Dodaj do ulubionych

Skarga modziezy z Liceum

18.12.09, 17:27
wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosci/1,80273,7379442,Maturzysci_z_XIV_LO_pozwa_europosla_Ryszarda_Legutke.html

Autorzy petycji - Zuzanna Niemier, Tomasz Chabinka i Arkadiusz
Szadurski, poczuli się urażeni jego słowami. Z prośbą o pomoc
zwrócili się do Helsińskiej Fundacji Praw Człowieka. W czwartek
wieczorem rada Programu Spraw Precedensowych HFPC jednogłośnie
zadecydowała o udzieleniu im wsparcia.

No i na caly swiat rozniesie sie informacja,
ze w Polsce nie szanuja czlowieka.
Obserwuj wątek
    • skiela1 Re: Skarga modziezy z Liceum 18.12.09, 19:38
      No nie przsadzaj z tym calym swiatem.
      • ewa9717 Re: Skarga modziezy z Liceum 23.01.14, 15:53
        Ale to nie jakiś stary artykuł? Przecież jest wyrok, legutko ma przeprosić. I dobrze.
        • skiela1 Re: Skarga modziezy z Liceum 23.01.14, 15:55
          Artykul stary, ale wyrok dopiero teraz.
    • jan-w Re: Skarga modziezy z Liceum 18.12.09, 19:51
      Też ich popieram. Legutko wykazał typowo pisowską arogancję, brak szacunku dla
      innych ludzi i zwyczajne prostactwo. Dobrze chociaż że młodzież potrafi okazać
      poziom jakiego nie potrafią sięgnąć tacy jak on.
    • frida2 Re: Skarga modziezy z Liceum 18.12.09, 20:11
      krzyże bardzo przeszkadzają widzę, bardzo.
      • purchawkapuknieta Re: Skarga modziezy z Liceum 18.12.09, 21:09
        i zdejmować je bedą prężne kadry młodych, wykształconych (ukształconych)
        użytecznych idiotów.
      • jedzoslaw Re: Skarga modziezy z Liceum 18.12.09, 21:31
        "Komentując inicjatywę trójki maturzystów Legutko, b. minister edukacji w rządzie PiS, określił ich mianem "rozwydrzonych i rozpuszczonych przez rodziców smarkaczy", a ich akcję "szczeniacką zadymą"."

Tu nie idzie o krzyż lub jego brak tylko o podejście Pana Posła. Kiedy zastąpił Giertycha pod koniec rządów PiS-u odetchnąłem z ulgą, bowiem skończyła się wreszcie ta operetkowa koalicja i jej śmiesznoty. Jednak jakiś czas potem miałem okazję zaznajomić się z niektórymi tekstami p.Legutki. Przypadkowo wpadł mi w ręce zbiór jego felietonów, jakie niegdyś pisywał do prasy. Pochodzą one z lat 1995-1999 (lub podobnie). Pisał na różne tematy: polityczne, społeczne, kulturalne. Niestety, włos zjeżył mi się na głowie przy niektórych opisywanych kwestiach, m.in. w kwestii podejścia do młodzieży. Wziąłem to mocno do siebie, bowiem w czasach, kiedy te felietony Legutko pisał ja sam byłem licealistą (jestem z rocznika 1980), a mówiąc o młodzieży mówił o moim pokoleniu. Jego zdaniem współczesna młodzież to własnie banda aroganckich smarkaczy bez zasad. Jeden z tekstów poświęcił on w całości któremuś przedwojennemu licum prowadzonemu przez zakonników, oczywiście z klasami "różnopłciowymi", który był matecznikiem polskiej inteligencji. Zachwalał oczywiście umundurowanie w tej szkole i zakończył zaskakującą puentą- nie powtórzę dokładnie, ale brzmiało mniej więcej tak: jeśli zestawić ówczesnego licealistę z tamtej szkoły z obecnym licealistą koedukacyjnym to tamten będzie przykładem wspaniałego patrioty, młodego inteligenta i erudyty, zaś ten obecny licealista będzie tylko cwanym arogantem. To tyle na temat podejścia tego pana do młodzieży. Jakby nie było, ci "smarkacze" są już prawie dorośli i mają prawo do własnych poglądów. Kwitowanie tego per "smarkacze nie mają prawa podskakiwać" świadczy tylko o tym, że facet nie nadaje się do tego, by decydować o sprawach wychowania- już abstrahując od sprawy krzyży.
        • jhbsk Re: Skarga modziezy z Liceum 24.01.14, 10:38
          A wg mnie nie ma co abstrahować. Ci którzy tak gardłują o konieczności powieszenia krzyża na ścianie w budynkach użyteczności publicznej (w szkołach wyznaniowych proszę bardzo) z reguły zachowują się tak chamsko i prostacko jak pan profesor.
          Wieszanie krzyży gdzie popadnie wygląda jak znakowanie terenu.
          • rene8 Re: Skarga modziezy z Liceum 24.01.14, 12:22
            jhbsk napisała:

