Dodaj do ulubionych

Cała prawda o parówkach

22.09.10, 15:36
Wyklęta przez mamy, uwielbiana przez dzieci. Królowa przydrożnych barów i samoobsługowych restauracyjek. Lubicie parówki? No to uważajcie, bo po tym materiale możecie przestać.
vod.onet.pl/wiem-co-jem,wiem-co-jem,6095,0,6153,odcinek.html
Obserwuj wątek
    • moonflour Re: Cała prawda o parówkach 22.09.10, 15:47
      tak, o parówach naczytałam się już kiedyś.
      mimo to nie mogę się oprzeć hot-dogom ze Statoila big_grin
      rzadko to robię, ale zdarza się.

w innej wersji nie przepadam i bardzo rzadko kupuję.
      • sibeliuss Re: Cała prawda o parówkach 22.09.10, 15:48
        A ja lubię i jem. Wychodzę z założenia, że gorsze świństwa ludzie na świecie jadają smile
        • raczyrumak dlaczego świństwa? 22.09.10, 16:58
          w parówkach jest ten sam DNA co i w polędwicy wink
    • skiela1 Re: Cała prawda o parówkach 22.09.10, 19:08
      Lubie,ale tylko zimne prosto z lodowki.
    • marcin_rz całej prawdy o parówkach nikt nie zna!! 22.09.10, 21:35
      jednak ja lubię, a mam zaprzyjaźnioną masarnię, gdzie wiem, że parówki są z dobrej jakości mięsa, co się da wyczuć w smaku
      • sibeliuss Re: całej prawdy o parówkach nikt nie zna!! 22.09.10, 22:17
        A mówią, że parówki im z gorszej padliny tym smaczniejsze smile
    • matt.j Re: Cała prawda o parówkach 22.09.10, 23:59
      O dziwo czasem jadam parówki. Przyzwyczaiłem się do kupowania takich pakowanych hermetycznie a nie tych na wagę w mięsnym, przynajmniej wiem ile mięsa jest w parówce, a w tych zazwyczaj ok. 70% w zależności od firmy.
    • matt.j Re: Cała prawda o parówkach 23.09.10, 00:29
      Swoją drogą to rewelacyjny program.
      • skiela1 Re: Cała prawda o parówkach 23.09.10, 01:16
        To musi byc scisle tajne winkbo ja mam taki komunikat:We're sorry. Currently our library can only be
        viewed within Poland.
    • aiczka Re: Cała prawda o parówkach 23.09.10, 10:09
      Parę lat temu na Festiwalu Nauki w SGGW sama (z dziesięcioma osobami ^_^) robiłam parówki. Emulsja ze skórek jest w dotyku taka "ple-ple" ale w sumie surowe ciasto drożdżowe podobnie ^_^.
    • dorota-s2 Re: Cała prawda o parówkach 23.09.10, 10:36
      Dla mnie parówle są mdłe,nie jadam.Mąż lubi a dzieciom kiedyś tam robiłam w sosie jak po pracy nie było czasu na inny obiad,zanim się ziemniaki ugotowały to parówle już czekały w sosiku.Dziś bardzo dorosłe już dzieci proszą czasem żeby zrobić parówkowy sos
    • iuo Re: Cała prawda o parówkach 23.09.10, 10:52
      jak bylem maly to duzo parowek wpieprzalem.teraz nie bo nie jem zwierzat.
      • keepersmaid Re: Cała prawda o parówkach 23.09.10, 22:24
        O! to mamy cos wspolnego...
        • sibeliuss Re: Cała prawda o parówkach 24.09.10, 00:44
          A ja otwieram lodówkę i mruga do mnie pokrojona w plasterki krowa.
          • lekia Re: Cała prawda o parówkach 25.09.10, 14:56
            sibeliuss napisał:

> A ja otwieram lodówkę i mruga do mnie pokrojona w plasterki krowa.
            smile w Indiach to by nie przeszło
            • sibeliuss Re: Cała prawda o parówkach 25.09.10, 22:48
              No, ale robale to jedzą.
    • ulinezja Re: Cała prawda o parówkach 24.09.10, 12:34
      w takim razie, nie będę zapoznawać się z materiałem...
      smile
      a swoją drogą, to jakby tak się dokładnie przyjrzeć różnym produktom, to niewiele by się ich chciało zjeść, znając ich skład... o ile w ogóle cokolwiek...
      wink
      • skiela1 Re: Cała prawda o parówkach 24.09.10, 20:38
        Zawsze czytam skladsmile
        Po prostu na niektore produkty przymykam okowink
        • ulinezja Re: Cała prawda o parówkach 29.09.10, 13:27
          ehhh...
          ja też....
    • frida2 Re: Cała prawda o parówkach 24.09.10, 12:54
      tak jak ktoś tu już napisał, gdyby się uważnie przyjrzeć innym produktom, które jemy, to też otworzylibyśmy oczy ze zdziwienia i chyba przestali jeść :]
      • matt.j Re: Cała prawda o parówkach 24.09.10, 18:46
        frida2 napisała:
        > tak jak ktoś tu już napisał, gdyby się uważnie przyjrzeć innym produktom, które
        > jemy, to też otworzylibyśmy oczy ze zdziwienia i chyba przestali jeść :]

Frida2 i Ulinezja, mam wrażenie, że wasze myślenie w zupełnie błędną stronę zmierza i chyba nie oglądałyście materiału o parówkach sad
        Oczywiście, że w wielu produktach spożywczych jest niezły syf ale cała sztuka polega właśnie na tym aby spośród całej gamy produktów o takiej samej nazwie, w tym przypadku „parówki”, umieć wybrać te, które syfem nie są lub są nim w jak najmniejszym stopniu – ten program właśnie o tym jest a nie o tym, że nie należy czegoś jeść.

W przypadku produktów spożywczych wiedza nie zabija a wręcz odwrotnie. Warto wiedzieć co dany produkt zawiera aby móc świadomie wybrać podobny, ale zdrowszy, lepszy.
    • moonflour Re: Cała prawda o parówkach 24.09.10, 13:52
      osobiscie, za smakiem parówek na talerzu nie przepadam od dzieciaka. a wtedy jeszcze nie mialam pojęcia co w nich jest .
      moje dziecko odziedziczyło ten gen po mnie, zjada sporadycznie, najczęściej w wersji hot-dog.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka