pia.ed 19.03.10, 23:25 Dalam sie namowic na dwie zarowki, bo akurat byla cena ekstra, i okazalo sie, ze ta ktora miala miec moc 45 W swiecila jak 25 W Nigdy w zyciu takiego swinstwa wiecej nie kupie ... Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
zteofilowa Re: Ekologiczne żarówki to zwykły szajs? 19.03.10, 23:28 jeśli to są te z IKEA to powiem Ci, że w moim przedpokoju jest zimno- jasno niczym w prosektorium Odpowiedz Link
skiela1 Re: Ekologiczne żarówki to zwykły szajs? 19.03.10, 23:39 > jeśli to są te z IKEA to powiem Ci, że w moim przedpokoju jest zimno- > jasno niczym w prosektorium Bo takie kupiles. Sa rozne rodzaje,nie wiem jak sa w Polsce oznaczone. Ja kupuje 'warm'. Odpowiedz Link
tjbazuka Re: Ekologiczne żarówki to zwykły szajs? 20.03.10, 00:07 ja mam ekoligiczna żarowke w lampie wlasnie z Ikeji. Swieci od juz okolo trzech lat. Bez kitu. Odpowiedz Link
skiela1 Re: Ekologiczne żarówki to zwykły szajs? 20.03.10, 00:10 Moje tez Ikeowskie. Zarowki i swieczki to im sie udaly. Odpowiedz Link
tjbazuka Re: Ekologiczne żarówki to zwykły szajs? 20.03.10, 00:28 dzial elektryczny zawsze przyciaga moja uwage. Fajne maja lampy i inne bajery. Odpowiedz Link
skiela1 Re: Ekologiczne żarówki to zwykły szajs? 20.03.10, 00:35 ZArelko tez maja niezle. Odpowiedz Link
zteofilowa Re: Ekologiczne żarówki to zwykły szajs? 20.03.10, 00:37 zmykam spać bo mi zaczyna w brzuchu burczeć jak wszedleś na taki temat Odpowiedz Link
skiela1 Re: Ekologiczne żarówki to zwykły szajs? 20.03.10, 00:42 Ja chyba w niedziele wybiore sie do Ikea,ale jeszcze nie wiem po co... dobranoc. Odpowiedz Link
tjbazuka Re: Ekologiczne żarówki to zwykły szajs? 20.03.10, 01:16 na sniadanie! Za 3.99 $ mozna sie Ikeji naszamac. Bekon, jajecznica i tosty. Odpowiedz Link
skiela1 Re: Ekologiczne żarówki to zwykły szajs? 20.03.10, 01:24 Ostatnio (jak lozko kupowalysmy)jadlam pyszna grzybowa z czosnkowa bulka,a corka kluski z ciekawym sosem Odpowiedz Link
zteofilowa Re: Ekologiczne żarówki to zwykły szajs? 20.03.10, 00:09 moja żarówkowa edukacja zakończyła się na "z małym gwintem", "z dużym gwintem" Odpowiedz Link
skiela1 Re: Ekologiczne żarówki to zwykły szajs? 20.03.10, 00:36 na to trzeba zwracac uwage, bo od gapowego nogi bola. Odpowiedz Link
mi.ka.n Re: Ekologiczne żarówki to zwykły szajs? 21.03.10, 13:38 Mnie ekologiczna orginalna philipsa świeciła 15 lat.Teraz te podróbki szybciej sie psuja niz zwykłe. Odpowiedz Link
pia.ed Re: Ekologiczne żarówki to zwykły szajs? 21.03.10, 14:01 Moje kupilam nie w IKEA, ale w duzym drogim supermarkecie. Nie byly z renomowanej firmy, ale i tak 6 razy drozsze niz zwykle, nawet przy cenie promocyjnej! Wiem, ze sa jeszcze drozsze, i te najpewniej dzialaja jak trzeba. Nie wdajac sie w przeliczanie: zwykla nieoszczedna zarowka kosztuja 5 kr, a oszczedna dobrej firmy 80 kr. Czy rzeczywiscie to sie oplaci? Odpowiedz Link
skiela1 Re: Ekologiczne żarówki to zwykły szajs? 21.03.10, 16:00 "Nie wdajac sie w przeliczanie: zwykla nieoszczedna zarowka kosztuja 5 kr, a oszczedna dobrej firmy 80 kr. Czy rzeczywiscie to sie oplaci? " Nie mam tego problemu, bo u nas w sklepach sa juz tylko oszczedne. Innych nie kupie, bo nie ma. Odpowiedz Link
sibeliuss Re: Ekologiczne żarówki to zwykły szajs? 21.03.10, 21:28 Mam tylko oszczędne, rachunek potwierdza ich sens. Kupuję tylko z ciepłym (żółtym) widmem. Odpowiedz Link
pia.ed Re: Ekologiczne żarówki to zwykły szajs? 21.03.10, 22:09 Dopiero na tym forum dowiedzialam sie, ze istnieja cieple i zimne widma. W Szwecji dyskutuje sie jedynie oszczednosc tych zarowek, ale z najblizszego otoczenia wiem, ze te energiooszczedne nie sa zbyt popularne ... W moim niewielkim mieszkaniu mam 12 roznych zrodel swiatla i uzywam ich punktowo bo dbam o oczy. Rachunki za prad mam niskie, i nie potrzebuje zarowek ktore beda swiecily 15 lat sibeliuss napisał: Kupuję tylko z ciepłym > (żółtym) widmem. Odpowiedz Link
jan-w Re: Ekologiczne? 21.03.10, 21:51 Polecam lekturę na temat "ekologiczności tych świetlówek: CytatUnieszkodliwianie lamp fluorescencyjnych Zużyte lampy fluorescencyjne jako odpad niebezpieczny podlegają specjalnym zasadom gromadzenia. Muszą być umieszczane w oryginalnym opakowaniu tekturowym w pojemniku tworzywowym lub metalowym, w celu zabezpieczenia przed stłuczeniem szkła i gromadzone w wyznaczonym miejscu. Obok pojemnika powinien znajdować się materiał – siarka, który pozwoli na zneutralizowanie rtęci w przypadku stłuczenia odpadu. Świetlówki zgodnie z załącznikiem nr 1 ustawy o zużytym sprzęcie elektrycznym i elektronicznym zaliczane są do 5 grupy (tab. 3). Po zgromadzeniu większej ilości lub podczas zakupu nowych świetlówek odpad jest przekazywany zbierającemu zużyty sprzęt. Następnie jest odbierany przez firmę, która posiada decyzję na unieszkodliwianie tego rodzaju odpadu. Najczęściej prowadzą one działalność obejmującą transport i unieszkodliwianie lamp fluorescencyjnych i innych odpadów zawierających rtęć. Sposób unieszkodliwiania polega na rozdrobnieniu lamp, a następnie na wydzieleniu rtęci w procesie wielokrotnego płukania wodą i filtracji powstałej zawiesiny. www.komunalny.pl/index.php?name=archive&op=show&id=8469 Wg norm obowiązujących w Wielkiej Brytanii w razie stłuczenia należy opuścić pomieszczenie, zamknąć i wezwać odpowiednie służby. Odpowiedz Link