> A wg mnie nie ma co abstrahować. Ci którzy tak gardłują o konieczności powiesze
            > nia krzyża na ścianie w budynkach użyteczności publicznej (w szkołach w
            > yznaniowych proszę bardzo) z reguły zachowują się tak chamsko i prostacko jak p
            > an profesor.
            > Wieszanie krzyży gdzie popadnie wygląda jak znakowanie terenu.

Dokładnie!!!
            Jestem katoliczką.Moje dzieci znają inne uznanie wiary i wiedzą,ze to "duch" jest między nami. W każdej wierze. W mojej rodzinie jest opcja Jehowa. Pamiętam jak na chrzty przyjeżdżali smile I mam Mariawitów. Mam też ateistów, agnostyków.
            I co?
            To są fantastyczni ludzie!
            To jak jest zjazd rodzinny to to co?
            Cieszymy się!
            Jest baranina,wieprzowina, różności kulturowe,każdy coś przynosi. I wszystkie nasze dzieci ,a bywa ,ze jest nas 70 osób na corocznym zjeździe rodzinnym, nasze dzieci ,my .
            Krzyż w domu dzidków nikomu nie przeszkadza,
            Liczy się więzi. Żaden Bóg tego nie zniszczy/

Pan profesor popełnił błąd, powinien przeprosić publicznie. Każdy ma prawo do swojego światopoglądu.
            • rene8 Re: Skarga modziezy z Liceum 24.01.14, 12:25
              Babcia była żydówką! To dopiero mezalians!
              I każdy wybrał to co czuje. I wszyscy dają radę!
              Leputko nie dał rady sad
              • rene8 Re: Skarga modziezy z Liceum 24.01.14, 12:30
                A i oprócz tego,że wisi krzyż, obrazki święte, to nikt uboju rytualnego nie robi. Zabija się barana, świniaka i się piecze w znajomej piekarni w piecu, a na ognisku ,nad rożnem (wujek jest zawodowym kucharzem) "pikli się ").

p.s. przepraszam za prywatę,ale to spontanicznie bo mi się w głowie nie mieszcza takie sprawy
            • loczek62 Re: Skarga modziezy z Liceum 24.01.14, 12:41
              rene8 napisała:

> Krzyż w domu dzidków nikomu nie przeszkadza,

Bo właśnie wisi w miejscu gdzie powinien, a nie w urzędzie, szkole itp...
    • skiela1 Re: Skarga modziezy z Liceum 23.01.14, 01:23
      wyborcza.pl/1,75248,15316374.html
    • marcin_rz Re: Skarga modziezy z Liceum 24.01.14, 14:06
      A ile to radochy w redakcji Gazety, że jest o czym pisać!
      • matt.j Re: Skarga modziezy z Liceum 25.01.14, 14:58
        marcin_rz napisał:
        > A ile to radochy w redakcji Gazety, że jest o czym pisać!

A ja myślę, że wszyscy powinniśmy się cieszyć z tego wyroku.
        Dobrze, że sądy pokazały, że nie można nikogo tak z góry traktować i mieszać z błotem tylko dlatego, że jest młodszy.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka