Dodaj do ulubionych

Chcemy finansować partie?

03.12.10, 12:16
- Finansowanie polityków powinno być zależne od woli podatnika. Trzeba zapytać Polaków, czy są zainteresowani finansowaniem partii - mówił w Sejmie Donald Tusk.

Stwierdził, że "Polacy w przygniatającej większości chcą, by partie utrzymywały się ze składek członków".
wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosci/1,80271,8760323,Tusk_ostro_o_finansowaniu__bronicie_chorego_systemu.html
Obserwuj wątek
    • moonflour Re: Chcemy finansować partie? 03.12.10, 12:24
      przeczytałam "Chcemy finansowac parafie?" big_grin
      na serio mam zjazd cisnieniowy big_grin
      • skiela1 Re: Chcemy finansować partie? 03.12.10, 14:49
        moonflour napisała:

> przeczytałam "Chcemy finansowac parafie?" big_grin

To tez smile
        • dede43 Re: Chcemy finansować partie? 03.12.10, 15:30
          Proponuję referendum. I może dodać do tego jeszcze, czy wszyscy chcemy finansować KK?
          • ewa9717 Re: Chcemy finansować partie? 03.12.10, 17:01
            Byłabym za, zeby powiedzieć dwa razy NIE! wink
            • jedzoslaw Re: Chcemy finansować partie? 03.12.10, 17:57
              Dodałbym i utrzymywanie KRUS-u. Przydałoby się takie "trzy razy NIE" smile
              Przy obecnym układzie sił tylko referendum jest możliwe.
    • jan-w Ja nie chcę 03.12.10, 18:20
      Niech je utrzymują ich sympatycy. To że jak twierdzi Kaczyński będą wtedy przypadki korupcji to wykręt debilny. Dokładnie tak samo można by zalegalizować narkotyki lub kradzież. Jeżeli handel narkotykami będzie legalny, nielegalni handlarze przestaną łamać prawo.
      • anoagata Re: Ja nie chcę 04.12.10, 10:32
        Też sobie nie życzę a Kaczyński o korupcji już wypowiada się jawnie,po prostu brak słów.
    • sibeliuss Senat tnie partyjną kasę 15.12.10, 11:09
      www.tvn24.pl/-1,1686196,0,1,senat-tnie-partyjna-kase,wiadomosc.html
      • prazanka44 Re: Senat tnie partyjną kasę 15.12.10, 22:56
        Z tą korupcją chodzi, zdaje się, o to, że kiedy partie będą musiały się starać o pieniądze, zwrócą
        się do posiadaczy kapitału, a ci będą sobie życzyli rewanżu w postaci poparcia korzystnych dla nich ustaw. Dopóki partie dostają pieniądze od państwa, są niezależne.
        • dede43 Re: Senat tnie partyjną kasę 17.12.10, 08:27
          W sejmie przeszło cięcie dotacji o 50%, zdaje się 7 głosami
        • jedzoslaw Re: Senat tnie partyjną kasę 18.12.10, 23:08
          > Z tą korupcją chodzi, zdaje się, o to, że kiedy partie będą musiały się starać
          > o pieniądze, zwrócą
          > się do posiadaczy kapitału, a ci będą sobie życzyli rewanżu w postaci poparcia
          > korzystnych dla nich ustaw. Dopóki partie dostają pieniądze od państwa, są niez
          > ależne.

To prawda, ale czy taka możliwość nie istnieje także w sytuacji, gdy partie są utrzymywane z budżetu? Pazerności nie należy nigdy wykluczać- nawet wtedy.
    • projek Re: Chcemy finansować partie? 19.12.10, 00:42
      W krajach na zachodzie często do polityki idą ludzie którzy już się dorobili i starcza im nie tylko na waciki. U nas większość kandyduje dla kasy i władzy (czyli też poniekąd kasy) i to często rodzi patologie.
    • marcin_rz Re: Chcemy finansować partie? 19.12.10, 21:23
      W latach 80 Jerzy Urban wypowiedział słowa "Rząd się sam wyżywi" Myślę że partie tez by dały radę sie same wyżywić. Nalezy tez zastanowić sie nad strukurą kosztów tych partii. Mam wrażenie, że największa ich częśc to akcje marketingowe przedi w trakie wyborów. Im mniejsze finansowanie tym mniej plakatów, mniej spotów tv.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka