez Państwa okresie świadczyliśmy usługi GSM prawidłowo i nie odnotowaliśmy żadnych nieprawidłowości w realizowanych w ramach usługi GSM połączeń.
Chciałabym dodatkowo przekazać, że problemy z połączeniami, o których Państwo wspominają
w przesłanej korespondencji mogą być spowodowane ustawieniami aparatu telefonicznego poprzez wybór opcji GSM i 3G (UMTS). Tym samym, w celu ewentualnego uniknięcia podobnej sytuacji w przyszłości, proponuję zmianę trybu sieci na tylko GSM.
Mam pełną świadomość, że opisane przez Państwa problemy mogą stanowić znaczne utrudnienie w korzystaniu z naszych usług. Zaznaczam jednak, że zgodnie z potwierdzeniem pracowników Działu Technicznego, nie są one wynikiem nieprawidłowości leżących po naszej stronie i powinny ustąpić po zmianie ustawień w aparacie. W tym miejscu chciałabym przekazać, że biorąc pod uwagę aktualne informacje z Działu Technicznego powinni mieć Państwo możliwość swobodnego korzystanie z technologii GSM. ..."
"... Po wnikliwym zapoznaniu się z Państwa pismem i zgromadzoną dotychczas dokumentacją, uprzejmie wyjaśniam, iż w skierowanej do Państwa decyzji Sekcji Reklamacji numer 230-R-302/07/2012 z dnia 09.08.2012 zawarte zostało stanowisko Polskiej Telefonii Cyfrowej S.A.
Wspomniana powyżej decyzja zawiera szczegółowe i wyczerpujące wyjaśnienie Państwa wątpliwości dotyczących problemów z połączeniami. Przypomnę, iż weryfikacja konta Państwa numeru nie wykazała żadnych nieprawidłowości w realizowanych w ramach usługi GSM połączeń. Tym samym odnosząc się do zawartych w piśmie uwag wyjaśniam, że usługa zapewnienia łączności w ramach sieci GSM i w zakresie istniejących możliwości technicznych została wykonana. ..."
Czy operator odpowiada tylko za świadczenie usług w technologi GSM? Odnoszę wrażenie, że usługi 3G to mit i tani chwyt marketingowy. Jestem w stanie zrozumieć brak zasięgu UMTS w miejscowościach słabo zurbanizowanych, ale problem jest w ścisłym centrum dużej aglomeracji miejskiej (Poznań, Stary Rynek). Problemem nie jest też źle działający telefon, ponieważ podobna sytuacja dotyczy kilku nr telefonów na kilku różnych aparatach telefonicznych.
Dodam, że sytuacja w Komornikach pod Poznaniem również jest trudna jeżeli chodzi o jakość zasięgu, ale można prowadzić w miarę bezproblemowo rozmowy.
Jeżeli chodzi o zasięg Orange w centrum Poznania to jest bez zarzutu.
Proszę o odpowiedź co można zrobić w takiej sytuacji?